Akcijų rinka internetu – kaip pradėti prekybą akcijomis

Admirals
13 min.

Šiame straipsnyje sužinosite:

Kaip veikia akcijų rinka?

✳️ Anksčiau akcijų sandoriai vykdavo tik fizinėje rinkoje – akcijų biržoje: biržos makleriai skambindavo (arba šaukdavo) akcijų pirkimo ir pardavimo kainas.
✳️ Šiais laikais akcijų birža veikia elektroniniu būdu, per internetą ir internetinius biržos brokerius.

Akcijų kainą lemia pasiūla ir paklausa. Tačiau, nors kiekviena akcija turi savo kainą, rinkos jausmas yra bendras. Akcijų kainos dažnai kinta lygiagrečiai, veikiamos politinių įvykių arba paskelbtų ekonominių ataskaitų.

O jeigu jums kyla klausimas, ar verta užsiimti akcijų rinka ir joje prekiauti?

Trumpas atsakymas: akcijų rinka yra vienas geriausių, jeigu ne greičiausių, būdų užsidirbti pinigų.

Kai išmoksite tinkamai prekiauti akcijų rinkoje ir galėsite pasigirti, kad kantrybė jums nėra svetimas žodis, tada akcijų rinka gali tapti tikra jūsų drauge.

❗ Tačiau niekada neturėtumėte tiesiog prekiauti akcijų rinkoje, neturėdami konkretaus plano, visada kelkite sau konkrečius prekybos tikslus. Tik jūs galite pasakyti, kokie jie galėtų ir turėtų būti. Viskas priklauso nuo to, kokio tipo prekiautojas esate.

❓ Keli pagrindiniai klausimai, prieš pradedant prekiauti akcijų rinkoje:

    • Kokio dydžio kapitalą galite naudoti akcijų rinkoje?

Nepamirškite, nors tai labiau teorinė galimybė: net ir tinkamai prekiaudami akcijų rinkoje galite prarasti visą savo kapitalą.

    • Kokio dydžio riziką akcijų rinkoje galite prisiimti?

Turėtumėte paklausti savęs, ar norite investuoti į ilgalaikę perspektyvą, ar norite paįvairinti savo prekybą trumpalaikėmis spekuliacijomis, kurios yra rizikingesnės. Be to, mažesnių bendrovių akcijos, turi kitokį rizikos profilį nei vadinamų didžiausių ir pelningiausių bendrovių akcijos.

    • Žinoma, tam tikrą vaidmenį vaidina ir jūsų laukiama grąža.

Jeigu jus labiausiai domina jūsų kapitalo saugumas ir esate patenkinti vidutine grąža, tuomet jums reikėtų užsiimti – taip vadinama – pirkimo ir laikymo strategija. Aštuntojo ir dešimtojo dešimtmečio investicijų guru André Kostolany tai apibūdino taip: „Pirk akcijas, išgerk migdomųjų ir nežiūrėk į akcijas. Po daugelio metų pamatysi: tu turtingas".

Akcijų rinka pradedančiajam prekiautojui

1️⃣ Pasirinkite tinkamą internetinį brokerį

Kaip jau minėjome, akcijų prekyba šiomis dienomis vyksta internetu ir kadangi negalite tiesiog eiti į akcijų biržą ir investuoti į akcijas, pirmiausia, turite pasirinkti internetinį brokerį. Ieškant tinkamo brokerio, reikėtų atsižvelgti į šiuos dalykus:

➡️ Veiklos reguliavimas. Ar pasirinktas brokeris turi patikimos finansų institucijos licenciją, ar jo veikla tinkamai reguliuojama?
➡️ Išlaidos. Į jas įeina prekybos sąskaitos mokesčiai, taip pat įsakymų vykdymo išlaidos. Pavyzdžiui, kiek kainuoja įsakymo atšaukimas?
➡️ Prekiaujamos akcijos. Ar galite prekiauti įvairių pasaulinių bendrovių akcijomis? Ar siūlomi ETF (biržoje prekiaujami fondai)?
➡️ Klientų palaikymas. Ar prireikus galima susisiekti su kompetentingais asmenimis?
➡️ Vertinimo įrankiai. Kokias galimybes turiu įvertinti savo investicinio portfelio našumą?

