Kas yra ETF fondai | ETF veikimas

Carolina Caro Mora
10 min.

ETF (angl. Exchange Trader Funds) – tai fondai, apimantys finansinio turto rinkinį, kuriuo rinkose prekiaujama taip, lyg tai būtų viena prekybos priemonė

Jeigu norite diversifikuoti savo investicijų portfelį arba norite investuoti į konkretų sektorių, tuomet ETF fondai yra geras pasirinkimas.

Kas yra ETF fondai?

ETF fondai – tai biržoje prekiaujami fondai, tai yra grupė vertybinių popierių, kuriuos galima pirkti ir parduoti vertybinių popierių biržoje.

ETF fondas gali apimti įvairias aktyvų klases: nuo tradicinių biržoje prekiaujamų bendrovių akcijų iki kitokių aktyvų, tokių kaip valiutos ar žaliavos. ETF fondas gana tiksliai atkartoja pagrindinio aktyvo veikimą tradicinėse biržose („Euronext“, NYSE, „Nasdaq“, CBOE ir kt.)

ETF fondai – tai vienas paklausiausių neseniai sukurtų finansinių produktų tarp smulkių investuotojų. ETF yra idealus investicinis produktas žmonėms, kurie savo laiką vertina tiek pat, kiek ir pinigus. ETF nereikia papildomų pastangų, atliekant analizę, kuri yra neatsiejama investuojant kapitalą į kitas finansines priemones.

Tarkime, esate daug girdėję apie AI (dirbtinio intelekto) srities augimą. Tačiau, sunku pasirinkti tinkamą įmonę, į kurią investuoti, nes tai vis dar labai nauja sritis. Tokiu atveju investuotojas gali pasinaudoti „Global X Robotics & Artificial Intelligence“ ETF:

Šio konkretaus ETF tikslas investuoti į įmones, kurios gali gauti naudos iš pažangos kuriant robotiką ir dirbtinį intelektą. Todėl jis gali suteikti investuotojui prieigą prie augančios rinkos, tiesiogiai nesirenkant individualių įmonių.

Žiūrėkite mūsų parengtą įvadą apie ETF:

 Kaip atsirado ETF fondai

➡️ Pirmieji ETF buvo įsteigti Toronte 1990 m. ir apėmė kelis Kanados vertybinių popierių biržos indeksus.
➡️ Kita šalis, kurioje atsirado ETF, be abejo, buvo JAV, kur 1993 m. debiutavo didžiausias biržoje prekiaujamas fondas – SPDR S&P 500 – vienas pirmųjų, taigi ir seniausias, ETF.
➡️ Honkongas, Japonija, Naujoji Zelandija ir Australija buvo kitos šalys, kuriose buvo pradėta prekyba ETF fondais.
➡️ Europoje pirmieji biržoje prekiaujami fondai debiutavo Jungtinėje Karalystėje ir Vokietijoje 2001 m.

Ekonomistas Haris Markowitzas buvo vienas pirmųjų įmūrijūsių plytas į ETF prekybą – jo idėja buvo pristatyti vertybinių popierių biržoje prekiaujamą fondą, susijusį su populiariausiu indeksu – S&P 500. Šiandien šio ETF vertė siekia daugiau kaip 43,3 mlrd. JAV dolerių, dabar tai vienas iš daugiau kaip 170 ETF, egzistuojančių bent jau JAV.

Dabar galime kalbėti apie ETF rinką, kurioje vyksta beveik 3 milijardų dolerių vertės sandoriai, konkuruojantys su Forex rinkos siūlomu likvidumu.

Kaip veikia ETF fondai

Iš esmės ETF – tai investiciniai fondai, kurių tikslas – stebėti ir sekti konkretaus aktyvo rezultatus. Tarkime, ETF stebi S&P 500 indekso, kuris yra 500 didžiausių JAV akcijų krepšelis, našumą. Tačiau daugelis investuotojų ETF naudoja dėl galimos diversifikacijos ir prieigos prie naujų finansų rinkų.

Kaip ir bendrovės akcijomis, kuriomis prekiaujama vertybinių popierių biržoje, taip ir prekyba ETF fondais gali vykti vertybinių popierių biržoje. Kaip ir minėtu akcijų atveju, ETF turės tam tikrą kotiravimo simbolį su dienos kaina.

ETF gali būti perkami ir parduodami realiu laiku, kaip ir akcijos, o jų administravimo mokesčiai yra mažesni. Be to, ETF pradeda pakeisti investicinius fondus kaip investavimo galimybę.

