Swing prekyba – strategijos ir indikatoriai

Eva Blanco Garzón
10 min.

Swing prekyba – tai prekybos sistema, kai atviros pozicijos laikomos ilgiau nei vieną dieną – net iki kelių savaičių. 

Viena iš svarbiausių tokios prekybos savybių yra ta, kad… swing prekyba leidžia spekuliuoti finansų rinkose, nesėdint visą dieną prie kompiuterio ekrano!

Kas yra swing prekyba?

Pirmiausia išsiaiškinkime, iš kur kilęs šis pavadinimas. Angliškas žodis „swing" reiškia sūpynes arba sūpuokles.

Swing prekyba yra toks prekybos stilius, kai siekiama pasipelnyti iš rinkos judėjimo arba svyravimų (tarsi sūpynės), atviras pozicijas laikant kelias dienas ar savaites.

Swing sandoris veikia ilgiau nei vieną dieną, bet kai kurie gali trukti iki kelių savaičių. Šį prekybos stilių galima taikyti visoms prekybos priemonėms: CFD, akcijoms, „Forex“, žaliavoms ir net akcijų indeksams.

Swing prekybos palyginimas su dienos prekyba ir skalpavimu

Pagrindinis skirtumas tarp swing prekybos, dienos prekybos ir skalpavimo yra laikas, kai pozicijos laikomos atviros.

Skalpuojant atviros pozicijos išlaikomos kelias minutes
Dienos prekyboje sandoris trunka kelias valandas, bet užbaigiamas tą pačią dieną
Swing prekyboje sandoris vykdomos kelias dienas ar net savaites

Swing prekyba ir swing prekiautojas

Swing prekiautojas savo analizę atlieka dienos grafike arba net 4 valandų grafike. Paprastai jis skiria tik kelias minutes kasdien ieškodamas prekybos galimybių, likusį laiką leis savo scenarijams vystytis savaime, tai ir yra swing prekybos pliusas!

Swing prekyba yra panaši į ilgalaikę prekybą tendencijomis, tik šiuo atveju rinkos pokyčiai naudojami trumpesni. Štai kodėl swing prekiautojas ieško kelių dienų grafikų modelių ir stengiasi atsati didesnius kainų pokyčius, nei paprastai būna kasdieniuose sandoriuose. Tam jis naudoja techninės ir fundamentaliosios analizės derinį.

Nesvarbu, ar vyrauja ilgalaikė tendencija, ar rinka juda šoniniu kanalu. Swing prekiautojas nesiruošia laikyti pozicijos pakankamai ilgai, kad tai būtų reikšminga.

Swing prekiautojų raktas – rinkos svyravimai. Kuo nepastovesnė rinka ir kuo didesnis trumpalaikių kainų svyravimų skaičius, tuo daugiau galimybių sudaryti sandorį.

Dvi swing prekybos strategijos

Atminkite, kad swing prekyba yra prekybos stilius, o ne pati prekybos strategija. Laiko intervalas apibrėžia šį stilių, kuriam galima panaudoti daugybę strategijų. Kaip jau komentavome, tai stilius, veikiantis trumpu ir vidutiniu laikotarpiu.

Strategijos, kurias apžvelgsime, nėra būdingos tik swing prekybai, kaip ir daugumos techninių strategijų atvejų, pagrindinės jų sąvokos yra palaikymas ir pasipriešinimas.

Rinkos nėra linkusios judėti tiesia linija. Net ir tada, kai rinkos tendencija yra bulių ar meškų, jos viduje pastebimi laipsniški judesiai. Tai suteikia galimybę įgyvendinti dviejų tipų swing prekybos strategijas:

  • Prekyba pagal tendenciją
  • Prekyba prieš tendenciją

Tendencijas sekančios strategijos ieško momentų, kai palaikymo ir pasipriešinimo lygiai pramušami. Priešingos strategijos siekia gauti pelno, kai palaikymas ir pasipriešinimas išlieka.

