Prekyba nafta krizės metu

Balandis 24, 2020 20:18

Gerb. prekiautojai,

Krizės visada suteikia išskirtinių prekybos galimybių ir tuo pačiu kelia ypač didelę riziką. Koronaviruso pandemija ypač žalingai veikia ekonomiką, sutrikdydama įvairių pramonės šakų, kurios nebuvo pasirengusios pokyčiams vartotojų paklausos ir tiekimo grandinėse, veiklą.

Beprecedentis naftos pasiūlos perteklius rinkoje neseniai pasibaigusių 2020 m. gegužės mėn. WTI naftos ateities sandorių kainas nustūmė į neigiamą sritį (CME biržoje buvo pasiekta minus 35 USD kaina), taip kilo tiesioginė rizika, kad tuo pačiu keliu eis ir ateities sandoriams su vėlesnėmis pristatymo datomis bei visos kitos su nafta susijusios prekybos priemonės, tokios kaip mūsų WTI žalios naftos spot CFD ir BRENT žalios naftos spot CFD.

„Admiral Markets" įmonė imasi visų įmanomų priemonių, kad padėtume mūsų prekiautojams, esant tokiem neramumams rinkoje. Balandžio 22 d. mes paskelbėme savo priemones, skirtas kovoti su pavojingu naftos rinkų svyravimu ir užtikrinti tinkamą prekybą kuo daugiau mūsų klientų.

Kaip išskirtiniai svyravimai veikia prekybą mūsų naftos CFD

Paprastai WTI žalios naftos spot CFD kainą apskaičiuojame naudodamiesi bazine (artimiausia) mėnesio ateities sandorių kaina. Dėl netvarkingai veikiančios rinkos ir neeilinio atsiskaitymo už pagrindinį 2020 m. gegužės mėn. ateities sandorio susitarimą, užuot naudojęsi 2020 m. birželio mėn. susitarimu kaip savo WTI žalios naftos CFD kainų apskaičiavimo pagrindu, nusprendėme naudoti 2020 m. gruodžio mėn. susitarimą, nes manome, kad jis nėra toks jautrus dabartiniam disbalansui naftos rinkose.

Kadangi nuo šios dienos iki paskutinės 2020 m. gruodžio mėn. susitarimo dienos (2020 m. lapkričio 19 d.) yra ilgesnis laikotarpis, staiga sumažėjus gegužės mėnesio ateities sandoriams, mūsų WTI žalios naftos spot CFD kainos pamažu artės prie 2020 m. gruodžio mėn. nei tuo atveju, jeigu mes pagrįstume savo WTI spot CFD susitarimu, kurio galiojimas baigiasi anksčiau. Mūsų spot CFD produktų kainų ir 2020 m. gruodžio mėn. susitarimų dienos svyravimai procentais bus panašūs, skirtingai nei dolerine išraiška.

Jeigu pagrindiniai 2020 m. gruodžio mėn. ateities sandorių susitarimai taip pat taps sunkiai valdomi, galime dar kartą pabandyti atnaujinti savo WTI žalios naftos spot CFD skaičiavimo pagrindą, kad užtikrintume tvarkingą prekybą. Mes taip pat atidžiai stebime BRENT naftos rinkų pokyčius ir, jeigu artimiausio mėnesio ateities sandoriai patirs panašius svyravimus, ketiname pakeisti ir BRENT žalios naftos spot CFD bazinį susitarimą tokiu, kurio galiojimo laikas yra vėlesnis.

Jūsų alternatyvos prekiaujant naftos CFD su „Admiral Markets"

Be WTI žalios naftos spot CFD ir BRENT žalios naftos spot CFD, mūsų pagrindinėse „Trade.MT5" sąskaitose galite pasirinkti šiuos naftos ateities sandorių CFD:

 

WTI

BRENT

Prekybos priemonė

„CrudeOilUS_M0"

„CrudeOilUS_Z0"

„CrudeOilUK_N0"

„CrudeOilUK_Z0"

Mėnuo

2020 m. birželis

2020 m. gruodis

2020 m. liepa

2020 m. gruodis

Paskutinė prekybos diena

2020 05 18

2020 11 19

2020 05 28

2020 10 27

Šiems ateities sandorių CFD netaikomos pozicijos laikymo išlaidos (svopo sandoriai).

Artimiausio mėnesio ateities sandorių kainų svyravimai taip pat yra jautresni dabartinei rinkos situacijai ir paprastai yra kinta labiau.