Skirtingai nuo investicinio fondo, ETF fondas kotiruojamas biržoje realiu laiku ir tiesiogiai seka pagrindinio aktyvo judėjimą. Nepaisant to, ETF nėra visiškai pasyvus fondas, nes valdytojas privalo tuo pačiu metu atkartoti pagrindinio aktyvo veiklos rezultatus.

Pagrindinės ETF fondų charakteristikos

Keletas ETF savybių, siekiant suprasti, ką rinkoje reiškia ETF fondas:

  • Dėl jo kaip turto vertės deramasi, tad jo kaina matoma realiu laiku.
  • Galima parduoti arba pirkti bet kuriuo paros metu.
  • Jis veikia kaip vienas šaltinis, kuriame yra kelios prekybos priemonės, įskaitant fiksuotų pajamų vertybinius popierius.
  • Jis nėra skirtas tik verslo investuotojams arba didiesiems finansų rinkų dalyviams.

ETF fondų privalumai mažmeniniams prekiautojams:

Kad jums būtų lengviau susikurti bendrą vaizdą apie biržoje prekiaujamus fondus, apibendrinsime pagrindinius jų privalumus:

Diversifikacija: galimybė naudotis skirtingais finansiniais ištekliais per vieną šaltinį.
Fiskalinis efektyvumas: investuotojai gali geriau kontroliuoti kapitalo prieaugio mokestį.
Mažiau komisinių mokesčių: gali visai nebūti jokių pardavimo mokesčių, tačiau bus taikomi tarpininkavimo mokesčiai.
Ilgas naudojimo laikotarpis: jie gali būti likviduoti po rinkos uždarymo.
Skirtingi prekybos tipai, pavyzdžiui, ETF fondai gali būti parduodami kaip ir akcijos, investuotojai gali pateikti įvairius įsakymus (limited orders, limited loss orders, margin purchase orders ir kt.)
Mažesnė rizika: nes rizika paskirstyta tarp skirtingų aktyvų.
Komisiniai mokesčiai yra daug mažesni, lyginant su kitais investavimo būdais.
Lankstumas: galima investuoti naudojant atidėtus įsakymus arba rinkos kaina.
Nėra nustatytos minimalios investavimo sumos, tai lemia vien brokerio, su kuriuo dirbate, nustatytos ribos.

ETF fondų trūkumai mažmeniniams prekiautojams:

Beje, ne viskas yra tik rožinės spalvos. Nors ETF fondai turi daug privalumų daugelyje sričių, jie pasižymi ir tam tikrais trūkumais, kaip ir bet kuris kitas finansinis produktas:

Atsiskaitymas: atsiskaitoma po dviejų dienų nuo ETF pardavimo.
Nelikvidumas: priklausomai nuo pagrindinio aktyvo, kai kurie fondai yra mažiau likvidūs ir todėl yra brangesni derantis.
Kainos neatitikimai: internetu ne visada galimos visos pagrindinio aktyvo ir fondo kainos.
Prekybos sąnaudos: mažai arba retai investuojantys investuotojai gali rasti pigesnių investavimo alternatyvų.
❎ ETF vadovaujasi grynąja jų aktyvų verte.
❎ Perkant ar parduodant ETF poziciją, už ją netiesiogiai apmokama per spredą.
Laikymo išlaidos: tad patartina pirmiausia įvertinti išlaidas, kurias patirsite laikydami atvirą ETF poziciją.

ETF fondų rūšys

Yra daugybė ETF, kuriais galite prekiauti. Juos galima suskirstyti į įvairias kategorijas:

  • Konkrečios šalies ETF fondai – galite patekti į viso pasaulio vertybinių popierių rinkas. Pavyzdžiui, jeigu manote, kad Taivano akcijų rinka augs, galite pirkti „iShares MSCI Taiwan“ ETF.
  • Konkretaus sektoriaus ETF fondai – jeigu turite savo požiūrį dėl JK nekilnojamojo turto sektoriaus, galite prekiauti „iShares UK Property UCITS ETF“.
  • Konkrečių prekių ETF fondai – per ETF CFD, pavyzdžiui, „SPDR S&P Metals & Mining“ ETF, galite gauti prieigą pasaulinėje metalų ir kasybos rinkoje, vietoje to, kad bandytumėte rasti tinkamą prekybai metalą arba tinkamą metalo gavybos įmonę, į kurią norėtumėte investuoti.
  • Konkrečių indeksų ETF fondai – kaip jau aptarėme, galite prekiauti S&P 500 indekso ETF per „Vanguard S&P 500 ETF“.

