Geriausios naftos akcijos – į kurias verta investuoti šiais metais

Roberto Rivero
11 min.

Pastaruoju metu naftos kainos be sustojimo auga, pasiūlai stengiasi neatsilikti nuo didėjančios pasaulinės paklausos. Tai privertė daugelį investuotojų vėl pajusti bulių nuotaikas naftos sektoriuje.

Naftos rinkoje investuotojai gali ne tik prekiauti nafta naudodamiesi susitarimais dėl kainų skirtumo (CFD), jie taip pat gali investuoti į naftos akcijas. Tačiau kokios naftos akcijos yra geriausios, kad galėtume į jas investuoti? Šiame straipsnyje apžvelgsime dvi populiariausias naftos bendroves, kurias verta stebėti!

Kodėl verta investuoti į naftos akcijas?

Nors pasaulis siekia pereiti prie ekologiškesnės energijos, tiesa ta, kad didžioji dali mūsų suvartojamos energijos vis dar priklauso nuo iškastinio kuro, pavyzdžiui, žalios naftos. Žalia nafta yra ne tik pagrindinis kuro šaltinis, bet ir įvairių kitų prekių, tokių kaip trąšos ar plastikai, gamybos komponentas.

Daugelis investuotojų pastaraisiais metais atsuko nugarą naftos akcijoms ir mieliau investavo savo pinigus į švaresnę energetiką ateičiai. Žvelgiant į ilgalaikę perpektyvą, atsinaujinančios energijos akcijas gali pasirodyti išmintingesnis pasirinkimas, nes mūsų planetos ateitis priklauso nuo šios pramonės sėkmės ir kiekvienais metais ji toliau didina savo rinkos dalį.

Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad geriausios naftos akcijos šiuo metu neturi ko pasiūlyti.

Nors naftos kainos yra aukštos, naftos sektoriuje veikiančios įmonės yra linkusios klestėti ir, be to, suteikia galimybę didinti kapitalą, daugelis naftos akcijų taip pat yra patikimi dividendų mokėtojai, o tai ypač pageidautina tokiais neapibrėžtumo laikais.

Be to, dauguma didelių naftos bendrovių jau pradėjo diversifikuoti savo verslą į alternatyvią, ekologiškesnę energijos gamybą.

Su kokia rizika susiduria naftos akcijos

Naftos akcijos yra labai jautrios pasiūlai ir paklausai, ir jeigu jus domina naftos akcijos ir planuojate jas įtraukti į savo investicinį portfelį, reikėtų apsvarstyti ir atsižvelgti į daugelį susijusių veiksnių.

Rinkos kainų svyravimai

Naftos akcijų kainos smarkiai svyruoja, todėl investuotojams yra rizikinga į jas sudėti didelę dalį savo lėšų be tinkamai atliktų rinkos tyrimų. Naftos bendrovių akcijų kainų svyravimas priklauso nuo daugelio geografinių, politinių ir ekonominių veiksnių.

Svarstydami galimybę investuoti į naftos akcijas, turėtumėte atlikti išsamius konkrečios bendrovės ir jos vykdomų projektų tyrimus. Tai gali suteikti jums įžvalgų, ko tikėtis iš šios bendrovės ateityje.

Sukčiavimas

Naftos pramonėje galima prisiminti daug įvairių sukčiavimo atvejų. Tikriausiai esate girdėję tokių pavyzdžių, kai žmonės investavo į naftos bendrovių akcijas ir suprato, kad tai buvo apgavystė ir tokių bendrovių iš tikrųjų visai net nėra. Arba buvo pateiktos neteisingos ir perdėtos prognozės apie jų tyrinėjimų projektus.

Todėl prieš investuojant į naftos akcijas, reikia atlikti tinkamus konkrečios įmonės, jos produktų, naftos gręžinių ir tyrinėjimo rinkos analizę.

Politinė rizika ir nestabilumas

Kalbant apie naftą ir gamtines dujas, politika visada buvo reguliuojama jėga. Tokia rizika dar labiau padidėja, kai įmonės veikia nestabiliose politinėse zonose.

