Ar dar ilgai paladis laikysis visų laikų viršūnėse?

Admirals
13 min.

Tikriausiai, daugeliui iš jūsų yra žinomas ar bent jau girdėtas toks taurusis metalas paladis, naudojamą papuošalų, elektronikos ar automobilių pramonėje. Paladžio kaina finansų rinkose pastarosiomis savaitėmis smarkiai išaugo dėl karinio konflikto ir pirmą kartą per dieną viršijo 3000 JAV dolerių už unciją. 

Tad kaip, esant tokioms aplinkybėms, investuoti į paladį 2022 metais? Ar jis išliks visų laikų viršūnėse?

Daugelis investuotojų naudojasi investicijomis į paladį, kad apsisaugotų nuo infliacijos, kuri taip pat sparčiai auga. Todėl šiame straipsnyje sužinosite:

Kas yra paladis?

Paladis – tai sidabriškai baltas, į platiną panašus metalas iš tauriųjų metalų grupės, kurio cheminis ženklas yra Pd. Jį 1803 metais atrado William Hyde Wallaceton ir pavadino Paladas asteroido vardu graikų išminties deivės Atėnės Paladas garbei. Panašiai kaip ir platina, jis kasama vario arba nikelio kasyklose.

Paladis ir platina, taip pat rodis, rutenis, iridis ir osmis sudaro vadinamąją platinos metalų grupę. Visi jie pasižymi panašiomis cheminėmis savybėmis, tačiau iš visų šios grupės atstovų paladžio yra žemiausia lydymosi temperatūra ir mažiausias tankis.

Kambario temperatūroje paladis turi neįprastą savybę absorbuoti vandenilį iki 900 ir daugiau kartų nei jo paties tūris. Tai yra viena iš jo vertingųjų savybių, dėl kurių jis yra taip reikalingas ir panaudojamas automobilių pramonėje.

Kur randamas paladis?

Paladžio kaip ir kitų platinos grupės metalų sankaupos yra retos. Daugiausia jo telkinių yra rasta šiauriniame Bugveldo magnetinio komplekso juostoje, apimančioje Transvalio baseiną Pietų Afrikoje, Ramiojo vandenyno vandens kompleksą Montanoje, JAV, Sudbury ir Grand Bay baseinus Ontarijuje, Kanadoje, ir Norilsko kompleksą Rusijoje.

Paladis labai dažnai gaunamas apdorojant kitus metalus. Pavyzdžiui, Rusijos ir Kanados regionuose paladis ir kiti platinos grupės metalai yra išgaunami kaip nikelio ir vario šalutinis produktas.

Antrinis perdirbimas taip pat yra paladžio šaltinis – dažniausiai iš sugedusių automobilių ir kitų transporto priemonių katalizinių konverterių.

Paladis yra labai retas metalas. Tiesą sakant, kai kurie analitikai netgi mano, kad visas iškastas paladis galėtų tilpti vidutiniame „Subway" restorane.

Šalys, išgaunančios šį metalą ir turinčios didžiausius jo rezervus yra:

  • Pietų Afrika
  • Rusija
  • Zimbabvė
  • Kanada
  • JAV

Čia reikia pažymėti, kad Pietų Afrika valdo daugiau kaip 90 % pasaulio paladžio atsargų.

Remiantis „S&P Global“ tyrimu, Rusija siekia žymiai padidinti savo paladžio gamybą ir išstumti Pietų Afriką iš pirmosios vietos paladžio gamyboje, iki 2023 m. Arktyje išplėtus „Norilsk Nickel Southern Accumulation“ projektą. Tad dėl aukščiausios vietos kovos du didžiausi paladžio gamintojai.

Jeigu norite stebėti, kaip kinta paladžio kaina, tai yra pamatyti jo kainos grąfiką, galite nemokamai atsisiųsti „MetaTrader 5“ platformą, paspaudę šią reklaminę juostą:

Daugiafunkcinė platforma Nr. 1 pasaulyje


 

Kur panaudojamas paladis?

Pramonės sričių, kurios savo gamyboje naudoja paladį, nėra daug, čia paminėsime keletą pagrindinių.

Automobilių sektorius

Šiandien paladis daugiausia naudojamas variklinių transporto priemonių kataliziniuose konverteriuose. Dėl nepaprastų cheminių paladžio savybių jis yra neatsiejama katalizinių konverterių gamybos dalis. Prieš transporto priemonėms išmetant anglies produktus į orą kaip teršalus, paladis gali juos absorbuoti ir oksiduoti.

Svarbu paminėti, kad automobilių pramonėje naudojama apie 75 % viso pasaulio paladžio. Kita vertus, tuo pat metu automobilių pramonė pereina prie elektromobilių, kurie neturi išmetimo vamzdžių ir todėl nebenaudoja paladžio. Tačiau viso pasaulio automobilių parko elektrifikavimas (jeigu tai kada nors įvyks) užtruks dar daug metų.

