Geriausios dividendinės akcijos 2024 metais

Carolina Caro Mora
9 min.

Dividendinės akcijos ir investavimas į jas yra viena populiariausių ilgalaikių investuotojų strategijų. Tačiau, kas yra akcijų dividendai? Kokios yra geriausios dividendinės akcijos 2024 metais?

Ne visos įmonės dalį pelno – dividendų – paskirsto akcininkams.

Dividendų pajamingumas yra skirtumas tarp investicijos savikainos ir to, kas iš jos atgaunama išmokėjus dividendus.

Nustatyti geriausius dividendus galima išanalizavus juos paskirstančias įmones.

Kas yra akcijų dividendai 

Investuotojai, savo investiciniame portfelyje turintys biržose prekiaujamų bendrovių akcijų, pelno gali gauti dviem būdais: 

  • Akcijų kainai rinkoje padidėjus ir
  • Kai išmokami akcijų dividendai 

Šiame straipsnyje kaip tik ir aptarsime pastarąjį variantą.

Akcijų dividendai yra bendrovės pelno dalis, paskirstoma jos akcijų savininkams. Tai yra bendrovės balanso įsipareigojimų dalis, tvirtinama visuotiniame akcininkų susirinkime.

Paskutinė dividendų išmokėjimo diena (ex-dividend date) – tai pirmoji diena, kai investuotojui jau nebepriklauso gauti išmokamų dividendų. Perkant arba parduodant akcijas, būtina atkreipti dėmesį į šią datą, kad žinotumėte ar jūs dar gausite dividendų išmoką už tas akcijas, ar ne. 

Minėtoji data priklauso nuo konkrečioje valstybėje nustatytų reikalavimų – dažniausiai tai būna diena, kada akcininkų susirinkime patvirtinamas sprendimas dėl dividendų išmokėjimo datos.

Akcininkas dividendus gauna gerokai vėliau – paprastai po kelių mėnesių nuo akcininkų susirinkimo sprendimo. Kai kuriose šalyse užsienio investuotojui dar reikia atlikti papildomų veiksmų, jeigu nori gauti dividendų. 

Dividendų rūšys 

Įmonės nusprendžia, kiek procentų nuo savo pelno skirs akcininkams atlyginti (vadinamąjį išmokėjimą), taip pat kaip jį išmokės, tada sprendimą pateikia balsavimui visuotiniame akcininkų susirinkime.

Remiantis tuo, yra keletas dividendų tipų:

Dividendų rūšys
Tarpiniai dividendai Tai geriausiai žinoma rūšis, kai išmokama nustatyta pinigų suma. 
Papildomi dividendai Kai įmonė nusprendžia prie fiksuotos dividendų sumos pridėti papildomą išmoką.
Premija Tai yra suma, kurią įmonės išmoka, kai gauna išskirtinę naudą. 
Dividendai akcijomis Kai dividendai išmokami įmonių akcijomis, o ne grynaisiais.

Kartais kai kurios bendrovės nusprendžia mokėti dalį dividendų grynaisiais pinigais, o kitą dalį – bendrovės akcijomis. 

Jeigu norite sužinoti daugiau informacijos, susijusios su akcijų dividendais ar kitais su rinkų prekyba susijusius dalykais, registruokitės ir dalyvaukite mūsų nemokamuose seminaruose internetu!

Norėdami gauti daugiau informacijos, spauskite šią reklaminę juostą:

Nemokami prekybos seminarai internetu

Dalyvaukite tiesioginiuose seminaruose internetu, kuriuos rengia mūsų prekybos ekspertai

Kaip nustatomi geriausi akcijų dividendai? 

Iš pradžių gali atrodyti labai sunku išsirinkti geriausias dividendnes akcijas, bet yra keletas gairių, kurios gali žymiai palengvinti šį procesą. Aptarkime tai, prieš peržiūrėdami geriausias dividendines akcijas, į kurias galite investuoti. 

Dividendų augimas

Akcijos, kurių dividendai auga, paprastai lenkia akcijas, kurių dividendai yra pastovūs arba mažėja.

Kaip mes tai žinome? Palyginę „S&P 500 Dividend Aristocrats" indekso grąžą su S&P 500 indekso grąža. „Dividend Aristocrats" indeksą sudaro „S&P 500" bendrovės, kurių akcijų dividendai augo mažiausiai 25 metus. 

