Kaip prekyboje naudojamas RSI indikatorius arba santykinio stiprumo indeksas

Admirals
12 min.

Tinkamų techninių indikatorių panaudojimas rinkų prekyboje dažnai skiria sėkmingus prekiautojus nuo nesėkmingų. Šiame straipsnyje mes aptarsime, kaip rinkų prekyboje panaudojamas RSI indikatorius arba santykinio stiprumo indeksas:

Tačiau prieš kalbant apie RSI indikatorių, svarbu išsiaiškinti: kas yra techninė analizė.

Techninė analizė – tai kainų judėjimo ir būsimų rinkos krypčių prognozavimo metodas, tiriantis rinkos judėjimo praeityje grafikus ir lyginantis judėjimą praeityje su dabartiniu.

Techninė analizė yra susijusi su tuo, kas iš tikrųjų rinkoje įvyko ir kas gali įvykti. Techninė analizė įvertina finansinių priemonių kainą ir iš šių duomenų formuoja grafikus, kurie naudojami kaip pagrindinis prekybos įrankis.

Vienas iš pagrindinių techninės analizės privalumų yra tas, kad patyrę analitikai gali vienu metu stebėti daug finansų rinkų ir prekybos priemonių. Yra trys pagrindiniai techninės analizės principai, kuriuos reikia gerai žinoti prieš pradedant nagrinėti, kas yra RSI indikatorius:

Tendencija yra jūsų draugė

Techninė analizė naudojama nustatyti rinkos judėjimo modelius, kurie jau seniai pripažinti kaip reikšmingi. Labai tikėtina, kad daugelis tokių modelių sąlygos tikėtinus rezultatus. Be to, yra tokių žinomų modelių, kurie pastoviai kartojasi.

Istorija kartojasi

Forex ir CFD grafikų modeliai žinomi ir skirstomi į kategorijas jau daugiau nei 100 metų, ir iš to, kaip daugelis modelių kartojasi, galime daryti išvadą, kad žmogaus prekybos psichologija per tą laiką pasikeitė labai mažai.

Kainos judėjimas parodo viską

Tai reiškia, kad faktinė kaina atspindi viską, ką rinka žino ir kas galėtų ją paveikti, pavyzdžiui, pasiūlą ir paklausą, politinius veiksnius ir rinkos nuotaikas. Tačiau tikrieji techniniai analitikai domisi tik kainų pokyčiais, o ne galimomis tų pokyčių priežastimis.

Vienas iš rodiklių, nuo kurio labai priklauso techninė analizė, – tai RSI indikatorius – santykinis stiprumo indeksas. Prekyba, taikant RSI, darosi vis populiaresnė dėl naudojamos stiprios formulės ir galimo RSI išsiskyrimo (divergencijos) panaudojimo.

Prekyba „MetaTrader 5" prekybos platformoje

MetaTrader 5" – tai elitinė prekybos platforma, kuri profesionaliems prekiautojams siūlo daugybę išskirtinių privalumų.

Pavyzdžiui, prekiautojų palaikymą įvairiomis kalbomis, pažangias grafikų sudarymo galimybes, automatizuotą prekybą, galimybę platformą keisti ir visiškai pritaikyti pagal individualius poreikius, nemokamus ir realiu laiku atnaujinamus prekybos priemonių grafikus, prekybos naujienas, techninę analizę ir dar daugiau!

Spauskite šią reklaminę juostą ir atsisiųskite „MetaTrader 5" nemokamai!

Daugiafunkcinė platforma Nr. 1 pasaulyje


 

Kas yra RSI indikatorius?

RSI indeksą sukūrė J. Welles Wilder.

RSI indikatorius arba santykinis stiprumo indeksas parodo judėjimo aukštyn ir judėjimo žemyn santykį, o apskaičiuota reikšmė normalizuojama taip, kad indeksas būtų išreikštas 0–100 intervale.

