Kas yra techninė analizė ir kaip ja naudotis rinkų prekyboje

Admirals
19 min.

Ar norite sužinoti, kas yra techninė analizė? Galbūt prekiaujate pagal fundamentinę analizę ir norite papildyti arba pakeisti savo prekybos stilių? Kad ir koks būtų jūsų tikslas, šis straipsnis jums pateiks visas pagrindines žinias apie rinkų techninę analizę.

Toliau pateiksime pavyzdžių, daugiausia susijusių su Forex technine analize, bet visa tai taip pat gali būti pritaikoma ir kitose finansų rinkose, pavyzdžiui, prekiaujant akcijų indeksais, kriptovaliutomis žaliavomis ar kitomis prekybos priemonėmis.

Kas yra techninė analizė

Techninė analizė – tai toks rinkų analizės metodas, kai nagrinėjamas istorinis finansinio aktyvo kainų judėjimas, siekiant nuspėti būsimus judėjimus, tam panaudojant techninius indikatorius ir grafikų modelius.

Tai rinkų prekyboje visuotinai pripažintas būdas, taikomas prognozuojant kainų kryptį. Šiuo atveju analizuojama:

  • kainos
  • prekybos apimtys
  • laiko periodai

Techninei analizei atlikti prekiautojai pasitelkia matematinius rodiklius, statistikos duomenis ir grafinius indikatorius. Tokių įrankių pagalba gautos išvados padeda jiems priimti sprendimus dėl prekybos pozicijų rinkoje.

Techninės analizės pradžia

Rinkų techninė analizė egzistuoja tiek, kiek egzistuoja rinkos, kurių pagrindinė varomoji jėga yra pasiūla ir paklausa:

➡️ Pirmieji žinomi istoriniai įrašai, siekiantys XVII amžių, mini olandų pirklius, o įrašai iš XVIII amžiaus pasakoja apie Japonijos ryžių prekiautojus.

➡️ XIX amžiaus pabaigoje techninė analizė pradėjo populiarėti, kai „The Wall Street Journal“ įkūrėjas ir redaktorius Charles Dow pristatė ją prekiautojams. Prie techninės analizės populiarinimo taip pat prisidėjo Charles Dow tautiečiai Ralph Nelson Elliott – garsiosios Elioto bangų teorijos kūrėjas, William Delbert Gann – Gano kampų teorijos pradininkas ir Richard Demille Wyckoff.

➡️ Richard Demille Wyckoff kėlė teoriją, kad rinką bei visus užregistruotus istorinius duomenis geriausia laikyti viena „esybe". Jo teiginių vis dar mokoma net geriausiuose JAV universitetuose.

➡️ Per visą savo istoriją ir didžiąją XX a. dalį techninė analizė apsiribojo grafikais, nes statistiniai didelių duomenų kiekių skaičiavimai buvo tiesiog neįmanomi. Tai reiškia, kad indikatorių dar nebuvo.

➡️ Tai taip pat reiškia, kad mūsų skaitmeninę erą, ko gero, galima laikyti techninės analizės „aukso amžiumi".

Techninės analizės principai

Kainų judėjimas (angl. Price Action) viską atspindi

Techninės analizės loginis pagrindas ir pagrindimas kilęs iš vieno Dow teorijos postulato, teigiančio, kad kaina tiksliai atspindi visą svarbią informaciją. Taigi, jeigu koks nors veiksnys turi įtakos pasiūlai ir paklausai (pagrindinėms kainą veikiančioms jėgoms), jis neišvengiamai atsispindės kainų grafike.

Pagal šį principą prekiaujantys prekiautojai mano, kad fundamentiniai ekonominio kalendoriaus įvykiai arba pranešimai jiems neduoda jokios naudos, nes jų negalima kiekybiškai įvertinami, tad jie nėra patikimi.

Tuo fundamentinė analizė skiriasi nuo techninės, nes ji yra pagrįsta principais, kurie veikia aktyvą, o techninė analizė pagrįsta vien tik istorinėmis aktyvo kainomis.

Kaina juda kryptingai

Techninės analizės šalininkai teigia, kad pagal savo pobūdį rinkai būdinga judėti tam tikromis tendencijomis, tai yra dar vienas Dow teorijos atspindys.

⬆️ Rinkose gali vyrauti kainų kilimo tendencijos („bulių" rinka), kai nuolatos suformuojamos vis aukštesnės viršūnės ir aukštesni dugnai, o žvelgiant į bendrą vaizdą atrodo, kad kildama kaina šokinėja aukštyn ir žemyn.

