Investavimas į obligacijas – nuo ko pradėti šiais metais?

Brandie E Blackler
12 min.

Obligacijos yra skolos (fiksuotų pajamų) rūšis, leidžianti jų emitentui surinkti lėšų, kad galėtų save finansuoti. Į obligacijas galite investuoti naudodami įvairias priemones, tokias kaip investiciniai fondai, ETF ar ateities sandoriai.

Šiame straipsnyje aptarsime kas yra obligacijos, kaip investuoti į obligacijas, kokių rūšių gali būti obligacijos

Kas yra obligacijos?

Obligacijos – tai skolos rūšis: obligacijos emitentas gauna pagrindinę sumą iš tos obligacijos pirkėjo. Pasibaigus skolos laikotarpiui, baigiasi obligacijos terminas ir tuo metu emitentas turi grąžinti pradinę skolos sumą (vadinamą pagrindine suma). 

Tai veikia taip:

Investuotojas perka obligaciją. Tai reiškia, kad paskolina pinigų obligacijų emitentui ir mainais gauna palūkanas obligacijos galiojimo laikotarpiu. Kai obligacijos terminas baigiasi, emitentas grąžina pradinį kapitalą, kuris jam buvo paskolintas. 

Norėdami suprasti, kaip veikia obligacijos, pirmiausia turite žinoti, kad yra dviejų tipų skolų rinkos: 

  • Pirminė rinka. Pirmą kartą skolos sandoriai vyksta pirminėje rinkoje, kuri yra tik viena visos fiksuotų pajamų rinkos dalis. Iš esmės tai aukcionai, kuriuose dažniausiai dalyvauja bankai ir instituciniai investuotojai.
  • Antrinė rinka. Joje galite investuoti į pirminėje rinkoje jau išleistas obligacijas, nes jomis pirkėjai ir pardavėjai prekiauja ir keičiasi kaip skolos vertybiniais popieriais. Tai rinka, prieinama bet kuriam investuotojui per brokerį. Obligacijų rinka yra labai didelė ir gerokai lenkia akcijų rinką.

Kas yra pelningiau – investuoti į obligacijas ar akcijas?

Investuoti į obligacijas ar akcijas, pirmiausia, priklauso nuo jūsų kaip prekiautojo interesų ir, antra, nuo ekonominio momento: jeigu palūkanų normos bus žemos, akcijų rinka bus patrauklesnė. Jeigu jos yra didelės, fiksuotos pajamos padidina investavimo į obligacijas kaip gynybinės vertybės patrauklumą. 

Pavyzdžiui, dabar, kai centriniai bankai didina palūkanų normas, siekdami kovoti su infliacija, o akcijų rinkose vyrauja meškų tendencijos, skolos rinkos yra patrauklesnės, nes suteikia didesnį saugumą. 

Didžiausi skolos emitentai yra vyriausybės, kurios išleidžia vyriausybės obligacijas, vyriausybės vekselius ir vyriausybės įsipareigojimus.

Kas yra vyriausybės obligacijos?

Vyriausybės obligacijos yra ilgalaikės obligacijos, kurias vyriausybės naudoja su vystymusi susijusioms išlaidoms savo šalyse finansuoti. 

Kiti stambūs fiksuotų pajamų vertybinių popierių emitentai yra bankai ir korporacijos. Toliau tai aptarsime išsamiau.

Be obligacijų, yra ir kitų rūšių skolos vertybinių popierių. Pavyzdžiui:

  • Įsipareigojimai
  • Vekseliai
  • Komerciniai popieriai

Tačiau obligacijų terminai paprastai būna ilgesni nei kitų skolos vertybinių popierių.

Prieš pradėdami apibūdinti obligacijų rūšis ir kaip investuoti į obligacijas, trumpai aptarkime pagrindines sąvokas, kurios naudojamos, investuojant į obligacijas.

Pagrindinės sąvokos, investuojant į obligacijas
Sąvoka Apibrėžimas
Pagrindinė suma Bendra emitento prisiimtos skolos suma, už kurią mokamos palūkanos.
Galiojimo laikas Data, kada pagrindinė suma turi būti grąžinta obligacijos turėtojui.
Kuponas Palūkanų norma, kurią emitentas moka obligacijų turėtojui.
Pajamingumas Matuoja grąžą, kurią investuotojas gauna iš obligacijos. Tai galima apskaičiuoti įvairiai, bet lengviausia visas metines palūkanas padalyti iš esamos rinkos kainos.
Dabartinė rinkos kaina Obligacijų kaina gali skirtis priklausomai nuo jų komercializavimo antrinėje rinkoje.

