Kaip paprastai slankusis vidurkis pritaikomas rinkų prekyboje

Admirals
20 min.

Slankusis vidurkis (MA) – tai naudingas prekybos įrankis, kurį turi žinoti kiekvienas prekiautojas. Šiame straipsnyje kalbėsime apie paprastą slankųjį vidurkį arba SMA – vieną seniausių ir paprasčiausių prekybos indikatorių.

Šiame straipsnyje aptarsime:

Daugelis prekybos strategijų remiasi posakiu: „tendencija yra tavo draugė" ir siūlo įėjimo į rinką signalus, kai yra didesnė nei vidutinė naujos tendencijos susiformavimo tikimybė. Svarbiausia yra išsilaikyti rinkoje, tendencijai susiformavus, ir palikti rinką, prieš jai apsisukant.

Šiame straipsnyje kaip tik ir paaiškinsime, kaip naudoti slankiojo vidurkio indikatorių tendencijų nustatymui. Taip pat paaiškinsime kitus indikatoriaus naudojimo būdus, pavyzdžiui, kainų svyravimo triukšmui nustatyti.

Kas yra slankusis vidurkis?

Slankusis vidurkis gaunamas nuolat apskaičiuojant kainos aritmetinį vidurkį per tam tikrą laikotarpį.

Indikatoriaus pavadinime naudojamas žodis „slankusis", nes nauja reikšmė apskaičiuojama kiekvieną kartą persislinkus laiko periodui, tad mūsų vidurkio reikšmė prisitaiko prie kainos pokyčių.

➠ Naudojam 200 dienų slankųjį vidurkį.
➠ Jo reikšmė yra aritmetinis kainos vidurkis per paskutines 200 dienų. Kitaip tariant, pridedame kiekvieną tų 200 dienų uždarymo kainų ir padalijame gautą sumą iš 200.
➠ Ši vertė apskaičiuojama kiekvieną dieną, atmetant seniausią duomenų rinkinio vertę, kad būtų naudinga paskutinė diena.

❗ Slankusis vidurkis išlygina kainų svyravimus. Todėl, nagrinėdami aktyvo kainų grafiką, mes galime atmesti trumpalaikius ar nereikšmingus kainos judėjimus, taip geriau pamatydami ilgalaikes rinkos tendencijas.

Pažymėtina, kad ekonomistai ir analitikai savo darbe jau seniai naudoja slankiuosius vidurkius – dar prieš atsirandant asmeniniams kompiuteriams, šie skaičiavimai buvo atliekami ranka arba skaičiuoklės pagalba. Nereikia nė sakyti, kad tai užimdavo labai daug laiko. Todėl skaičiavimai buvo apribojami dienos pabaigos duomenimis.

Žinoma, šiandien skaičiuoti daug patogiau, todėl galima panaudoti praktiškai bet kurio laikotarpio, kurio norime, reikšmes ir informaciją gauti vienu mygtuko paspaudimu.

Daugiau apie slankiojo vidurkio indikatorių žiūrėkite šiame vaizdo įraše anglų kalba:

Slankusis vidurkis prekybos tendencijų nustatymui

Kainų grafikai kartais prekiautojams gali būti painūs. Dėl didelių kainų korekcijų prekiautojai gali pamesti bendras tendencijas ir nepastebėti viso rinkos vaizdo. Juos gali išblaškyti kainų judėjimo suformuotos įvairiausios viršūnės ir dugnai.

Tuo tarpu slankusis vidurkis panaudojamas tendencijos nustatymui ir padeda prekiautojams išlaikyti dėmesį.