Swing prekyba pagal tendenciją

Mes atpažįstame rinkos kilimo tendenciją, kai kaina fiksuoja vis aukštesnes ir aukštesnes viršūnes, o mažėjimo tendenciją, kai kaina fiksuoja vis žemesnius dugnus.

Kartais tendencijoje atsiranda priešingų judėjimų, vadinamų atšokimu arba apsisukimu. Pasibaigus šiam priešingos tendencijos laikotarpiui, pagrindinė tendencija atsinaujina.

Negalime tiksliai žinoti, kada tai įvyksta. Vietoj to, mes ieškome patvirtinimo, kad rinka grįžo į pagrindinę tendenciją, atlikdami šiuos veiksmus:

  • Ieškome tendencijos
  • Palaukiame, kol pasikeis tendencija
  • Įeiname į rinką pamatę, kad tendencijos pokytis įvyko

Swing prekyba prieš tendenciją

Mūsų antroji swing prekybos strategija veikia priešingai nei ankstesnė. Šiuo atveju taip pat stengiamės pastebėti tendenciją, bet dabar bandysime pasinaudoti tendencijos lūžiu.

Swing prekiautojas, kuris prekiauja prieš tendenciją, gali pabandyti sugauti svyravimą apsisukimo metu.

Dėl to mes stengsimės atpažinti tendencijos lūžį. Kylančiai tendencijai tai būtų tada, kai po aukščiausio lygio nebepavyksta suformuoti naujų viršūnių. Taigi, laukdami pokyčių, laikomės meškų taktikos ir laukiame pokyčių.

Geriausi swing prekybos indikatoriai

Norėdami pagerinti savo swing prekybos strategijas, galite naudoti indikatorius, patvirtinančius jūsų spėjimą arba suteikiančius pirkimo ir pardavimo signalus.

Geriausi swing prekybos indikatoriai yra šie:

  • RSI
  • Slankieji vidurkiai
  • Fibonači indikatorius 
RSI rodo, ar rinka yra perpirkta, ar perparduota. Pavyzdžiui, jeigu esate swing prekiautojas, prekiaujantis prieš tendenciją, ir galvojate parduoti, patikrinkite RSI ir pažiūrėkite, ar jis nerodo, jog rinka yra perpirkta. 
Slankieji vidurkiai išlygina kainas, kad būtų aiškesnis tendencijos vaizdas. Kadangi šis indikatorius dirba pagal senų duomenų kainas, tai paprastas būdas palyginti dabartinę kainą su senesnėmis kainomis. 
Fibonači indikatorius – po staigių ir stiprių rinkos pokyčių šis indikatorius leidžia mums pamatyti, kur kaina gali sugrįžti, tada vėl judėti kita kryptimi.

Swing prekybos stiliui gali tikti daug skirtingų indikatorių, ypač bet koks tendencijų nustatymo metodas.

Swing prekybos rizikos valdymas

Tiesa ta, kad joks swing prekiautojas neuždirba pelno 100 procentų savo prekybos laiko: kartais neteisingai įvertinama rinka, kartais ji pajuda netikėtai, kartais galima suklysti. Todėl rizikos valdymas ir pinigų valdymas yra tokie svarbūs.

Turite žinoti, kaip pralaimėti, kol žinote, kaip laimėti. Ir kai mes kalbame apie mokėjimą pralaimėti, tai reiškia, kaip prarasti mažai, kad laimėtumėte daug.

Patarimai, kaip swing prekiautojui valdyti riziką:

  • Apibrėžkite didžiausią priimtiną nuostolį (galite pridėti Stop Loss)
  • Nerizikuokite visa savo sąskaita, atlikdami bet kokią operaciją
  • Apsvarstykite galimybę padidinti savo sąskaitos depozitą, kad diversifikuotumėte savo swing prekybos riziką
  • Žinokite savo, kaip swing prekiautojo, rizikos profilį

Investicijų valdymo swing prekyboje pavyzdys

Pavyzdžiui, norėdami išlaikyti 6 procentų bendrą riziką, galite turėti šešias atviras pozicijas, kurių kiekviena rizikuoja 1 procentu jūsų kapitalo. Todėl leistumėte sau prarasti 1 procentą kapitalo per 6 skirtingas operacijas.