Investuokite į geriausias pasaulyje prekybos priemones

Ranka pasiekiama tūkstančiai akcijų ir ETF

 

„Admirals" veiklą reguliuoja kelios gerai žinomos finansų institucijos:

  • „Admirals UK Ltd" yra įgaliota ir kontroliuojama Jungtinės Karalystės finansinio elgesio tarnybos (FCA).
  • „Admirals AS" įgaliota ir kontroliuojama Estijos finansų priežiūros tarnyba (EMST).
  • „Admirals Cyprus Ltd" yra įgaliota ir kontroliuojama Kipro vertybinių popierių ir biržų komisijos (CySEC).
  • „Admirals Pty Ltd" turi Australijos finansinių paslaugų licenciją (AFSL) vykdyti finansinių paslaugų veiklą Australijoje.

2️⃣ Atidarykite prekybos sąskaitą

Jeigu to dar nepadarėte, galite atidaryti akcijų prekybos sąskaitą, atlikdami šiuos, toliau nurodytus, veiksmus. Norėdami atidaryti prekybos sąskaitą, tiesiog atidarykite „Admirals" svetainės pagrindinį puslapį ir paspauskite žalią mygtuką – „Pradėti prekiauti":

Tada atsidariusiame lange užpildykite reikiamą informaciją, įrašykite savo vardą, pavardę ir elektroninio pašto adresą:

Tai atlikę, galėsite prisijungti prie savo „Dashboard“! Šioje srityje galite atidaryti įvairių tipų prekybos ir investavimo sąskaitas:

Paspaudę žalią mygtuką, pavadintą „ Atidaryti realią prekybinę sąskaitą", toliau galite pasirinkti norimą atidaryti sąskaitą (pavyzdžiui, „Invest.MT5").

❗ Atminkite, kad tiesiogiai akcijas galima pirkti tik „Admirals" „Invest.MT5" prekybos sąskaitoje. Visose kitose „Admirals" prekybos sąskaitose siūloma prekiauti akcijų CFD, naudojant svertą.

Tada įkelkite reikiamus dokumentus ir atlikti patvirtinimo procesą. Kai tai bus padaryta ir prašymas bus patvirtintas, būsite pasirengę atsisiųsti savo akcijų prekybos platformą „MetaTrader 5".

3️⃣ Pasirinkite tinkamą prekybos programinę įrangą

Palyginti su A. Kostolany laikais, šiuolaikiniai prekiautojai turi didžiulį pranašumą, nes gali naudoti skaitmenines priemones, palengvinančias tinkamą jų veiklą akcijų rinkoje.

Tinkama prekybos programinė įranga yra svarbiausia. Viena populiariausių akcijų prekybos platformų pasaulyje yra „MetaTrader 5".

„Dashboard“ puslapio apačioje rasite „MetaTrader 5" atsisiuntimo nuorodas, skirtas asmeniniam kompiuteriui arba „Mac". Tiesiog atlikite visu nurodymus ir atsisiųsite akcijų prekybos platformą.

Tačiau, atsisiuntus ir įdiegus prekybos platformą, nereikia iš karto pulti prekiauti realioje sąskaitoje ir rizikuoti tikrais pinigais. Atidarykite demonstracinę sąskaitą ir bent šiek tiek pasipraktikuokite joje. Tai padės jums išmokti prekiauti akcijų rinkoje.

Demonstracinė sąskaita be rizikos

Nemokamai internetu registruokite demonstracinę sąskaitą ir tobulinkite savo prekybos strategiją

 

4️⃣ Tinkamai pasirinkite akcijas

Kai brokerio įmonėje atidarote prekybos sąskaitą ir į ją įdedate pinigų, galite pradėti prekiauti akcijų rinkoje. Pirmiausia, jus gali priblokšti daugybė duomenų, todėl turėtumėte supaprastinti procesą ir atsirinkti tiktai jus labiausiai dominančias akcijas.

