Kada verta naudoti trumpą arba „short“ poziciją?

Eva Blanco Garzón
11 min.

Pirk pigiai ir parduok brangiai" – šūkis, kurį galite pamatyti ant daugelio prekybos vietų sienų. Kai rinkos kyla, tai gali veikti labai gerai. Jeigu perkate ABC įmonę už 100 JAV dolerių, o vėliau parduodate ją už 150 JAV dolerių, tai uždirbate 50 JAV dolerių pelną minus visi komisiniai ir palūkanos.

Tačiau kas vyksta, kai rinkos neekyla? O kas atsitiks, jeigu rinka smuks žemyn?

Tokiu atveju, jeigu nusipirkote ABC įmonę, galite prarasti savo pinigus. Tačiau visada atsiras prekiautojų, kurie atidarys trumpą poziciją arba short poziciją rinkų prekiautojų žargonu. Dėl tokių trumpų pozicijų jie uždirbs pinigų tol, kol rinka judės jiems palankia kryptimi.

Kas yra trumpa arba short pozicija?

Trumpa arba short pozicija – tai finansinės priemonės, kurios jūs fiziškai neturite ir nevaldote, pardavimas rinkoje skolintų aktyvų pardavimo sandoris.

Trumpa pozicija suteikia galimybę spekuliuoti finansų rinkoje, kainoms krentant, tai yra suteikia prekiautojams galimybę užsidirbti pinigų, mažėjant finansinio aktyvo kainoms. Taip pat naudojama apsidraudimui laikinais rinkos nuosmukio laikotarpiais.

Finansų rinkose, kalbėdami apie pardavimą, investuotojai ir vertybinių popierių rinkos operatoriai dažnai vartoja – Short Selling (short pozicija arba short sandoriai) – anglišką pavadinimą, o, kaip žinia, anglų yra pagrindinė finansinių rinkų kalba.

Kad atidarytų short poziciją, prekiautojas tikisi, kad rinka sumažės. Tokiu atveju siekiama gauti naudos iš tokio judėjimo.

Kad geriau suprastumėte, kaip veikia trumpos pozicijos, paiūrėkite mūsų vaizdo seminarą:

Kaip veikia trumpa pozicija?

Kaip jau aptarėme, skolintų vertybinių popierių pardavimas reiškia brangiai parduoti, o paskui pirkti pigiai. Todėl pirmas klausimas, kuris gali kilti galvoje: kaip galiu parduoti tai, ko dar nenusipirkau?

1️⃣ Kad atidarytų trumpą poziciją, prekiautojas „skolinasi“ tam tikrą kiekį prekybos priemonės (kuri jam nepriklauso) iš savo brokerio sąskaitos.

2️⃣ Tada jis parduoda šią prekybos priemonę atviroje rinkoje esama rinkos kaina.

3️⃣ Tokio prekiautojo tikslas yra ateityje atpirkti tą prekybos priemonę už mažesnę kainą ir taip grąžinti brokeriui skolą, užsidirbant skirtumą pradinės pardavimo kainos ir mažesnės atpirkimo kainos.

Kitaip tariant, kuo mažesnė aktyvo kaina sandorio pabaigoje, tuo daugiau pelno bus gauta.

Aktyvų skolinimasis ir grąžinimas vyksta automatiškai per CFD prekybą, jokios papildomos procedūros nereikia.

Atidaryti trumpą poziją, naudojantis CFD, galima su įvairiomis prekybos priemonėmis: „Forex“, indeksais, kriptovaliutomis ir kt.

Trumpojo sandorio formulė:

Pelnas = (pardavimo kaina - pirkimo kaina) * prekybos priemonės kiekis - sandorio kaina

Čia:

  • Pardavimo kaina = kaina, kuria prekiautojas atidaro pardavimo poziciją
  • Pirkimo kaina = kaina, kuria prekiautojas uždaro pardavimo poziciją
  • Prekybos priemonės kiekis = parduoto aktyvo kiekis
  • Sandorio kaina = brokerio komisiniai mokesčiai (spredai, apsikeitimo sandorio mokestis ir kt.)

Jei šios formulės rezultatas:

  • Teigiamas: prekiautojas uždirbs grynojo pelno
  • Neigiamas: prekiautojas patirs grynųjų nuostolių

Ar atidarius akcijų trumpą poziciją mokami dividendai?

