Ekonominė recesija arba ekonomikos nuosmukis – kaip tam pasirengti

Boris Petrov
10 min.

Vienas iš ekonominių terminų, gąsdinančių daugumą ekonomistų, investuotojų ir net paprastų piliečių, yra ekonominė recesija arba ekonomikos nuosmukis. Vargu ar būtų daug žmonių, kurie nėra girdėję šio termino, bet ne kiekvienas gali tiksliai pasakyti, kas yra recesija. Norite daugiau sužinoti apie tai ir kaip tam pasiruošti? Tuomet esate tinkamoje vietoje.

Šiame straipsnyje mes paaiškiname:

Kas yra recesija arba ekonomkos nuosmukis?

Pasak JAV nacionalinio ekonominių tyrimų biuro:

Ekonominė recesija – tai žymus ekonominės veiklos nuosmukis, trunkantis ilgiau nei kelis mėnesius ir kuris vertinamas pagal realų BVP, realias pajamas, užimtumą, pramonės gamybą ir mažmeninę prekybą.

Pavyzdžiui, jeigu šalies ekonomika traukiasi pirmąjį metų ketvirtį ir kitus tris mėnesius ekonomikos augimas išlieka neigiamas, tuomet galime teigti, kad šalies ekonomika patiria recesiją arba nuosmukį.

Daugelis ekonomistų ir analitikų į ekonominės recesijos apibrėžimą žvelgia iš dar toliau, apibrėždami ją kaip neigiamą ekonomikos BVP augimą du ketvirčius iš eilės. Be to, yra ir kitų, labiau matomų, rodiklių, tokių kaip įmonių bankrotai, pasikeitę pardavimai dėl sumažėjusių vartojimo išlaidų, kritusios būsto kainos ir aukštas nedarbo lygis.

Tad ekonominė recesija gali sąlygoti:

  • Didėjantį nedarbą
  • Gamybos ir kitų ūkio sektorių nuosmukį
  • Namų ūkių pajamų mažėjimą
  • Mažesnes gyventojų sąnaudas.

Visi recesijos veiksniai yra tarpusavyje susiję.

Kenčia įmonių verslas, lėtėja ekonomika ir dėl to gerokai krenta įmonių akcijų kainos. Gali smukti visa vietinė akcijų rinka ir net pasaulinės akcijų rinkos, jeigu įvyks pasaulinis ekonomikos nuosmukis.

Tai panašu į stichinę nelaimę ir yra praktiškai neišvengiama, tik sunku tiksliai numatyti, kada tai atsitiks. Tačiau yra keletas veiksnių, padedančių nustatyti, kada bus kitas nuosmukis.

Ekonominė recesija ir depresija

Kaip ir ekonominės recesijos atveju, nėra tikslaus ir konkretaus depresijos apibrėžimo.

Daugelio ekonomistų nuomone, depresija yra užsitęsęs ekonomikos nuosmukis. Visuotinai pripažįstama, kad sumažėjus daugiau kaip 10 % šalies bendrojo vidaus produkto, ekonomika pereina į depresiją.

Depresijai būdingas didžiulis nedarbo lygio augimas, daugybė didelių įmonių bankrotų, rimtos likvidumo problemos ir gilus ištisų ekonomikos sektorių nuosmukis. Taigi galime drąsiai teigti, kad nuosmukis ir depresija yra blogiausi viso ekonomikos ciklo laikotarpiai.

Kas lemia ekonominę recesiją arba ekonomikos nuosmukį?

Yra daug priežasčių dėl kurių kyla ekonominis nuosmukis. Ekonominę recesiją gali sukelti karai, kartais ji kyla dėl vyriausybės vykdomų politinių veiksmų. O apskritai ekonomikos nuosmukį lemia ekonomikos disbalansas, kurį reikia ištaisyti.

Pavyzdžiui, 2008 metų ekonominę recesiją lėmė neracionalus būsto rinkos perteklius. Visi manė, kad būsto kainos ir toliau kils, todėl daugelis žmonių pirko nekilnojamąjį turtą, kurio, iš tiesų, negalėjo sau leisti. Ir tai galiausiai susprogdino finansų rinkas.

Nors kiekvienas ekonomikos ciklas yra unikalus, yra keletas bendrų ekonomikos nuosmukio priežasčių, įskaitant:

Viskas, kas paprastai kenkia įmonės pelningumui ir sąlygoja darbo vietų mažinimą, taip pat gali būti ekonominio nuosmukio priežastimi.