⬇️ Atitinkamai panašiai suformuojama kainų kritimo tendenciją („meškų" rinka), kuriai būdingi vis žemesni dugnai ir žemesnės viršūnės. 

➡️ Šoninė tendencija reiškia tam tikrame horizontaliame kanale svyruojančią rinką, ir į tokią situaciją prekiautojai ne itin trokšta patekti. Taip yra todėl, kad svyravimo laikotarpiais beveik neįmanoma nuspėti, kas nutiks toliau.

Tokia tendencija reiškia, kad „buliai" ir „meškos" yra daugiau ar mažiau vienodai stiprus, ir nei viena, nei kita pusė nėra pakankamai stipri tiek, kad galėtų daryti poveikį kitai pusei pakankamai ilgai, taip suformuodama atitinkamą tendenciją.

 

 

 

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, GOLD 2020 m. rugpjūčio 4 d. H4 grafikas. 2021 m. rugsėjo 14 d. duomenys. Atminkite, kad praeities rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

Šoninis judėjimas rinkose vyksta maždaug 60 % viso laiko, todėl nustatyti tendenciją yra be galo svarbu.

Verta atminti, kad techninė analizė nekelia klausimų „kodėl", pavyzdžiui, „Kodėl atsiranda tendencija?". Prekiautojui, kuris taiko techninę analizę, tai visiškai nesvarbu. Jis tiesiog nežinotų, kaip kiekybiškai įvertinti atsakymą. Jam tendencijų egzistavimas yra empiriškai įrodytas faktas, ir tai yra tik vienas dalykas, kuris jį domina ir traukia jo dėmesį.

Jūsų dėmesiui pateikiame mūsų seminaro „Kaip nustatomos rinkos tendencijos“ vaizdo įrašą:

Istorija kartojasi

Aptardami trečiąjį ir svarbiausią techninės prekybos principą, susilaikysime nuo pernelyg filosofinio ar psichologinio požiūrio bei bandymų įrodyti ar paneigti, kad žmonių veikla yra susijusi su tam tikrais modeliais.

Techninės analizės šalininkai sutinka, kad prekiautojai ir investuotojai, kaip visuma, veikia pagal tam tikrus modelius. Techninės analizės šalininkai siekia nustatyti tuos modelius ir sudaryti prekybos sandorius su didesne tikimybe. Viskas, ko jiems reikia, yra nedidelis statistinis pranašumas, padaugintas iš pasikartojimų ir sverto.

Prekiautojai dažnai taiko istorinį testavimą, kuris pagrįstas istorinių duomenų analize, siekiant patikrinti taikomą prekybos strategiją. Tačiau atminkite, kad, kaip ir visos statistinės išvados, susijusios su bet kuria žmogaus veiklos sritimi, ankstesni rezultatai negarantuoja, kad tendencija ar tikimybė išliks ateityje. 

Taikyti vien tik techninę analizę nėra pats geriausias sumanymas. Ji dažnai naudojama kartu su fundamentine analize. Iš tiesų, nors tie, kurie taiko techninę analizę, puikiai nustato ir patvirtina tendencijas, sąlygos šioms tendencijoms vystytis sukuriamos dėl fundamentinių pokyčių.

Techninės analizės privalumai ir trūkumai

Techninės analizės privalumai:
  • Techninei analizei reikalingi tik keli fundamentiniai duomenys, o daugiausia panaudojami grafikų duomenys.
  • Techninė analizė leidžia tiksliai prognozuoti geriausius įėjimo ir išėjimo rinkoje taškus.
Techninės analizės trūkumai:
  • Dėl plataus naudojimo techninė analizė gali sąlygoti labai staigius rinkos pokyčius tuo atveju, jeigu daugelis prekiautojų padarys tas pačias išvadas. 
  • Kad techninė analizė būtų tinkama, ji visada turi būti derinama su fundamentine analize.

Techninės analizės įrankiai

Techninėje analizėje naudojami įvairūs įrankiai, skirti nustatyti galimą kainų judėjimą.

  • Grafikų figūros, tendencijų linijos, palaikymo ir pasipriešinimo lygiai
  • Techniniai indikatoriai: apimties, osciliatoriai, slankieji vidurkiai
  • Žvakės ar kiti grafiniai vaizdiniai, pavyzdžiui, taškų ir figūrų, barų grafikai ir kt.

Jeigu norite daugiau sužinoti apie techninę analizę bei kitas su rinkų prekyba susijusias temas, spauskite šį reklaminį paveikslėlį!

