Atidėti įsakymai – kaip jais pasinaudoti rinkų prekyboje

Admirals
21 min.

Kiekvienas prekiautojas, bent kartą sudaręs sandorį finansų rinkose, susidūrė su aktyvo kainos sąvoka. Kaina yra tai, ką mes pirmiausia matome, pirkdami arba parduodami aktyvą arba produktą, nesvarbu, ar tai būtų akcijos, ateities sandoriai, ar valiutos. Mes vertiname įsigyto produkto vertę pagal jo kainą, o akcijų rinkoje yra net specialus terminas – akcijų pervertinimas arba nepakankamas įvertinimas. Tačiau šis išsireiškimas dažnai taikomas ir kitoms aktyvo klasėms.

Daugelis prekiautojų ne visada galvoja apie tai, kiek rinka, tai yra dabartinė kaina, yra priimtina, o juk, galbūt, kartais verta laukti, o ne iš karto dabar pirkti akcijas, valiutą ar ateities sandorius. Dažnai tuo metu, kai prekiautojas galvoja apie sandorio sudarymą, kaina jau būna „nuėjusi" tolyn. Būtent tokiais atvejais labiau patyrusiems prekiautojams ir reikalingi atidėti įsakymai (arba atidėti pavedimai).

Kas yra atidėti įsakymai MT4 ir MT5 platformose

Atidėtas įsakymas (angl. Pending Order) – arba atidėtas pavedimas – pirmiausia yra paraiška nupirkti arba parduoti aktyvą norima kaina, tai yra kaina, kurios rinkoje dar nėra. Pavyzdžiui, prekiautojas, pateikdamas atidėtą pirkimo įsakymą, konkrečiai Buy Limit įsakymą, prognozuoja, kad rinkos kaina ateityje bus mažesnė nei dabar, ir jis galės nusipirkti aktyvą už sau priimtinesnę kainą. Vėliau išsiaiškinsime atidėtų įsakymų tipus, o dabar pateiksime aiškų ir glaustą apibrėžimą, kas yra atidėtas įsakymas.

Atidėtas įsakymas yra prašymas pirkti arba parduoti aktyvą už kainą, kuri skiriasi nuo dabartinės – rinkoje esamos kainos. Atidėtame įsakyme nurodyta kaina gali būti didesnė arba mažesnė už rinkos kainą, tai yra esamą kainą. Tikriausiai, pats populiariausias atidėtas įsakymas ir yra aukščiau minėtas Buy Limit įsakymas.

Pavyzdžiui, turime nurodymą pirkti „Microsoft" akcijų, kai kaina bus 125 USD už akciją, o dabartinė jų kaina yra 130 USD už akciją. Taigi prekiautojas mano, kad rinkos kaina vis dar yra aukšta ir laukia, kol aktyvo kaina kris, kad galėtų jį įsigyti šiek tiek pigiau. Toli gražu niekas negarantuoja, kad toks kainų lygis bus pasiektas artimiausiu metu, tačiau jeigu vis dėlto kainos nukris iki 125 USD ar dar mažesnės, brokeris įgyvendins šį nurodymą (įsakymą), o prekiautojas nupirks akcijas po 125 USD už akciją.

Kuo skiriasi atidėti įsakymai nuo rinkos įsakymų

Esminis skirtumas tarp atidėto įsakymo ir rinkos įsakymo (įsakymo rinkos kaina) yra įsakymo kaina. Jeigu rinkos įsakymas yra prekiautojo pasiūlymas pirkti arba parduoti už dabartinę (rinkos) kainą, kuri šiuo metu vyrauja rinkoje, atidėtas įsakymas brokeriui pateikia nurodymą įvykdyti įsakymą arba, kitaip tariant, paversti jį sandoriu, kitokia nei dabartinė rinkos kaina. Žinoma, su sąlyga, kad tokia kaina vis dėlto bus pasiekta rinkoje.