☝️ Jeigu RSI reikšmė yra 70 arba didesnė – prekybos priemonė laikoma perpirkta (situacija, kai kainos pakilo daugiau už rinkos lūkesčius).
☝️ Kai RSI lygus 30 arba yra mažesnis – tai signalas, kad priemonė gali būti perparduota (situacija, kai kainos nukrito daugiau už rinkos lūkesčius).

RSI yra aplenkiantis rodiklis. RSI indikatoriaus formulę sudaro dvi lygtys. Pagal pirmąją lygtį paskaičiuojama pradinė santykinio stiprumo (RS) reikšmė, kuri yra per N laikotarpį kylančių žvakių uždarymo vidurkio ir besileidžiančių žvakių uždarymo vidurkio santykis:

RS = N dienų kylančių žvakių uždarymo vidurkis / N dienų besileidžiančių žvakių uždarymo vidurkis

Faktinė RSI vertė apskaičiuojama indeksuojant rodiklį iki 100 pagal šią formulę:

RSI = 100 - (100 / 1 + RS)

RSI indikatorius prekybos platformoje

Jeigu prekiaujate „MetaTrader" prekybos platformoje, šį indikatorių galite paprastai pridėti į savo prekybos grafiką – tiesiog vilkite jį į pagrindinį grafiko langą:

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 4", RSI indikatorius ir jo pasirinkimas.

Kaip nustatomas RDI indikatorius dienos prekybai

Daugeliui prekiautojų labai naudinga naudoti RSI indikatorių dienos prekybai. Numatytasis 14 periodų RSI nustatymas paprastai tinka daugumai prekiautojų, ypač taikančių swing prekybą.

Tačiau kai kurie dienos prekiautojai naudoja kitokius RSI indikatoriaus nustatymus. Jiems nepatinka naudoti 14 periodų, nes jie pastebi, kad tai generuoja per retus prekybos signalus.

Todėl vieni prekiautojai nusprendžia šiek tiek sutrumpinti periodą, o kiti nusprendžia RSI periodą nustatyti kuo mažesnį, kad padidėtų osciliatoriaus jautrumas. Kai kurie prekiautojai šią problemą sprendžia pereidami prie mažesnio laiko periodo grafikų. Tačiau dažniausiai:

☝️ Trumpalaikiai dienos prekiautojai (dienos prekyba) dažnai naudoja mažesnių reikšmių nustatymus, jų periodai paprastai būna 9–11.
☝️ Vidutinės trukmės swing prekiautojai dažnai naudoja numatytąjį laikotarpio nustatymą 14.
☝️ Ilgalaikiai poziciniai prekiautojai dažnai nustato aukštesnį periodą – 20–30.

Iš tiesų, kokius nustatymus pasirinkti, kai RSI indikatorius naudojamas dienos prekybai, priklauso nuo jūsų naudojamos prekybos strategijos.

Toliau jums pateiksime kelis prekybos strategijų pavyzdžius, kai rinkų prekyboje taikomas RSI indikatorius.

Prekybos strategijos, kuriose naudojamas RSI indikatorius

RSI indikatorius – perpirkimo ir perpardavimo lygiai

✳️ Jeigu santykinis stiprumo indeksas yra mažesnis nei 30, tai reiškia, kad rinka yra perparduota, o kaina galiausiai gali padidėti. Kai bus patvirtintas rinkos apsisukimas, galima sudaryti pirkimo sandorį.
✳️ Ir atvirkščiai, jeigu RSI yra daugiau nei 70, tai reiškia, kad rinka perpirkta, o kaina gali greitai sumažėti. Kai bus patvirtintas rinkos apsisukimas, galima sudaryti pardavimo sandorį.
✳️ 50 lygis – tai vidurio linija, kuri atskiria kilimo (bulių) ir kritimo (meškų) sritis. Kai yra kilimo tendencija, RSI paprastai viršija 50, o kai kritimo tendencija – yra žemiau 50.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", EUR USD 2019 m. gruodžio 19 d. – 2020 m. sausio 15 d. H1 grafikas. 2020 m. spalio 14 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

RSI indikatorius – dviejų periodų išsiskyrimas

Naudokite trumpąjį 5 periodų RSI (RSI 5) ir ilgesnįjį 14 periodų (numatytasis) RSI (RSI 14) ir stebėkite, kaip jie susikryžiuoja.