Verta prisiminti, kad kai kurios bendrovės nemoka dividendų, o tos, kurios moka, taip pat gali sumažinti dividendų mokėjimą, kai ištiks sunkūs laikai, kaip atsitiko 2020 metais dėl koronaviruso pandemijos.

Dividendų pajamingumas

Dividendų pajamingumas yra ne kas kita, kaip skirtumas tarp mūsų investicijų kainos ir to, ką atgauname išmokėję dividendus. Tai vienas pagrindinių finansinių rodiklių, kai analizuojame listinguojamą bendrovę.

Kaip apskaičiuojamas dividendų pajamingumas?

Dividendų pajamingumas rodo, kiek mes atgautume dividendų už savo investicijas ir yra apskaičiuojamas pagal šią formulę:

Metinė dividendų vertė vienai akcijai / Dabartinė akcijos kaina * 100

Pavyzdžiui, „Apple“ metiniai dividendai buvo 0,96 JAV dolerio už akciją, taigi jos dividendų pajamingumas 2023 m. lapkričio 3 d. būtų toks:

0,96 / 173,97 USD (uždarymo kaina 2023 m. lapkričio 2 d.) * 100 = 0,55 % 

Žinoma, daugelis investuotojų ieškotų tik didelio pajamingumo akcijų, bet tai gali būti klaida. Kodėl? Nes daugelyje bendrovių, kurių pajamingumas labai didelis, akcijų kainos dažnai būna labai žemos. 

Jeigu akcijų kaina yra žema, tam yra kokia nors priežastis. Iš tikrųjų statistiniai tyrimai rodo, kad vidutinio lygio dividendinės akcijos yra pranašesnės už didžiausio pajamingumo ir mažiausio pajamingumo akcijas. 

Gana dažnai įmonės, kurios prognozuoja didžiausią dividendų pelną, gali nemokėti numatytos sumos. Dažniausiai labai aukšto pajamingumo akcijos yra tokios, kurių turėtų vengti dauguma investuotojų, nes jų atveju yra didelis atotrūkis tarp apskaičiuotų dividendų pelningumo ir faktinio dividendų pelningumo. 

Domina didelių dividendų akcijos?

Investuokite su „Admirals“ ir rinkitės iš 4000 pasaulinių akcijų

Šių metų geriausios dividendinės akcijos

Toliau pateikiame jums sąrašą su geriausiais 2024 metų akcijų dividendais, jeigu jau norite pradėti ruošti savo investicijų portfelį šiems metams.

Šių metų geriausios dividendinės akcijos

„Johnson & Johnson“

„Coca Cola“

„GlaxoSmithKline“

„Unilever“

IBM

„Endesa“

Duomenys dividendų pajamingumui apskaičiuoti buvo surinkti iš „Investing“.

„Jonson & Jonson“

  • Dividendai: 4,76 JAV dolerio už akciją
  • Uždarymo kaina 2023 m. lapkričio 2 d.: 148,69 JAV dolerio
  • Numatomas dividendų pajamingumas: 3,20 procento

Praktiškai visi akcijų dividendų investuotojai mėgsta „Johnson & Johnson“. Nors šios bendrovės dividendų pajamingumas nėra didžiausias rinkoje, bet ji siūlo gerą pusiausvyrą tarp dividendų augimo ir stabilios akcijų kainos. 

Bendrovė ne tik didino savo dividendus 56 metus iš eilės, bet jos akcijos taip pat yra laikomos saugaus investavimo akcijomis – tai įmonė, kuri veiks gerai net ir blogais ekonominiais laikais ar ekonominio nuosmukio metu. 

Juk ši įmonė yra viena didžiausių medicinos ir farmacijos produktų gamintojų ir platintojų visame pasaulyje. Rinkai visados reikės produktų, kuriuos jie teikia, ir tai nepriklauso nuo to, kaip sekasi ekonomikai. 

Įdomu tai, kad 1970–2016 metais vidutinė metinė grąža siekė beveik 15 procentų. Per tą laiką buvo tik 13 nuosmukio metų, o tai reiškia, kad 72,2 procento viso laiko bendrovės akcijos metus baigė teigiamai. 

„Coca Cola“

  • Dividendai: 1,84 JAV dolerio už akciją
  • Uždarymo kaina 2023 m. lapkričio 2 d.: 56,44 JAV dolerio
  • Numatomas dividendų pajamingumas: 3,26 procento

Coca Cola“ yra dividendų aristokratų sąraše ir taip pat priklauso populiariajai Dividend King kategorijai, nes jos dividendai didėjo daugiau kaip 50 metų iš eilės, nuo 1963 metų.