Tokiu būdu, prieš pradėdami operaciją, turėtumėte įsitikinti, kad jūsų maksimali rizika bus 1 procentas. Todėl jūsų Stop Loss pozicija turi būti nustatyta prieš kiekvieną sandorį. Galite atlikti tiek operacijų, kiek galite, neviršydami savo nustatytos rizikos.

Štai ir viskas!

Tada ši nustatyta riba turės įtakos jūsų veiksmams: uždarysite poziciją, kai sandoris pasieks Stop Loss arba kai aktyvas pasieks pelną. 

Kokie yra swing prekybos privalumai?

Swing prekybos privalumai
Reikalauja mažiau laiko
Galima pasinaudoti ilgesnėmis tendencijomis
Mažiau išlaidų
Didelis indikatorių pasirinkimas
Galima išnaudoti didesnius judesius


Aptarkime kiekvieną jų išsamiau.

Swing prekyba reikalauja mažiau laiko

Kaip jau minėjome, labai trumpalaikės operacijos reikalauja nuolatinės kontrolės. Kita vertus, ilgalaikė prekyba daugeliui žmonių gali būti nepakankamai aktyvi ir reikalauja daug disciplinos.

Swing prekyba paprastai tinka pradedančiųjų mąstysenai vien dėl to, kad ji naudoja patogesnį laiką. Skirtingai nuo skalpavimo, swing prekyboje sugaištama daug mažiau laiko analizei ir prekybai, nes sudaroma mažiau sandorių.

Tai suteikia daugiau laiko apgalvoti ir atidaryti sandorius, bet tai taip pat reiškia, kad tereikia praleisti kelias minutes per dieną rinkų prekybai.

Swing prekyboje galima pasinaudoti ilgesnėmis tendencijomis

Skalpavimas ir dienos prekyba priklauso nuo trumpalaikių svyravimų, tuo tarpu swing prekyba leidžia prekiautojams pasinaudoti savaitės, mėnesio ir net metų tendencijomis.

Tai reiškia, kad swing prekyba gali pasiūlyti geresnių rezultatų nei dienos prekyba, nes analizė bus aktualesnė. Analizė, atliekama ilgesniais laiko tarpais, dažnai yra tvirtesnė, o trumpalaikė prekyba yra labiau pažeidžiama dėl klaidingų signalų.

Tai taip pat reiškia, kad kiekvienas sandoris turi daugiau laiko uždirbti pelno.

Swing prekyba yra pelningesnė

Vienas iš pagrindinių prekybos kaštų yra spredas, arba skirtumas tarp aktyvo pirkimo ir pardavimo kainos. Nors spredai yra labai maži, jie apmokestinami kiekvieną kartą, kai sudarote sandorį, o tai reiškia, kad tai gali žymiai sumažinti pelną, kai prekiaujate labai trumpuose perioduose.

Swing prekiautojui spredas nėra labai svarbus, nes sandoriai sudaromi tokiais plačiais laiko tarpais, kad kelių punktų skirtumas pelno reikšmingai nesumažina.

Swing prekiautojas gali naudoti įvairius indikatorius

Platūs swing prekybos laiko intervalai leidžia išnaudoti visus paprasčiausių indikatorių privalumus.

Tiesą sakant, jeigu paimtume pavyzdį, kai dieninė žvakė užsidaro virš 20 laikotarpių slankiojo vidurkio, ji yra daug patikimesnė nei ta pati žvakė, kuri užsidaro virš slankiojo vidurkio 5 minučių grafike. Galiausiai didesni laiko tarpai yra tikslesni, o swing prekiautojas gali tuo pasinaudoti.