Paprastai naftos bendrovės investuoja į stabilias valstybes, tačiau galiausiai jos vis tiek priverstos eiti ten, kur yra nafta ir dujos. Staigus politinis posūkis ar vyriausybių politikos pasikeitimas gali turėti didelę įtaką tokiems projektams.

Prieš investuodami į naftos akcijas, įsitikinkite, kad ta įmonė nevykdo veiklos šalyse, kuriose yra nestabili diktatūra ar turi staigios nacionalizacijos istoriją. Viena iš sričių, į kurią reikėtų atsižvelgti, – tai naftos įmonės partnerystė su tarptautinėmis naftos bendrovėmis ir agentūromis.

Gerologinė rizika

Naftos ir dujų gavyba yra sudėtinga dėl reljefo ir tikimybės, kad bus neteisingai nustatytas atsargų dydis. Naftos ir dujų geologai naudoja terminus „įrodyta“, „tikėtina“ ir „įmanoma“, kad įvertintų gręžinio sėkmę. Kaip investuotojas, prieš investuodamas į naftos akcijas, kurios remiasi aktyviais gręžimo projektais, atidžiai išstudijuokite geologų tyrimų ataskaitas.

Naftos išsiliejimai ir gaisrai

Dėl naftos išsiliejimų ir gaisrų avarijų naftos bendrovių žvalgymo vietose naftos akcijos gali smarkiai kristi. Pavyzdžiui, 2010 m. pasaulį sukrėtė vienas baisiausių naftos išsiliejimų ir gaisrų atvirame vandenyne esančioje tyrinėjimo vietoje. „Giliavandenis horizontas“ (dar žinomas kaip BP naftos išsiliejimas) įvyko Meksikos įlankoje.

Šis įvykis laikomas didžiausiu naftos išsiliejimu per visą žmonijos istoriją. Dėl šios avarijos smuko BP naftos akcijos, todėl investuotojai patyrė didžiulius nuostolius. Šio incidento metu žuvo 11 žmonių ir apie 5 milijardai barelių naftos išsiliejo į Meksikos įlanką – visa tai ir rodo, koks rizikingas gali būti šis sektorius.

Naftos bendrovių rūšys

Prieš išsiaiškindami geriausias naftos akcijas, kurias verta stebėti 2022 metais, trumpai apžvelkime įvairių rūšių naftos bendroves. Naftos pramonė paprastai skirstoma į šiuos 3 sektorius:

  • ? Upstream – įmonės, užsiimančios naftos žvalgymu ir gavyba.
  • ? Midstream – įmonės, atsakingos už naftos transportavimą, perdirbimą ar saugojimą.
  • ? Downstream – įmonės, kurios rūpinasi naftos perdirbimu ir paskirstymu.

Visos naftos bendrovės dirba bent viename iš šių sektorių, o kai kurios didžiausios pasaulyje naftos akcijos apima visus tris sektorius.

Geriausios naftos akcijos, kurias verta stebėti

Toliau apžvelgsime dviejų geriausių naftos akcijų – „ExxonMobil“ ir „Chevron“ – perspektyvas.

„ExxonMobil“

Pirmosios mūsų naftos akcijos yra „ExxonMobil“ bendrovės, kuri yra viena didžiausių naftos bendrovių pasaulyje pagal rinkos kapitalizaciją. Ji veikia tiek naftos ir gamtinių dujų žvalgybos ir gavybos srityse, tiek ir naftos produktų gamyboje ir paskirstyme.

Nors didžioji pastarųjų dešimties metų dalis šioms naftos akcijoms buvo sunkūs, pastaruoju metu jos rodė atsigavimo ženklus. Net iki koronaviruso pandemijos protrūkio 2020 m., „ExxonMobil“ laikėsi ilgalaikės mažėjimo tendencijos – nuo ​​2014 m. liepos mėn. iki 2019 m. gruodžio mėn. pabaigos akcijos nukrito 32 % (laikotarpis pažymėtas grafike raudonai).