Kai į grafiką įtraukiamas slankusis vidurkis, prekiautojai gali greitai suprasti, ar rinkoje yra vyraujanti tendencija. Slankusis vidurkis taip pat padeda nustatyti tendencijos kryptį. Pateikiame slankiųjų vidurkių panaudojimo tendencijai nustatyti santrauką:

☝️ Rinkoje yra vyraujanti tendencija → kaina juda labai toli nuo MA ilgalaikėje perspektyvoje

➢ Ilgalaikis MA suformuoja meškų lūžio kampą → meškų tendencija
➢ Ilgalaikis MA suformuoja bulių lūžio kampą → bulių tendencija

☝️ Tendencija silpnėja → kainos pradeda judėti link ilgalaikio MA
☝️ Nėra jokios tendencijos → kainos juda aplink MA ilgalaikėje perspektyvoje

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", GBP JPY 2020 m. birželio 16 d. – 2020 m. liepos 14 d. H1 grafikas. 2020 m. rugpjūčio 17 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

Slankusis vidurkis prekybos sprendimų priėmimui

Ilgalaikis slankusis vidurkis naudojamas ne vien tik tendencijai nustatyti.

Pagrindinės sprendimų priėmimo sritys: atšokimo arba pramušimo taškai

Kaina linkusi sustoti ties slankiojo vidurkio lygiais. Minėtieji lygiai yra pagrindinės sritys sprendžiant, dėl galimo tendencijos pratęsimo ir investicijų didinimo:

☝️ jeigu ilgalaikėje perspektyvoje kaina pramuša MA, tikėtinas apsisukimas
☝️ jeigu ilgalaikėje perspektyvoje kaina lėtai atšoka nuo MA, jis gali būti pramuštas abiem kryptimis
☝️ jeigu ilgalaikėje perspektyvoje kaina smarkiai atšoka nuo MA, tikėtina, kad ši tendencija tęsis toliau

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", AUD USD 2020 m. sausio 23 d. – 2020 m. birželio 5 d. H4 grafikas. 2020 m. rugpjūčio 5d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

Kainų reakcija į slankųjį vidurkį suteikia tikrai reikšmingos informacijos. Žinoma, geriau taip pat atsižvelgti ir į kitus veiksnius, tokius kaip viršūnės ir dugnai, Fibonači lygiai bei kitus indikatorius, kad būtų galima rasti bendrus palaikymo pasipriešinimo lygius.

Slankiuosius vidurkius taip pat galima derinti su japoniškų žvakių modeliais, kurie patvirtins pramušimus arba atšokimus.

⚠️ Kuo labiau sutampa visi nagrinėjami signalai, tuo svarbesnė tampa sprendimo zona. Tai, savo ruožtu, reiškia, kad pramušimas arba atšokimas turės didesnę reikšmę ir gali būti laikomi svarbesniais.

Kad geriau suprastumėte, kaip slankiųjų vidurkių pagalba nustatomi kainų atšokimai ir pramušimai, rekomenduojame atsisiųsti prekybos platformą „MetaTrader 5". Joje jūs galėsite eksperimentuoti su skirtingais indikatoriais – be rizikos, naudodamiesi demonstracine sąskaita.

Kaip dar geriau panaudojamas slankusis vidurkis

Slankieji vidurkiai taip pat veikia kaip paramos arba pasipriešinimo lygiai, kai rinka yra tendencinga ir juda greitai. Rinkai judant tendencingai, kaina vis tiek formuos mažesnius atšokimus, taip sugrįždama prie trumpalaikių MA, pavyzdžiui, 8 MA, 20–40 MA. Tokiais atvejais MA tampa palaikymo ar pasipriešinimo lygiu.

Vienas iš būdų vizualizuoti palaikymą arba pasipriešinimą – naudoti tą patį MA, tik skirtingai apskaičiuojamą, pavyzdžiui:

➠ 21 MA pagal uždarymo kainas
➠ 21 MA pagal žemiausias kainas
➠ 21 MA pagal aukščiausias kainas

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", GBP JPY 2020 m. gegužės 29 d. – 2020 m. rugpjūčio 6 d. H4 grafikas. 2020 m. rugpjūčio 6 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

Kartu šios trys MA linijos sukuria palaikymo ir pasipriešinimo juostą arba zoną.

❗ Didžiausias privalumas, kai trys MA veikia kaip palaikymas ir pasipriešinimas, o ne tik vienas MA, yra tai, kad rinka linkusi laikytis apytikslio diapazono, o ne vieno palaikymo ar pasipriešinimo taško, taigi kainų zona visada turi daugiau vertės nei vienas kainos taškas.