Swing prekiautojas gali išnaudoti didesnius kainų pokyčius

Swing prekiautojas gali išnaudoti didelius kainų pokyčius arba svyravimus, kurių būtų sunku sulaukti per vieną dieną. Kuo nepastovesnė rinka, tuo didesni svyravimai ir didesnis prekybos galimybių skaičius.

Kokie yra swing prekybos minusai?

Nors swing prekyba pasižymi daug privalumų, ji taip pat yra susijusi su tam tikra rizika:

  • ❌ Apsikeitimo sandorių mokesčiai: apsikeitimo sandoris yra dienos palūkanų norma, imama už per naktį laikomas atviras pozicijas. Nors tai nekelia problemų skalpuotojams ar dienos prekiautojams, šie mokesčiai gali išaugti su ilgalaikiais sandoriais.
  • ❌ Fundamentinė rizika: savaitgalį įvykę ekonominiai ar politiniai įvykiai gali paveikti finansų rinkas, joms atsidarant, o tai gali pakeisti tendenciją ir sutrikdyti jūsų prekybos strategiją.

Swing prekyba – santrauka

Tikimės, kad, perskaitę šį straipsnį, supratote, kas yra swing prekyba ir kuo ji skiriasi nuo dienos prekybos ar skalpavimo – daugiausia laiko atžvilgiu.

Trumpai pristatėme galimas strategijas. Tačiau svarbu pažymėti, kad visa swing prekybos sistema taip pat apima ir tinkamą pinigų valdymą ir tinkamų rinkų nustatymą.

Dar keletas patarimų:

  • Naudokite antrą indikatorių, kad patvirtintumėte pirmojo indikatoriaus signalą.
  • Aiškiai nusibrėžkite savo pasitraukimo ribą ir laikykitės jos.
  • Prekiaukite su geriausiu swing prekybos brokeriu.
  • Išbandykite savo strategijas nerizikingoje aplinkoje naudodami mūsų demonstracinę sąskaitą, prieš pradėdami prekiauti realioje sąskaitoje.

Prekiaukite nerizikingoje demonstracinėje sąskaitoje

Mokykitės prekiauti su virtualiais pinigais

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

„Admirals“ – brokeris, kurio veiklą reguliuoja atitinkamos institucijos, suteikia galimybę naudotis populiariausiomis pasaulyje prekybos platformomis ir prekiauti susitarimais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis bei biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Šis turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas sudaryti sandorį dėl kokio nors finansinio instrumento. Atkreipkite dėmesį, kad ši analizė nėra tikslus dabartinės ar būsimos veiklos rodiklis ir kad rinkos sąlygos laikui bėgant gali keistis. Prieš priimdami sprendimą investuoti, kreipkitės į nepriklausomą finansų patarėją, kad įsitikintumėte, jog suprantate susijusią riziką.

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
8 Forex strategijos, kurios veikia
Forex strategijos gali būti įvairiausios. Kad galėtumėte sėkmingai prekiauti, turėtumėte naudoti skirtingas Forex strategijas, priklausomai nuo rinkos sąlygų.Šiame straipsnyje kaip tik ir apžvelgsime tokias Forex strategijas, kurias galite pradėti įgyvendinti savo prekyboje jau šiandien! Kokios...
Price Action strategija – keturi populiariausi variantai
Ar žinojote, kad price action strategija yra viena iš labiausiai paplitusių šiandieninėje finansų rinkų prekyboje? Nesvarbu, ar užsiimate trumpalaike, ar ilgalaike prekyba, aktyvo kainos judėjimo analizė yra, galbūt, vienas paprasčiausių, bet kartu ir galingiausių būdų, suteikiantis pranašumą rinkoj...
Skalpavimas ir skalpavimo strategijos
Ar skalpavimas jums atrodo kaip įdomus prekybos finansų rinkose būdas? Dauguma prekiautojų susižavi greitų sandorių ir pelno galimybe, tačiau skalpavimo strategijos taikymas reikalauja daug drausmės ir atkaklumo, tad, pirmiausia, mes turime tiksliai žinoti, kas yra skalpavimas!Šiame straipsnyje išsa...
Daugiau