Nemokami prekybos seminarai internetu

Dalyvaukite tiesioginiuose seminaruose internetu, kuriuos rengia mūsų prekybos ekspertai

 

Techninės analizės grafikai

Kainų grafikai atspindi aktyvų kainų svyravimus. Tokiuose grafikuose pateikta informacija leidžia atrasti prekybos signalus, susijusius su prekybos priemonės veikla. Prekybos platformose galimi trijų tipų grafikai:

1️⃣ Linijinis grafikas

2️⃣ Barų grafikas

3️⃣ Žvakių grafikas

Tai dažniausiai prekiautojų naudojami grafikai. Grafikai yra būtini norint nustatyti geriausią laiką prekybai ir sumažinti savo nuostolius.

Linijinis grafikas labai paprastas grafikas, kuriame pateikiama informacija, sudaryta iš taškų, susietų tiesių linijų segmentais. Toks grafikas dažnai naudojamas vizualizuoti laiko intervalų tendencijas. Tad toks grafikas dažniausiai sudaromas chronologiškai.

Tokio grafiko efektyvumas yra jo paprastumas: jis leidžia lengvai peržiūrėti aktyvo uždarymo kainas tam tikru laiku. Tai yra lengviausiai suprantamas grafikas: grafiko šone rodomos kainos, o apačioje – datos.

Tačiau šis grafikas neteikia informacijos apie kainų padidėjimą, sumažėjimą, ar kitas rinkos kainas. Nors šis grafikas pateikia mažiau informacijos, bet prekiautojų pakankamai dažnai naudojamas.

Barų grafikas leidžia iš pirmo žvilgsnio pamatyti, kaip per dieną pasiketė kainos. Nurodo prekybos sesijos nepastovumą, pradinę kainą ir uždarymo kainą. Barų grafikuose vertikalios juostos naudojamos tam tikros dienos kainų lygiui parodyti.

Šie grafikai leidžia prekiautojams pamatyti keturias kainas per dieną, tai yra mažiausią kainą, aukščiausią kainą ir kainų lygį uždarymo bei atidarymo metu. Jie leidžia stebėti ir numatyti kainos raidą.

Japoniškų žvakių grafikai naudojami visame pasaulyje. Žvakės parodo kainų judėjimą iš anksto nustatytu laiku. Galima naudoti skirtingus laiko periodus, žvakės pateikia keturis pagrindinius informacijos apie aptariamą laikotarpį elementus: atidarymo ir uždarymo lygius bei didžiausią ir mažiausią kainą.

Kai rinka peržengia atidarymo ar uždarymo kainas, japoniškų žvakių kūno galuose atsiranda šešėliai.

Taigi, žvakės pateikia informaciją apie kainų judėjimą tam tikru laiku. Be to, jos gali suteikti naudingos informacijos, pavyzdžiui, apie rinkos nuotaikas arba galimus tendencijų pasikeitimus, tam naudojamos konkrečios žvakių figūros. 

Japoniškų žvakių grafikai yra populiariausi prekiautojų grafikai, nes jie pateikia išsamią, saugią ir tikslią informaciją apie rinkos raidą. Prekiautojai renkasi žvakių grafikus, nes šie pateikia daug daugiau informacijos nei linijiniai grafikai ir gali būti daug naudingesni priimant tinkamus prekybos sprendimus.

Žvakių grafikai gali būti skirtingų periodų. Pavyzdžiui, jeigu turime 30 minučių žvakių grafiką, kiekviena žvakė susiformuos per 30 minučių. Panašiai, jeigu nustatomas 15 minučių grafikas, žvakė susiformuos per 15 minučių.

Techninės analizės indikatoriai

Techniniai indikatoriai yra statistiškai suprogramuoti plėtiniai, diegiami į prekybos platformas ir matematiškai analizuojantys įvairių elementų santykius, siekiant prognozuoti kainų judėjimą. Yra keturios populiariausios techninių indikatorių grupės:

1️⃣ Tendencijų indikatoriai:

  • Slankusis vidurkis: plačiausiai žinomas tendencijos rodiklis
  • Vidutinės krypties indikatorius – ADX: tai dar vienas techninės analizės rodiklis, kuris bando prognozuoti tendencijos stiprumą ir yra pagrįstas eksponentiniais slankiaisiais vidurkiais
  • MACD
  • Parabolinis SAR
  • Ichimoku Kinko Hyo
Šaltinis: „Admirals MetaTrader 4“, EURUSD dieninis grafikas su Ichimoku indikatoriumi. 2021 m. rugsėjo 15 d. duomenys. Atminkite, kad praeities rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