Norint tinkamai prekiauti akcijų rinkoje, svarbu suprasti dominančių bendrovių veiklą. Pavyzdžiui, interneto burbulo metu investuotojai tiesiog pirko bendrovių akcijas, net nežinodami, ką įmonė gamina ar parduoda.

Tokios klaidos nereikėtų kartoti. Juk internetiniai šaltiniai leidžia paprastai ir lengvai sužinoti visus pagrindinius įmonės duomenis.

Puiki pradžia – pradėti tyrinėti įmones, kurias jūs jau žinote kaip vartotojas. Pradėkite nuo bendrovės metinės ataskaitos, vadovybės metinio laiško akcininkams – tai gali padėti susidaryti pirmąjį įspūdį apie tai, kaip įmonei sekasi ir kokių ateities planų ji siekia.

Nagrinėjant dominančios įmonės veiklą, svarbios įvairios sąvokos, pavyzdžiui:

➡ P/E (kainos ir pajamų santykis),
➡ EBIT (pajamos prieš palūkanas ir mokesčius) arba
➡ EBITDA (pajamos prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją)
➡ Ir t. t.

Jūsų brokeris taip pat turėtų teikti analizės įrankius, tokius kaip aktualios naujienos, ketvirčio pajamų ataskaitos ir pan. Daugelis brokerių taip pat siūlo straipsnių, pamokų ir internetinių seminarų, kuriuose paaiškina, kaip naudotis šiomis priemonėmis ir kaip tinkamai prekiauti pasauline akciju rinka.

Nemokami prekybos seminarai internetu

Dalyvaukite tiesioginiuose seminaruose internetu, kuriuos rengia mūsų prekybos ekspertai

 

5️⃣ Sekite naujienas

Pasaulio akcijų rinka neveikia vakuume. Kainų kursas galiausiai priklauso nuo bendrovių verslo sėkmės. Be vadybos kompetencijos, inovatyvių tyrimų ir plėtros bei darbuotojų motyvacijos, įmonių gerovę lemia ir daugybė išorinių veiksnių.

Politinis netikrumas, toks kaip dabartiniai prekybos karai (arba netgi tikri karai), technologinės naujovės, tokios kaip autonominis vairavimas, arba makroekonominiai kintamieji, tokie kaip Europos centrinis bankas (ECB), pumpuojantis į rinkas pinigus, gali vaidinti svarbų vaidmenį.

Todėl, prekiaujant akcijų rinkoje, reikia sekti visas šias naujienas. Stebėkite akcijų rinkos ir verslo naujienas internete, užsiprenumeruokite tokias naujienas – viską, kas jums reikalinga.

6️⃣ Valdykite riziką

Jeigu anksčiau paminėta pirkimo ir laikymo strategija jums yra pernelyg pasyvi veikla akcijų rinkoje, galima rinktis ir kitus prekybos būdus. Tačiau, tokiu atveju ypač svarbu tinkamai valdyti savo riziką. Šiandien yra gana paprastų būdų, kaip valdyti riziką akcijų rinkoje.

Pavyzdžiui, atidėti įsakymai, Stop Loss arba Take Profit įsakymai, kuriais galite apriboti savo nuostolius arba apsaugoti savo pelną.

Išskirtinis „MetaTrader Supreme Edition“

Atsisiųskite galingiausią įskiepių rinkinį savo mėgstamai prekybos platformai!

 

Galite atsisiųsti „MetaTrader Supreme Edition" papildinį, kuris veikia tiek MT4, tiek MT5 prekybos platformose. Šio papildinio miniterminalo įrankis atlieka visus reikalingus skaičiavimus, kad padėtų jums valdyti Stop Loss ir pinigus.

