Kaip investuoti į bankus – didžiausių pasaulio bankų akcijos

Carolina Caro Mora
16 min.

Atrodė, kad spartus centrinių bankų palūkanų kėlimas atnešė gerų naujienų bankų sektoriui, bet tai turėjo ir nepageidaujamą šalutinį poveikį, pavyzdžiui, Silicio slėnio banko bankrotas.

Tad, ko bankų sektoriuje tikimasi 2024 metais? Kokios geriausios bankų akcijos šiais metais? Analizuojame bankų sektorių akcijų rinkoje.

Kodėl verta investuoti į bankų akcijas 2024 metais

2022 metus bankai pradėjo su gerais lūkesčiais po to, kai ilgus metus pelno maržos buvo koreguojamos, atsižvelgiant į žemas palūkanų normas ir griežtas taisykles finansų krizių įkarštyje.

Tačiau karas Ukrainoje ir besitęsiantis infliacijos augimas pradėjo kurti baimės atmosferą finansų rinkose, nerimaujant dėl vis realesnio pasaulio ekonomikos sulėtėjimo.

Spartus ir nuoseklus centrinių bankų palūkanų normų didinimas ištisus metus nesumažino infliacijos spaudimo ir 2023 metų pradžioje sukėlė nepageidaujamų padarinių, pavyzdžiui, JAV Silicio slėnio banko ir „Signature Bank“ bankrotus.

Šie bankrotai pažadino blogiausius prisiminimus apie 2008 metų finansinį žlugimą, ypač kai po dienos „Credit Suisse“ akcijos smuko beveik 30 procentų, nes didžiausias jo akcininkas paskelbė, kad daugiau kapitalo į Šveicarijos įmonę bedės. Smuko ir kitos Europos finansų įstaigos.

Palūkanų didinimas didina bankų, skolinančių pinigus vartotojams ir įmonėms, pelno maržą, bet agresyvus paskolų kainų augimas kartu su didele infliacija stabdo vartojimo. Tad, investuotojai vis dar nemato aiškios grąžos į bankų sektorių.

Populiariausios JAV bankų akcijos

Jeigu ketinate investuoti pinigus į bankų akcijas, kaip visada, atminkite, kad rezultatai praeityje nėra patikimas ateities rezultatų rodiklis.

Pavyzdžiui, „Dow Jones“ JAV bankų indeksas (kuris skirtas įvertinti JAV bankų sektoriaus įmonių augimą) išaugo nuo 83,34 punkto 2009 m. kovo mėnesį iki 594 punktų 2021 m. birželio mėnesį.

 

Dėl koronaviruso šis indeksas 2020 m. kovo mėnesį buvo nukritęs iki 280 punktų, bet atsigavo ir 2022 metų sausį pasiekė 632 punktus. Tačiau metus baigė maždaug ties 460 punktų, o 2024 m. sausio 15 dieną jo kaina judėjo ties 481 punktu.

Šaltinis: „S&P Dow Jones“ indeksai, „Dow Jones“ JAV bankų indekso 2021 m. sausio 13 d. – 2024 m. sausio 15 d. grafikas. 2024 m. sausio 16 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimo veiklos rodiklis.

Šio indekso raida rodo, kad jeigu šiuo laikotarpiu ieškote geriausių akcijų pinigų investavimui, gali būti naudinga bent jau pasidomėti bankų sektoriumi.

Nenuostabu, kad bankų akcijos, turinčios didžiausią svorį šiame indekse, yra kai kurių JAV bankų sektoriaus gigantų, tai:

JP Morgan 
Bank of America 
Wells Fargo 
Citigroup 
PNC Finl Services Group

Šaltinis: „S&P Dow Jones Index“. 

Toliau aptarsime du bankus, kurie galėtų būti tarp geriausių bankų, investuojant 2024 metais.

„JPMorgan“ banko akcijos

„JP Morgan Chase & Co“ yra didžiausias JAV bankas, taigi solidi finansų institucija, kuri taip pat išlaikė įdomią dividendų politiką, kaip pamatysime toliau.