Ilgainiui „Coca Cola“ akcijų kaina nuolat kilo po to, kai 2009 metų. pradžioje buvo pasiekusi žemumą. 

„GlaxoSmithKline“

  • Dividendai: 55,75 GBX už akciją
  • Kaina 2023 m. vasario 3 d.: 1396 GBX
  • Numatomas dividendų pajamingumas: 3,93 procento 

„GlaxoSmithKline“ yra viena didžiausių sveikatos priežiūros ir farmacijos bendrovių pasaulyje, kurios rinkos kapitalizacija viršija 80 milijardų svarų sterlingų. Pagrindinės jos veiklos sritys yra vaistai, vakcinos ir vartotojų sveikatos priežiūra. 

Tačiau farmacijos įmonių akcijų kainos yra labai nepastovios, nes milijardai gali būti išleisti vaistams, o klinikiniai bandymai žlugtų. „GlaxoSmithKline“ akcijų kaina gali smarkiai svyruoti. Būna atvejų, kai akcijų kaina pakyla, bet būna ir krenta.

„Unilever PLC“

  • Dividendai: 150,10 GBX už akciją
  • Uždarymo kaina 2023 m. lapkričio 2 d.: 3901 GBX
  • Numatomas dividendų pajamingumas: 3,86 procento 

„Unilever PLC“ turi turtingą istoriją nuo pat jos įkūrimo 1885 metais. Tai visame pasaulyje pripažintų prekių ženklų, įskaitant „Dove“, „Lipton“, „Hellmann's“, „Ben & Jerry's“ ir daugelio kitų, namai.

Tai, kad bendrovė turi platų produktų, parduodamų visame pasaulyje, įskaitant besivystančias rinkas, tokias kaip Afrika, Kinija ir Indija, portfelį, daro ją viena geriausių dividendinių akcijų Jungtinėje Karalystėje.

„Unilever“ iš tikrųjų yra įtraukta į tris skirtingas pasaulio akcijų biržas, nes jos prekės ženklą sudaro du subjektai. „Unilever NV“ kotiruojama „Euronext Amsterdam“ ir Niujorko vertybinių popierių biržoje. „Unilever PLC“ kotiruojama Londono vertybinių popierių biržoje.

Kadangi kiekviena birža siūlo skirtingas valiutas, sumanūs investuotojai taip pat gali žaisti su skirtingu „Unilever“ akcijų kursu.

Tačiau turbūt patraukliausia „Unilever“ savybė yra jos akcijų kainos kilimas nuo 1990 metų. Didelius dividendus mokančios JK akcijos retai kada taip pastoviai auga. Nors tai gali tęstis ne amžinai, ši bendrovė tikrai yra patraukli ir viena geriausių dividendinių akcijų JK.

IBM

  • Dividendai: 6,64 JAV dolerio už akciją
  • Uždarymo kaina 2023 m. lapkričio 2 d.: 145,4 JAV dolerio
  • Numatomas dividendų pajamingumas: 4,57 procento 

JAV technologijų milžinė IBM pastaraisiais metais tapo investuotojų numylėtine. 
2013 metais pasiekusi visų laikų rekordą, IBM akcijų kaina nukrito daugiau kaip 30 procentų, o per tą patį laikotarpį S&P 500 pakilo 149 procentus (neatsižvelgiant į dividendų paskirstymą).

Vis dėlto per šį akcijų rinkos nuosmukio laikotarpį IBM mokėjo patikimus dividendus, kurie per tą patį laikotarpį padvigubėjo. Tiesą sakant, bendrovė kasmet didina dividendus nuo 1996 metų ir nuolat moka dividendus nuo 1916 metų.

2021 metų lapkritį IBM užbaigė savo verslo modifikavimą, sutelkdama dėmesį į debesų kompiuteriją ir dirbtinį intelektą.

„Endesa“

  • Dividendai: 1,28 JAV dolerio už akciją
  • Uždarymo kaina 2023 m. lapkričio 2 d.: 18,545 JAV dolerio
  • Numatomas dividendų pajamingumas: 7,05 procento

Energetikos sektorius palankiai vertinamas, kai rinkose vyrauja neapibrėžtumas, nes šio sektoriaus akcijos veikia kaip gynybinės akcijos. Tuo partu „Endesa“ dar išsiskiria ir dividendų pajamingumu.

Vidutinis metinis dividendų pajamingumas per pastaruosius penkerius metus yra apie 7 procentus. Bendrovė dividendus moka kas pusmetį. 