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, „ExxonMobil“ 2009 m. sausio 25 d. – 2022 m. kovo 4 d. savaitinis grafikas. 2022 m. kovo 7 d. duomenys. Ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

 

Šios ilgalaikės nuosmukio tendencijos pradžia sutampa su naftos katastrofa, prasidėjusia 2014 m. viduryje ir pasibaigusia 2016 m. pradžioje, per kurią „Brent“ nafta atpigo daugiau kaip 70 %. Iki atsigavimo po pandemijos naftos kainos po šios katastrofos niekada nebuvo atsigavusios, kaip ir „ExxonMobil“ pajamos.

Pandemija paaštrino jau buvusias „ExxonMobil“ problemas, todėl pajamos toliau mažėjo, o skolos išaugo. Tai baigėsi šių naftos akcijų pašalinimu iš „Dow Jones Industrial Average“ (DJIA) indekso 2020 m. rugpjūčio mėn.

Tačiau, atrodo, kad pandemijos metu pritaikyti sąnaudų taupymo žingsniai pasiteisina. Remiantis bendrovės 2021 m. ketvirtojo ketvirčio rezultatų ataskaita, jų išlaidų mažinimo priemonės leido sutaupyti 5 mlrd. JAV dolerių, palyginti su 2019 m.

Be to, dėl išskirtinio 2021 m. ketvirtojo ketvirčio visų metų pajamos siekė 23 mlrd. praėjusiais metais (tuo tarpu ankstesnių metų nuostolis sudarė 22,4 mtrd. JAV dolerių).

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, „ExxonMobil“ 2020 m. spalio 26 d. – 2022 m. kovo 4 d. dieninis grafikas. 2022 m. kovo 7 d. duomenys. Ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

 

Nuo 2021 m. gruodžio vidurio „ExxonMobil“ akcijų kaina kilo kartu su augančiomis žalios naftos ir gamtinių dujų kainomis. Vien šiais metais šios naftos akcijos išaugo beveik 37,5 % (2022 m. kovo 4 d.) ir pasiekė aukščiausią lygį per trejus su puse metų. Šis rodiklis yra ypač įspūdingas, layginant su S&P 500 indeksu, kuris iki šiol per metus sumažėjo daugiau kaip 9 %.

2022 m. sausį „ExxonMobil“ paskelbė, kad įsigijo 49,9 % Norvegijos biokuro bendrovės „Biojet AS“ akcijų, siekdama išplėsti savo investicijas į mažiau anglies dioksido į aplinką išskiriantį verslą ir sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją.

„ExxonMobil“ taip pat yra dividendų aristokratas, kasmet 39 metus iš eilės nuolat mokėjęs ir didinantis bazinius dividendus. Remiantis paskutiniu dividendų mokėjimu ir dabartine akcijų kaina, šių naftos akcijų dabartinis dividendų pajamingumas yra didesnis nei 4 %.

„Chevron“

Antroji iš mūsų geriausių naftos akcijų yra kita didelė JAV naftos bendrovė – „Chevron“, nors ir ne tokia didelė kaip „ExxonMobil“, bet yra viena didžiausių naftos bendrovių pasaulyje pagal rinkos kapitalizaciją ir, kaip ir „ExxonMobil“, veikia tiek naftos pramonės tiekėjų ir vartotojų sektoriuose.

Vėlgi, kaip ir „ExxonMobil“, „Chevron“ nukentėjo dėl naftos kainų kritimo 2014–2016 m. Tačiau, skirtingai nei „ExxonMobil“, „Chevron“ akcijų kaina atsigavo ir iki koronaviruso pandemijos protrūkio šiomis akcijomis jau buvo prekiaujama maždaug tame pačiame lygyje, kaip ir prieš nuosmukį.

Be to, skirtingai nei „ExxonMobil“, „Chevron“ išlaikė savo pozicijas DJIA ir yra vienintelė didžiausia naftos bendrovė, likusi indekse.

Toliau grafike žaliai pažymėtas laikotarpis yra toks pat, kaip ir raudonai pažymėtas laikotarpis aukščiau pateiktame „ExxonMobil“ savaitiniame grafike (2014 m. liepos mėn. – 2019 m. gruodžio mėn.)

