Prekyba akcijomis: akcijų CFD ar įprastas investavimas?

Admirals
9 min.

Istoriniai pavyzdžiai jau ne kartą įrodė, kad vienas iš tinkamiausių būdų kaupti kapitalą ilgalaikiame periode yra prekyba akcijomis. Išskyrus kelias išimtis, beveik kiekvienas „Forbes 400“ turtingiausių žmonių sąrašo narys yra jame, nes jam priklauso daug akcijų įvairiose įmonėse.

Paprastai pradžia būna kukli, bei jeigu pasirinksite tinkamą akcijų prekybos strategiją, vėliau ar anksčiau sulauksite norimų rezultatų.

Tad, jeigu jau nusprendėte užsiimti prekyba akcijomis, tikriausiai, kita dilema – ar rinktis prekybą realiomis akcijomis, ar akcijų CFD. Šiame straipsnyje kaip tik ir aptarsime abiejų akcijų prekybos rūšių privalumus ir trūkumus.


Prekyba akcijomis – akcijų CFD

Jeigu domitės prekyba finansų rinkose ir konkrečiai – prekyba akcijomis, tikriausiai, ne kartą girdėjote ir tokį terminą: akcijų CFD. O kuo gi skiriasi investavimas į akcijas arba įprasta prekyba akcijomis nuo akcijų CFD prekybos?

Paprastas paaiškinimas: prekyba akcijų CFD imituoja akcijų prekybą, išskyrus tai, kad CFD atveju jūs iš tikrųjų neturite ir neįgyjate pagrindinio aktyvo (akcijų), tai yra fiziškai neperkate įmonės akcijų – skirtingai nei tuo atveju, kai investuojate į įmonės akcijas, jas nusipirkdami. 

CFD – tai susitarimas dėl kainų skirtumo, kurį sudaro prekiautojas ir brokeris. Šis susitarimas galioja tol, kol prekiautojas jį uždaro, o atsiskaitymas atliekamas pinigais, o ne faktiniu prekiaujamo turto pristatymu.

Praktiškai tai yra daug paprasčiau, lyginant su klasikiniu investavimu į akcijas. Susitarimai dėl kainų skirtumo suteikia investuotojams visus realių investicijų į finansines priemones pranašumus, tačiau iš tikrųjų fiziškai pačių priemonių neįgyjant.

CFD prekybos privalumai:

Trumpos pozicijos. Vienas iš pagrindinių šiandienos CFD prekybos ir kitų išvestinių finansinių priemonių privalumų yra trumpųjų pozicijų galimybė. Tokios pozicijos neįmanomos, perkant realų turtą, pavyzdžiui, tikras akcijas.

Sverto naudojimas. CFD leidžia valdyti didesnes sumas, nei turite savo prekybos sąskaitoje. Tai daroma panaudojant svertą, kai brokeris suteikia tam tikrą sumą mainais į tam tikrą maržą kaip užstatą.

Lankstumas. CFD atveju galite nustatyti Stop Loss, Take Profit, slenkantį Stop, taip pat pasirinkti kada sudaryti sandorį ir jį užbaigti.

Dienos prekybos galimybė. CFD leidžia pasinaudoti trumpalaikiais kainų pokyčiais akcijų rinkoje arba indeksų ar žaliavų rinkose.

Lengva patekti į pasaulines rinkas. Paprasta prieiga prie daugelio finansinių priemonių, tokių kaip akcijos, obligacijos, valiutos, žaliavos, kriptovaliutos ir kt. per pasirinktą tarpininką.

Maži spredai. CFD prekyboje dažnai nėra jokių mokesčių ir komisinių už pozicijų atidarymą ar uždarymą. Brokeris gauna spredo sumą kaip atlygį už savo teikiamą paslaugą.

Nėra jokių prekybos stiliaus ar investicijų dydžio apribojimų (tai būdinga bent jau kai kuriems brokeriams, pavyzdžiui, „Admirals“).

