Kaip prekyboje naudojamas EMA indikatorius arba eksponentinis slankusis vidurkis

Eva Blanco Garzón
7 min.

Slankusis vidurkis yra būtina prekiautojų priemonė nustatant rinkos tendencijas. Slankusis vidurkis atsižvelgia į konkretų laikotarpį ir apskaičiuoja vidutinę to laikotarpio vertę.

Šiame straipsnyje apžvelgsime konkretų slankiojo vidurkio tipą – tai eksponentinis slankusis vidurkis arbaEMA indikatorius. Taip pat aptasime, kaip EMA indikatorius paprastai naudojamas rinkos tendencijoms nustatyti.

Kas yra EMA indikatorius?

Eksponentinis slankusis vidurkis arba EMA indikatorius yra rodiklis, apskaičiuojantis vidutinę svertinę kainą per tam tikrą laikotarpį, suteikiant didesnį svorį naujausioms vertėms, jis padeda prekiautojams nustatyti tendencijas.

Taigi, EMA indikatorius palankiai vertina naujausias kainas, nes suteikia joms didesnį svorį ir eksponentiškai mažėja, kai žvelgiant atgal. EMA prekyboje naudojamas siekiant išlyginti kainas ir nustatyti tendencijas bei tendencijų pokyčius.

Dažniausiai naudojami eksponentiniai slankieji vidurkiai:

  • EMA 20 greitesniems ir jautresniems apsisukimams
  • EMA 100 ir 200 sklandesniems ir lėtesniems apsisukimams

Skirtumas tarp paprasto ir eksponentinio slankiojo vidurkio

Skirtumas tarp SMA ir EMA indikatorių yra kainų vidurkio apskaičiavimo būdas. Paprastasis slankusis vidurkis įvertina visas kainas vienodai ir apskaičiuoja vidurkį tokį, koks jis yra, o eksponentinis slankusis vidurkis suteikia daugiau reikšmės pačiai naujausiai kainai. 

Kaip veikia EMA indikatorius

Eksponentinis slankusis vidurkis seka bendrą rinkos judėjimą bei efektyviai filtruoja kainų triukšmą, todėl aiškesnis vyraujančios tendencijos rodiklis.

Kaip interpretuoti eksponentinį slankųjį vidurkį:

  • Didėjimo tendencija: kaina juda virš EMA
  • Mažėjimo tendencija: kaina yra žemiau EMA

EMA indikatorius suteikia mums šiuos signalus:

  • Pirkimo signalas: kai kaina kerta EMA į viršų
  • Pardavimo signalas: kai kaina kerta EMA žemyn

Turėkite omenyje, kad tai nereiškia, jog taip visada ir bus, tai yra tiesiog bendros taisyklės.

Šaltinis: „Admirals MetaTreder 5 Supreme Edition“, DAX 2022 m. gruodžio 30 d. – 2022 m. kovo 14 d. D1 grafikas. 2022 m. kovo 14 d. duomenys. Atminkite, kad praeities rezultatai negarantuoja rezultatų ateityje.

Prekybos strategija su 2 EMA indikatorių susikryžiavimu

Dar efektyvesnis būdas nustatyti pirkimo signalus yra dviejų EMA indikatorių, vieno trumpalaikio ir kito ilgalaikio, susikirtimas.

Ši EMA susikryžiavimp strategija sukuria prekybos signalą, kai trumpesnis EMA indikatorius kerta ilgesnį.

Dažniausiai naudojami EMA:

  • Trumpasis – 50 periodų EMA
  • Ilgasis – 200 periodų EMA

Taikant šią EMA strategiją:

  • Pirkimo signalas: 50 EMA kerta 200 EMA į viršų
  • Pardavimo signalas – 50 EMA kerta 200 EMA žemyn
Šaltinis: „Admirals MetaTreder 5 Supreme Edition“, DAX 2019 m. gruodžio 17 d. – 2022 m. kovo 14 d. D1 grafikas. 2022 m. kovo 14 d. duomenys. Atminkite, kad praeities rezultatai negarantuoja rezultatų ateityje.

Kaip apskaičiuojamas EMA indikatorius

Apskaičiuokime t laikotarpio EMA indikatorių pagal šią formulę:

EMA(t) = α * dabartinė kaina + (1 - α) * EMA (t - 1)

Šioje formulėje:

  • α yra išlyginamoji konstanta, kurios vertė yra nuo 0 iki 1
  • EMA (t-1) yra praėjusio laikotarpio EMA vertė

Čia galima pastebėti, kad norint apskaičiuoti EMA konkrečiam laikotarpiui, reikia atlikti išankstinius skaičiavimus ir išsiaiškinti ankstesnių laikotarpių EMA. Dienos grafike (D1), apskaičiuodamai eksponentinį slankujį vidurkį, dabartinę vertę gauname iš ankstesnės dienos EMA, kurią savo ruožtu mes gavome iš dar ankstesnės dienos EMA ir t. t.