⚠️ Svarbu pažymėti, kad MA neveiks kaip palaikymas arba pasipriešinimas, jeigu rinka bus labai konsoliduota (tai yra nebus tendencijos).

Koks slankusis vidurkis yra geriausias?

Slankiųjų vidurkių yra įvairių, tačiau prekyboje dažniausiai naudojami šių dviejų tipų slankieji vidurkiai:

✳️ Paprastas slankusis vidurkis (SMA)

SMA suteikia vienodą svorį visoms kainų reikšmėms, įtrauktoms į laikotarpį.

✳️ Eksponentinis slankusis vidurkis (EMA)

EMA suteikia daugiau reikšmės naujausioms kainų reikšmėms, tai yra skiriasi kainų svoris. Dydis, kuriuo šis svoris mažėja kiekvienai iš eilės senesnių kainų reikšmei, yra eksponentinis.

Slankieji vidurkiai taip pat skiriasi pagal laiko periodą:

1️⃣ Trumpalaikiai MA geriausiai tinkami impulsų ir palaikymo arba pasipriešinimo sritims nustatyti. Jų reikšmės paprastai yra tarp 0–20.
2️⃣ Vidutinės trukmės MA yra naudingi vertinant korekcijos ir regresijos tikslus. Jų reikšmės paprastai yra tarp 20–100.
3️⃣ Ilgalaikiams MA dažnai naudojamos šios konfigūracijos: 100, 150 ir 200 periodai. Kai kurie prekiautojai taip pat naudoja Fibonači sekų lygius, pavyzdžiui: 89, 144 arba 233 periodų.

Aišku, kiekvienas prekiautojas slankiuosius vidurkius gali panaudoti skirtingai, tačiau bendra taisyklė:

Pagrindinis slankiųjų vidurkių tikslas – galimybė greitai nustatyti, ar rinkoje yra vyraujanti tendencija, taip pat tendencijos ir impulsų kryptį.

✅ Bendra tendencija susiformuoja, jeigu kaina nutolsta nuo ilgalaikio MA: virš MA – kylanti tendencija arba žemiau MA – mažėjanti tendencija.
✅ Trumpalaikė tendencija susiformuoja, jeigu kaina nutolsta nuo vidutinio MA: MA – kylanti tendencija arba žemiau MA – mažėjanti tendencija.
✅ Impulsas susiformuoja, jeigu kaina nutolsta nuo trumpalaikio MA: MA – kilimo (bulių) arba žemiau MA – kritimo (meškų).

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", USD JPY 2020 m. birželio 26 d. – 2020 m. liepos 6 d. H1 grafikas. 2020 m. liepos 6 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

Geriausias tendencingas judėjimas yra tada, kai kainos judėjimas, trumpalaikė tendencija ir bendra tendencija sutampa:

☝️ Kilimo tendencijos atveju tai reiškia, kad kaina yra virš trumpalaikio MA, o trumpalaikis MA yra virš tendencijos MA.
☝️ Mažėjančios tendencijos atveju tai reiškia, kad kaina yra žemiau trumpalaikio MA, o trumpalaikis MA – žemesnė už tendencijos MA.
☝️ Rinkoje nėra tendencijos ar impulsų, jeigu kaina juda aplink MA (tai vadinama korekcija) arba jeigu ji grįžta prie MA (tai vadinama atšokimu).

Korekcijos ir atšokimai gali būti pasyvūs ir agresyvūs. Pasyvi korekcija yra tada, kai kaina juda šoniniu kanalu, o slankieji vidurkiai persipina su kaina. Agresyvus atšokimas yra tada, kai kaina juda greitai atgal link slankiojo vidurkio (-ių):

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", USD JPY 2020 m. liepos 16 d. – 2020 m. liepos 17 d. M15 grafikas. 2020 m. rugpjūčio 17 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

Paprastas slankusis vidurkis ar eksponentinis slankusis vidurkis?

  • Skirtumas tarp paprasto ir eksponentinio slankiojo vidurkio yra tas, kad SMA naudojami duomenys neskirstomi pagal jų svorį (reikšmingumą) – skaičiuojant vidurkį visi duomenys yra reikšminami vienodai.
  • Ir atvirkščiai, skaičiuojant EMA svoris skirstomas pagal duomenų naujumą.