Prekiaukite akcijomis
su Admirals

Kaip ir bet kuri kita investicijų rūšis, CFD turi ir trūkumų:

Neįgyjamas pagrindinis aktyvas, šiuo atveju – akcijos, tad bankroto atveju nėra jokių garantijų dėl nuosavybės teisių.

CFD gali būti mažiau reguliuojamas produktas.

Sverto efektas gali būti lazda su dviem galais. Tai reiškia, kad finansinis svertas ne tik padidina potencialų pelną, bet ir padidina galimus nuostolius.

Taikomas svopo mokestis, jeigu laikote atviras pozicijas per naktį.

Vienas esminių skirtumų tarp akcijų CFD akcijų ir realios prekybos akcijomis yra sverto naudojimas – akcijų CFD prekybos priemonės yra svertiniai produktai: 

CFD prekiautojai prekiauja akcijomis, pasinaudodami finansiniu svertu, tai yra skolinasi lėšų, kad padidintų savo pradinį kapitalą. Naudodami skolintas lėšas, prekiautojai gali padidinti savo pagrindinio aktyvo poziciją, priklausomai nuo jų brokerio suteikiamo finansinio sverto.

Kai kalbame apie prekybos svertą, svarbu žinoti, kad sudarius sandorį, jums reikia deponuoti tik tam tikrą procentinę pozicijos vertės dalį, ir tai yra vadinama marža (maržos reikalavimai). Jūsų depozitas paprastai skirsis, priklausomai nuo akcijų CFD pozicijos vertės.

Finansinis svertas jums suteikia papildomos naudos, jeigu rinka juda jums tinkama kryptimi. Tačiau taip pat visada šalia yra ir rizika, kad gali smarkiai išaugti jūsų nuostoliai, jeigu kaina pradės judėti prieš jus. 

Todėl visiems prekiautojams ypač svarbu taikyti rizikos valdymo taisykles prekiaujant akcijų CFD. Atminkite, kad, prieš pradėdami prekiauti akcijų CFD, jūs turite būti tikri, kad esate gerai susipažinę su galima rizika ir mokate ją tinkamai valdyti.

Investuokite į geriausias pasaulyje prekybos priemones

Ranka pasiekiama tūkstančiai akcijų ir ETF

Prekyba akcijomis – realių akcijų pirkimas

Toliau aptarkime prekybą realiomis akcijomis. Investavimo į akcijas arba prekybos realiomis akcijomis privalumai:

Realaus aktyvo įgijimas su visomis susijusiomis nuosavybės teisėmis.

Mažesnė rizika, kurią galėtų sukelti svertas. 

Nėra svopo mokesčių, laikant pozicijas.

Stabilesnis reguliavimas.

Investicijų arba prekybos realiomis akcijomis trūkumai, lyginant su akcijų CFD:

❎ Negalima atidaryti trumpų pozicijų.

❎ Negalima panaudoti sverto.

❎ Už akcijų pirkimą ir pardavimą gali būti taikomi komisiniai mokesčiai.

❎ Mažiau galimybių prekiauti daugelyje skirtingų rinkų

Prekyba akcijomis – pagrindiniai akcijų CFD ir realių akcijų prekybos skirtumai

Kalbant apie akcijų CFD ir įprastą prekybą akcijomis, paminėtini keli pagrindiniai skirtumai tarp jų:

✳️ Prekiaujant akcijų CFD, gali būti sudaromi tiek pirkimo, tiek ir pardavimo sandoriai (galite atidaryti tiek ilgas, tiek trumpas pozicijas), o prekiautojui net nereikia pristatyti pagrindinio aktyvo jo pardavimo atveju (nes jis jo fiziškai ir neturi bei neįgyja).

✳️ Prekiautojas neturi akcijų CFD pagrindinio aktyvo, jis tiesiog sudaro susitarimą su CFD brokeriu dėl sandorio pradžios ir pabaigos kainų skirtumo.

✳️ CFD prekiaujama, naudojant maržą, o tai reiškia, kad pradinis depozitas yra pateikiamas CFD brokeriui, kuris leidžia prekiautojui pirkti arba parduoti akcijų CFD prekybos priemones, priklausomai nuo apskaičiuotos maržos, pagal šiuos apskaičiavimus prekiautojui paprastai ir suteikiamas papildomas finansinis svertas.