Kitaip tariant, čia yra keli skaičiavimo žingsniai, kurie priklauso vienas nuo kito. Pirma, turime gauti mūsų grafiko pradinį – pirmojo laiko periodo – eksponentinio slankųjį vidurkį. Taip pat turi būti nustatyta išlyginimo konstanta.

Geriausias būdas eksponentinio slankiojo vidurkio radimui iliustruoti yra konkretus pavyzdys:

EMA indikatoriaus skaičiavimo pavyzdys

Kad pavyzdys būtų paprastas, naudosime tik keletą duomenų. Apskaičiuokime 3 periodų EMA pagal kai kurių verčių pavyzdžius. 

Taip pat turite naudoti išlyginimo koeficientą. Tai lemia EMA laikotarpių skaičius. Tiksliau, išlygintos vertės lygtis yra: α = 2/ (n + 1). Šiuo konkrečiu atveju vertė yra 0,5.

Toliau pateiktoje lentelėje parodytos vertės, naudojamos apskaičiuojant skirtumą tarp paprastojo ir eksponentinio slankiojo vidurkio:

Diena Kaina 3 dienų SMA α 3 dienų EMA
1 168      
2 170      
3 171      
4 175 169,67 0,5 169,67
5 170 172 0,5 172,335
6 172 172 0,5 171,1675

Mums reikia 1 dienos slankaus vidurkio vertės. Tam kaip pradinę vertę naudojame paprastą slankųjį vidurkį. Tai yra ankstesnių n laikotarpių suma, padalyta iš n (mūsų pavyzdyje ankstesni 3 laikotarpiai padalyti iš 3)

4 dieną turime pradinę vertę, kuri yra ankstesnių 3 dienų SMA. Nors SMA reikia tik norint pateikti pradinę EMA skaičiavimų vertę, įtraukėme stulpelį su SMA reikšmėmis. Tokiu būdu galite palyginti paprasto slankiojo vidurkio reikšmes su eksponentinio.

Prekybos platformos automatiškai apskaičiuoja eksponentinį slankiojo vidurkio algoritmą, todėl jums nereikia jaudintis dėl skaičiavimų sudėtingumo.

Taigi dabar paanalizuokime, kaip naudoti EMA indikatorių „MetaTrader“ 4 ir 5 (MT4 ir MT5). Norėdami tai padaryti, turite atsisiųsti platformą. Jeigu jos dar neturite, spauskite šį reklaminį paveikslėlį ir atsisųskite nemokamai!

Daugiafunkcinė platforma Nr. 1 pasaulyje


EMA indikatorius „MetaTrader 5“ prekybos platformoje

EMA indikatoriaus atsisiųsti ir įdiegti nereikia. „MetaTrader“ platformose jis įtrauktas pagal numatytuosius nustatymus ir yra nurodomas kaip tendencijų indikatorius.

Jį galite sukonfigūruoti pagal savo poreikius:

  • Laukelyje „MA metodas“ apibrėžiamas slankiojo vidurkio tipas, kurį įtrauksite į savo grafiką. Šiuo atveju turėtume pasirinkti eksponentinį.
  • Svarbiausias nustatymas yra EMA indikatoriaus periodas. Kuo ilgesnis laikotarpis, tuo grafike EMA indikatorius bus sklandesnis. Kuo trumpesnis laikotarpis, tuo EMA linija bus jautresnė kainai.

EMA indikatoriaus naudojimas, atliekant techninę analizę

Matėme, kaip galime išlyginti kainų duomenis, naudodami EMA indikatorių. Šis indikatorius ne tik padeda patvirtinti tendenciją, bet ir gali duoti pirkimo ir pardavimo signalus.

Populiariausia rinka, kurioje naudojamas EMA indikatorius, yra „Forex“, bet jį galite įtraukti į bet kurio finansinio aktyvo analizę.

Turėtumėte nepamiršti, kad EMA indikatorius yra toks prekybos indikatorius, kuris reaguoja svėluodamas, nes naudoja praeities duomenis. Kaina visada pakeisis dar prieš EMA judėjimą.

Tačiau bendrai EMA į naujus duomenis reaguos greičiau nei SMA.

Išskirtinis „MetaTrader Supreme Edition“

Atsisiųskite galingiausią įskiepių rinkinį savo mėgstamai prekybos platformai!