Pardavėjai negali uždirbti dividendų už akcijas, jeigu atidaryta akcijų short pozicija.

Tai logiška, nes tokiu atveju, prekiautojas akcijų neįgija ir neturi, nes jas jam paskolina jo brokeris.

Nemokami prekybos seminarai internetu

Dalyvaukite tiesioginiuose seminaruose internetu, kuriuos rengia mūsų prekybos ekspertai

 

Trumpos pozicijos pavyzdys

Tarkime, kad prekiautojas atidarė short poziciją – 100 ABC bendrovės akcijų pardavė po 20 JAV dolerių už akciją. Praėjus tam tikram laikui, akcijos kaina nukrito iki 10 JAV dolerių, o prekiautojas nusprendė iš naujo pirkti akcijas. Prekybos pelnas būtų 1000 JAV dolerių [(20 JAV dolerių – 10 JAV dolerių) x 100 akcijų] minus visi komisiniai mokesčiai ir palūkanos.

Tačiau, kas nutiks, jeigu akcijos pakils, kai prekiautojas atidaro trumpą poziciją? Tarkime, kad ABC įmonės akcijų kaina pakilo 50 JAV dolerių už akciją, o prekiautojas nusprendė sumažinti nuostolius ir uždarė poziciją.

Tokiu atveju nuostoliai būtų 3000 JAV dolerių [(50 JAV dolerių – 10 JAV dolerių) x 100], be komisinių mokesčių ir palūkanų, kuriuos turi sumokėti už šias pozicijas.

Kaip matote, nuostoliai yra didesni nei visas investuotas kapitalas. Tai yra didžiausia skolintų vertybinių popierių pardavimo rizika – neapibrėžtas nuostolis. Kadangi akcijų kainai viršutinės ribos nėra, teoriškai maksimalus trumpų pozicijų nuostolis yra begalinis.

Kodėl turėtumėte apsvarstyti CFD trumpą poziciją?

CFD leidžia prekiautojams spekuliuoti rinkos kilimu ir nuosmukiu, fiziškai nevaldant pagrindinio aktyvo. CFD yra susitarimas tarp dviejų šalių: prekiautojo ir brokerio. Pasibaigus sutarčiai, abi šalys apsikeičia skirtumu tarp aktyvo kainos sutarties pasirašymo metu ir aktyvo kainos sutarties pabaigoje.

Atidaryti ir uždaryti CFD trumpas pozicijas yra labai paprasta, lyginant su kitomis prekybos priemonėmis, tad tai viena iš daugelio priežasčių, kodėl tokie labai populiarūs aktyvų short sandoriai, naudojant CFD.

Žinoma, tai nereiškia, kad tai yra labai lengva, bet yra keletas privalumų, tokių kaip:

  • Svertas: mažmeninių sąskaitų prekiautojas gali atidaryti pozicijas penkis kartus viršydamas savo depozitą. Profesionalus prekiautojas gali atidaryti pozicijas dvidešimt kartų didesnes nei jo balansas. (Bet nepamirškite, kad taip pat didėja ir nuostoliai)
  • Prekiauti galima bet kuria kryptimi: galite atidaryti tiek ilgas, tiek trumpas pozicijas: už trumpą poziciją nereikia mokėti jokių papildomų mokesčių.
  • Pažangios rizikos valdymo priemonės: norėdami sumažinti riziką, naudokite Stop Loss ir Take Profit įsakymus.
  • Prieiga prie pasaulinių finansų rinkų: prekiaukite JAV, ES, Jungtinės Karalystės ir dar daugiau vertybinių popierių.

Jeigu esate pasiruošę atidaryti trumpą poziciją, galite pradėti prekiauti jau šiandien, tačiau tam pirmiausia turite turėti nemokamą ir tinkamą prekybos platformą:

Daugiafunkcinė platforma Nr. 1 pasaulyje


 

Kada verta atidaryti trumpą poziciją

  • Per akcijų rinkos krizę
  • Verslo skandalo metu
  • Tuo atveju, kai skelbiami ekonominiai rezultatai ir (arba) publikacijos yra nuviliančios

Niekas negali užtikrintai numatyti ateities! Tačiau yra scenarijų, kuriems esant, ypač tinka short pozicija.