Paprastai vienas akcijų CFD bus lygus vienai akcijai, išskyrus tai, kad CFD atveju jūsų brokeris paprastai reikalauja, kad jūs atidėtumėte (įšaldytumėte) tam tikrą nedidelę procentinę dalį – nuo 5 % iki 25 % viso susitarimo vertės. 

Pavyzdžiui, akcijų CFD, kai akcijų CFD marža yra 5 %, jūsų pozicija gali padidėti iki dvidešimties kartų, lyginant su atitinkamu depozitu tuo atveju, kai tiesiog investuojama į akcijas, tai yra realiai perkamos akcijos.

➡️ Tarkime, kad jūs perkate penkias „Google Corporation" akcijas, kurių vienos vertė yra 400 JAV dolerių, taigi, už visas akcijas iš viso būtų sumokama 2000 (400 JAV dolerių x 5 akcijos) JAV dolerių. 

➡️ Tačiau, jeigu nusipirkote penkis „Google" akcijų CFD, kurių vieno vertė yra 400 JAV dolerių, o maržos reikalavimas buvo 5 %, jums reikės įdėti tik 100 JAV dolerių, taigi jums liks daugiau laisvų pinigų, kuriuos galėsite sėkmingai panaudoti kituose savo prekybos sandoriuose.

Akcijų CFD sandoriams bus taikomi mokesčiai, jeigu savo akcijų CFD poziciją laikysite atvirą per naktį. Paprastai mokestis skaičiuojamos visai CFD pozicijos rinkos vertei, taikant CFD teikėjo nustatytą kursą.

Suprantama, kad tokie mokesčiai nėra taikomi tuo atveju, jeigu jūs fiziškai valdote savo akcijas (turite nusipirkęs konkrečių įmonių akcijų), nes į jas investavote tik savo nuosavas lėšas. 

Akivaizdu, kad didžiausia akcijų CFD prekybos problema yra ta, kad jūs rizikuojate prarasti daugiau nei jūsų pradinės išlaidos arba investicijos. Štai kodėl tam, kad apsaugotų prekiautojus, „Admirals“ taiko Apsaugos nuo neigiamo balanso politiką.

Kita vertus, kalbant apie tiesioginę prekybą akcijomis, jūs taip pat galite prarasti visas savo investicijas, pirkdami fizines akcijas, pavyzdžiui, jeigu ta įmonė tampa nemoki arba yra likviduojama, bet šiuo atveju jūs niekada neprarasite daugiau, nei buvo jūsų pradinės investicijos dydis.

Pagaliau dar vienas labai svarbus skirtumas, lyginant paprastą akcijų pirkimą su akcijų CFD, yra tas, kad, įsigiję įmonės akcijų, jūs paprastai įgijate ir papildomų (akcininko) teisių (tik tokiu atveju reikia žinoti, kad yra skirtingos akcijų rūšys), pavyzdžiui, balsavimo teisę, sprendžiant arba priimant svarbius įmonei sprendimus.

Tuo tarpu, jeigu jūs prekiaujate akcijų CFD, pavyzdžiui, „Microsoft" ar „Volkswagen" bendrovių akcijomis, jūs realiai neturite nei „Microsoft", nei „Volkswagen" akcijų, todėl jūs tiesiog tik spėliojate ir prognozuojate (kitaip sakant, spekuliuojate), kad jų kaina judės tam tikra kryptimi.

Taigi, akcijų CFD yra susiję tik su kainų pokyčiais, o susitarimas dėl pirkimo (arba pardavimo) sudaromas tik tarp jūsų ir jūsų CFD brokerio.

Daugiafunkcinė platforma Nr. 1 pasaulyje


Prekyba akcijomis su „Admirals"

Ar žinojote, kad „Admirals" įmonė suteikia galimybę tiek prekiauti akcijų CFD, tiek ir realiomis akcijomis?