Eksponentinis slankusis vidurkis sveria ankstesnius duomenis pagal tai, kad su laiku jų reikšmingumas mažėja eksponentiškai.

Lyginant SMA su EMA, negalima paprasčiausiai teigti, kad vienas yra geresnis, o kitas blogesnis, tiesiog reikia geriau suvokti jų skirtumus ir tai, kas geriausiai tinka konkrečiai jūsų prekybos poreikiams.

Tikriausiai, geriausias būdas išsiaiškinti, kas geriausiai tinka jums, – tai išbandyti juos abu. Atidarykite demonstracinę sąskaitą ir bandykite joje tiek kartų, kiek jums reikia, o dėl savo bandymų ar klaidų nerizikuosite savo pinigais.

Paprastas slankusis vidurkis „MetaTrader" platformoje

Šis įrankis jau yra įdiegtas MT4 ir MT5 prekybos platformose kaip vienas pagrindinių indikatorių, o tai reiškia, kad jums patiems jo nereikia atsisiųsti. Paprastąjį slankųjį vidurkį rasite prekybos platformos Navigatoriaus lange: Indikatoriai > Tendencija, kaip parodyta šiame paveikslėlyje:

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5", slankiojo vidurkio indikatoriaus pasirinkimo lango ekrano kopija.

Pateiktame paveikslėlyje slankiojo vidurkio indikatoriaus pasirinkimo langą, kuris atsidaro paspaudus kairėje ekrano pusėje MA indikatorių. Trys pagrindiniai kintamieji, kuriuos reikia pasirinkti:

➡️ Periodas – laiko tarpas, per kurį apskaičiuojamas vidurkis (numatytoji vertė = 100)
➡️ MA apskaičiavimo metodas – kaip apskaičiuojamas vidurkis (numatytasis metodas yra „paprastas")
➡️ Kaip taikomas – nurodo pagal kokią kainą apskaičiuojamas vidurkis (numatytoji vertė – kiekvieno laikotarpio pabaigos kaina, tačiau gali būti ir kitų parinkčių, pavyzdžiui, atidarymo kaina, mažiausia kaina arba didžiausia kaina)

Toliau pateiktame paveikslėlyje rodomas MT5 SMA indikatorius, naudojamas valandiniame GBP USD grafike:

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", GBP USD 2020 m. rugpjūčio 6 d. – 2020 m. rugpjūčio 13 d. H1 grafikas. 2020 m. rugpjūčio 13 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

Pateiktame grafike naudojamas slankusis vidurkis – 30 periodų SMA. Kiekvieno taško, kurį MA indikatorius nubrėžė konkrečiai valandai, reikšmė apskaičiuojama kaip vidutinis kiekvienos valandos GBP USD uždarymo kainos vidurkis, imant 30 praėjusių valandų.

Atkreipkite dėmesį, kaip slankusis vidurkis išlygina trumpalaikius kainos svyravimus. Tad MA galite laikyti savotišku vadovu, padedančiu pamatyti bendrą rinkos judėjimo vaizdą.

Kaip slankusis vidurkis veikia prekybos platformoje

❗ Paprastas slankusis vidurkis paprastai yra pirmasis indikatorius, kurį naudoja pradedantys prekiautojai. Tačiau tai taip pat paprastai yra pirmasis indikatorius, pašalinamas iš jūsų grafiko.

Kodėl? Viena pagrindinių priežasčių yra ta, kad prekiautojai pastebi, jog slankusis vidurkis atsilieka. Tai tiesa, tačiau labai svarbu nepamiršti, kad slankieji vidurkiai suteikia daug naudos prekiautojams, naudojantiems techninę analizę: privalumai akivaizdžiai viršija neigiamą aspektą.

⚠️ Todėl pašalinti iš savo analizės slankiuosius vidurkius yra netinkamas sprendimas.

Kitaip sakant, slankiojo vidurkio strategijos negalima vertinti vien tik pagal pernelyg paprastus ir mažai pelningus metodus dėl pavėluotų įėjimo į rinką signalų.