Short pozicija per akcijų rinkos krizę

Ar prisimenate 2008 m. finansinę krizę? O 2000 m. technologijų burbulą? Finansų rinkos yra cikliškos. Ekonomistai ekonominio ciklo trukmę vertina nuo 8 iki 10 metų. Kapitalizmo istorijoje ši trukmė yra stebėtinai tiksli – nuo XIX amžiaus pradžios iki šių dienų. Juk pastebite 8 metų laikotarpį nuo technologijų burbulo sprogimo ir hipotekinių paskolų krizės 2008 m.?

Verslo ciklai gali būti gera analizės pradžia, padėsianti numatyti akcijų rinkos krizes. Tačiau to nepakanka! Dar būtinai turėsite atlikti analizę pagal savo prekybos strategiją.

Short pozicija verslo skandalo metu

Šis scenarijus kartojasi dažniau nei finansinės krizės. Kita vertus, dėl to turite atidžiai stebėti ekonomikos naujienas. Ar prisimenate „Volkswagen" 2015 m. dyzelino išmetimo skandalą?

Šaltinis: „Admirals Supreme Edition MT5“, #VOW 2012 m. gegužės 1 d. – 2020 m. sausio 24 d. mėnesinis grafikas. 2020 m. sausio 24 d. duomenys. Atminkite, kad ankstesni veiklos rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų arba būsimo pelno rodiklis.

 

Rausvai paryškinta vieta nurodo kelis mėnesius, per kuriuos, paaiškėjus dyzelino išmetimo problemoms, „Volkswagen“ akcijų kaina krito. Šis sumažėjimas nutraukė Vokietijos akcijų rinkos kilimą per paskutiniuosius trejus metus.

Tinkamos prekybos platformos ir tinkamo produkto pasiūla rinkoje ypač naudinga atliekant tokio tipo analizę, priklausomai nuo jūsų taikomos prekybos strategijos!

Short pozicija, skelbiant nuviliančius rezultatus ir (arba) publikacijas

Kiekvieną ketvirtį viešai parduodamos įmonės skelbia savo finansinius rezultatus. Analitikai pateikia numatomus ekonominius rodiklius. Jeigu įmonė neatitiks šių vertinimų, kai kurie prekiautojai parduos savo akcijas, o kiti atidarys naujas short pozicijas.

Po daugybės blogų rezultatų arba tuo atveju, kai rezultatai buvo toli nuo lūkesčių, įmonės akcijos gali pradėti mažėti.

Šaltinis: „Admirals MT5 Supreme Edition“, #FB 2021 m. gruodžio 15 d. – 2022 m. vasario 14 d. savaitinis grafikas. 2022 m. vasario 14 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad praeities rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

Kaip atidaryti short poziciją, naudojantis technine analize

Norint atidaryti trumpą poziciją, svarbu išanalizuoti ir nustatyti atitinkamo aktyvo kainos kritimą. Tai galima padaryti trimis būdais, naudojantis technine analize:

  • Patvirtinti meškų pramušimą kilimo tendencijoje.
  • Nustatyti tendencijos apsisukimo figūrą. Pavyzdžiui, petys-galva-petys arba dviguba viršutinė.
  • Analizuoti kainą ir slankiuosius vidurkius. Pavyzdžiui, 50 ir 200 periodų slankiuosius vidurkius – kai 50 vidurkis susikerta su 200 vidurkiu, tuomet atsiranda pardavimo signalas.

Kaip apsisaugoti nuo rizikos, atidarius trumpą poziciją?

Kaip matome, trumpos pozicijos atveju gali kilti įvairių rizikų, tačiau yra trys būdai, kaip apsisaugoti nuo galimų nesėkmių:

  • Atidarydami trumpą poziciją, nustatykite Stop Loss
  • Naudokite apsaugos nuo didelio kainų kintamumo įrankius
  • Pasirinkite brokerį, taikantį apsaugą nuo neigiamo balanso

Trumpos pozicijos gali būti rizikingos, tačiau yra šie 3 paprasti būdai, kaip apsisaugoti nuo galimų trumpų pozicijų nesėkmių.

Stop Loss nustatymas yra paprasčiausias būdas apsisaugoti. Tai leidžia iš anksto apibrėžti maksimalių nuostolių, kuriuos galite toleruoti savo trumpoje pozicijoje, riziką. Stop Loss yra naudinga priemonė, kurią reikia sistemingai naudoti, bet ji neapsaugo nuo praslydimo ar rinkos kainos trūkių pavojaus.