Ši finansų grupė buvo viena iš labiausiai nukentėjusių nuo 2008 metų antrinių būsto paskolų krizės, už kurią ji turėjo sumokėti 13 mlrd. JAV dolerių pagal susitarimą su JAV teisingumo departamentu 2013 metais. Nepaisant to, jai pavyko įveikti šiuos sunkumus ir vėl atsidurti JAV bankų reitingo viršūnėje.

2023 finansiniais metais bankas uždirbo rekordinį grynąjį pelną – 49,6 mlrd. JAV dolerių, tai yra 32 procentais daugiau nei prieš metus, taip pat viršijo ankstesnį istorinį rekordą – 48,3 mlrd. JAV dolerių – užfiksuotą 2021 metais.

Pažiūrėkime, kaip šiam bankui sekėsi pastaruosius septynerius metus: 

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, „JP Morgan“ 2016 m. spalio 24 d. – 2024 m. sausio 15 d. dieninis grafikas. 2024 m. sausio 15 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas ateities veiklos rodiklis.

Kaip matome grafike, 2016 metų pradžioje „JP Morgan“ kaina pradeda kilti aukštyn, tai sutampa su Donaldo Trumpo pergale JAV prezidento rinkimuose. Naujasis prezidentas buvo pažadėjęs palankų finansų sektoriaus reguliavimą, taip pat didelėms korporacijoms palankią fiskalinę politiką.

Kitas pasipriešinimas, kurį „JP Morgan“ pasiekė, – 93 JAV dolerių lygis, nors po metų pavyksta jį įveikti. 117 dolerių lygį pramušti kainuoja brangiau ir tai pasiekia tik 2019 m. spalio mėnesį, kai pradeda vertikalų kelią aukštyn, kuris baigiasi 2020 m. kovą, prasidėjus „Covid-19“ pandemijai (rožinis stačiakampis).

Tačiau tų metų pabaigoje kaina vėl pramuša tą pasipriešinimą ir 2021 m. spalį šokteli iki 172 JAV dolerių. Nuo tos dienos, kai ekonomikos lėtėjimo simptomų akivaizdoje kyla baimė dėl ekonomikos nuosmukio, kaina krenta ir 2022 m. spalį pasiekia 102 JAV dolerius.

2024 metais kaina šoktelėjo virš 170 JAV dolerių. 

Prieš tęsdami primename, kad „Admirals“ teikia daug nemokamos mokomosios medžiagos, kad galėtumėte tobulinti savo prekybos įgūdžius, – įvairių mokomųjų straipsnių bei seminarų internetu.

Dalyvaukite mūsų nemokamuose seminaruose internetu, registruokitės į jus labiausiai dominančius: 

Nemokami prekybos seminarai internetu

Dalyvaukite tiesioginiuose seminaruose internetu, kuriuos rengia mūsų prekybos ekspertai

„Bank of America“ akcijos

Ar žinojote, kad „Bank of America“ 2020 metais buvo antra pagal dydį įmonė Voreno Bafeto investicinės įmonės portfelyje? Sėkmingas investuotojas tais metais net padidino savo akcijų paketą 1,1 mlrd. JAV dolerių.

Tačiau antrasis pagal dydį JAV bankas nepakilo tiek, kiek „JP Morgan“, nes 2023 metais fiksavo 24 866 mln. JAV dolerių grynąjį pelną – 4,4 procento mažiau nei praėjusiais metais, daugiausia dėl atidėjinių.

2008 metų krizė smarkiai paveikė šį banką ir 2009 metų vasario mėnesį jo akcijų kaina pasiekė visų laikų žemiausią lygį – mažiau kaip 3 JAV doleriai už akciją.

Nuo 2011 metų akcijų kaina pradėjo atsigauti ir kilti, ypač 2016 metais, kaip ir „JP Morgan“ atveju.