Stebint RSI 14, pasitaiko atvejų, kai rinka nepasiekia perpardavimo arba perpirkimo lygių, iki nepasikeičia kryptis. Trumpesnio laikotarpio RSI labiau reaguoja į naujausius kainų pokyčius, todėl jis gali parodyti ankstyvus pokyčių požymius.

✳️ Kai RSI 5 kerta RSI 14 į viršų, tai reiškia, kad kainos kyla – tai yra pirkimo signalas.
✳️ Kai RSI 5 kerta RSI 14 žemyn, tai reiškia, kad kainos mažėja – tai yra pardavimo signalas. 5 ir 14 turi susikirsti, kai 5 periodų RSI (mėlynas) yra perpirktas (virš 80).

❗ Patyrę prekiautojai pastebės, kad jų prekybos rezultatai labai pagerėja, derinant RSI prekybos strategiją su Pivot Points indikatoriumi.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", DAX 2019 m. gruodžio 20 d. – 2020 m. sausio 9 d. H1 grafikas. 2020 m. spalio 14 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

RSI indikatorius – tendencijų linijos

Sujunkite RSI linijos viršutinius ir apatinius taškus ir prekiaukite ties tendencijų linijų pramušimais. Jeigu norite nubrėžti RSI kilimo tendencijos liniją, sujunkite tris arba daugiau kylančio RSI grafiko taškų. Jeigu norite nubrėžti RSI kritimo tendencijos liniją, sujunkite tris arba daugiau besileidžiančio RSI grafiko taškų.

RSI tendencijos linijos pramušimas gali rodyti kainų tęstinumą arba apsisukimą.

❗ Turėkite omenyje, kad RSI tendencijos linijos pramušimas paprastai susiformuoja prieš kainų grafiko tendencijos linijos pramušimą, taip gaunamas išankstinis įspėjimas ir labai ankstyva prekybos galimybė.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", EUR USD 2019 m. spalio 22 d. – 2020 m. sausio 15 d. H4 grafikas. 2020 m. spalio 14 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

RSI indikatorius – klasikinis išsiskyrimas

✳️ RSI meškų išsiskyrimas (divergencija) susiformuoja, kai kainos grafike formuojamos vis aukštesnės viršūnės, o RSI indikatorius tuo pat metu mažėja ir formuoja mažėjančias viršūnes. Paprastai RSI išsiskyrimas susidaro bulių rinkos viršuje ir tai yra apsisukimo modelis.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", EUR USD 2019 m. gruodžio 18 d. – 2020 m. sausio 14 d. H1 grafikas. 2020 m. spalio 14 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

❗ Prekiautojai tikisi rinkos apsisukimo, kai susiformuoja RSI išsiskyrimas. Tai yra išankstinis apsisukimo įspėjimas, paprastai susiformuoja dar kelios žvakės, prieš kainų kilimo tendencijai pakeičiant kryptį ir suformuojant pramušimą žemyn nuo palaikymo linijos.

✳️ Ir atvirkščiai, RSI bulių išsiskyrimas susidarys, kai kaina formuoja vis žemesnius dugnus, o RSI – vis aukštesnius dugnus. Tai yra išankstinis įspėjimo signalas, kad tendencijos kryptis gali keistis – kritimas pereis į augimą.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", EUR USD 2019 m. gruodžio 24 d. – 2020 m. sausio 15 d. H1 grafikas. 2020 m. spalio 14 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

RSI išsiskyrimas rinkų techninėje analizėje naudojamas labai dažnai. Kai kurie prekiautojai tam naudoja didesnius periodus (H4, dieninius). Kai naudojamas RSI indikatorius ir šios strategijos, galima gauti įvairių pirkimo ir pardavimo signalų.

Su kokiais techniniais indikatoriais geriausiai veikia RSI indikatorius?