Tiesiog nustatykite priimtiną nuostolių lygį, kuris ir yra jūsų Stop Loss. Nusprendę, kur dėti Stop Loss, turite:

  • Įrašyti S/L punktų skaičių „Lot Size Calculation" langelyje
  • Įrašyti apatinę ribą „Fixed cash risk: EUR" eurais, tai suma kuria leidžiate sau rizikuoti
  • Spausti „Set Lots"
  • Miniterminalas per kelias sekundes apskaičiuos lotų skaičių, atsižvelgiant į jūsų nustatytus kriterijus ir jūsų investicinio portfelio dydį.

7️⃣ Nuspręskite, kiek pinigų skirsite šiai veiklai

Akcijų rinkoje turėtumėte pradėti nuo mažų sumų. Tai padės jums suprasti, ar turite kantrybės, kokius nuostolius galite prisiimti, kad pasiektumėte ilgalaikę sėkmę nepatirdami streso ir ramiai miegodami. Po to, kai „apsiprasite" su akcijų rinka, savo prekybos dydžius galite koreguoti.

Kaip pateikti įsakymą akcijų rinkai

  1. Prisijunkite prie savo „Invest.MT5" sąskaitos
  2. Eikite į skirtuką „Rinkos stebėjimas"
  3. Spauskite „Spausti, jeigu norite pridėti..."
  4. Įveskite pasirinktos akcijos pavadinimą
  5. Pasiūlymuose pasirinkite savo akcijas
  6. Spauskite klaviatūros klavišą „Enter"
  7. Dešiniuoju pelės klavišu spauskite akciją ir pasirinkite „Grafiko langas"
  8. Kai atsidarys grafikas, spauskite „Naujas įsakymas"
  9. Pirkite pasirinktas akcijas

Tai yra pats paprasčiausias būdas pateikti biržos akcijų pirkimo įsakymą per „MetaTrader 5" prekybos platformą.

Kai „MetaTrader 5" prekybos platformoje rodomas jūsų pasirinktų akcijų prekybos grafikas, poziciją galite atidaryti naudodami nuorodą „Naujas įsakymas", esančią įrankių juostoje ekrano viršuje, kairėje pusėje.

MT5 įrankių juostoje spauskite „Naujas įsakymas" arba tiesiog spauskite klavišą F9, kad atidarytumėte įsakymo langą. Tokiu būdu pamatysite, kaip paprasta pirkti ir parduoti akcijas „MetaTrader 5" platformoje.

Daugiafunkcinė platforma Nr. 1 pasaulyje


 

Paprastai įsakymai būna dviejų tipų:

▶️ Pavedimai rinkos kaina arba Market Orders;
▶️ Atidėti įsakymai arba Limit Orders.

Akcijų rinka – įsakymai rinkos kaina

Pateikiant įsakymą rinkos kaina, akcija yra perkama ar parduodama kita geriausia rinkos kaina. Kadangi toks įsakymas nenurodo jokių kainos parametrų, jis įvykdomas iš karto.

❗ Kai įsakymai teikiami rinkos kaina, kaina, kurią investuotojas moka arba gauna (pardavimo atveju), gali nebūtinai tiksliai sutapti su kaina, kuri jam buvo nurodyta vos prieš keletą sekundžių. Taip yra todėl, kad siūloma (angl. Bid) ir prašoma (angl. Ask) kainos dienai bėgant nuolatos kinta.

Patarimai dėl pavedimų rinkos kaina:

✅ Įsakymus rinkos kaina geriausia naudoti, kai norite parduoti arba pirkti akcijas, kurios nepasižymi dideliais kainų svyravimais per prekybos dieną, pavyzdžiui, didelių bendrovių Blue Chip akcijas, o ne mažesnių įmonių, kurioms būdingas didesnis kintamumas, akcijas.
✅ Pavedimai rinkos kaina labiausiai tinka tiems investuotojams, kurie taiko „buy-and-hold" (liet. pirkti ir laikyti) metodą, nes jiems rūpi ne maži kainų skirtumai, o tai, kad sandoris būtų visiškai įvykdytas.
✅ Visuomet patartina išanalizuoti brokerio atsakomybės atsisakymą dėl sandorių vykdymo. Kai kurie pigūs brokeriai visus savo klientų prašymus vykdyti jų sandorius vykdo vyraujančia kaina, nesvarbu, koks tai būtų dienos metas ar savaitės diena.