Tokia tendencija tęsėsi iki 2020 m. sausio mėnesio, kai kaina pasiekė apie 35 JAV dolerius. Koronaviruso pandemija ir rinkos smukimas 2020 metų kovą numušė kainą iki tokio lygio, kuris buvo nematytas nuo 2016 metų, – maždaug 18 JAV dolerių.

Techninė analizė rodo, kad kaina stabiliai judėjo nuo ​​18 JAV dolerių palaikymo iki 50 JAV dolerių pasipriešinimo 2022 metų vasario pradžioje.

Nuo to laiko „Bank of America“ kaina krito (tai sutapo su bendru rinkos kritimu) ir spalį pasiekė 25 JAV dolerius bei vėl pateko į ilgalaikį trikampį, susidariusį po to, kai 2022 m. vasario mėnesį pasiekė viršūnę.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, „Bank of America“ 2016 m. gruodžio 30 d. – 2024 m. sausio 15 d. dieninis grafikas. 2024 m. sausio 15 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas ateities veiklos rodiklis

Turime nepamiršti, kad bankų sektorius yra cikliškas ir tvirtas, o tai reiškia, kad bankų akcijos krizės metu smarkiai sumažėja, bet atsigavimo laikotarpiu taip pat sparčiau kyla.

Todėl galime manyti, kad „Bank of America“ galėtų pretenduoti į geriausių bankų sąrašą, į kuriuos galima investuoti 2022 metais. 

Euro zonos bankų akcijos

Po kelerių metų kuklių rezultatų ir kai kuriais atvejais neigiamos grąžos Europos bankininkystės sektorius 2021 metais pradėjo kilti akcijų rinkoje.

Optimizmas šio sektoriaus atžvilgiu sustiprėjo 2021 metų viduryje, kai Europos Centrinis Bankas (ECB) paskelbė, kad subjektai vėl gali savo akcininkams skirstyti dividendus – atlygį, kuris buvo laikinai sustabdytas prasidėjus „Covid-19“ pandemijai.

Dauguma Europos bankų akcijų vis dar prekiaujama toli nuo visų laikų viršūnių, todėl tai gali būti investicija, kurią verta apsvarstyti ilgalaikiams prekiautojams. Be to, Europos bankai yra labiau komerciniai, todėl palūkanų normų šuoliai gali duoti daugiau naudos nei Amerikos bankams.

Kaip ir kur investuoti savo pinigus? Vienas iš būdų nustatyti, į kuriuos bankus investuoti, yra pažvelgti į tuos, kurių rinkos kapitalizacija yra didesnė, taigi jie yra ir patikimesni, lyginant su kitais. Pažiūrėkime, kurie euro zonos bankai turi didžiausią vertę akcijų rinkoje: 

Euro zonos bankai, kurių akcijų rinkos vertė yra didžiausia
Bankas Rinkos kapitalizacija (mlrd.)
„BNP Paribas“ (Prancūzija) 70,33
„Santander“ (Ispanija) 60,07
„Intesa San Paolo“ (Italija) 49,82
ING (Nyderlandai) 43,22

Šaltinis: „Investing“, 2024 m. sausio 16 d. duomenys.

„BNP Paribas“ banko akcijos

„BNP Paribas“ yra vienas iš pagrindinių pagal rinkos kapitalizaciją Prancūzijos CAC 40 indekse. Ši finansinė grupė yra „Banque Nationale de Paris“ (BNP) ir „Paribas“ susijungimo 2000 metais rezultatas.

Kaip matome toliau pateiktame grafike, „BNP Paribas“ kaina biržoje patyrė išskirtinį kilimą nuo dešimtojo dešimtmečio pabaigos iki 2007 metų vidurio, prieš pat antrinės rizikos hipotekos krizės protrūkį. Banko akcijos kaina svyravo apie 92 eurus, bet 2009 metais dėl finansų krizės akcijos nukrito iki 20 eurų.

„BNP Paribas“ sugebėjo atsitiesti, bet 60 eurų lygis atlaikė tik iki 2017 metų, kai kaina priartėjo prie 69 eurų.