Palūkanų normos ir obligacijos

Tarp palūkanų normų ir obligacijų yra atvirkštinis ryšys, nes obligacijos yra vidutinės trukmės ir ilgalaikės investavimo priemonės.

Kadangi jau išleistos obligacijos periodiškai moka fiksuotą sumą, jos tampa patrauklesnės, kai palūkanų normos mažėja (anksčiau išleistos obligacijos moka daugiau, nei naujos), kai palūkanų normos didėja – obligacijos mažiau patrauklios (mokės mažesnes palūkanas nei naujos obligacijos, išleistos vėliau) 

Investuodami į obligacijas, turite atsižvelgti į tai, kad jos dažnai naudojamos kaip apytikslis ateities lūkesčių, susijusių su vidutinės ir ilgos trukmės palūkanų normomis, rodiklis.

Natūralu, kad skirtingų tipų obligacijų kainai taip pat turės įtakos tai, jeigu pasikeis suvokimas apie emitento kreditingumą (apie obligacijų reitingus kalbėsime vėliau).

Obligacijų rūšys

Šiame skyriuje apžvelgsime keturias obligacijų rūšis:

Obligacijų rūšys

Įmonių obligacijos

Vyriausybių obligacijos

Savivaldybių obligacijos

Viršnacionalinės obligacijos

Kas yra įmonių obligacijos?

Įmonės gali naudoti du finansavimo būdus:

  • Akcijų pardavimas akcijų rinkoje
  • Skolos išleidimas įmonių obligacijų arba privačių fiksuotų pajamų forma

Yra daug priežasčių, kodėl įmonė gali norėti pritraukti lėšų šiais dviem būdais, pavyzdžiui, su susijungimais ir įsigijimais susijusiai veiklai arba plėtros išlaidoms finansuoti. Tačiau kapitalo didinimas kainuoja.

Akcijų atveju bendrovė atsisako dalies balsavimo teisių ir dažniausiai dividendų. Be to, išleisdama skolas, įmonė patiria palūkanų išlaidų.

❗ Nors įmonė gali išleisti įvairių terminų skolą, įmonių obligacijos paprastai reiškia įmonės skolą, kurios terminas yra mažiausiai vieneri metai.

Trumpalaikė skola dažnai vadinama įmonių vertybiniais popieriais.

Antrinėje įmonių obligacijų rinkoje dažniausiai prekiaujama ne biržoje (OTC) – neorganizuotoje rinkoje, nors kartais prekiaujama tiesiogiai biržoje, pavyzdžiui, per ETF.

Kas yra vyriausybių obligacijos?

❗ Vyriausybės obligacijos yra tam tikra valstybės skola, kurios terminas paprastai yra vidutinis arba ilgalaikis: gali galioti nuo dvejų metų iki kelių dešimtmečių, skirtingai nuo kitų trumpalaikių valstybės skolų, tokių kaip iždo vekseliai. 

Pagrindinės vyriausybės obligacijos yra prieinamos per biržoje prekiaujamus ateities sandorius, jos yra labai likvidžios, o tai reiškia, kad tai paprasta investicija mažmeniniams investuotojams.

Toliau pateikiame pagrindinių vyriausybių obligacijų sąrašą:

Vyriausybės obligacijos
Pavadinimas Charakteristikos
JAV iždo obligacijos (T-obligacijos) Taip pat žinomos kaip ilgalaikės obligacijos, jų terminas ilgas – nuo 20 iki 30 metų.
JAV iždo vekseliai (T-note) Vidutinės trukmės JAV skola, kurios terminas yra nuo 2 iki 10 metų. Paprastai laikomas prieglobsčio aktyvu.
JK Gilts Gali būti vidutinės trukmės ir ilgalaikės, jos susiję su JK vyriausybės skola.
Vokietijos Bund Ilgalaikė Vokietijos skola, kurios terminas yra nuo 8,5 iki 10,5 metų.
Vokietijos Schatz Žinomos kaip trumpalaikės, tai yra Vokietijos skola, kurios terminas yra maždaug dveji metai. 
Vokietijos BOBL – Bundesobligationen Vokietijos vidutinės trukmės skola, kurios terminas yra nuo 4,5 iki 5,5 metų.
Italijos vyriausybės obligacijos Taip pat žinomos kaip BTP arba Buoni del Tesoro Poliannuali, tai yra vidutinės ir ilgalaikės Italijos iždo obligacijos, kurių terminas yra nuo 3 iki 30 metų.