Kitas skirtumas yra laiko faktorius. Rinkos įsakymas vykdomas „čia ir dabar", tad prekiautojas tiesiog per kelias sekundės dalis jau yra rinkoje su atidaryta pozicija. Atidėtas įsakymas nebus įvykdytas iš karto, tai aišku net iš pačio įsakymo pavadinimo. Jis bus „atidėtas", kol kainos rinkoje pasieks tam tikrą lygį.

Taigi, be kainos, atidėti įsakymai taip pat skiriasi vykdymo laiku, o šis laikas gali būti nuo kelių sekundžių iki kelerių metų. Kitaip tariant, įsakyme nurodytą kainą galite pasiekti tiek per kelias sekundes, tiek per kelerius metus, o kol tai neįvyks, atidėtas įsakymas „kabės", laukdamas savo įvykdymo.

Kodėl turėtų būti naudojami atidėti įsakymai

Svarbiausias atidėtų įsakymų naudojimo pliusas yra tas, kad atidėtas įsakymas leidžia nupirkti (arba parduoti) aktyvą, nesvarbu, ar tai būtų akcijos, ar valiutos, ne už tą kainą, kuri šiuo metu yra rinkoje ir ne visada (arba net beveik niekada) yra ideali ir tinkama sandorio kaina, o leidžia nustatyti jums tinkantį ir pelningą sandorio sudarymo lygį. Kad neliktų neaiškumų, iš karto pateiksime pavyzdį ir paaiškinsime visą atidėtų įsakymų naudojimo žavesį.

Įsivaizduokite, kad Didžiosios Britanijos svaras pasiekė patį dugną ir, pamiršęs visas su „Brexit" susijusias problemas, artimiausiu metu ruošiasi sustiprėti. Pažvelgę į grafiką suprantame, kad turėjome pirkti penktadienį, o dar geriau – ketvirtadienį. Kotiruotės palietė dugną, tai yra lygį, kuris buvo pasiektas netrukus po „Brexit" referendumo. Kotiruotės nukrito iki 1,2020 srities ir dėl galingų pirkimų per dvi dienas sugebėjo pasiekti 1,2285. Deja, 1,20 rajone pirkti nebeįmanoma, kainos yra 200 punktų didesnės nei ketvirtadienį ar penktadienį. Mes neturėtume pirkti už 1,2285 kainą, nes Stop Loss įsakymas, kurį pateiksime šiek tiek žemiau vietinio minimumo, sudarys net 285 punktus, o tai būtų gana nemaža depozito suma.

Be jokios abejonės, pagelbėti galėtų atidėtas įsakymas: pirkti GBP USD porą. Užuot sudarę sandorį pagal rinkos įsakymą (rinkos kaina), mes pateiksime Buy Limit atidėtą įsakymą, kurio kaina yra 1,2185, tai yra 100 punktų mažesnė, tai yra pelningesnė nei dabartinė kaina. Taigi, mes apsaugosime save nuo gana brangaus pirkimo 1,2285 kaina ir tikėsimės sulaukti palankesnės ir priimtinesnės kainos.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", GBP/USD, 2019 m. sausio 15 d.–2019 m. rugpjūčio 23 d. dieninis grafikas, 2019 m. rugpjūčio 23 d., 20.35 val., BST, duomenys. Atkreipkite dėmesį: ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų.

Įsivaizduokite, kad ketiname sudaryti trumpą poziciją su euru ir parduoti eurą dolerio atžvilgiu, tai yra prekiauti EUR USD pora. Grafike matome, kad kotiruotės mažėjo mėnesį iš eilės ir pasiekė dvejų metų žemiausią lygį. Tikriausiai parduoti eurą pačiame dugne nėra pati geriausia idėja, tačiau jeigu pora šiek tiek atšoks nuo šių lygių ir pasieks žemėjančios tendencijos liniją, tuomet jau galite užtikrintai atidaryti poziciją už geriausią kainą.

Euro dolerio atžvilgiu kotiruotės svyruoja 1,1140–1,1150 ribose, tačiau, pasiekus žemėjimo tendencijos liniją, kainos bus ties 1,13 lygiu. Šiuo atveju yra patogiau nustatyti Stop Loss, nes Stop Loss lygis bus šiek tiek virš linijos, o atstumas iki „stop" įsakymo bus santykinai mažas (palyginti su tuo, jeigu dabar sudarote pardavimo sandorį, kurio kaina 1,1140).