Neapibrėžtumo sugrįžimas į Europos zoną viską sužlugdė, kol kaina pasiekė 38 eurų palaikymo lygį. Iš ten ji atšoko, bet, pasiekus 54 eurus, prasideda „Covid-19“ krizė ir „BNP Paribas“ praranda daugiau nei pusę savo akcijų rinkos vertės – nukrenta iki 25 eurų už akciją.

Nuo tada kaina juda augimo tendencija ir iš naujo išbandė 60 eurų lygį

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, „BNP Paribas“ 2016 m. gruodžio 12 d. – 2024 m. sausio 16 d. dieninis grafikas. 2023 m. sausio 20 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas ateities veiklos rodiklis.

„Santander“ banko akcijos

„Santander“ bankas yra Ispanijos finansų įstaiga, kurios ištakos siekia XIX amžiaus vidurį. Šiuo metu bankas turi 148 milijonus klientų Europoje ir Amerikoje ir 4 milijonus akcininkų (Šaltinis: „Santander“ svetainė).

Jeigu pažiūrėtume į jo raidą akcijų rinkoje, tai toli gražu nėra kaina, kuri buvo fiksuota 2007 metais, prieš antrinių rizikos paskolų krizę. Tais metais kaina pasiekė istorinį maksimumą (kuris neviršytas iki šiol) – 14 eurų, netrukus po to kaina nukrito iki maždaug 4 eurų. Tik 2010 metais pavyko šiek tiek susigrąžinti prarastą vertę – pasiekus 11 eurų. 

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, „Santander“ 2016 m. gruodžio 12 d. – 2024 m. sausio 16 d. dieninis grafikas. 2023 m. sausio 20 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas ateities veiklos rodiklis.

Didžiausias lygis, kurį pavyko paliesti, buvo 6 eurai. 2020 m. kovą dėl „Covid-19“ pandemijos smukus rinkoms, kaina nusileido iki 1,5 euro. Netrukus ji atsigavo, bet nepavyko prekiauti daugiau nei po 4 eurus. 2024 m. sausio 16 d. „Santander“ banko akcijų kaina siekė 3,7 euro.

Nepaisant ilgalaikės mažėjimo tendencijos, galima teigti, kad „Santander“ bankas galėtų būti vienas iš geriausių Ispanijos bankų, į kuriuos galima investuoti, turint omenyje, kad tai pigios akcijos, galinčios pakilti, jeigu pažvelgsime į kontekstą: palūkanų normų kėlimą.

Tačiau visada rekomenduojama atlikti savo analizę ir pasikonsultuoti su nepriklausomu patarėju, kad nustatytumėte, kurie bankai yra geriausi investuojant į akcijų rinką. 

Žiūrėkite šį vaizdo įrašą ir sužinokite daugiau apie investavimą:

Jungtinės Karalystės bankų akcijos

JK bankų akcijos atsidūrė investuotojams nepalankioje padėtyje po 2008 metų didžiosios finansinės katastrofos.

Kitas šokas kilo dėl 2016 m. „Brexit“ referendumo rezultatų, kai JK nusprendė, kad jos ateitis yra už ES ir bendrosios rinkos ribų.

Po to 2020 m. kovo mėnesį prasidėjo „Covid-19“ pandemija, nors po to, kai pasiekė žemiausią lygį, daugelis JK bankų pastaruosius dvejus metus veikė gerai. 

Dėl Anglijos banko patvirtintų palūkanų normų kėlimo iki aukščiausio lygio nuo 2008 metų, tikimasi, kad JK bankams bus naudingas indėlių padidėjimas ir didesnės paskolų pajamos. 

Paimkime HSBC, didžiausią banką Europoje (ne ES), kaip pavyzdį, kad nustatytume, ar jis yra vienas geriausių bankų, į kuriuos galima investuoti.

HSBC banko akcijos

HSBC yra didžiausią rinkos kapitalizaciją turintis Europos bankas („Investing“ duomenimis, daugiau kaip 111,9 mlrd.)