Didėjant nedarbui, vartotojai yra linkę mažinti savo išlaidas, o tai dar labiau padidina spaudimą ekonomikai, įmonių pelnui ir atitinkamai akcijų kainoms. Šie veiksniai gali paskatinti užburtą neigiamą ciklą, kuris smarkiai smogia ekonomikai.

Sužinokite daugiau apie palūkanų normas, infliaciją, žaliavų kainas ir daug kitų įdomių temų mūsų nemokamuose tiesioginiuose seminaruose internetu. Rezervuokite sau vietą, paspaudę paspaudę šią reklaminę juostą:

Nemokami prekybos seminarai internetu

Dalyvaukite tiesioginiuose seminaruose internetu, kuriuos rengia mūsų prekybos ekspertai

 

Kaip atpažinti artėjančią ekonominę recesiją?

Daugelis analitikų bando tiksliai nustatyti ekonomikos nuosmukio pradžią naudodami įvairius rodiklius. Tačiau tai nelengva užduotis. Kaip minėjome, ekonominę recesiją gali sukelti daugybė skirtingų veiksnių. Gera naujiena yra ta, kad vis dar yra gana patikimų rodiklių, kuriuos verta atidžiai stebėti, ypač vėlyvuoju ekonomikos ciklu.

Vienas patikimiausių artėjančio ekonomikos nuosmukio rodiklių yra obligacijų pajamingumo kreivės apsivertimas. Tuo atžvilgiu labiausia stebimos yra JAV obligacijos.

Tai toli gražu nestebina, nes JAV yra didžiausia ekonomika ir didžiausia kapitalo rinka pasaulyje.

Bet pirmiausia išsiaiškinkime, kas yra obligacijų pajamingumo kreivė.

„Obligacijų pajamingumo kreivė“ terminas yra susijęs su šalies išleistų fiksuotų pajamų vertybinių popierių (obligacijų) trumpalaikių ir ilgalaikių palūkanų normų santykiu. Ši kreivė gali būti bet kokios trukmės obligacijų pajamingumo grafikas nuo 1 mėnesio iki 30 metų.

❗ Pagrindinė taisyklė – ilgalaikių obligacijų pajamingumas turi būti didesnis nei trumpalaikių obligacijų, tada pajamingumo kreivė yra normali arba stati.

  • Įprastomis aplinkybėmis pajamingumo kreivė turėtų būti nukreipta į viršų. Tokiu atveju galima tikėtis ekonomikos augimo.
  • Jeigu ilgalaikių obligacijų pajamingumas rimtai priartės prie trumpalaikių (kreivė išsilygina) arba net nukrenta žemiau (atvirkštinė kreivė), ekonomika, greičiausiai, susidurs su rimtomis problemomis.

Taigi, atrodo, kad atvirkštinė pajamingumo kreivė yra pagrindinis ekonomikos lėtėjimo rodiklis.

Reikėtų pažymėti, kad atvirkštinė JAV obligacijų pajamingumo kreivė tiksliai nuspėjo bet kurį nuosmukį JAV nuo 1970-ųjų. Kai kreivė pasikeičia, nuosmukis paprastai užtrunka nuo 6 iki 12 mėnesių.

Toliau pateiktoje diagramoje galite matyti 2 ir 10 metų JAV obligacijų pajamingumo kreivės pasikeitimą ir recesijos laikotarpius (paryškinta pilka spalva).

Šaltinis: „FED Saint Loius“

 

Kiek laiko trunka ekonominė recesija?

Gera naujiena yra tai, kad dauguma ekonominių nuosmukių trunka neilgai. Panagrinėkime didžiausios pasaulio ekonomikos – JAV – paskutinius 10 ekonominių ciklų nuo 1950 metų ir pamatysime:

  • Ekonominė recesija truko nuo 8 iki 18 mėnesių
  • Vidutinė jų trukmė – 11 mėnesių
  • Per pastaruosius 65 metus JAV oficialiai išgyveno nuosmukį mažiau nei 15 procentų visų mėnesių
  • Daugumos nuosmukių grynasis ekonominis poveikis yra palyginti mažas

Tačiau tiems, kuriuos tiesiogiai palietė ekonominė recesija, pavyzdžiui, atleistiems iš darbo ir uždarantiems savo verslą, šis laikas gali atrodyti kaip amžinybė. Tačiau ilgalaikiai investuotojai turi didesnes galimybes išgyventi ekonominį nuosmukį nei tie, kurių tikslai yra trumpalaikiai.

Vidutinė ekonomikos plėtra ekonomiką padidina vidutiniškai 24 %, o paprasta recesija sumažina JAV BVP vidutiniškai mažiau nei 2%.