Tiesą sakant, atidėti įsakymai išsprendžia dar vieną problemą, ir ši problema yra daug svarbesnė nei pirkimas ar pardavimas už geresnę kainą. Sudarant sandorį dabartine, tai yra, rinkos kaina, prekiautojui daromas psichologinis spaudimas. Nuolat kintančios kotiruotės kelia painiavą – norisi greitai spausti mygtuką ir jau sudaryti sandorį, tarsi tai garantuotų paties sandorio pelningumą. Tačiau atidėti įsakymai, atsižvelgiant į tai, kad jie suveikia vėliau (jeigu jie išvis suveiks, nes nėra garantijų, kad kaina pasieks jūsų įsakymą), nekelia prekiautojui kas minutę streso, todėl sprendimų priėmimo procesas tampa ramesnis ir prasmingesnis.

Be to, dažnai prekiautojas gali pateikti atidėtus įsakymus ramioje rinkoje, kai judesiai yra visiškai nereikšmingi ir analizė atliekama, kaip sakoma, šalta galva. Prieš pradėdami „mesti meškeres", galite saugiai išanalizuoti situaciją visuose laiko perioduose, išryškinti palaikymo ir pasipriešinimo lygius, įvertinti Stop Loss pateikimo lygius ir nustatyti Take Profit įsakymus. Tik atlikę daug darbo, galite pasirinkti norimą operacijos lygį ir pateikti atidėtą Limit arba Stop įsakymą.

Į kokius tipus skirstomi atidėti įsakymai

Yra daug įvairių atidėtų įsakymų, ir kiekvienas iš jų turi savo ypatybes ir situacijas, kuriose jie taikomi. Jeigu kai kurie įsakymai prekiautojui leidžia nusipirkti aktyvą, kai pasiekiama mažesnė ir palankesnė kaina, tada kiti, atvirkščiai, leidžia nusipirkti akcijų ar valiutų porą, pralaužus tam tikrą lygį, kai kaina yra tik didesnė nei dabartinė rinkos kaina. Ir, žinoma, atidėti įsakymai skirstomi į PIRKTI ir PARDUOTI įsakymus. Taigi, yra 4 svarbiausi atidėtų įsakymų tipai: Buy Limit, Buy Stop, Sell Limit, Sell Stop.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", EUR/USD, 2016 m. birželio 19 d.–2019 m. rugpjūčio 24 d. savaitinis grafikas, 2019 m. rugpjūčio 24 d., 20.37 val., BST, duomenys. Atkreipkite dėmesį: ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų.

BUY LIMIT – yra atidėtas įsakymas pirkti už geriausią kainą.

Norėdami geriau atsiminti, ką reiškia įsakymai, galite naudoti asociacijas ir susieti žodį LIMIT su fraze „už geriausią kainą". Tai yra, jeigu mes kalbame apie atidėtą BUY LIMIT įsakymą, tada dėl šios asociacijos aišku, kad mes kalbame apie pirkimą už geriausią kainą. Kitaip tariant, kai EUR/USD rinkos kaina yra 1,2000, BUY LIMIT įsakymą galima nustatyti tik žemiau tos pačios rinkos kainos.

„MetaTrader" prekybos platforma, nesvarbu, ar tai MT4, ar MT5, neleis jums pateikti BUY LIMIT įsakymo, kurio kaina būtų didesnė už dabartinę. Taigi, pateikdamas įsakymą BUY LIMIT, prekiautojas nori nusipirkti aktyvą mažesne kaina nei dabartinė rinkos kaina, jeigu, žinoma, tokia kaina rinkoje bus pasiekta. Jeigu kotiruotės nepasiekia norimo lygio, tuomet neturėtumėte tikėtis, kad įsakymas suveiks ir bus atidaryta pozicija. Jeigu rinkoje nėra įsakyme nurodytos kainos – nėra jokio sandorio!