Investavimas į dalines akcijas

Pirkite dalimis daugiau kaip 700 pirmaujančių pasaulyje akcijų

Europos geriausios dividendinės akcijos

Europoje yra didelis dividendinių akcijų pasirinkimas įvairiuose skirtinguose akcijų sektoriuose. Tai daro ją įdomia vieta investuotojams, renkantis geriausias akcijas, į kurias galima investuoti. 

Vienas iš būdų, kaip padėti išsiaiškinti didžiausius dividendus mokančias akcijas, yra pažvelgti į investicinių fondų sektorių. Čia įsikūrę daug į dividendus orientuotų Europos fondų. 

Sumanūs investuotojai dar gali atlikti papildomus kiekvienos įmonės tyrimus, taikant fundamentinę arba techninę analizę. 

Akcijų dividendai ir tinkami investavimo įrankiai

Jeigu ketinate pinigus investuoti į akcijas ir norite sudaryti geriausių dividendų akcijų portfelį, turite turėti prieigą prie geriausių galimų investavimo produktų. 

Mes jums siūlome naudoti „Invest.MT5" investavimo sąskaitą. Ši sąskaita suteikia galimybę investuoti į akcijas ir ETF iš didžiausių pasaulio vertybinių popierių biržų prekybos platformoje „MetaTrader 5“. 

Kiti privalumai – tai nemokami realiojo laiko rinkos duomenys, nemokami rinkos duomenų atnaujinimai, nuliniai sąskaitos priežiūros mokesčiai, maži komisiniai mokesčiai už sandorius ir dividendų išmokėjimai. Jau šiandien atidarykite investavimo sąskaitą, paspaudę šią reklaminę juostą! 

Investuokite į geriausias pasaulyje prekybos priemones

Ranka pasiekiama tūkstančiai akcijų ir ETF

Jūsų klausimai, susiję su dividendinėmis akcijomis

Kada išmokami dividendai?

Paprastai akcijų dividendai paskirstomi finansinių metų pabaigoje, nors gali būti išmokami ir kas pusmetį, o kai kurios įmonės tai daro ir kas ketvirtį.

Kaip gauti akcijų dividendus?

Norint gauti dividendų išmoką, būtina turėti tos įmonės akcijų likus ne mažiau kaip trims darbo dienoms iki dividendų išmokėjimo, tai yra, likus dienai iki išmokėjimo jų pirkti neapsimoka.

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

„Admirals“ – brokeris, kurio veiklą reguliuoja atitinkamos institucijos, suteikia galimybę naudotis populiariausiomis pasaulyje prekybos platformomis ir prekiauti susitarimais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis bei biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Šis turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas sudaryti sandorį dėl kokio nors finansinio instrumento. Atkreipkite dėmesį, kad ši analizė nėra tikslus dabartinės ar būsimos veiklos rodiklis ir kad rinkos sąlygos laikui bėgant gali keistis. Prieš priimdami sprendimą investuoti, kreipkitės į nepriklausomą finansų patarėją, kad įsitikintumėte, jog suprantate susijusią riziką.

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Ar verta pirkti Disney akcijas 2024 metais?
„Walt Disney“ bendrovė yra vienas iš labiausiai atpažįstamų prekės ženklų planetoje: jos pramogų parkus, filmus ir televizijos kūrinius, populiarius tiek vaikų, tiek suaugusiųjų tarpe žino visame pasaulyje. Dėl tokio pasaulinio pasiekiamumo ir gebėjimo nuolat tobulėti bei prisitaikyti prie laikmeči...
Kaip investuoti į bankus – didžiausių pasaulio bankų akcijos
Atrodė, kad spartus centrinių bankų palūkanų kėlimas atnešė gerų naujienų bankų sektoriui, bet tai turėjo ir nepageidaujamą šalutinį poveikį, pavyzdžiui, Silicio slėnio banko bankrotas.Tad, ko bankų sektoriuje tikimasi 2024 metais? Kokios geriausios bankų akcijos šiais metais? Analizuojame bankų sek...
Kas yra akcija?
Sveiki atvykę į akcijų rinkų pasaulį! Šiame straipsnyje aptarsime, kas yra akcija ir kaip tai veikia, kokios gali būti akcijų rūšys bei su tuo susijusios teisės. Taip pat sužinosite, kaip rinkose prekiaujama akcijomis ir kaip nustatoma akcijos kaina. Akcijos apibrėžimas: kas yra akcija? Kaip...
Daugiau