Yra daug daugiau ETF rūšių, galima rinktis obligacijų, valiutų, naujų augančių rinkų, tokių kaip biotechnologijų, dirbtinio intelekto ir kitokų ETF.

Skirtumas tarp ETF ir investicinio fondo

Investicinis fondas apima kelių taupytojų įnašus, kurie jo valdymą perduoda profesionalams. Tačiau ETF perkami arba parduodami tiesiogiai akcijų rinkoje, tarsi jie būtų akcijos.

Investiciniai fondai gali būti valdomi aktyviai arba pasyviai, o ETF valdomi pasyviai.

Fondai bando pranokti indeksus, o ETF siekia atitikti indekso, kurį jie atkartoja, grąžą.

ETF fondai – išvada

ETF fondai leidžia labiau diversifikuoti įvairius sektorius ir rinkas. Pavyzdžiui, kai kurie iš geriausių ETF fondų yra susiję su technologijų sektoriumi. Arba galima specializuotis kituose sektoriuose ir rasti ETF, orientuotų į aparatinę įrangą arba kibernetinį saugumą.

Jeigu jums įdomu, „Invest.MT5“ prekybos sąskaitoje galite prekiauti akcijomis ir ETF iš penkiolikos didžiausių pasaulio biržų. Naudodamiesi MT5 prekybos platforma, prekiautojai gali pasiekti grafikus ir indikatorius, kurie naudojami techninei įvairių tipų ETF analizei.

Jeigu jus sudomino ETF fondai ir norite investuoti į juos, galite perskaityti šį mūsų straipsnį: ETF investavimas ir prekyba: galimos strategijos.

Tačiau, pirmiausia, visas strategijas siūlome išbandyti nerizikingoje demonstracinėje sąskaitoje:

Demonstracinė sąskaita be rizikos

Nemokamai internetu registruokite demonstracinę sąskaitą ir tobulinkite savo prekybos strategiją

Kas jus labiausiai domina apie ETF fondus:

Ar ETF fondai turi valdymo mokesčius?

Dauguma ETF fondų turi mažesnius valdymo mokesčius nei tradiciniai aktyviai valdomi fondai.

Kaip pasirinkti tinkamą ETF fondą?

Svarbu įvertinti ETF fondą atsižvelgiant į jūsų investavimo tikslus, mokesčius, valdymo mokestį, aktyvų įvairovę ir išlaidas.

Ar yra rizika investuojant į ETF fondus?

Kaip ir visų kitų investicijų atveju, investavimas į ETF fondus yra susijęs su rizika. Rizikos lygis priklauso nuo fondų sudėties, sektoriaus ar indekso, kurį jie atspindi.

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

„Admirals“ – brokeris, kurio veiklą reguliuoja atitinkamos institucijos, suteikia galimybę naudotis populiariausiomis pasaulyje prekybos platformomis ir prekiauti susitarimais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis bei biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Šis turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas sudaryti sandorį dėl kokio nors finansinio instrumento. Atkreipkite dėmesį, kad ši analizė nėra tikslus dabartinės ar būsimos veiklos rodiklis ir kad rinkos sąlygos laikui bėgant gali keistis. Prieš priimdami sprendimą investuoti, kreipkitės į nepriklausomą finansų patarėją, kad įsitikintumėte, jog suprantate susijusią riziką.

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Kokia gali būti geriausia investicija 2024 metais?
Jeigu galvojate apie savo ilgalaikę finansinę ateitį, investavimas galėtų būti pagrindinė jūsų plano dalis. Šiame straipsnyje aptarsime kai kurias geriausias šių metų investavimo tendencijas ir kas galėtų būti geriausia investicija šiais metais. Galimų geriausių investicijų sąrašas Geriausia...
Euras doleris: kaip investuoti į EUR USD valiutų porą šiais metais
JAV doleris ir euras – dvi žymiausios ir žinomiausios valiutos pasaulyje. Euro ir dolerio santykis arba EUR USD valiutų pora pasižymi pačia didžiausia prekybos apimtimi, prekyba euro dolerio rinkoje yra labai aktyvi – tai labiausiai prekiaujama valiutų pora pasaulio mastu.Nors prekiauti šia priemone...
Svaras doleris: kaip prekiauti GBP USD valiutų pora
Ar žinojote, kad Jungtinė Karalystė yra penkta pagal dydį ekonomika pasaulyje? Tai tik viena iš priežasčių, kodėl Didžiosios Britanijos svaras sterlingų yra viena labiausiai pasaulyje prekiaujama valiuta ir kodėl svaras doleris taip mėgiamas prekiautojų. Svaro ir dolerio ryšys bei ilga istorija...
Daugiau