Renkantis prekybos strategiją ir RSI indikatoriaus nustatymus, jį taip pat galima derinti ir su kitais techniniais indikatoriais. Šiuo atveju vieni geriausių yra impulsų indikatoriai. Mes rekomenduojame naudoti:

MACD ir
Slankiųjų vidurkių susikryžiavimus.

RSI perpirkimo rodmenis gali išlaikyti ilgesnį laiką, o MACD gali parodyti divergenciją, pasukdamas žemyn, kainai kylant į viršų, o tai taip pat rodo, kad rinka yra per daug išplėsta ir todėl galimi pokyčiai.

Eksponentiniai slankieji vidurkiai gali padėti patvirtinti RSI indikacijas. Pavyzdžiui, kai EMA 5 kerta EMA 10, tai labai efektyviai papildo RSI indikatorių.

Žiūrėkite mūsų vaizdo įrašą apie RSI indikatorių:

Išvada: RSI indikatorius rinkų prekyboje

RSI indikatorius arba santykinis stiprumo indeksas rinkų prekyboje taikomas taip paprastai, kad pradedantieji prekiautojai dažnai pradeda prekiauti net neišbandę skirtingų šio indikatoriaus parametrų arba nepasimokę tinkamai jo interpretuoti, nes trokšta greitų pinigų! Tad RSI indikatorius pasidarė vienu labiausiai piktnaudžiaujamų indikatorių.

Kai jį gerai suprasite ir išmoksite tinkamai taikyti, RSI indikatorius galės jums nurodyti, ar kainos juda pagal tendenciją, kada rinka yra perpirkta arba perparduota, taip pat geriausią kainą sudaryti arba užbaigti sandorį.

RSI indikatorius taip pat gali nurodyti, kuris prekybos periodas yra aktyviausias, ir suteikti informacijos, nustatant pagrindinius palaikymo ir pasipriešinimo lygius. RSI gali suteikti jums techninės informacijos apie tendencijas, taip pat RSI pirkimo ir pardavimo signalus.

Tačiau, labai svarbu, kad RSI prekybos strategijas pirmiausia išbandytumėte demonstracinėje sąskaitoje ir tik tada jas pritaikytumėte realioje prekyboje. Be to, RSI indikatorius gali papildyti bet kurią jūsų prekybos strategiją, kurią galbūt jau naudojote.

Prekyba be rizikos su „Admirals"

Profesionalūs prekiautojai, pasirinkę „Admirals", nemokamoje demonstracinėje prekybos sąskaitoje gali prekiauti be jokios rizikos.

Vietoje to, kad savo pinigus nukreiptumėte tiesiai į realias rinkas ir rizikuotumėte jais, šios rizikos galite išvengti ir paprasčiausiai praktikuotis tol, kol būsite pasirengę pereiti prie realios prekybos.

Valdykite savo prekybos patirtį – spauskite šią reklamą, kad jau šiandien atidarytumėte nemokamą demonstracinę prekybos sąskaitą!

Demonstracinė sąskaita be rizikos

Nemokamai internetu registruokite demonstracinę sąskaitą ir tobulinkite savo prekybos strategiją

 

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

Kaip reguliuojamas brokeris, suteikiame galimybę naudotis populiariausiomis prekybos platformomis pasaulyje ir prekiauti sandoriais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis ir biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Atsakomybės ribojimas: pateikti duomenys apima papildomą informaciją apie visas analizes, skaičiavimus, prognozes ar kitus panašius vertinimus ar informaciją (toliau – „Analizė), skelbiamą Admirals" interneto svetainėje. Prieš priimdami kokius nors investicinius sprendimus, atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:

  1. Tai yra rinkodaros pranešimas. Ši Analizė skelbiama tik informaciniais tikslais ir jokiais atvejais neturėtų būti aiškinama kaip patarimas ar rekomendacija dėl investavimo. Šis pranešimas nėra parengtas pagal teisinius reikalavimus, skirtus skatinti investicinių tyrimų nepriklausomumą ir jam netaikomas joks draudimas, susijęs su investiciniais tyrimais.
  2. Sprendimą dėl investavimo priima kiekvienas klientas pats, o „Admirals“ nebus laikoma atsakinga už jokius nuostolius ar žalą, atsiradusią dėl tokio sprendimo, nepriklausomai nuo to, ar jis buvo pagrįstas šia Analize, ar ne.
  3. Analizę parengė nepriklausomas analitikas, remdamasis savo asmeniniu vertinimu.
  4. Siekdama užtikrinti savo klientų interesų apsaugą ir išlaikyti Analizės objektyvumą „Admirals“ sukūrė atitinkamas vidaus procedūras interesų konfliktų prevencijai ir valdymui.
  5. Nors siekiant užtikrinti visų Analizės šaltinių patikimumą ir visos informacijos pateikimą laiku, kuo įmanoma suprantamiau, tiksliau ir išsamiau, yra dedamos visos įmanomos pastangos, „Admirals“ negarantuoja Analizėje pateikiamos informacijos tikslumo ar išsamumo. Pateikti duomenys, kurie yra susiję su ankstesne veikla, nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.
  6. Analizės turinys neturėtų būti aiškinamas kaip išreikštas ar numanomas „Admirals“ pažadas, garantija ar implikacija, kad taikydamas Analizėje nurodytas strategijas klientas gaus pelno, o su tuo susiję kliento nuostoliai gali būti arba bus nedideli.
  7. Bet kokie Pranešime pateikti su finansiniais instrumentais susiję ankstesni ar pagal pavyzdį sukurti veiklos rezultatai neturėtų būti laikomi aiškiai išreikštu ar numanomu „Admirals“ pažadu, garantija ar implikacija dėl būsimų rezultatų. Finansinio instrumento vertė gali padidėti ir sumažėti, o turto vertės išlaikymas nėra garantuotas.
  8. Į Analizę įtrauktoms projekcijoms, atsižvelgiant į Pranešimo temą, gali būti taikomi papildomi mokesčiai, rinkliavos ar kiti mokėjimai. „Admirals“ teikiamų paslaugų kainoraštis yra viešai prieinamas „Admirals“ svetainėje.

Svertinės priemonės (įskaitant sandorius dėl kainų skirtumo) yra spekuliacinio pobūdžio priemonės, dėl kurių gali būti patiriami nuostoliai arba gaunamas pelnas. Prieš pradėdami prekiauti turėtumėte įsitikinti, kad suprantate visą susijusią riziką. 

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Kaip prekyboje naudojamas EMA indikatorius arba eksponentinis slankusis vidurkis
Slankusis vidurkis yra būtina prekiautojų priemonė nustatant rinkos tendencijas. Slankusis vidurkis atsižvelgia į konkretų laikotarpį ir apskaičiuoja vidutinę to laikotarpio vertę.Šiame straipsnyje apžvelgsime konkretų slankiojo vidurkio tipą – tai eksponentinis slankusis vidurkis arba EMA indikator...
Heikin Ashi žvakės: kaip šio indikatoriaus modeliai padeda prekyboje
Viena svarbiausių technikų, kurią rinkų prekiautojai turi būti gerai įsisavinę, – tai rinkos tendencijų stebėjimas. Tačiau sekti tendencijas gali būti sudėtinga dėl rinkos svyravimų. Heikin Ashi žvakės arba Heikin Ashi indikatorius kaip tik ir padeda spręsti šią užduotį. Ką reiškia Heikin Ashi žv...
Pivot Point indikatorius palaikymo ir pasipriešinimo lygiams nustatyti
Prekiaujant finansų rinkose ir atliekant techninę analizę praktiškai visuomet naudojamos šios sąvokos: palaikymas, pasipriešinimas. Šiose srityse visuomet tikimasi kritinės konfrontacijos tarp prekiautojų bulių ir prekiautojų lokių. Todėl, rinkai artėjant prie šių lygių, galimi du tolimesnio judė...
Daugiau