Nors likvidumas ir rizika priklauso nuo atitinkamos vyriausybės, paprastai vyriausybės obligacijos yra likvidžios ir yra suvokiamos kaip mažos rizikos, ypač tos, kurias išleidžia didelės šalys, kurių ekonomika yra konsoliduota, pavyzdžiui, tos šalys, kurios sudaro G7. Tačiau verta paminėti, kad su tuo visada yra susijusi rizika.

Pavyzdžiui, Rusija yra vienuolikta pagal dydį ekonomika pasaulyje. Tačiau dėl vasario pabaigoje Vakarų įvestų sankcijų dėl karo Ukrainoje Rusijos valstybės skola nusmuko ir jos 10 metų trukmės obligacijų pajamingumas viršijo 14 procentų.

Be to, skolų reitingų agentūros priskyrė Rusijos skolą „junk bond“ lygiui.

Su „Admirals“ galite investuoti į vyriausybių obligacijas, naudodami susitarimus dėl kainų skirtumo (CFD).

Pažiūrėkime pavyzdį šioje diagramoje su JAV 10 metų obligacijomis:

Kas yra savivaldybių obligacijos?

Žemesnės valdžios institucijso taip pat gali išleisti skolą savo išlaidų programoms finansuoti. Savivaldybių obligacijos yra subsuvereni obligacijų rūšis. 

Skolos vertybiniai popieriai, išleisti vietos valdžios,pavyzdžiui, valstijų, miestų, grafysčių ar viešųjų subjektų, pavyzdžiui, mokyklų ar oro uostų, yra žinomi kaip savivaldybių obligacijos arba „muni obligacijos“.

Savivaldybės obligacijų rinka yra didelė, jos vertė siekia kelis trilijonus dolerių. Pavyzdžiui, JAV už tokią skolą sukauptos palūkanos paprastai neapmokestinamos federaliniais mokesčiais, o kartais net ir nuo valstybės mokesčių.

Kas yra viršnacionalinės obligacijos?

Viršnacionalinė obligacija yra ilgalaikės skolos rūšis, kuri peržengia tam tikros šalies sienas. Tokios obligacijos labai panašios į vyriausybės obligacijas ir paprastai turi aukštą kredito reitingą.

Geras viršnacionalinių obligacijų pavyzdys yra Europos centrinio banko (ECB) – euro zonos valstybių narių įsteigtos ilgalaikės kredito įstaigos – išleistos obligacijos.

Obligacijų reitingai

Kaip jau pastebėjome, obligacijų savininkas iš tikrųjų skolina pinigus obligacijų emitentui. Jeigu norite tokiu būdu skolinti pinigų, turite žinoti, kiek galite pasitikėti skolininku, investuodami į obligacijas. Čia atsiranda obligacijų reitingas arba skolos reitingas.

Tokios įmonės kaip „Moody's“ ar „Standard & Poor's“ siūlo skolų reitingavimo paslaugas, kurios padeda investuotojams suprasti, kiek tikėtina, kad skolos emitentas įvykdys savo mokėjimo įsipareigojimus.

Pateikiame skolų kategorijas arba reitingų tipus:

Skolų kategorijos
Skolos kategorija Reikšmė
AAA Aukščiausias įvertinimas, kuris atspindi geresnę emitento kokybę
BBB arba aukščiau Investicinio lygio kategorija, o tai reiškia, kad jos yra kokybiškos
BB arba žemiau Didelio pajamingumo obligacijos

Jeigu obligacijų statusas yra „junk bond“, pavyzdžiui, Rusijos skola 2022 metų pradžioje, tai reiškia didelę įsipareigojimų neįvykdymo riziką. Jeigu kiti dalykai nesikeičia, šis reitingas sumažina skolos patrauklumą, todėl obligacijų emitentas bus priverstas nustatyti didesnį kuponą (mokėtinas palūkanas), kad pritrauktų pirkėjus.