„Admirals“, siekdama apriboti praslydimų ir didelio kainų svyravimo riziką, siūlo jums apsaugančių priemonių rinkinį. Tokiu būdu galite padidinti apsaugą dėl savo trumpųjų pozicijų rizikos.

Be to, siekdama kuo geriau apsaugoti savo klientus, „Admirals“ taip pat įdiegė apsaugos nuo neigiamo balanso politiką. Net jeigu jūsų sąskaita taps neigiama, ji automatiškai bus vėl nustatyta į 0 EUR. Jūs nerizikuosite prarasti daugiau nei jūsų pradinis kapitalas.

Trumpos arba short pozicijos apibendrinimas

Skolinto aktyvo pardavimas arba trumpa pozicija reiškia meškų požiūrį į jo kainą. Tai yra prekiautojas tiki, kad aktyvo kaina kris. Galbūt prekiautojai svarsto galimybę sudaryti trumpą poziciją dėl galimos finansinės krizės. Arba jie atidaro trumpas pozicijas, kad uždirbtų pajamų, o gal tai yra tiesiog žemėjimo tendencijos scenarijus.

Tradicinis skolintų vertybinių popierių pardavimo būdas yra skolintis akcijas, o paskui jas parduoti atviroje rinkoje ir atpirkti, kai kainos kris. Tačiau dabar yra paprastesnių produktų, tokių kaip akcijų CFD, kurie leidžia prekiautojams spekuliuoti kylančiomis arba krintančiomis aktyvo kainomis, pačio aktyvo net neturint.

Jeigu ketinate išmokti skolintų vertybinių popierių pardavimo arba trumpų pozicijų sudarymo meno, prekyba aplinkoje be rizikos gali padėti pagerinti jūsų prekybos įgūdžius ir užkirsti kelią rizikuoti savo kapitalu, kol būsite pasirengę tai tinkamai padaryti.

Tad jau šiandien atidarykite nemokamą demonstracinę sąskaitą:

Demonstracinė sąskaita be rizikos

Nemokamai internetu registruokite demonstracinę sąskaitą ir tobulinkite savo prekybos strategiją

 

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

„Admirals“ – brokeris, kurio veiklą reguliuoja atitinkamos institucijos, suteikia galimybę naudotis populiariausiomis pasaulyje prekybos platformomis ir prekiauti susitarimais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis bei biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Šis turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas sudaryti sandorį dėl kokio nors finansinio instrumento. Atkreipkite dėmesį, kad ši analizė nėra tikslus dabartinės ar būsimos veiklos rodiklis ir kad rinkos sąlygos laikui bėgant gali keistis. Prieš priimdami sprendimą investuoti, kreipkitės į nepriklausomą finansų patarėją, kad įsitikintumėte, jog suprantate susijusią riziką.

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Japoniškos žvakės ir jų modeliais paremta rinkų prekyba
Japoniškos žvakės ir jų grafikai prekiautojams pateikia labai daug informacijos ir vaizdinių ženklų, kurie leidžia prekiautojams geriau suprasti kainų judėjimą ir aiškiau pastebėti „Forex“ prekybos modelius. Žvakių modelius prekiautojai naudoja siekdami nustatyti prekybos galimybes ir numatyti, kuri...
Ar norite būti Forex prekiautojas?
Forex prekyba yra įdomi ir suteikia daug galimybių, bet taip pat sąlygoja ir nemažą riziką, kaip ir visa rinkų prekyba. Išmokti prekiauti Forex rinkoje nėra labai paprasta ir to tikrai nepasieksite per vieną dieną.Tačiau, jeigu jūs tvirtai nusprendėte būti Forex prekiautojas, šis straipsnis patars i...
Kaip pasinaudoti demonstracine sąskaita ir joje mokytis?
Šiame straipsnyje aptarsime visus privalumus, kuriuos suteikia prekybos demonstracinė sąskaita ir jos naudojimas Forex prekyboje.Skaitykite ir sužinokite, kas yra Forex prekybos demo sąskaita, kodėl vertėtų apsvarstyti galimybę atsisiųsti bandomąją sąskaitą, kaip atsisiųsti demo prekybos sąskaitą, k...
Daugiau