Šis bankas stipriai įsitvirtinęs Azijoje, kur iš pradžių buvo įkurtas Britų Honkonge. Todėl jos inicialai yra kilę iš pradinio pavadinimo „The Hong Kong and Shanghai Banking Corporation“. Tiesą sakant, didžioji dalis HSBC pajamų gaunama iš Azijos, ypač Honkongo.

Ilgalaikiame HSBC akcijų kainų grafike aiškiai matomi 2008 m. krizės padariniai, kai nuo 818 GBX (pensų) kaina nukrito iki 270. Tačiau, skirtingai nei kitų JK bankų akcijos, HSBC akcijos pakilo pakankamai greitai, daugiausia dėl priklausomybės nuo Kinijos.

Dešimtmetį iki koronaviruso pandemijos protrūkio HSBC akcijų kaina buvo labai nepastovi – smarkiai krito ir atsigavo du kartus. „Covid“ poveikis sugrąžino kainą iki istorinio žemiausio lygio – 270, tačiau po truputį ji atsigavo ir 2023 m. sausio 20d. ji siekia beveik 589 GBX. 

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, HSBC 2016 m. lapkričio 9 d. – 2024 m. sausio 16 d. dieninis grafikas. 2024 m. sausio 16 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas ateities veiklos rodiklis.

Jeigu jus domina investavimas į bankų akcijas 2024 metais, su „Admirals“ turite dvi galimybes: investuoti tiesiogiai naudojant „Invest.MT5“ sąskaitą arba prekiauti banko akcijomis, naudojantis susitarimais dėl kainų skirtumo (CFD) „Trade.MT5“ sąskaitoje.

Spauskite šią reklaminę juostą, kad atidarytumėte realią prekybos sąskaitą jau dabar:

Akcijų ir ETF CFD

Prekiaukite akcijų ir ETF CFD su „Admirals“

Jūsų klausimai apie bankų akcijas:

Kodėl verta investuoti į bankų akcijas?

Bankų akcijos gali būti stabilios ir pelningos investicijos, nes daugelis žmonių ir įmonių naudojasi bankų paslaugomis.

Kaip vertinti bankų akcijas?

Svarbu atsižvelgti į finansinius rodiklius, tokius kaip banko pelnas, kapitalo santykis ir kredito kokybė, taip pat stebėti bendrą ekonominę situaciją.

Kokie yra rizikos veiksniai, investuojant į bankų akcijas?

Rizika gali kilti dėl ekonominės padėties, kredito nuostolių, palūkanų normų svyravimų ir kitų veiksnių. Bankų akcijų vertė gali būti paveikta ekonominių sunkumų laikotarpiais.

Ar banko dydis svarbus, investuojant į jo akcijas?

Taip, banko dydis gali turėti įtakos jo stabilumui. Dideli bankai dažnai gali būti mažiau pažeidžiami dėl ekonominių svyravimų, bet gali būti didesnės sisteminės rizikos šaltinis.

Ar investuoti į bankų akcijas yra saugu?

Kaip ir bet kurios kitos investicijos atveju investavimas į bankų akcijas yra susijęs su rizika. Svarbu atidžiai analizuoti pasirinktus bankus ir įvertinti jų perspektyvas bei rizikos veiksnius.

Diversifikavimas gali būti naudingas mažinant invesatvimo riziką.

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

Kaip reguliuojamas brokeris, suteikiame galimybę naudotis populiariausiomis prekybos platformomis pasaulyje ir prekiauti sandoriais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis ir biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Atsakomybės ribojimas: pateikti duomenys apima papildomą informaciją apie visas analizes, skaičiavimus, prognozes ar kitus panašius vertinimus ar informaciją (toliau – „Analizė), skelbiamą Admirals" interneto svetainėje. Prieš priimdami kokius nors investicinius sprendimus, atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:

  1. Tai yra rinkodaros pranešimas. Ši Analizė skelbiama tik informaciniais tikslais ir jokiais atvejais neturėtų būti aiškinama kaip patarimas ar rekomendacija dėl investavimo. Šis pranešimas nėra parengtas pagal teisinius reikalavimus, skirtus skatinti investicinių tyrimų nepriklausomumą ir jam netaikomas joks draudimas, susijęs su investiciniais tyrimais.
  2. Sprendimą dėl investavimo priima kiekvienas klientas pats, o „Admirals“ nebus laikoma atsakinga už jokius nuostolius ar žalą, atsiradusią dėl tokio sprendimo, nepriklausomai nuo to, ar jis buvo pagrįstas šia Analize, ar ne.
  3. Analizę parengė nepriklausomas analitikas, remdamasis savo asmeniniu vertinimu.
  4. Siekdama užtikrinti savo klientų interesų apsaugą ir išlaikyti Analizės objektyvumą „Admirals“ sukūrė atitinkamas vidaus procedūras interesų konfliktų prevencijai ir valdymui.
  5. Nors siekiant užtikrinti visų Analizės šaltinių patikimumą ir visos informacijos pateikimą laiku, kuo įmanoma suprantamiau, tiksliau ir išsamiau, yra dedamos visos įmanomos pastangos, „Admirals“ negarantuoja Analizėje pateikiamos informacijos tikslumo ar išsamumo. Pateikti duomenys, kurie yra susiję su ankstesne veikla, nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.
  6. Analizės turinys neturėtų būti aiškinamas kaip išreikštas ar numanomas „Admirals“ pažadas, garantija ar implikacija, kad taikydamas Analizėje nurodytas strategijas klientas gaus pelno, o su tuo susiję kliento nuostoliai gali būti arba bus nedideli.
  7. Bet kokie Pranešime pateikti su finansiniais instrumentais susiję ankstesni ar pagal pavyzdį sukurti veiklos rezultatai neturėtų būti laikomi aiškiai išreikštu ar numanomu „Admirals“ pažadu, garantija ar implikacija dėl būsimų rezultatų. Finansinio instrumento vertė gali padidėti ir sumažėti, o turto vertės išlaikymas nėra garantuotas.
  8. Į Analizę įtrauktoms projekcijoms, atsižvelgiant į Pranešimo temą, gali būti taikomi papildomi mokesčiai, rinkliavos ar kiti mokėjimai. „Admirals“ teikiamų paslaugų kainoraštis yra viešai prieinamas „Admirals“ svetainėje.

Svertinės priemonės (įskaitant sandorius dėl kainų skirtumo) yra spekuliacinio pobūdžio priemonės, dėl kurių gali būti patiriami nuostoliai arba gaunamas pelnas. Prieš pradėdami prekiauti turėtumėte įsitikinti, kad suprantate visą susijusią riziką.

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Ar verta investuoti į Amazon akcijas 2024 metais?
Amazon akcijos pastaraisiais metais pabrango daugiau kaip 1500 procentų. Aptarkime šių akcijų raidą akcijų rinkoje ir pasvarstykime, ar verta investuoti į Amazon akcijas 2024 metais po paskelbtų bendrovės finansinių rezultatų. ✺ 2023 metų ketvirtojo ketvirčio Amazon rezultatai vir...
Ar verta pirkti Disney akcijas 2024 metais?
„Walt Disney“ bendrovė yra vienas iš labiausiai atpažįstamų prekės ženklų planetoje: jos pramogų parkus, filmus ir televizijos kūrinius, populiarius tiek vaikų, tiek suaugusiųjų tarpe žino visame pasaulyje. Dėl tokio pasaulinio pasiekiamumo ir gebėjimo nuolat tobulėti bei prisitaikyti prie laikmeči...
Kas yra akcija?
Sveiki atvykę į akcijų rinkų pasaulį! Šiame straipsnyje aptarsime, kas yra akcija ir kaip tai veikia, kokios gali būti akcijų rūšys bei su tuo susijusios teisės. Taip pat sužinosite, kaip rinkose prekiaujama akcijomis ir kaip nustatoma akcijos kaina. Akcijos apibrėžimas: kas yra akcija? Kaip...
Daugiau