Beje, kadangi mes kalbame apie „MetaTrader", pažiūrėkime, kaip fiziškai pateikiamas įsakymas ir kokius mygtukus reikia spausti pateikiant, pavyzdžiui, BUY LIMIT įsakymus. Tiesą sakant, jeigu pažiūrėsite ekrano kopiją, galite pamatyti, kad viskas yra labai paprasta.

Pateikiame pavyzdį EUR/USD poros valandiniame grafike.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", EUR/USD, 2018 m. rugpjūčio 24 d.–2019 m. rugsėjo 19 d. dieninis grafikas, 2019 m. rugsėjo 19 d., 05.25 val., BST, duomenys. Atkreipkite dėmesį: ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų.

Taigi, grafikas rodo, kad kaina kelis kartus nukrito iki 1,0970 ribos, o kitą kartą nukritus prekiautojas nori nusipirkti EUR/USD porą (tiksliau sakant, įsakymas pateikiamas ties 1,0699 kaina). Norėdamas tai padaryti, jis ties šia vieta (ties šiuo lygiu – 1,0970) paspaudžia dešinįjį pelės mygtuką ir tada pasirodo meniu, kurio viršutinę eilutę ir reikia spausti.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", EUR/USD, 2018 m. rugpjūčio 24 d.–2019 m. rugsėjo 19 d. dieninis grafikas, 2019 m. rugsėjo 19 d., 05.25 val., BST, duomenys. Atkreipkite dėmesį: ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų.

Paspaudus iškart pasirodys naujas langas (žr. ankstesniojo ekrano kopiją) su mėlynu mygtuku „Place", kurį paspaudus, bus pateiktas įsakymas, o tada pasirodys kitas langas – patvirtinimo langas, kuriame kiekvienu atveju reikia patikrinti visus skaičius.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", EUR/USD, 2018 m. rugpjūčio 24 d.–2019 m. rugsėjo 19 d. dieninis grafikas, 2019 m. rugsėjo 19 d., 05.25 val., BST, duomenys. Atkreipkite dėmesį: ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų.

BUY STOP – yra atidėtas įsakymas pirkti, kai kaina bus didesnė už dabartinę. Toks įsakymas gali iškart sukelti nuostabą ir daug klausimų, kokia prasmė pirkti aktyvą pagal atidėtą įsakymą už didesnę kainą nei rinkos kaina? Tačiau tame yra prasmės! Tokia situacija arba modelis rinkoje gali išsivystyti, kai prekiautojas nori pirkti tik peržengęs tam tikrą kainų lygį. Kad būtų aiškiau, eikime tiesiai prie pavyzdžio ir grafike pažiūrėkime, kokia rinkos situacija gali paskatinti prekiautoją pateikti BUY STOP atidėtą įsakymą.

Rinkoje vyrauja žemėjimo tendencija, ir kol kas ypatingo noro pirkti prekiautojas nereiškia. Tačiau viskas gali pasikeisti, jeigu kainos pramuš 1,1420 ribą. Būtent ten paaiškės, kad žemėjimo tendencija baigėsi, o kotiruotės užtikrintai peržengė svarbią liniją, vis dar skiriančią jaučius ir meškas. Todėl, kad nepraleistų apsisukimo ir iš karto po to, kai bus pralaužtas 1,1420 lygis, užimtų ilgąją poziciją, prekiautojas pateikia BUY STOP įsakymą, kurio vykdymo kaina yra didesnis nei dabartinė rinkos kaina, bet turi prasmę pirkti palankesnėje situacijoje, arba kitaip tariant, pramušus svarbų lygį.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", EUR/USD, 2016 m. birželio 19 d.–2019 m. rugpjūčio 24 d. savaitinis grafikas, 2019 m. rugpjūčio 24 d., 20.37 val., BST, duomenys. Atkreipkite dėmesį: ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų.

SELL LIMIT – yra atidėtas įsakymas parduoti didesne kaina nei šiuo metu yra rinkos kaina. Kitaip tariant, jūs norite sudaryti trumpą poziciją (pardavimo sandorį), tačiau dabartinė, tai yra, rinkos, kaina jums nelabai tinka.