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

Kaip reguliuojamas brokeris, suteikiame galimybę naudotis populiariausiomis prekybos platformomis pasaulyje ir prekiauti sandoriais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis ir biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

  1. Tai yra rinkodaros pranešimas. Ši Analizė skelbiama tik informaciniais tikslais ir jokiais atvejais neturėtų būti aiškinama kaip patarimas ar rekomendacija dėl investavimo. Šis pranešimas nėra parengtas pagal teisinius reikalavimus, skirtus skatinti investicinių tyrimų nepriklausomumą ir jam netaikomas joks draudimas, susijęs su investiciniais tyrimais.
  2. Sprendimą dėl investavimo priima kiekvienas klientas pats, o „Admirals“ nebus laikoma atsakinga už jokius nuostolius ar žalą, atsiradusią dėl tokio sprendimo, nepriklausomai nuo to, ar jis buvo pagrįstas šia Analize, ar ne.
  3. Analizę parengė nepriklausomas analitikas, remdamasis savo asmeniniu vertinimu.
  4. Siekdama užtikrinti savo klientų interesų apsaugą ir išlaikyti Analizės objektyvumą „Admirals“ sukūrė atitinkamas vidaus procedūras interesų konfliktų prevencijai ir valdymui.
  5. Nors siekiant užtikrinti visų Analizės šaltinių patikimumą ir visos informacijos pateikimą laiku, kuo įmanoma suprantamiau, tiksliau ir išsamiau, yra dedamos visos įmanomos pastangos, „Admirals“ negarantuoja Analizėje pateikiamos informacijos tikslumo ar išsamumo. Pateikti duomenys, kurie yra susiję su ankstesne veikla, nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.
  6. Analizės turinys neturėtų būti aiškinamas kaip išreikštas ar numanomas „Admirals“ pažadas, garantija ar implikacija, kad taikydamas Analizėje nurodytas strategijas klientas gaus pelno, o su tuo susiję kliento nuostoliai gali būti arba bus nedideli.
  7. Bet kokie Pranešime pateikti su finansiniais instrumentais susiję ankstesni ar pagal pavyzdį sukurti veiklos rezultatai neturėtų būti laikomi aiškiai išreikštu ar numanomu „Admirals“ pažadu, garantija ar implikacija dėl būsimų rezultatų. Finansinio instrumento vertė gali padidėti ir sumažėti, o turto vertės išlaikymas nėra garantuotas.
  8. Į Analizę įtrauktoms projekcijoms, atsižvelgiant į Pranešimo temą, gali būti taikomi papildomi mokesčiai, rinkliavos ar kiti mokėjimai. „Admirals“ teikiamų paslaugų kainoraštis yra viešai prieinamas „Admirals“ svetainėje.

Svertinės priemonės (įskaitant sandorius dėl kainų skirtumo) yra spekuliacinio pobūdžio priemonės, dėl kurių gali būti patiriami nuostoliai arba gaunamas pelnas. Prieš pradėdami prekiauti turėtumėte įsitikinti, kad suprantate visą susijusią riziką. 

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Heikin Ashi žvakės: kaip šio indikatoriaus modeliai padeda prekyboje
Viena svarbiausių technikų, kurią rinkų prekiautojai turi būti gerai įsisavinę, – tai rinkos tendencijų stebėjimas. Tačiau sekti tendencijas gali būti sudėtinga dėl rinkos svyravimų. Heikin Ashi žvakės arba Heikin Ashi indikatorius kaip tik ir padeda spręsti šią užduotį. Ką reiškia Heikin Ashi žv...
Pivot Point indikatorius palaikymo ir pasipriešinimo lygiams nustatyti
Prekiaujant finansų rinkose ir atliekant techninę analizę praktiškai visuomet naudojamos šios sąvokos: palaikymas, pasipriešinimas. Šiose srityse visuomet tikimasi kritinės konfrontacijos tarp prekiautojų bulių ir prekiautojų lokių. Todėl, rinkai artėjant prie šių lygių, galimi du tolimesnio judė...
Kaip prekyboje naudojamas RSI indikatorius arba santykinio stiprumo indeksas
Tinkamų techninių indikatorių panaudojimas rinkų prekyboje dažnai skiria sėkmingus prekiautojus nuo nesėkmingų. Šiame straipsnyje mes aptarsime, kaip rinkų prekyboje panaudojamas RSI indikatorius arba santykinio stiprumo indeksas: Kas yra RSI indikatorius arba santykinio stiprumo indeksas RSI perp...
Daugiau