Iš tiesų, pridedamoji slankiųjų vidurkių panaudojimo esmė yra pagrįsta jo gebėjimu nustatyti tendencijas ir palaikymo bei pasipriešinimo sritis, o taip pat nustatyti divergencijas. Geriausias pasirinkimas yra derinti visa tai.

Pati pagrindinė strategija yra tiesiog lyginti slankųjį vidurkį su esama kaina. Žvelgiant iš tendencijos perspektyvos:

  • jeigu kaina juda virš slankiojo vidurkio, tai bulių indikatorius.
  • jeigu kaina nukrenta žemiau slankiojo vidurkio, tai meškų indikatorius.

Kai bus suformuota nauja tendencija, visada matysime, kad kaina atitinkamai atsiskiria nuo slankiojo vidurkio. Tačiau tai yra gana elementarus metodas. Turite nepamiršti, kad kaina dažnai pakils virš slankiojo vidurkio, nesuformuodama jokios tolesnės tendencijos.

Kokiose prekybos strategijose taikomas slankusis vidurkis

Galime kurti įvairias prekybos strategijas, pridėdami daugiau nei vieną slankiojo vidurkio indikatorių į savo kainų grafiką. Tad, pakalbėkime apie strategiją, kurioje naudojami du slankieji vidurkiai.

1️⃣ Dviejų slankiųjų vidurkių metodas

Tai paprasta strategija, kuri duoda signalą veikti, kai spartesnis slankusis vidurkis kerta lėtesnį. Pažvelkite į pateiktą GBP USD valandinį grafiką, kuriame naudojami:

➠ 30 periodų slankusis vidurkis – raudona taškinė linija
➠ 100 periodų slankusis vidurkis – žalia linija

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", GBP USD 2020 m. liepos 20 d. – 2020 m. liepos 27 d. H1 grafikas. 2020 m. rugpjūčio 13 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

Ši prekybos sistema visada informuoja apie pirkimo arba pardavimo sandorį rinkoje. Signalas uždaryti poziciją būtų tada, kai greitesnis MA kerta lėtesnį MA priešinga kryptimi. Strategijos taisyklės paprastos:

▶️ Kai greitesnis paprastas slankusis vidurkis kerta aukštyn lėtesnį, tai duoda pirkimo signalą.
▶️ Kai greitesnis paprastas slankusis vidurkis kerta žemyn lėtesnį, tai duoda pardavimo signalą.

Kaip matote, liepos 20 d. 18.00 val. greitesnis MA kirto į viršų lėtesnį MA. Tai buvo mūsų signalas pirkti. Atkreipkite dėmesį, kaip aukščiau pateiktame pavyzdyje kaina toliau augo po pirkimo signalą. Tačiau svarbu pažymėti, kad taip bus ne visada.

Grafike matome, kaip šis indikatorius vėluoja. Kai kaina pradeda kristi arba augti, tol kol slankieji vidurkiai nesusikerta, mes prarandame tą dalį pelno. Tačiau per tą laiką mes įsitikiname, kad tendencija tikrai pasikeitė, todėl mažesnė tikimybė įeiti į rinką dėl klaidingo signalo.

Galime naudoti šiek tiek sudėtingesnę strategijos versiją – su trimis slankiaisiais vidurkiais. Tai vadinama trigubo slankiojo vidurkio strategija.

2️⃣ Trijų slankiųjų vidurkių metodas

Taigi, kaip rodo pats pavadinimas, ši strategija naudoja tris slankiuosius vidurkius:

  • vieną greitą,
  • vieną vidutinį
  • ir vieną lėtą

Prekybos signalas generuojamas, kaip ir dvigubo slankiojo vidurkio strategijos atveju, kai greitesnis MA kerta vidutinį MA. Tačiau šioje strategijoje pridedame papildomą taisyklę, kuri numato lėtąjį MA kaip tendencijos filtrą.