Tarkime, USD/JPY kotiruotės, kaip matome grafike, nukrito žemiau 109 ir parduoti jau per vėlu. Tačiau prekiautojas vis tiek nori sudaryti trumpą poziciją ir laukia tinkamo momento. Todėl, laukdamas kainos korekcijos iki maždaug 109 lygio, jis pateikia SELL LIMIT įsakymą 108,90 kaina, kad kai kaina palies jau suformuotą palaikymo liniją, automatiškai USD JPY pora bus parduota už kainą, kuri yra šiek tiek žemiau šios linijos, tai yra 108,90.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader Web Edition", USD/JPY, 2019 m. sausio 15 d.–2019 m. rugsėjo 3 d. dieninis grafikas, 2019 m. rugsėjo 3 d., 14.57 val., BST, duomenys. Atkreipkite dėmesį: ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų.

SELL STOP – atidėtas įsakymas parduoti, bet mažesne kaina nei dabartinė rinkos kaina. Čia vėl kyla klausimas, kodėl reikėtų parduoti žemesnėmis nei dabartinės kainomis, jeigu galima sudaryti trumpą poziciją (pardavimo sandorį) tiesiog rinkos kaina. Tai yra sudaryti sandorį, kurio kaina yra žymiai didesnė, tad jis būtų daug pelningesnis?

Atsakyti į šį klausimą vėlgi padės pavyzdys:

Šaltinis: „Admirals MetaTrader Web Edition", USD/CHF, 2017 m. sausio 22 d.–2019 m. rugsėjo 6 d. savaitinis grafikas, 2019 m. rugsėjo 6 d., 14.57 val., BST, duomenys. Atkreipkite dėmesį: ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų.

Kaip matyti iš grafiko, USD/CHF poros savaitiniame periode susiformavo kylanti tendencija, kuri buvo sėkmingai pramušta. Tačiau tai padaryti iš pirmo ir net antrojo karto, esant gana galingam 0,9710 lygiui, buvo sudėtinga, ir kainos atšoko nuo stipraus palaikymo lygio, prie kurio buvo priartėta tris kartus: 2018 m. pabaigoje, 2019 m. pavasarį ir 2019 m. vasarą. Prekiautojas tikisi, kad prasidės žemėjimo tendencija, tačiau ketina sudaryti sandorį, tik kai bus pramušta galinga palaikymo sritis ties 0,9710. Taigi, atrodo gana logiška pateikti SELL STOP įsakymą 0,9700 ar šiek tiek žemiau – atsižvelgiant į palaikymo linijos pramušimą ir kainos kritimą.

Kaip atidėti įsakymai pateikiami „MetaTrader Supreme Edition" platformoje

Jau kalbėjome apie standartines atidėtų įsakymų pateikimo „MetaTrader" platformoje funkcijas. „Admirals" klientai gali naudotis plėtiniu, kuris vadinasi „MetaTrader Supreme Edition" ir leidžia išplėsti įprastą platformos funkcionalumą, įskaitant prekiautojų pagalbą patogesniam atidėtų įsakymų nustatymui. Taip pat yra keletas atidėtų įsakymų tipų, kurie galimi tik šiame plėtinyje.

Įdiegę „MetaTrader 5 Supreme Edition", lange „Navigator"> „Expert Advisors" rasite papildomų scenarijų, kad galėtumėte pateikti įsakymus „Admiral - Mini Terminal"

Šaltinis: „Admirals MetaTrader Supreme Edition"

Prieš pradėdami, būtinai patikrinkite, ar suaktyvinote automatinę prekybą.

Pridėję ekspertą patarėją, dešinėje grafiko pusėje matome dvi skales. Pirmoji yra atsakinga už įsakymų, tokių kaip Buy Limit ir Sell Limit, nustatymą, antroji yra skirta Buy Stop ir Sell Stop įsakymams nustatyti. Taip pat iš karto galima nustatyti Take Profit ir Stop Loss parametrus.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", DAX, 2019 m. rugsėjo 19 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį: ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų.

