2017 m. Vokietijos federaliniai rinkimai: kaip prekiauti rinkimų metu

Rugsėjis 29, 2017 08:20

Artėja Vokietijos federaliniai rinkimai. Pirmame straipsnyje, skirtame šiam svarbiam politiniam įvykiui, aptarėme rinkimų pagrindus. Šiandiena apžvelgsime techninę prekiavimo Vokietijos rinkimų metu pusę, įskaitant išankstinę DAX CFD, dar žinomo kaip DAX30 arba GER30 indekso, analizę. Prekiavimas rinkimų metu gali būti puiki galimybė pasipelnyti. Daugiausiai dėmesio skirsime skirtingų Forex, CFD ir indeksų prekybai. Gali būti, kad rinkimai labiausiai paveiks DAX30 rinką, tačiau taip pat aptarsime kitas svarbias rinkas, įskaitant auksą, naftą ir EUR/USD.

Remiantis apklausomis Merkel Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) ir Bavarijos Krikščionių socialinė sąjunga (CSU) sudarys didžiausią partiją, bet ji neturėtų surinkti 50 % daugumos. Jie daugiausiai dėmesio skiria užimtumui, vykdomoms viešosioms investicijoms ir mokesčių mažinimui. Centro kairiųjų Socialdemokratų partija (SPD) yra sudariusi koaliciją su centro dešiniaisiais CDU dabartinėje vyriausybėje kaip ir pirmosios Merkel kadencijos metu. Martin Schulz vadovaujami SPD apklausose užima antrą vietą. Tikimasi, kad jie surinks 25 % balsų. Tradiciškai tai darbininkų klasės partija, daugiausiai dėmesio skirianti švietimui ir infrastruktūrai, taip pat didesniems mokesčiams turtingiesiems. Apklausos rodo, kad vokiečiai patenkinti savo dabartine valdžia, todėl vėl tikėtina didžioji koalicija, kaip buvo tris iš keturių pastarųjų kartų. Nepaisant to, yra dar kitos keturios pagrindinės partijos, kurios gali sudaryti koaliciją su CDU/CSU, tikimasi, kad jos visos surinks 8-10 % balsų.

Šaltinis: Telegraph.co.uk

Apklausos dar neparodė skirtingų rezultatų, todėl Vokietijos rinkimai bus gana nuspėjami. Manau, kad rinkų, tokių kaip DAX30, kainose jau akivaizdžiai atsispindi CDU/CSU koalicija. Šį kartą neturėtų būti didelių staigmenų. Kodėl? Kad ir kas laimėtų, Vokietijos vyriausybę vis tiek ves Europai palankus politikas, nes Angela Merkel oponentas Martin Schulz buvo Europos Parlamento Pirmininkas.

DAX30

DAX – tai didžiausių Vokietijos įmonių akcijų rinkos indeksas, kurį sudaro 30 didžiausių Vokietijos įmonių.

DAX30 šiek tiek nukrito nuo pastarųjų visų laikų aukštumų, pasiektų 2017 m. birželį maždaug 10 % ir dabar vėl pasiekė 38.2 % Fibonačio lygį. Kadangi rinkos jau įskaičiavo Merkel rezultatus, manau, kad jeigu ji laimės rinkimus, tai bus gana nereikšminga. Tačiau norint vėl užsidirbti, ieškočiau pelno iš DAX30. Nepaisant to, jeigu nė viena partija nesurinks daugumos, tai sukels nežinomybę, todėl gali būti, kad DAX30 kris – laukite, kol kaina pramuš 12000.00 lygį. Visiems DAX30 prekiautojams svarbu stebėti ir sekti kainos ir pelno santykio rodiklius.

Kiekvienos DAX įmonės rinkos kapitalizaciją rasite čia. Vokiečiai tai vadina KGV. Kainos ir pelno santykio rodiklis taip pat rodo kelių metų pelno reikės sumokėti kainą. Jeigu įmonės kainos ir pelno santykio rodiklis lygus 14, reiškia, kad jai reikės 14 metų pelno sumokėti kainą. Nepamirškite, pelnas – tai pelno dydis, kurį įmonė gauna per vienerius metus.

Jeigu daugumos nesurinks nė viena partija, atkreipkite dėmesį į ketvirčio palaikymo liniją (11323), nes kaina gali kristi. Jeigu taip atsitiktų, kaina vėl gali grįžti į kanalą ir pradėti dar vieną meškų zigzagą. Tuomet pastarosiose aukštumose vis tiek būtų galima atidaryti trumpąsias pozicijas nebent kaina kirstų 13000. Tai gali paskatinti kainą pakilti iki 13420. Tokiu atveju ji būtų virš kanalo, o tai reiškia, kad galimas staigus kylimas iki visų laikų aukštumų. Žvakės užsidarymas kanale jau bus meškų.