„CrudeOilUK_M0" (2020 m. birželio mėn. BRENT naftos susitarimas) išlieka prekybos priemonių sąraše, tačiau prekiaujama tik uždarymo režimu. Tai reiškia, kad leidžiama tik sumažinti anksčiau atidarytas pozicijas.

Kodėl kiti brokerių arba šaltiniai kainos smarkiai skiriasi?

Tiesiog nėra jokios referencinės biržos rinkos naftos spot kainai. Įprastoje rinkoje bet kurio brokerio spot kainodara bus panaši. Tokiomis išskirtinėmis ir nefunkcionaliomis rinkos sąlygomis, kokios yra dabar WTI atveju, kainos nustatomos skirtingai!

Išsamiau:

Nėra jokios centrinės prekybos vietos arba taisyklių sąvado, pagal kurį būtų formuojama bendra pasaulinė spot prekių, pavyzdžiui, naftos, kaina. Spot kainos nustatomos pagal pagrindinį atitinkamų prekių ateities sandorio susitarimą, neįtraukiant numanomų laikymo išlaidų. Yra keletas variantų, kaip tai daroma, tačiau svarbiausias bet kurio iš šių variantų veiksnys yra tai, kurie konkretūs ateities susitarimai yra naudojami. Todėl spot kainų teikėjai, kurie remiasi skirtinga spot kainų formavimo metodika ir kotiruoja savo spot kainas, remdamiesi skirtingais pagrindiniais ateities sandoriais, galų gale pateiks skirtingas kotiruotes tiems patiems spot produktams tuo pačiu metu.

Kai mes, sekdami savo likvidumo teikėją, perkeliame savo spot kainą nuo vieno mėnesio į kitą, mes siekiame išvengti kainų spragų, kad pasibaigus galiojimo laikui mūsų spot kaina būtų lygi pasibaigusio mėnesio kainai ir mes pamažu judėtume link kitų referencinių ateities sandorių kainų (prekiautojai panašius kainų nustatymo metodus gali pamatyti ir kituose šaltiniuose).

Rizika, automatiniai išjungėjai ir apsaugos priemonės

Norėtume pakartoti, kad naftos rinkos vis dar labai rizikingos ir kad išlieka šios priemonės ir apribojimai:

  1. Visiems žalios naftos spot ir ateities sandorių CFD vienoje ir toje pačioje prekybos sąskaitoje rizikai yra taikoma 20 000 EUR arba lygiavertės sumos kita valiuta riba.
  2. Jeigu nors žalios naftos CFD kainos nukris žemiau kaip 5 USD, įgalinsime tik uždarymo režimą ir naujų įsakymų nepriimsime.
  3. Jeigu kurio nors žalios naftos CFD kainos nukris iki 0 USD, mes sustabdysime šių CFD kainų nustatymą, uždarysime visas pozicijas esamomis rinkos kainomis ir atšauksime visus atidėtus įsakymus.

Atkreipkite dėmesį ir į šių rūšies padidėjusią riziką, prekiaujant naftos susitarimais:

  • Staigus judėjimai ir didelės rinkos kainų spragos.
  • Ribotas rinkos likvidumas, dėl kurio gali smarkiai išaugti spredai, padaugėti įsakymų atmetimų ir praslydimų.
  • Žymiai didesni svopo mokesčiai.
  • Didelė tikimybė, kad susijusios priemonės pereis į tik uždarymo režimą.

Be to, dažnai tikrinkite informaciją apie susijusias finansines priemones mūsų svetainės „Sandorio ypatybių" skyriuje, nes esant nepalankioms rinkos sąlygoms taikytini svopai ir kreditai, taip pat palaikomi sandorių dydžiai ir prekybos sesijų laikai gali būti smarkiai pakeisti be išankstinio įspėjimo.

Mes pasiliekame teisę toliau keisti prekybos sąlygas, jeigu manome, kad to būtinai reikia, siekiant užtikrinti geresnę investuotojų apsaugą ir tinkamą prekybą labai didelių žaliavų rinkos svyravimų laikotarpiais.

Prekiaukite atsakingai,

Admiral Markets

Avatar-Admirals
Admirals Sprendimas „viskas viename“ – mokant, investuojant ir tvarkant savo pinigus

„Admirals“ – tai ne tik brokeris, bet ir finansų centras, siūlantis platų finansinių produktų ir paslaugų asortimentą. Mūsų dėka asmeninius finansus galite tvarkyti naudodamiesi „viskas viename“ sprendimu – investuojant, mokant ir tvarkant savo pinigus.