Pažvelkime į pavyzdį. Tarkime, norime sudaryti sandorį naudodamiesi Buy Limit atidėtu įsakymu, kainai priartėjus prie tendencijos linijos (1 taškas), Stop Loss atidedamas už ankstesnio minimumo (2 taškas) ir nustatomas Take Profit šiek tiek žemiau maksimumo (3 taškas). Norėdami atlikti šią procedūrą iš eilės, pirmiausia kotiruočių skalėje spaudžiame tą lygį, kuriame norime sudaryti sandorį, tada ten, kur turėsime Stop Loss, ir, paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas, kur nustatome Take Profit.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", DAX, 2019 m. rugsėjo 19 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį: ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų.

Kaip parodyta aukščiau pateiktame paveikslėlyje, šis instrumentas leidžia vizualiai įvertinti rizikos ir pelno santykį. Ir, prieš pateikdami, būtinai patikrinkite įsakymo apimtį, nurodytą „Mini Terminal" lange.

Šaltinis: „Admirals" MetaTrader mini terminalas

O dabar pakalbėkime apie dar vieną atidėtų įsakymų tipą, kuris gali sudominti prekiautojus, sudarančius sandorius or prekiaujančius pagal naujienas. Šio tipo įsakymai vadinami OCO – vienas atšaukia kitą (angl. One Cancels the Other). Šio tipo atidėti įsakymai yra būtini, jeigu prekiautojas nori vienu metu nustatyti 2 įsakymus – Buy Stop ir Sell Stop taip, kad vienam suveikus, kitas būtų atšauktas.

Tokia taktika gali būti naudojama prieš paskelbiant svarbias ekonomikos naujienas, tokiu atveju prekiautojas nežino tikslios aktyvo krypties, tačiau naujienų pobūdis rodo stiprią rinkos reakciją duomenų paskelbimo metu. Viena iš tokių naujienų gali būti NFP (angl. Non-Farm Payrolls), rodiklis, kuri JAV skelbiamas kiekvieną pirmą mėnesio penktadienį.

Norėdami nustatyti OCO įsakymą, turite spausti kairįjį pelės mygtuką „Mini Terminal" lange > pasirinkti įsakymo tipą, kad būtų galima atlikti OCO > nustatyti atstumą nuo dabartinės kainos, kur turėtų būti nustatomas įsakymas > nustatyti apimtį > nustatyti atstumą iki Stop Loss ir Take profit. Tada paspaudžiame „Pateikti įsakymą".

Šaltinis: „Admirals MetaTrader Web Edition", DAX, H1 grafikas. Atkreipkite dėmesį: ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų.

Visi parametrai bus nustatyti iš karto pateikus įsakymą. Kai vienas įsakymas suveiks – antrasis bus atšauktas.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader Web Edition", USD/CAD, 2019 m. rugsėjo 6 d.–2019 m. rugsėjo 19 d. valandinis grafikas, 2019 m. rugsėjo 19 d., 18.44 val., BST, duomenys. Atkreipkite dėmesį: ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų.

Svarbiausi privalumai, kai naudojami atidėti įsakymai

Taigi, kaip matėme iš pateiktų pavyzdžių, prekiaujant atidėti įsakymai suteikia neabejotinų pranašumų. Ir čia galime kalbėti apie du naudingus momentus vienu metu. Priklausomai nuo atidėto įsakymo tipo, prekiautojas nustato geriausią kainą, lyginant su rinkoje esančia kaina, arba jo įėjimas į rinką yra labiau užtikrintas ar patvirtintas papildomais signalais, tokiais kaip, pavyzdžiui, svarbaus lygio pramušimas. Taigi, įsakymams, turintiems žodį LIMIT (Sell Limit ir Buy Limit), įėjimo kaina visada bus geresnė nei dabartinė rinkos kotiruotė.

O štai atidėtuose įsakymuose, kuriuose yra žodis STOP (Sell Stop ir Buy Stop), įėjimas į rinką bus atliktas po tam tikro įvykio iš techninės analizės srities, pavyzdžiui, pramušus lygį, kuris gali suteikti didesnį užtikrintumą, nes pasirodys papildomas signalas, po kurio daugelis rinkos dalyvių rinka prisijungs prie šios idėjos. Tačiau paprastai po pramušimo suveikia daugybė Stop Loss įsakymų, o kaina tikrąja to žodžio prasme pramuša lygį.