Šaltis: DAX30, dienos grafikas, Admiral Markets MT4, 2017 m. kovas – rugsėjis

Auksas

Kita vertus, jau ne vienerius metus krentantis auksas pradėjo kilti ir žemiausias taškas vis kyla, tačiau dar nepasiekė praeitų metų aukštumų. Teoriškai auksas turėtų kilti ir toliau infliacijai ir rizikingo turto, tokio kaip vertybinių popierių, kainoms didėjant. Tikėtina, kad jeigu Merkel partija sudarys koalicijos daugumą auksas kris, bet vėl gi, tai gali būti laikina, nes auksas linkęs kilti didėjant infliacijai ir vertybinių popierių kainoms. Tendencija kils, o pirkėjai naudosis galimais kainos kritimais įeiti į rinką geresne kaina. Saugokitės kainos kritimų apie 1300 ir 1275. Čia stipri pardavėjų, bulių rinkos įsakymų zona. Kanalo ir M H4 – 1362 pramušimas gali pastūmėti kainą link 1400. Tik žvakei užsidarius žemiau kanalo ir kainai svyruojant žemiau 1260 riba tendencija dienos grafike gali pasikeisti į meškų.

Šaltinis: auksas, dienos grafikas, Admiral Markets MT4, 2016 m. rugsėjis – 2017 m. rugsėjis

Nafta

Dar viena svarbi žaliava, kurią investuotojai ir prekiautojai linkę stebėti – nafta, atsižvelgiant į tai, kad ji yra pagrindinis pasaulinės ekonomikos sraigtelis. Nematau, kaip rinkimų rezultatai galėtų paveikti šią rinką, nes nė viena partija neminėjo jokių esminių naftos mokesčių pokyčių ar investicijų į aplinkosaugos iniciatyvas sumažinti priklausomybę nuo naftos. Žemiau esančiame grafike galime lengvai nustatyti žalią bulių kanalą, o grįžimas į violetinį kanalą bus meškų.

Šaltinis: WTI, dienos grafikas, Admiral Markets MT4, 2016 m. rugsėjis – 2017 m. rugsėjis

EUR/USD

EUR/USD šiais metais yra viena iš stipriausių valiutų porų. Euras daugiausiai pelno atnešė iš spekuliacinių sandorių, nes investuotojai labai linkę manyti, kad ECB artimiausiu metu sugriežtins pinigų politiką. Kadangi rinkoje jau atsispindi galima Merkel partijos ir FDP, kurio pažiūros palankios verslui, koalicija, po rinkimų dėmesys turėtų būti nukreiptas į ECB. Tikriausiai kaina iš karto trumpai kils, tada bus parduodama ir kaina vėl kils (perkant kainai nukritus). Jeigu laimės Schulz, galėtumėme tikėtis pardavimo ir tada pirkimo kainai nukritus, ypač jeigu jis užsimins apie valstybės išlaidas ir mokesčių mažinimą. EUR/USD gali pasiekti 1.25. Mažai tikėtinu atveju, laimėjus prieš Europą nukreiptoms populistinėms partijoms arba Merkel sudarius koaliciją su populistų partijomis (pvz. Die Linke), EUR/USD kaina gali nukristi iki ir žemiau 1.15. Panašiai gali nutikti ir Schulz sudarius koaliciją su Die Linke (kas taip pat netikėtina).

Jeigu taip atsitiktų gali būti perkama kainai nukritus apie 1.1795:

  1. kilimas;
  2. pardavimas;
  3. kilimas.

Arba:

  1. pardavimas;
  2. .kilimas.

Jeigu kaina po rinkimų staiga pakils, kasdienis žvakių užsidarymas virš 1.2130 reikš, kad kaina gali pakilti iki 1.2350 ir 1.2400 sekančiomis dienomis. Abu kanalai bulių ir juos palaiko tendencijos linija, kuri mums sufleruoja, kad rinka šį kartą nesitiki jokių staigmenų.

Šaltinis: EUR/USD, dienos grafikas, Admiral Markets MT4, 2016 m. lapkritis – 2017 m. rugsėjis

Jenos prekyba pasinaudojant palūkanų normų skirtumais

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į Rizikos padidėjimą/ rizikos sumažėjimą. Nelabai tikėtinu atveju, nė vienai partijai nesurinkus daugumos, vienas iš „šalutinių" poveikių be silpnesnio euro – gali būti pristabdytas Europos Sąjungos ekonomikos prieaugis, neigiamai paveikiant JAV eksportą ir užsienio įmones.

Japonai prekiauja pasinaudodami palūkanų normų skirtumais pasiskolindami labai mažomis kainomis ir investuodami į užsienio rinkas padidinta rizika gauti pelno, remiantis rinkos sentimentais. Norėdami sumažinti rizikas, vertybinių popierių rinkoms pradėjus kristi, jie parduoda rizikingą turtą užsieniui ir išsikeičia užsienio valiutą į JPY sukurdami jenos paklausą ir ją sustiprindami. Taip pat gražinamos JPY skolos. Taip sumažinama JPY pinigų pasiūla ir valiutos vertė toliau kyla. Todėl gali staiga nukristi JPY poros, tokios kaip GBP/JPY, AUD/JPY ir USD/JPY.

Kad ir kas belaimėtų, nepamiškite, kad rizikos valdymas labai svarbus… ir būtinai naudokitės VPS įrankiu.

Saugaus prekiavimo!

Avatar-Admirals
Admirals Sprendimas „viskas viename“ – mokant, investuojant ir tvarkant savo pinigus

„Admirals“ – tai ne tik brokeris, bet ir finansų centras, siūlantis platų finansinių produktų ir paslaugų asortimentą. Mūsų dėka asmeninius finansus galite tvarkyti naudodamiesi „viskas viename“ sprendimu – investuojant, mokant ir tvarkant savo pinigus.