Akcijų rinka – atidėti įsakymai

Šio tipo įsakymai paprastai pateikiami pirmumo pagrindu (angl. first-come, first-served) ir tik įvykdžius pavedimus rinkos kaina.

Kad brokeris galėtų įvykdyti atitinkamą sandorį, akcija turėtų ir toliau atitikti iš anksto jūsų nustatytus parametrus.

Už atidėtus (angl. limit) pavedimus arba įsakymus prekiautojams ir investuotojams gali tekti mokėti komisinius mokesčius. Tokių įsakymų atveju komisiniai gali būti didesni nei komisiniai, mokami už rinkos kaina teikiamus įsakymus.

Turėkite omenyje, kad atidėtas įsakymas, kuris negali būti įvykdytas vienu kartu arba per vieną prekybos dieną, gali būti įvykdomas per ateinančias dienas. Sandorio išlaidos paprastai taikomos kaskart, kai atliekamas dienos prekybos sandoris. Jeigu akcijos kaina taip ir nepasiekia nustatytos ribos, sandoris nėra įvykdomas.

Atidėto įsakymo pavyzdys:

☝️ Tarkime, kad „Apple" akcijomis prekiaujama už 100 JAV dolerių už akciją, tačiau jūsų nuomone, 95 JAV doleriai už akciją labiau atitinka jūsų vertinimus.
☝️ Pamatęs, kad pateikėte tokį atidėtą pavedimą, brokeris supras, kad reikia laukti ir įvykdyti sandorį tada, kai prašoma kaina nukris iki to lygio.
☝️ Arba priešingai, Sell Limit pavedimas signalizuos brokeriui, jog akcijomis reikia prekiauti tada, kai tik siūloma kaina pakils iki jūsų nustatyto kainos lygio.

Išsamiau apie atidėtus įsakymus šioje vaizdo medžiagoje:

Atidėtų įsakymų privalumai:

✅ Leidžia prekiautojui labiau kontroliuoti sandorio kainą;
✅ Užtikrina, kad prekiautojui bus taikoma jo pageidaujama kaina. Vis dėlto pats įsakymas gali ir nebūti įvykdytas;
✅ Gali pasitarnauti investuotojams, perkantiems ir parduodantiems mažesnių bendrovių akcijas, nes tokiu atveju, atsižvelgiant į investuotojo veiklą, gali būti taikomi didesni spredai;
✅ Naudingi vykstant trumpalaikiams akcijų rinkos svyravimams.

Papildomos sąlygos, turinčios įtakos šiems pavedimams:

➢ AON – AON (angl. All Or None, liet. viskas arba nieko) pavedimas bus įvykdytas tik tuo atveju, jei visos akcijos, kuriomis norite prekiauti, bus prieinamos ties jūsų iš anksto nustatyta kainos riba.
➢ GFD – GFD (angl. Good for Day, liet. galioja iki prekybos dienos pabaigos) pavedimas baigia galioti prekybos dienos pabaigoje, net jeigu pavedimas ir nebuvo įvykdytas.
➢ GTC – GTC (angl. Good Till Cancelled, liet. galioja iki anuliavimo) pavedimas bus aktyvus ir vykdytinas tol, kol prekiautojas jo neanuliuos arba pavedimas nustos galioti.

Akcijų rinka: patarimai pradedantiesiems prekiautojams

Žinoma, yra daugybė prekybos strategijų, norintiems įveikti akcijų rinką. Tačiau, kodėl gi mums nepasimokius iš to, kurį daugelis laiko didžiausiu visų laikų investuotoju?

Vorenas Bafetas, „Berkshire Hathaway" generalinis direktorius, akcijų dėka tapo vienu turtingiausių žmonių pasaulyje. Teigiama, kad 2019 m. liepos mėn. pabaigoje jo turtas buvo vertinamas ne mažiau kaip 82 milijardais JAV dolerių!