Kokie trūkumai, kai naudojami atidėti įsakymai

Kalbant apie trūkumus, galima išskirti du. Tačiau jų net negalima lyginti su pranašumais, kuriuos suteikia atidėti įsakymai. Taip, ir šie trūkumai turi savo sprendimus, kuriuos taip pat trumpai apžvelgsime:

  1. Pirmasis ir svarbiausias - atidėtas įsakymas gali suveikti tada, kai jo jau nebereikia. Įsivaizduokite, kad prekiautojas pateikė įsakymą pirkti šiek tiek mažesne nei rinkos kaina ir, tikėdamasis šiek tiek sumažėjusios rinkos, pasitraukė nuo ekrano arba išvis išjungė kompiuterį. Rinkoje buvo ramu, o nenoras pirkti dabartinėmis kainomis privertė prekiautoją pateikti įsakymą įdomesne (žemesne) kaina. Tačiau po kurio laiko pasirodė netikėtos naujienos, kurios rinkoje yra beveik norma, nes be planuojamos statistikos paskelbiama ir neplanuotų naujienų, tokių kaip, pavyzdžiui, politikų kalbos. Iškart po šio įvykio aktyvo kaina pradėjo staigiai kristi, pramušė pirkimo kainą ir nusmuko. Prekiautojas pateikė įsakymą ramioje rinkoje, tačiau žinios sąlygojo smukimą ir pirkimo kaina nebeatrodo tokia maža. Tačiau yra ir geroji naujiena – atidėtą pavedimą visuomet galima pateikti su nustatytu Stop Loss, kuris saugos poziciją, kai suveiks pirkimo įsakymas.
  2. Antrasis trūkumas yra tas, kad kaina, už kurią prekiautojas pateikė įsakymą, gali taip ir likti nepasiekta ir nebus jokių operacijų. Trumpai tariant, prekiautojo noras pirkti pigiau (kaip ir ankstesniame pavyzdyje) gali būti neįgyvendintas, nes kaina nepasiekė to labai jo norimo lygio. Tačiau šią ydą galima pavadinti mažesniu blogiu. Geriau likti be sandorio, nei išgyventi aukščiau aprašytą reiškinį, tai yra pamatyti kainų griūtį jau įsigijus aktyvą. Koks sprendimas gali būti šiuo atveju? Tiesiog būkite kantrūs ir negalvokite apie kiekvieną praleistą galimybę kaip praradimą ar paskutinę galimybę užsidirbti pinigų. Nesuveikę įsakymai nėra pats blogiausias dalykas, kurį gali patirti prekiautojas. Bijokite dažnų ir neapgalvotų sandorių. Jie yra bet kurio prekiautojo priešai!

Kad būtų dar aiškiau, galite pažiūrėti šį vaizdo įrašą ir dar kartą prisiminti, kas yra atidėti įsakymai (arba atidėti pavedimai) ir kaip jie pateikiami:

Atidėti įsakymai – išvada

Taigi, akivaizdu, kad atidėti įsakymai dažnai yra geriausi prekiautojų padėjėjai rinkoje, kai kalbame apie operacijos įvykdymo techniką. Kiekvieną kartą atidarę grafiką ir galvodami apie pirkimą arba pardavimą, užduokite sau klausimą: „Ar kaina dabar tokia priimtina pirkti (parduoti), kad būtų galima sudaryti sandorį iš karto?"

Jeigu atsakymas teigiamas, o techninė analizė nepasako, koks yra geriausias lygis ar geriausias momentas įvykdyti operaciją – pirkite arba parduokite! Tačiau jeigu radote geriausius lygius arba nusprendėte laukti kokio nors įvykio ir pirkti (arba parduoti) po šio įvykio – geriau palaukti pateikus atidėtą įsakymą. Tikimės, kad perskaitę šį straipsnį jūs visiškai supratote, kaip „MetaTrader" platformoje nustatomi atidėti įsakymai, ir dabar galėsite pritaikyti šias žinias praktikoje.