Kaip investuoti į obligacijas

Kaip jau paaiškinome, obligacijos vertė yra glaudžiai susijusi su palūkanų normomis. Dėl to obligacijų ateities sandoriai yra geras būdas prekiauti, jeigu turite lūkesčių dėl palūkanų normų rezultatų arba norite apsidrausti nuo palūkanų normų rizikos.

Taip pat jau minėjome, kad „Admirals“ siūlo CFD obligacijų ateities sandorius, kuriais galima prekiauti tiek „MetaTrader 4“, tiek „MetaTrader 5“ platformose. Taip pat galite prekiauti tiesiogiai iš savo naršyklės su „WebTrader“ arba tiesiog keliaudami ir naudodami „Admirals Mobile App“.

Kaip ir „Forex“ rinkos atveju, obligacijų kainai įtakos turi ir ekonominės naujienos. Jeigu norite žinoti, kas daro įtaką obligacijų rinkoms, naudinga turėti ir naudoti visus įrankius, teikiančius informacijos apie tai, pavyzdžiui, ekonominį naujienų kalendorių.

Jeigu norite pradėti investuoti į obligacijas su „Admirals“, spauskite šią reklaminę juostą:

Prekiaukite „Forex“ ir CFD

Gaukite prieigą prie daugiau kaip 40 valiutų porų CFD 24 valandas per parą, 5 dienas per savaitę

Jūs klausiate apie investavimą į obligacijas

Kuo skiriasi iždo vekseliai ir obligacijos?

Abi šios priemonės yra panašios, išskyrus dvi detales: 

  • Terminas: vekseliai yra trumpalaikiai, trumpesni nei dveji metai (3, 6, 12 arba 18 mėnesių). Obligacijos yra vidutinės ir ilgalaikės – terminas gali būti nuo trejų metų.
  • Palūkanos: vekselių atveju palūkanos sumokamos iš karto, pasibaigus terminui. Obligacijų atveju palūkanos mokamos periodiškai, paprastai kasmet.

Ką reiškia investuoti į obligacijas?

Investuojant į obligacijas, jūs skolinate savo lėšas obligacijų leidėjui, o šis įsipareigoja iš anksto nustatytais terminais jums mokėti palūkanas ir grąžinti investuotą sumą galiojimo laikotarpio pabaigoje.

Kokie yra pelningumo ir rizikos aspektai investuojant į obligacijas?

Investuojant į obligacijas, pelnas yra dažnai žinomas iš anksto, nes žinote, kiek palūkanų gausite. Tačiau pelnas iš obligacijų paprastai nėra labai didelis. Obligacijos taip pat susijusios su tam tikra rizika. Pavyzdžiui, obligacijos leidėjo bankrotas arba palūkanų normos pokyčiai gali turėti įtakos obligacijų vertei.

Kaip skirtingos rinkos sąlygos gali paveikti obligacijų kainą?

Obligacijų kaina (pajamingumas) antrojoje rinkoje priklauso nuo jų likvidumo. Kuo obligacijos yra likvesnės, tuo lengviau ir pigiau jas galima paversti grynaisiais pinigais. Taip pat, kaip ir su akcijomis, obligacijų kaina gali kisti pagal rinkos sąlygas ir pokyčius.

Ar yra minimali investavimo į obligacijas suma?

Kiek pinigų skirti obligacijoms įsigyti priklauso nuo jūsų investavimo tikslų ir finansinių galimybių. Tam tikrais atvejais gali būti nustatomas minimalus obligacijų skaičius, kurį galima įsigyti.