Tai reiškia, kad patartina veikti tik tada, kai du greitesni indikatoriai yra tam tikroje vietoje filtro atžvilgiu:

❗ Kad sudarytumėte pirkimo sandorį, abu turi būti aukščiau
❗ Kad sudarytumėte pardavimo sandorį, abu turi būti žemiau

Toliau pateikiame GBP JPY dieninį grafiką su trimis slankiaisias vidurkiais:

➠ Raudona linija yra 150 dienų slankusis vidurkis
➠ Žalia linija yra 250 dienų slankusis vidurkis
➠ Mėlyna linija yra 350 dienų slankusis vidurkis – tai yra mūsų filtro linija.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", GBP JPY 2019 m. rugpjūčio 8 d. – 2020 m. rugpjūčio 13 d. dieninis grafikas. 2020 m. rugpjūčio 13 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

Atkreipkite dėmesį, kad grafike yra du taškai, kur greita raudona linija kerta žalią liniją. Pirmą kartą kerta į viršų ir pateikia pirkimo signalą. Bet kadangi mūsų signalo linijos yra žemiau, mes šiuo metu neprekiaujame.

Tačiau antrą kartą, kai greitas raudonas MA kerta žemyn vidutinį žalią, mes atidarome trumpą poziciją, nes abi linijos yra teisingoje mėlynosios filtro linijos pusėje.

3️⃣ Slankiųjų vidurkių juostų strategija

Slankiojo vidurkio juosta – tai skirtingų periodų MA rinkinys (paprastai tarp 6 ir 16), pateikiamas viename grafike. Tai sukuria panašų į juostą efektą. MA skiriasi nuo trumpalaikio iki ilgalaikio, o susidaręs juostos efektas rodo tendencijos kryptį ir stiprumą:

☝️ Kai MA yra lygiagrečios ir tolygiai išdėstytos, tai reiškia, kad esama tendencija yra stipri.
☝️ Juostų išsiskyrimas gali parodyti galimą esamos tendencijos pabaigą.
☝️ Juostų suartėjimas signalizuoja naujos tendencijos pradžią.

Kaip ir ankstesnėse strategijose, pirkimo ir pardavimo signalus rodo linijų susikirtimai. Tačiau dėl didelio MA skaičiaus ir dėl to didelio skaičiaus susikirtimų, prekiautojas turi pats nuspręsti, kiek susikirtimų rodys tinkamą prekybos signalą.

Toliau pateiktame EUR GBP grafike naudojama 11 EMA (10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 150).

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", EUR GBP 2019 m. rugpjūčio 19 d. – 2020 m. rugpjūčio 13 d. dieninis grafikas. 2020 m. rugpjūčio 13 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

Slankusis vidurkis ir kiti „MetaTrader" indikatoriai

Slankiųjų vidurkių naudojimas su kitais „MetaTrader" indikatoriais yra jų universalumo išbandymas. Slankieji vidurkiai dažnai yra sudėtingesnių indikatorių ir prekybos metodų dalis. Gerai žinomas pavyzdys – Bolingerio juostos.

Slankusis vidurkis ir Bolingerio juostos

Bolingerio juostose naudojami slankieji vidurkiai, o prekiautojai stebi linijas tam tikru atstumu virš ir žemiau tam tikro slankiojo vidurkio.

Anksčiau minėjome, kad tiesiog lyginant kainas su slankiuojiu vidurkiu, galima gauti klaidingus signalus tuo atveju, kai kaina kerta SMA, bet nauja tendencija nesusiformuoja. Šie klaidingi signalai labai sustiprėja smarkiai svyruojančiose rinkose.

Tuo tarpu Bolingerio juostos gali būti veiksmingas būdas tam tikru mastu sušvelninti šią problemą. Bolingerio juostų atveju slankiųjų vidurkių linijos yra tarsi kintančios gaubtinės. Jos formuojamos pagal tam tikrą standartinį nuokrypį nuo slankiojo vidurkio, o tai reiškia, kad juostos plečiasi arba susiaurėja pagal rinkos svyravimus.

Jeigu savo prekybos strategijose norite panaudoti kitus indikatorius, rekomenduojame jums atsisiųsti „MetaTrader Supreme Edition" – „MetaTrader" prekybos platformos papildinį, kuris praplečia platformos funkcijas – ir tai nemokamai!

Šiame papildinyje yra įdiegta įvairių papildomų įrankių. Taigi, savo demonstracinėje sąskaitoje galite praktikuotis, naudodami pažangiausius prekybos įrankius ir taip praplėsdami savo prekybos patirtį.