  • MetaTrader 4" prekybos platformoje galite prekiauti akcijų CFD:
    • „Trade.MT4“ prekybos sąskaita
  • MetaTrader 5" platformoje galite prekiauti ir akcijų CFD, ir realiomis akcijomis:
    • „Trade.MT5“ prekybos sąskaita – akcijų CFD, o „Invest.MT5“ prekybos sąskaita – realioms akcijoms

Taip pat jums bus suteikta prieiga prie nemokamų rinkos duomenų bei aukščiausios kokybės rinkos duomenų atnaujinimų realiu laiku. Taip pat naudokitės taikomais mažais komisiniais mokesčiais už sudaromus sandorius bei dar daugiau kitokių privalumų.

Kai jau žinote, kaip vykst prekyba akcijomis, galite atidaryti prekybos sąskaitą akcijų prekybai:

1️⃣ Eikite į „Admirals" svetainės registracijos puslapį.

2️⃣ Kai užsiregistruosite ir prisijungsite, eikite į „Įrankių skydelio" skirtuką.

3️⃣ Spauskite „Atidaryti realią sąskaitą" (arba „Atidaryti demonstracinę sąskaitą").

4️⃣ Atidarykite prekybos sąskaitą:

    • Jeigu naudojate platformą „MetaTrader 4": pasirinkite „Trade.MT4" sąskaitą;
    • Jeigu naudojate platformą „MetaTrader 5": pasirinkite „Trade.MT5" arba „Invest.MT5“ sąskaitą.

5️⃣ Pasirinkite savo sąskaitos valiutą.

Tačiau prieš realios sąskaitos atidarymą ir prekybą realioje rinkoje, mes jums patariame nemokamai atidaryti demonstracinę sąskaitą ir jau šiandien išbandyti prekybą akcijomis „MetaTrader" prekybos platformoje realiomis rinkos sąlygomis, bet nerizikuojant savo pinigais!

Demonstracinė sąskaita be rizikos

Nemokamai internetu registruokite demonstracinę sąskaitą ir tobulinkite savo prekybos strategiją

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

„Admirals“ – brokeris, kurio veiklą reguliuoja atitinkamos institucijos, suteikia galimybę naudotis populiariausiomis pasaulyje prekybos platformomis ir prekiauti susitarimais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis bei biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Šis turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas sudaryti sandorį dėl kokio nors finansinio instrumento. Atkreipkite dėmesį, kad ši analizė nėra tikslus dabartinės ar būsimos veiklos rodiklis ir kad rinkos sąlygos laikui bėgant gali keistis. Prieš priimdami sprendimą investuoti, kreipkitės į nepriklausomą finansų patarėją, kad įsitikintumėte, jog suprantate susijusią riziką.

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Kaip investuoti į Coca Cola akcijas ir jų dividendus?
Ar verta investuoti į Coca Cola akcijas 2024 metais? Ši pirmaujanti gaiviųjų gėrimų įmonė, be puikios grąžos, jau kelis dešimtmečius moka dividendus, kiekvieną kartą vis didesnės vertės. Tai gali būti patraukli investicija. Coca Cola yra vienas žinomiausių prekių ženklų visame pasauly...
Investavimas į Facebook akcijas 2024 metais
Pirkti Facebook akcijas labai paprasta, tereikia atdaryti prekybos sąskaitą pas brokerio įmonėje ir pradėti investuoti. Tačiau prieš žengiant šį žingsnį svarbu atlikti nuodugnią įmonės analizę. Markas Zuckerbergas radikaliai pakeitė ilgalaikę Facebook strategiją ir tai padarė nuo pav...
Ar verta investuoti į Amazon akcijas 2024 metais?
Amazon akcijos pastaraisiais metais pabrango daugiau kaip 1500 procentų. Aptarkime šių akcijų raidą akcijų rinkoje ir pasvarstykime, ar verta investuoti į Amazon akcijas 2024 metais po paskelbtų bendrovės finansinių rezultatų. ✺ 2023 metų ketvirtojo ketvirčio Amazon rezultatai vir...
Daugiau