Vertybinių popierių, tokių kaip akcijos ir obligacijos, pajamingumas gali būti teigiamas per visą ekonomikos nuosmukio laikotarpį. Tą įrodo kai kurie didžiausi akcijų rinkos kilimai paskutiniais ekonomikos nuosmukio etapais.

Kiti stiprūs akcijų rezultatai gali būti stebimi laikotarpiais prieš pat ekonomikos nuosmukį.

Pradėkite investuoti į akcijas ir ETF iš 15 didžiausių pasaulio biržų su „Admirals“. Investuokite jau dabar,paspaudę šią reklaminę juostą:

Investuokite į geriausias pasaulyje prekybos priemones

Ranka pasiekiama tūkstančiai akcijų ir ETF

 

Kas vyksta rinkose ekonomikos nuosmukio metu?

Niekada ne per anksti galvoti, kaip ekonominė recesija paveiks jūsų finansinę padėtį ir investicijas.

Turite nepamiršti, kad akcijų rinkų nuosmukis (meškų rinka) ir ekonomikos susitraukimas dažnai sutampa, nes meškų rinka ekonominį ciklą pralenkia keliais mėnesiais.

Ekonominio nuosmukio metu paprastai:

  • Akcijų rinkos keletą mėnesių tęsia pradėtą ​​judėjimą žemyn
  • Akcijų rinkų dugnas pasiekiamas maždaug po 6 mėnesių nuo ekonomikos nuosmukio pradžios
  • Akcijų rinkos augimas prasidėjo prieš atsigaunant ekonomikai

Agresyvūs veiksmai rinkose ekonominės recesijos metu, pavyzdžiui, viso portfelio pavertimas grynaisiais, gali turėti priešingą efektą. Kai kurie didžiausio pelningumo momentai rinkose gali įvykti vėlyvose ekonomikos ciklo stadijose arba iškart po to, kai rinkos pasieks dugną.

Todėl dažnai geriau pasilikti bent dalį savo investicijų, kad nepraleistumėte staigaus akcijų ar kitų aktyvų kainų augimo ateityje.

Į ką investuoti ekonominio nuosmukio metu?

Išsilavinęs ir informuotas investuotojas ekonominės recesijos metu turi galimybę pasirinkti tinkamas investicijas ir laiku įgyti ar bent jau išlaikyti savo kapitalą, sutelkdamas dėmesį į finansinius aktyvus, kurių paklausa ekonomikos nuosmukio metu auga.

Tokie aktyvai vadinami saugiu prieglobsčiu ir dažniausiai tai yra:

  • Auksas, sidabras ir kiti taurieji metalai. Kai kurios žaliavos taip pat gali apsaugoti nuo ekonomikos nuosmukio
  • Išsivysčiusių ekonomikų, tokių kaip JAV, Vokietija ar Japonija, vyriausybės obligacijos 
  • Prieglobsčio valiutų vaidmenį atlieka Japonijos jena, Šveicarijos frankas ir JAV doleris
  • Gynybinės akcijos – daugiausia pagrindinių vartojimo prekių, komunalinių paslaugų, žaliavų ir sveikatos priežiūros įmonių akcijos

Investicijų portfelio diversifikavimas ruošiantis ekonominei recesijai gali būti labai svarbus dalykas. Gera idėja – perkelti dalį kapitalo augančių akcijų portfelyje iš technologijų ir pramonės sektorių į dividendų bendroves pagrindinių vartojimo prekių ir komunalinių paslaugų sektoriuose.

Kokias prekybos priemones naudoti?

Jūs jau žinote, kokius aktyvus galite panaudoti savo investiciniam portfeliui sustiprinti ir netgi pabandyti pasinaudoti būsimu ekonomikos nuosmukiu.

Dabar pažiūrėkime, kokios yra geriausios priemonės, padedančios atskleisti šiuos išteklius.

  • Išvestinės finansinės priemonės, tokios kaip susitarimai dėl kainų skirtumo (CFD) ir ateities sandoriai. Tai gali suteikti jums galimybę pasinaudoti kainų kritimu, atidarius trumpas pozicijas ir panaudojus svertą. CFD gali būti geras pasirinkimas apdraudžiant jau atidarytas pirkimo pozicijas.
  • Biržoje prekiaujami fondai (ETF), kurie investuoja į įvairias išvestines finansines priemones ir taiko kitus metodus, leidžiančius investuotojams pasinaudoti rinkos nuosmukiu. Daugelis atvirkštinių ETF naudoja ateities sandorius, kad uždirbtų grąžą.