 

2️⃣ Impulsų indikatoriai:

Impulsas yra kainų kitimo koeficientas. Impulsų indikatoriai naudojami nustatyti, ar priemonė yra perparduota ar perpirkta, matuoja kainų pokyčių greitį ir mastą:

  • Santykinio stiprumo indeksas (RSI)
  • Stochastinis osciliatorius
  • ATR (kaip nepastovumo indikatorius) arba
  • Bollinger Bands
Šaltinis: „Admirals MetaTrader 4“, EURUSD dieninis grafikas su RSI indikatoriumi. 2021 m. rugsėjo 15 d. duomenys. Atminkite, kad praeities rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

 

3️⃣ Apimties indikatoriai:

Ši grupė turėtų būti išskirta, nes prekybos apimtys yra vienas pagrindinių informacijos šaltinių. Naudojami indikatoriai:

  • Pinigų srauto indeksas
  • Apimties indikatorius

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 4“, EURUSD dieninis grafikas su apimties indikatoriais. 2021 m. rugsėjo 15 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad praeities rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

 

4️⃣ Kintamumo indikatoriai:

Jie stebi rinkos kainos pokyčius ir lygina juos su istorinėmis reikšmėmis. Iš tokių indikatorių galima paminėti:

  • Vidutinis realusis diapazonas – ATR
  • Bollinger Band
Šaltinis: „Admirals MetaTrader 4", EURUSD mėnesinis grafikas su Bolingerio juostomis. 2021 m. rugsejo 15 d. duomenys. Atminkite, kad praeities rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

 

Techninės analizės ir fundamentinės analizės skirtumai

Techninė analizė Fundamentinė analizė
Kainų grafikų ir modelių analizė

Ekonomikos, įmonių ir fundamentinių duomenų analizė

Kaip jau buvo minėta, fundamentinė analizė yra svarbių ekonominių duomenų (pavyzdžiui, mažmeninės prekybos informacijos, infliacijos ataskaitų, nedarbo lygio duomenų ir kt.) arba naujienų ir pranešimų apie įmonių pajamas tyrimas.

Ši analizė vis dar naudinga daugumai finansų rinkų, pavyzdžiui, akcijų rinkai, tačiau techninė analizė dabar yra daug dažnesnė.

Viena iš priežasčių, kodėl techninė analizė yra tokia populiari, yra ta, kad vis daugiau investuotojų ja naudojasi kasdieniams prekybos sprendimams priimti, dėl to ji tampa dar veiksmingesnė (visi analizuoja ir mato tą patį tuo pačiu laiku).

Tačiau dauguma prekiautojų derina techninę ir fundamentalią analizę, nes kai viena patvirtina kitą, prekybos galimybės gali būti daug sėkmingesnės.

Techninės analizės apibendrinimas

Rinkos techninė analizė yra prekybos priemonių vertinimo metodas, kurį pasitelkiant analizuojami statistiniai istoriniai kainų duomenys. Techninė analizė neatsižvelgia į veiksnius, darančius įtaką „buliams" ir „meškoms", pasiūlą ir paklausą ar kitus veiksnius, veikiančius kainas.

Vis tik analizuodami tik tai, kas jau įvyko, techninės analizės metodo taikytojai gali įgyti konkurencinį pranašumą.

Dažniausiai kainų istorija pateikiama grafikuose, taikant įvairius grafiko sudarymo metodus, pavyzdžiui, japoniškų žvakių grafikus. Analizuojant grafikus yra naudojami įvairūs įrankiai, tokie kaip palaikymo ir pasipriešinimo linijos, techniniai indikatoriai, jų pagalba siekiama identifikuoti pasikartojančias tendencijas.

Tendencijos yra esminis dalykas techninėje analizėje, aplink kurį viskas sukasi. Rinkos tendencijų egzistavimas yra empiriškai įrodytas faktas, itin vertinamas kiekvieno prekiautojo, taikančio techninę analizę.