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

Kaip reguliuojamas brokeris, suteikiame galimybę naudotis populiariausiomis prekybos platformomis pasaulyje ir prekiauti sandoriais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis ir biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Atsakomybės ribojimas: pateikti duomenys apima papildomą informaciją apie visas analizes, skaičiavimus, prognozes ar kitus panašius vertinimus ar informaciją (toliau – „Analizė), skelbiamą Admirals" interneto svetainėje. Prieš priimdami kokius nors investicinius sprendimus, atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:

  1. Tai yra rinkodaros pranešimas. Ši Analizė skelbiama tik informaciniais tikslais ir jokiais atvejais neturėtų būti aiškinama kaip patarimas ar rekomendacija dėl investavimo. Šis pranešimas nėra parengtas pagal teisinius reikalavimus, skirtus skatinti investicinių tyrimų nepriklausomumą ir jam netaikomas joks draudimas, susijęs su investiciniais tyrimais.
  2. Sprendimą dėl investavimo priima kiekvienas klientas pats, o „Admirals“ nebus laikoma atsakinga už jokius nuostolius ar žalą, atsiradusią dėl tokio sprendimo, nepriklausomai nuo to, ar jis buvo pagrįstas šia Analize, ar ne.
  3. Analizę parengė nepriklausomas analitikas, remdamasis savo asmeniniu vertinimu.
  4. Siekdama užtikrinti savo klientų interesų apsaugą ir išlaikyti Analizės objektyvumą „Admirals“ sukūrė atitinkamas vidaus procedūras interesų konfliktų prevencijai ir valdymui.
  5. Nors siekiant užtikrinti visų Analizės šaltinių patikimumą ir visos informacijos pateikimą laiku, kuo įmanoma suprantamiau, tiksliau ir išsamiau, yra dedamos visos įmanomos pastangos, „Admirals“ negarantuoja Analizėje pateikiamos informacijos tikslumo ar išsamumo. Pateikti duomenys, kurie yra susiję su ankstesne veikla, nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.
  6. Analizės turinys neturėtų būti aiškinamas kaip išreikštas ar numanomas „Admirals“ pažadas, garantija ar implikacija, kad taikydamas Analizėje nurodytas strategijas klientas gaus pelno, o su tuo susiję kliento nuostoliai gali būti arba bus nedideli.
  7. Bet kokie Pranešime pateikti su finansiniais instrumentais susiję ankstesni ar pagal pavyzdį sukurti veiklos rezultatai neturėtų būti laikomi aiškiai išreikštu ar numanomu „Admirals“ pažadu, garantija ar implikacija dėl būsimų rezultatų. Finansinio instrumento vertė gali padidėti ir sumažėti, o turto vertės išlaikymas nėra garantuotas.
  8. Į Analizę įtrauktoms projekcijoms, atsižvelgiant į Pranešimo temą, gali būti taikomi papildomi mokesčiai, rinkliavos ar kiti mokėjimai. „Admirals“ teikiamų paslaugų kainoraštis yra viešai prieinamas „Admirals“ svetainėje.

Svertinės priemonės (įskaitant sandorius dėl kainų skirtumo) yra spekuliacinio pobūdžio priemonės, dėl kurių gali būti patiriami nuostoliai arba gaunamas pelnas. Prieš pradėdami prekiauti turėtumėte įsitikinti, kad suprantate visą susijusią riziką. 

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Geriausi ETF fondai šiems metams
ETF fondai arba biržoje prekiaujami fondai daro investavimą į fondus daug prieinamesnį mažmeniniams investuotojams, todėl per pastarąjį dešimtmetį jų populiarumas labai išaugo.Dėl to pastaraisiais metais atsirado tūkstančiai naujų ETF. Esant tokiam dideliam pasirinkimui, investuotojams gali būti sun...
Investavimas į žaliavas arba prekyba žaliavomis
Domina investavimas į žaliavas? Yra 5 pagrindiniai investavimo į žaliavas variantai: naudojantis CFD, pasirinkimo sandoriais, ateities sandoriais, ETF arba investuojant į šio sektoriaus įmonių, pavyzdžiui, naftos bendrovių ar aukso kasyklų, akcijas. Ką reiškia investavimas į žaliavas? Investic...
Ką geriau pasirinkti – prekybą Forex ar akcijomis?
Svarstote, kas geriau – prekyba Forex ar akcijomis? Šiame straipsnyje palyginsime Forex prekybą su prekyba akcijomis, pagrindinius tarp valiutų ir akcijų egzistuojančius skirtumus, prekybos galimybes ir kitus aspektus. Tikimės, jog tai padės jums apsispręsti, kuo prekiauti šiais metais.Natūralu, kad...
Daugiau