Tad, tikriausiai, jis žino, kaip reikia elgtis akcijų rinkoje. Voreno Bafeto investavimo strategija yra žinoma kaip ilgalaikės vertės investavimas.

Tai apibrėžiant vienu sakiniu, ši strategija rekomenduoja pirkti akcijas, kurių kaina yra žemesnė už jų vidinę vertę, ir laikyti akcijas tol, kol jų kaina atspindės tikrąją įmonės vertę. Žinoma, tai reiškia, kad jūs turite gerai žinoti apie įmones ir sekti aktualią informaciją.

Tai atspindi ir Voreno Bafeto citata. Paklaustas, ką jis daro, kad būtų toks sėkmingas, investuotojas atsakė: „Aš tiesiog sėdžiu savo kabinete ir skaitau visą dieną".

Ir vis dėlto: net Vorenas Bafetas žino, kad akcijų rinka negarantuoja sėkmės, net ir ilgalaikėje perspektyvoje. Taigi, žengdami į akcijų rinką, visada turite atlikti savo namų darbus.

12 auksinių taisyklių, kaip akcijų rinkoje išvengti nuostolių

1️⃣ Iš karto nustatykite realius tikslus.
2️⃣ Investuokite savo laisvas lėšas, iš kurių jums nereikia gyventi.
3️⃣ Domėkitės produktus ir investuokite į jums suprantamas rinkas.
4️⃣ Atsižvelkite į ekonominius ciklus ir sezoniškumą.
5️⃣ Išsamiai išanalizuokite dominančias akcijas.
6️⃣ Stebėkite rinkos peripetijas ir nuosmukius, kad veiktumėte kartu su bendra tendencija.
7️⃣ Nepamirškite principo „Pirk žemai, parduok brangiai".
8️⃣ Diversifikuokite savo investicijas į kelias turto klases, skirtingose geografinėse vietovėse, keliomis valiutomis ar įvairiais finansiniais produktais.
9️⃣ Neleiskite emocijoms jūsų valdyti.

Akcijų rinka su
Admirals

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

„Admirals“ – brokeris, kurio veiklą reguliuoja atitinkamos institucijos, suteikia galimybę naudotis populiariausiomis pasaulyje prekybos platformomis ir prekiauti susitarimais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis bei biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Šis turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas sudaryti sandorį dėl kokio nors finansinio instrumento. Atkreipkite dėmesį, kad ši analizė nėra tikslus dabartinės ar būsimos veiklos rodiklis ir kad rinkos sąlygos laikui bėgant gali keistis. Prieš priimdami sprendimą investuoti, kreipkitės į nepriklausomą finansų patarėją, kad įsitikintumėte, jog suprantate susijusią riziką.

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Kaip investuoti į Coca Cola akcijas ir jų dividendus?
Ar verta investuoti į Coca Cola akcijas 2024 metais? Ši pirmaujanti gaiviųjų gėrimų įmonė, be puikios grąžos, jau kelis dešimtmečius moka dividendus, kiekvieną kartą vis didesnės vertės. Tai gali būti patraukli investicija. Coca Cola yra vienas žinomiausių prekių ženklų visame pasauly...
Investavimas į Facebook akcijas 2024 metais
Pirkti Facebook akcijas labai paprasta, tereikia atdaryti prekybos sąskaitą pas brokerio įmonėje ir pradėti investuoti. Tačiau prieš žengiant šį žingsnį svarbu atlikti nuodugnią įmonės analizę. Markas Zuckerbergas radikaliai pakeitė ilgalaikę Facebook strategiją ir tai padarė nuo pav...
Ar verta investuoti į Amazon akcijas 2024 metais?
Amazon akcijos pastaraisiais metais pabrango daugiau kaip 1500 procentų. Aptarkime šių akcijų raidą akcijų rinkoje ir pasvarstykime, ar verta investuoti į Amazon akcijas 2024 metais po paskelbtų bendrovės finansinių rezultatų. ✺ 2023 metų ketvirtojo ketvirčio Amazon rezultatai vir...
Daugiau