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, „Chevron“ 2009 m. vasario 22 d. – 2022 m. kovo 7 d. savaitinis grafikas. 2022 m. kovo 7 d. duomenys. Ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

 

Kaip ir visoms kitoms naftos akcijoms, „Chevron“ 2020 metai buvo sunkus laikas, nes dėl pasaulinių ribojimų naftos paklausa smarkiai sumažėjo. Tiesą sakant, vienu metu 2020 m. „Chevron“ ir „ExxonMobil“ svarstė galimybę sujungti savo įmones, taip sumažinant išlaidas ir reaguojant į naftos ir dujų sektoriaus nuosmukį. Tačiau iš šių pokalbių nieko neišėjo.

Dėl vėlesnio naftos ir gamtinių dujų kainų atsigavimo „Chevron“ pranešė apie gerokai pagerėjusius rezultatus 2021 metais, o visų metų pajamos siekė 15,6 mlrd. JAV dolerių (2020 išgyveno 5,5 mlrd. JAV dolerių nuostolius). Iki šiol 2022 m. „Chevron“ akcijų kaina pakilo daugiau kaip 35 % (2022 m. kovo 4 d.).

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, „Chevron“ 2020 m. spalio 29 d. – 2022 m. kovo 7 d. dieninis grafikas. 2022 m. kovo 7 d. duomenys. Ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

 

Kaip ir daugelis kitų geriausių naftos akcijų, „Chevron“ pastaraisiais metais diversifikavo savo veiklą, ieškodama mažesnio anglies dioksido kiekio išleidimo sprendimų, atsinaujinančio kuro ir vandenilio galimybių. Visai neseniai „Chevron“ paskelbė apie atsinaujinančios energijos grupės įsigijimą, nes bando pereiti prie atsinaujinančių degalų.

O kaip dėl dividendų? „Chevron“ taip pat yra dividendų aristokratas, kasmet mokėjęs ir didinantis dividendus 35 metus iš eilės, o dabartinis jų dividendų pajamingumas yra didesnis nei 3,5 %.

Investuokite į naftos akcijas su „Admirals“

„Admirals Invest.MT5“ sąskaitoje galite rinktis iš daugiau kaip 4300 akcijų ir daugiau kaip 200 biržoje prekiaujamų fondų (ETF) iš 15 didžiausių pasaulio akcijų biržų! Kiti „Invest.MT5“ sąskaitos privalumai:

  • Galimybė atidaryti sąskaitą su minimaliu vos nuo 1 euro depozitu.
  • Konkurencingos sandorių išlaidos ir jokių sąskaitos priežiūros mokesčių.
  • Nemokama prieiga prie didžiulės ir nuolat besiplečiančios mokomųjų straipsnių bibliotekos bei aktualių analitinių naujienų.
  • Išskirtinė prieiga prie mūsų „Premium Analytics“ portalo, kuriame rasite naujausias rinkos naujienas, nuotaikas ir technines įžvalgas.
  • Galimybė įsigyti daugiau kaip 700 geriausių pasaulio akcijų, įskaitant šiame straipsnyje aptartas didžiausias naftos akcijas!

Jeigu norite naudotis visais šiais ir daugybe kitų privalumų, spauskite šią reklaminę juostą ir atidarykite „Invest.MT5“ sąskaitą jau šiandien:

Investuokite į geriausias pasaulyje prekybos priemones

Ranka pasiekiama tūkstančiai akcijų ir ETF

 

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

Kaip reguliuojamas brokeris, suteikiame galimybę naudotis populiariausiomis prekybos platformomis pasaulyje ir prekiauti sandoriais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis ir biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Atsakomybės ribojimas: pateikti duomenys apima papildomą informaciją apie visas analizes, skaičiavimus, prognozes ar kitus panašius vertinimus ar informaciją (toliau – „Analizė), skelbiamą Admirals" interneto svetainėje. Prieš priimdami kokius nors investicinius sprendimus, atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:

  1. Tai yra rinkodaros pranešimas. Ši Analizė skelbiama tik informaciniais tikslais ir jokiais atvejais neturėtų būti aiškinama kaip patarimas ar rekomendacija dėl investavimo. Šis pranešimas nėra parengtas pagal teisinius reikalavimus, skirtus skatinti investicinių tyrimų nepriklausomumą ir jam netaikomas joks draudimas, susijęs su investiciniais tyrimais.
  2. Sprendimą dėl investavimo priima kiekvienas klientas pats, o „Admirals“ nebus laikoma atsakinga už jokius nuostolius ar žalą, atsiradusią dėl tokio sprendimo, nepriklausomai nuo to, ar jis buvo pagrįstas šia Analize, ar ne.
  3. Analizę parengė nepriklausomas analitikas, remdamasis savo asmeniniu vertinimu.
  4. Siekdama užtikrinti savo klientų interesų apsaugą ir išlaikyti Analizės objektyvumą „Admirals“ sukūrė atitinkamas vidaus procedūras interesų konfliktų prevencijai ir valdymui.
  5. Nors siekiant užtikrinti visų Analizės šaltinių patikimumą ir visos informacijos pateikimą laiku, kuo įmanoma suprantamiau, tiksliau ir išsamiau, yra dedamos visos įmanomos pastangos, „Admirals“ negarantuoja Analizėje pateikiamos informacijos tikslumo ar išsamumo. Pateikti duomenys, kurie yra susiję su ankstesne veikla, nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.
  6. Analizės turinys neturėtų būti aiškinamas kaip išreikštas ar numanomas „Admirals“ pažadas, garantija ar implikacija, kad taikydamas Analizėje nurodytas strategijas klientas gaus pelno, o su tuo susiję kliento nuostoliai gali būti arba bus nedideli.
  7. Bet kokie Pranešime pateikti su finansiniais instrumentais susiję ankstesni ar pagal pavyzdį sukurti veiklos rezultatai neturėtų būti laikomi aiškiai išreikštu ar numanomu „Admirals“ pažadu, garantija ar implikacija dėl būsimų rezultatų. Finansinio instrumento vertė gali padidėti ir sumažėti, o turto vertės išlaikymas nėra garantuotas.
  8. Į Analizę įtrauktoms projekcijoms, atsižvelgiant į Pranešimo temą, gali būti taikomi papildomi mokesčiai, rinkliavos ar kiti mokėjimai. „Admirals“ teikiamų paslaugų kainoraštis yra viešai prieinamas „Admirals“ svetainėje.

Svertinės priemonės (įskaitant sandorius dėl kainų skirtumo) yra spekuliacinio pobūdžio priemonės, dėl kurių gali būti patiriami nuostoliai arba gaunamas pelnas. Prieš pradėdami prekiauti turėtumėte įsitikinti, kad suprantate visą susijusią riziką. 

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Kaip investuoti į Coca Cola akcijas ir jų dividendus?
Ar verta investuoti į Coca Cola akcijas 2024 metais? Ši pirmaujanti gaiviųjų gėrimų įmonė, be puikios grąžos, jau kelis dešimtmečius moka dividendus, kiekvieną kartą vis didesnės vertės. Tai gali būti patraukli investicija. Coca Cola yra vienas žinomiausių prekių ženklų visame pasauly...
Investavimas į Facebook akcijas 2024 metais
Pirkti Facebook akcijas labai paprasta, tereikia atdaryti prekybos sąskaitą pas brokerio įmonėje ir pradėti investuoti. Tačiau prieš žengiant šį žingsnį svarbu atlikti nuodugnią įmonės analizę. Markas Zuckerbergas radikaliai pakeitė ilgalaikę Facebook strategiją ir tai padarė nuo pav...
Ar verta investuoti į Amazon akcijas 2024 metais?
Amazon akcijos pastaraisiais metais pabrango daugiau kaip 1500 procentų. Aptarkime šių akcijų raidą akcijų rinkoje ir pasvarstykime, ar verta investuoti į Amazon akcijas 2024 metais po paskelbtų bendrovės finansinių rezultatų. ✺ 2023 metų ketvirtojo ketvirčio Amazon rezultatai vir...
Daugiau