Kaip visada, rekomenduojame viską, ką sužinojote šiame straipsnyje apie techninę analizę, išbandyti nerizikingoje aplinkoje. Štai kodėl siūlome atidaryti ir išbandyti nemokamą demonstracinę sąskaitą:

Demonstracinė sąskaita be rizikos

Nemokamai internetu registruokite demonstracinę sąskaitą ir tobulinkite savo prekybos strategiją

 

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

Kaip reguliuojamas brokeris, suteikiame galimybę naudotis populiariausiomis prekybos platformomis pasaulyje ir prekiauti sandoriais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis ir biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Atsakomybės ribojimas: pateikti duomenys apima papildomą informaciją apie visas analizes, skaičiavimus, prognozes ar kitus panašius vertinimus ar informaciją (toliau – „Analizė"), skelbiamą Admirals" interneto svetainėje. Prieš priimdami kokius nors investicinius sprendimus, atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:

  1. Tai yra rinkodaros pranešimas. Ši Analizė skelbiama tik informaciniais tikslais ir jokiais atvejais neturėtų būti aiškinama kaip patarimas ar rekomendacija dėl investavimo. Šis pranešimas nėra parengtas pagal teisinius reikalavimus, skirtus skatinti investicinių tyrimų nepriklausomumą ir jam netaikomas joks draudimas, susijęs su investiciniais tyrimais.
  2. Sprendimą dėl investavimo priima kiekvienas klientas pats, o „Admirals" nebus laikoma atsakinga už jokius nuostolius ar žalą, atsiradusią dėl tokio sprendimo, nepriklausomai nuo to, ar jis buvo pagrįstas šia Analize, ar ne.
  3. Analizę parengė nepriklausomas analitikas, remdamasis savo asmeniniu vertinimu.
  4. Siekdama užtikrinti savo klientų interesų apsaugą ir išlaikyti Analizės objektyvumą „Admirals" sukūrė atitinkamas vidaus procedūras interesų konfliktų prevencijai ir valdymui.
  5. Nors siekiant užtikrinti visų Analizės šaltinių patikimumą ir visos informacijos pateikimą laiku, kuo įmanoma suprantamiau, tiksliau ir išsamiau, yra dedamos visos įmanomos pastangos, „Admirals" negarantuoja Analizėje pateikiamos informacijos tikslumo ar išsamumo. Pateikti duomenys, kurie yra susiję su ankstesne veikla, nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.
  6. Analizės turinys neturėtų būti aiškinamas kaip išreikštas ar numanomas „Admirals" pažadas, garantija ar implikacija, kad taikydamas Analizėje nurodytas strategijas klientas gaus pelno, o su tuo susiję kliento nuostoliai gali būti arba bus nedideli.
  7. Bet kokie Pranešime pateikti su finansiniais instrumentais susiję ankstesni ar pagal pavyzdį sukurti veiklos rezultatai neturėtų būti laikomi aiškiai išreikštu ar numanomu „Admirals" pažadu, garantija ar implikacija dėl būsimų rezultatų. Finansinio instrumento vertė gali padidėti ir sumažėti, o turto vertės išlaikymas nėra garantuotas.
  8. Į Analizę įtrauktoms projekcijoms, atsižvelgiant į Pranešimo temą, gali būti taikomi papildomi mokesčiai, rinkliavos ar kiti mokėjimai. „Admirals" teikiamų paslaugų kainoraštis yra viešai prieinamas „Admirals" svetainėje.

Svertinės priemonės (įskaitant sandorius dėl kainų skirtumo) yra spekuliacinio pobūdžio priemonės, dėl kurių gali būti patiriami nuostoliai arba gaunamas pelnas. Prieš pradėdami prekiauti turėtumėte įsitikinti, kad suprantate visą susijusią riziką.

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Kas yra infliacija, kokios jos priežastys?
Infliacijos sąvoka atrodo gana pažįstama, o dabar ją kasdien galima aptikti daugelyje žiniasklaidos priemonių. Šiame straipsnyje papasakosime apie tai, kas yra infliacija, aptarsime skirtingas jos rūšis, pažvelgsime į priežastis ir parodysime, kaip ją apskaičiuoti. Kas yra infliacija? Kaip skirs...
Ekonominė recesija arba ekonomikos nuosmukis – kaip tam pasirengti
Vienas iš ekonominių terminų, gąsdinančių daugumą ekonomistų, investuotojų ir net paprastų piliečių, yra ekonominė recesija arba ekonomikos nuosmukis. Vargu ar būtų daug žmonių, kurie nėra girdėję šio termino, bet ne kiekvienas gali tiksliai pasakyti, kas yra recesija. Norite daugiau sužinoti apie t...
Kaip FED palūkanų norma veikia finansų rinkas?
Visi esame girdėję apie JAV Federalinį rezervą ir svarbius rinkų pokyčius, kuriuos sąlygoja pranešimai apie FED bazinę palūkanų normą – jos pakėlimą arba sumažinimą. Tačiau ką iš tikrųjų atspindi Federalinio rezervo sprendimai ir kaip FED palūkanų norma veikia rinkų prekybą? Kaip prekiauti pagal FED...
Daugiau