Kodėl verta prekiauti su „Admirals"?

Prekyba su „Admirals" turi daug privalumų:

  • Prekyba 24 valandas per parą, 5 dienas per savaitę.
  • Svertas iki 1:500 profesionaliems klientams ir iki 1:30 mažmeniniams klientams.
  • Prekyba kartu su seniai įkurta ir gerai veikiančia įmone, kurios veikla tinkamai reguliuojama (FCA, EFSA, CySEC, ASIC).
  • Savo kompiuteryje, internete arba mobiliajame įrenginyje turite prieigą prie greičiausių ir patikimiausių „MetaTrader" prekybos platformų.
  • Prekyba „Zero.MT4" sąskaitoje su 0 punktų spredu ir tiesioginė prieiga prie aukščiausio lygio likvidumo teikėjų.
  • „Admirals MetaTrader Supreme Edition" papildinys, kad galėtumėte nemokamai pasinaudoti daugybe pažangių prekybos įrankių, tokių kaip „Sentiment Trader" ar „Advanced Order" funkcijos!
  • Apsaugos nuo neigiamo balanso politika. „Admirals UK Ltd" kompensuoja neigiamą profesionalių klientų sąskaitos likutį – 50 000 eurų vienam klientui. Mūsų mažmeniniai klientai yra visiškai apsaugoti nuo neigiamo likučio be jokių maksimalių išmokų ribų.

Jeigu jus sudomino rinkų prekybą arba šis straipsnis papildė jūsų turimas prekybos žinias, jums gali būti svarbu taip pat žinoti, kad „Admirals" suteikia galimybę prekiauti Forex ir CFD daugiau kaip 80 valiutų, o naujausi rinkos atnaujinimai ir techninė analizė pateikiami nemokamai. Spauskite šią reklaminę juostą, kad jau šiandien atidarytumėte realią sąskaitą!

Prekiaukite „Forex“ ir CFD

Gaukite prieigą prie daugiau kaip 40 valiutų porų CFD 24 valandas per parą, 5 dienas per savaitę

 

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

„Admirals“ – brokeris, kurio veiklą reguliuoja atitinkamos institucijos, suteikia galimybę naudotis populiariausiomis pasaulyje prekybos platformomis ir prekiauti susitarimais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis bei biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Šis turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas sudaryti sandorį dėl kokio nors finansinio instrumento. Atkreipkite dėmesį, kad ši analizė nėra tikslus dabartinės ar būsimos veiklos rodiklis ir kad rinkos sąlygos laikui bėgant gali keistis. Prieš priimdami sprendimą investuoti, kreipkitės į nepriklausomą finansų patarėją, kad įsitikintumėte, jog suprantate susijusią riziką.

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Kas yra CFD prekyba?
Egzistuoja daugybė priežasčių, kodėl žmonės susidomi finansų rinkomis ir prekyba bei investavimu. Tačiau daugeliu atveju pagrindinė jų – noras papildomai užsidirbti. Tokiu atveju CFD prekyba gali būti ypač rinkama priemonė. Tačiau, ar jūs tikrai žinote, kas yra CFD prekyba ir CFD rinka, kokie yra CF...
Kokios Forex prekybos sesijos tinkamiausios jūsų prekybai
Forex rinka yra didžiausia finansų rinka pasaulyje, kurios dienos prekybos apimtis apytiksliai siekia iki penkių trilijonų dolerių. Norint tapti sėkmingu Forex prekiautoju reikia atidžiai išanalizuoti visus svarbius užsienio valiutų rinkos aspektus.Vienas iš šių aspektų yra Forex prekybos sesijos ar...
Kas yra apsikeitimo sandoris?
Apsikeitimo sandoris yra labai svarbi sąvoka rinkų prekyboje, nes jūsų pelnas gali padidėti arba sumažėti, jeigu sandoris bus vykdomas per naktį (pozicija bus palikta atvira per naktį). Labai svarbu žinoti apsikeitimo sandorio dydį, kad galėtumėte geriau organizuoti savo prekybos ir p...
Daugiau