Slankusis vidurkis ir Keltnerio kanalas

Dar vienas iš būdų prekybos strategijoje panaudoti SMA su kitais indikatoriais yra Keltner kanalų panaudojimas.

Toliau pateiktame grafike naudojame:

➠ 20 periodų MA – raudona linija,
➠ 50 periodų MA – žalia linija ir
➠ „Admiral Keltner" su numatytaisiais nustatymais.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition", EUR USD 2020 m. liepos 27 d. – 2020 m. rugpjūčio 10 d. H1 grafikas. 2020 m. rugpjūčio 13 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

Galima pirkti tik tuo atveju, jeigu rinkos kaina viršija SMA ir parduoti, kai kaina yra mažesnė už SMA.

Keltner kanalai yra vienas iš daugelio papildomų įrankių, kuriuos gaunate su „MetaTrader Supreme Edition"!

Kokia yra geriausia strategija, kurioje naudojamas slankusis vidurkis?

Nėra vieno atsakymo tinkamo visiems prekiautojams, nes tinkamiausia prekybos strategija priklauso nuo konkrečių kiekvieno prekiautojo pageidavimų. Prekybos simuliatorius, įtrauktas į MTSE, yra puikus būdas išbandyti įvairių tipų prekybos strategijas ir tokiu būdu išsiaiškinti, kuri iš jų labiausiai tinka jums.

Tas pats pasakytina, kai reikia pasirinkti tinkamą slankiojo vidurkio periodą. Jeigu dirbate trumpesniais laiko tarpais, turėsite veikti su greitesniu indikatoriumi. Pavyzdžiui, 15 minučių grafike gali būti tikslinga naudoti 30 periodų slankųjį vidurkį, o jeigu esate ilgalaikis prekiautojas, jums tinkamesnis bus 300 periodų slankusis vidurkis.

Naudingas būdas nuspręsti, kurie nustatymai geriausiai tinka jūsų strategijai, – eksperimentuoti su demonstracine sąskaita. Tai leis jums tiksliai sureguliuoti savo sistemą, kad galėtumėte reaguoti taip, kaip norite, nesukeldami nereikalingos rizikos savo lėtoms.

Kaio matote, slankusis vidurkis turi daug panaudojimo būdų prekyboje. Be to, šio indikatoriaus grožis yra tas, kad galite jį naudoti paprastai arba sudėtingai – kaip jums reikia.

Paprasčiausiame spektro gale šis indikatorius gali padėti išlyginti svyravimus sparčiai kintančioje rinkoje. Tai leidžia lengviau matyti, kas vyksta rinkoje, atmetant kainų triukšmą.

Kitas pagrindinis panaudojimas – paprasčiausias rinkos tendencijos nustatymas tam tikru laikotarpiu. Kaip matėme, kylantis slankusis vidurkis rodo kilimo tendenciją, o besileidžiantis MA signalizuoja mažėjimo tendenciją.

Žinoma, galite pasirinkti sudėtingesnį indikatoriaus panaudojimą – eksponentinius slankiuosius vidurkius, skirtingas perėjimo strategijas, įtraukti kelis slankiuosius vidurkius ir t. t. Tačiau reikia nepamiršti, kad sudėtingesnės sistemos negarantuoja didesnės prekybos sėkmės.

Prekiaukite su
Admirals

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

Kaip reguliuojamas brokeris, suteikiame galimybę naudotis populiariausiomis prekybos platformomis pasaulyje ir prekiauti sandoriais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis ir biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Atsakomybės ribojimas: pateikti duomenys apima papildomą informaciją apie visas analizes, skaičiavimus, prognozes ar kitus panašius vertinimus ar informaciją (toliau – „Analizė), skelbiamą Admirals" interneto svetainėje. Prieš priimdami kokius nors investicinius sprendimus, atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:

  1. Tai yra rinkodaros pranešimas. Ši Analizė skelbiama tik informaciniais tikslais ir jokiais atvejais neturėtų būti aiškinama kaip patarimas ar rekomendacija dėl investavimo. Šis pranešimas nėra parengtas pagal teisinius reikalavimus, skirtus skatinti investicinių tyrimų nepriklausomumą ir jam netaikomas joks draudimas, susijęs su investiciniais tyrimais.
  2. Sprendimą dėl investavimo priima kiekvienas klientas pats, o „Admirals“ nebus laikoma atsakinga už jokius nuostolius ar žalą, atsiradusią dėl tokio sprendimo, nepriklausomai nuo to, ar jis buvo pagrįstas šia Analize, ar ne.
  3. Analizę parengė nepriklausomas analitikas, remdamasis savo asmeniniu vertinimu.
  4. Siekdama užtikrinti savo klientų interesų apsaugą ir išlaikyti Analizės objektyvumą „Admirals“ sukūrė atitinkamas vidaus procedūras interesų konfliktų prevencijai ir valdymui.
  5. Nors siekiant užtikrinti visų Analizės šaltinių patikimumą ir visos informacijos pateikimą laiku, kuo įmanoma suprantamiau, tiksliau ir išsamiau, yra dedamos visos įmanomos pastangos, „Admirals“ negarantuoja Analizėje pateikiamos informacijos tikslumo ar išsamumo. Pateikti duomenys, kurie yra susiję su ankstesne veikla, nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.
  6. Analizės turinys neturėtų būti aiškinamas kaip išreikštas ar numanomas „Admirals“ pažadas, garantija ar implikacija, kad taikydamas Analizėje nurodytas strategijas klientas gaus pelno, o su tuo susiję kliento nuostoliai gali būti arba bus nedideli.
  7. Bet kokie Pranešime pateikti su finansiniais instrumentais susiję ankstesni ar pagal pavyzdį sukurti veiklos rezultatai neturėtų būti laikomi aiškiai išreikštu ar numanomu „Admirals“ pažadu, garantija ar implikacija dėl būsimų rezultatų. Finansinio instrumento vertė gali padidėti ir sumažėti, o turto vertės išlaikymas nėra garantuotas.
  8. Į Analizę įtrauktoms projekcijoms, atsižvelgiant į Pranešimo temą, gali būti taikomi papildomi mokesčiai, rinkliavos ar kiti mokėjimai. „Admirals“ teikiamų paslaugų kainoraštis yra viešai prieinamas „Admirals“ svetainėje.

Svertinės priemonės (įskaitant sandorius dėl kainų skirtumo) yra spekuliacinio pobūdžio priemonės, dėl kurių gali būti patiriami nuostoliai arba gaunamas pelnas. Prieš pradėdami prekiauti turėtumėte įsitikinti, kad suprantate visą susijusią riziką. 

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Kaip prekyboje naudojamas EMA indikatorius arba eksponentinis slankusis vidurkis
Slankusis vidurkis yra būtina prekiautojų priemonė nustatant rinkos tendencijas. Slankusis vidurkis atsižvelgia į konkretų laikotarpį ir apskaičiuoja vidutinę to laikotarpio vertę.Šiame straipsnyje apžvelgsime konkretų slankiojo vidurkio tipą – tai eksponentinis slankusis vidurkis arba EMA indikator...
Heikin Ashi žvakės: kaip šio indikatoriaus modeliai padeda prekyboje
Viena svarbiausių technikų, kurią rinkų prekiautojai turi būti gerai įsisavinę, – tai rinkos tendencijų stebėjimas. Tačiau sekti tendencijas gali būti sudėtinga dėl rinkos svyravimų. Heikin Ashi žvakės arba Heikin Ashi indikatorius kaip tik ir padeda spręsti šią užduotį. Ką reiškia Heikin Ashi žv...
Pivot Point indikatorius palaikymo ir pasipriešinimo lygiams nustatyti
Prekiaujant finansų rinkose ir atliekant techninę analizę praktiškai visuomet naudojamos šios sąvokos: palaikymas, pasipriešinimas. Šiose srityse visuomet tikimasi kritinės konfrontacijos tarp prekiautojų bulių ir prekiautojų lokių. Todėl, rinkai artėjant prie šių lygių, galimi du tolimesnio judė...
Daugiau