Pradėkite investuoti į daugiau kaip 8000 finansinių priemonių, naudodami pirmaujančią pasaulyje prekybos platformą, skirtą prekybai įvairiais aktyvais – „MetaTrader 5“, kurią teikia „Admirals“. Atsisiųskite savo „MetaTrader 5“ jau dabar visiškai nemokamai, paspaudę šią reklaminę juostą:

Daugiafunkcinė platforma Nr. 1 pasaulyje


 

Kaip pasiruošti ekonominei recesijai?

Ekonomikos nuosmukis arba ekonominė recesija yra kaip stichinė nelaimė. Tai neišvengiama, bet protingas pasiruošimas gali sumažinti ekonomikos lėtėjimo poveikį jums ir jūsų investicijoms.

Štai keli patarimai, padėsiantys pasiruošti kitam ekonomikos nuosmukiui.

  • Išlikite ramūs. Venkite emocinių sprendimų, tiek asmeninių, tiek investicinių. Laikykitės ilgalaikės vizijos ir pritaikykite savo strategiją naujoms sąlygoms. Emocijos gali būti viena didžiausių kliūčių siekiant geros grąžos finansų rinkose, ir tai ypač aktualu esant rinkos ir ekonomikos įtampai.
  • Sumažinkite savo išlaidas. Gera idėja – sumažinti savo poreikius ekonomikos nuosmukio metu. Jūsų privalomos išlaidos gali apimti išlaidas gyvenamajam būstui, maistui, transportui, komunalinėms paslaugoms, draudimui ir kuo mažesnes paskolos įmokas. Dėl šios priežasties pravartu grąžinti didžiąją dalį savo skolų, pasirodžius pirmiesiems ekonomikos nuosmukio požymiams.
  • Sukurkite skubios pagalbos fondą. Idealiu atveju kiekvienas turėtų turėti skubios pagalbos fondą,kuris apimtų bent šešių mėnesių išlaidas. Tačiau daugelis žmonių tokių santaupų neturi, tad svarbu pagalvoti apie tokio fondo sukūrimą.
  • Atnaujinkite savo investicijų portfelį. Net jeigu didžioji dalis aktyvų per ekonominį nuosmukį atpigo, vis tiek yra keletas variantų, kuriais galite pasinaudoti.

Spauskite šią reklaminę juostą ir jau šiandien mokytis, kaip prekiauti finansų rinkose ir investuoti!

Demonstracinė sąskaita be rizikos

Nemokamai internetu registruokite demonstracinę sąskaitą ir tobulinkite savo prekybos strategiją

 

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

„Admirals“ – brokeris, kurio veiklą reguliuoja atitinkamos institucijos, suteikia galimybę naudotis populiariausiomis pasaulyje prekybos platformomis ir prekiauti susitarimais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis bei biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Šis turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas sudaryti sandorį dėl kokio nors finansinio instrumento. Atkreipkite dėmesį, kad ši analizė nėra tikslus dabartinės ar būsimos veiklos rodiklis ir kad rinkos sąlygos laikui bėgant gali keistis. Prieš priimdami sprendimą investuoti, kreipkitės į nepriklausomą finansų patarėją, kad įsitikintumėte, jog suprantate susijusią riziką.

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Kas yra infliacija, kokios jos priežastys?
Infliacijos sąvoka atrodo gana pažįstama, o dabar ją kasdien galima aptikti daugelyje žiniasklaidos priemonių. Šiame straipsnyje papasakosime apie tai, kas yra infliacija, aptarsime skirtingas jos rūšis, pažvelgsime į priežastis ir parodysime, kaip ją apskaičiuoti. Kas yra infliacija? Kaip skirs...
Kaip FED palūkanų norma veikia finansų rinkas?
Visi esame girdėję apie JAV Federalinį rezervą ir svarbius rinkų pokyčius, kuriuos sąlygoja pranešimai apie FED bazinę palūkanų normą – jos pakėlimą arba sumažinimą. Tačiau ką iš tikrųjų atspindi Federalinio rezervo sprendimai ir kaip FED palūkanų norma veikia rinkų prekybą? Kaip prekiauti pagal FED...
Apie kiekybinio skatinimo programą arba kas yra kiekybinis skatinimas
Dėl koronaviruso pandemijos sukeltos sveikatos ir ekonominės krizės vėl prireikė kiekybinio skatinimo programos.Nepaisant to, kad pastaraisiais metais ši sąvoka buvo dažnai kartojama, ne daugelis žmonių supranta, ką tiksliai reiškia kiekybinis skatinimas, nepaisant to, kad paskutiniuoju metu tai yra...
Daugiau