Tuo pačiu metu paladžio naudojimas hibridinėse transporto priemonėse taip pat yra didėjantis šio brangiojo metalo paklausos šaltinis.

Elektronika

Paladis naudojamas taip pat ir elektronikoje. Daugiasluoksniai keramikiniai kondensatoriai (MLCC) padeda valdyti srovės srautą elektros grandinėse. Šiems kondensatoriams konstruoti naudojami paladžio arba sidabro lydiniai. Hibridiniai integriniai grandynai ir dangos medžiagos taip pat apima paladžio naudojimą.

Odontologija

Paladžio lydiniai su auksu, sidabru, variu ar cinku gali būti naudojami dantų implantams, vainikėliams ir tiltams gaminti.

Juvelyrika

95 % grynumo, natūraliai ryškios baltos spalvos ir be pašalinės dangos – dėl viso to paladis vis labiau pritaikomą juvelyrikos pramonėje. Be to, paladžio papuošalai nepraranda savo prekinės išvaizdos, skirtingai nei sidabro papuošalai. Todėl, pavyzdžiui, vis labiau populiarėja vestuviniai paladžio žiedai.

Nors paladžio paklausa pastaraisiais metais labai išaugo, pasiūla išlieka gana ribota. Toliau pateikta „Bloomberg“ diagrama aiškiai parodo paladžio tiekimo trūkumą per pastaruosius 8 metus iki 2019 metų.
Šaltinis: „Bloomberg“.

Kodėl verta investuoti į paladį?

Nors paladis nėra taip gerai žinomas kaip kiti taurieji metalai, tokie kaip auksas, sidabras ar platina, paladis siūlo didelių potencialių investavimo galimybių.

Populiariausios priežastys, skatinančios vis daugiau žmonių investuoti į paladį:

  • Platus pramoninis naudojimas
  • Apsauga nuo infliacijos
  • Auganti automobilių pramonės paklausa
  • Mažėjanti pasiūla
  • Spartus kainos augimas

Žinoma, kiekvienas investuotojas gali rasti daugiau priežasčių, dėl ko verta investuoti į paladį. 

Paladis ar platina?

Investuotojai į brangiuosius metalus buvo nustebinti ir ganėtinai nusivylę platinos kaina, kuri pastaraisiais metais stipriai atsilieka nuo paladžio kainos. Teoriškai ir remiantis rinkos pasiūlos bei paklausos logika, pramonės paklausa dabar turėtų būti nukreipta į pigesnę platiną, tačiau bent jau šiuo metu taip nėra.

Kai kurie veiksniai gali paaiškinti, kodėl automobilių gamintojai ir kitos pramonės šakos nesiryžta atsigręžti į platiną, net turėdami akivaizdų dviejų tauriųjų metalų kainų skirtumą (paladis yra daugiau kaip dvigubai brangesnis už platiną):

  • Kalbant apie kasmetinę paladžio gamybą, pasaulio šalys ir regionai yra žymiai įvairesni nei platinos atveju.
  • JAV ir Kanada gamina daug daugiau paladžio nei platinos.
  • Dėl laikinų arba ilgalaikių tiekimo sutrikimų iš Pietų Afrikos, Rusijos ar Zimbabvės pasaulio gamintojams bus sunkiau susidoroti su platinos trūkumu nei su paladžio.
  • Perėjimas nuo paladžio prie platinos ir atgal nėra pokytis, kurį galima atlikti per dieną ar savaitę. Ankstesnio perėjimo nuo platinos prie paladžio atveju prireikė metų, kad būtų pritaikyti visi gamybos procesai.
  • Platina yra efektyvesnė esant žemesnei temperatūrai dyzeliniams varikliams, kuriems daugelyje šalių taikomi apribojimai, tuo tarpu paladis veiksmingesnis aukštesnėje temperatūroje benzininiams varikliams.

Kaip kito paladžio kaina akcijų rinkoje

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, Palladium CFD 2016 m. gruodžio 11 d. – 2022 m. kovo 8 d. savaitinis grafikas. 2022 m. kovo 8 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų ateityje.

 

2016 m. paladžio kaina pakilo 22,6 %, 2017 m. ji pakilo iki 55 %, o 2018 m. pridėjo dar 18,3 % ir galiausiai pakilo iki 53,7 % 2019 m. 2020 metais kaina išaugo 28,42 %, nepaisant pastebimo nuosmukio, kurį sukėlė „Covid-19“ pandemijos pradžia.

2021 m. dėl pasaulinės ekonomikos atsigavimo paladis susitraukė 22,50 %, iki 1800 JAV dolerių palaikymo lygio. 2022 m., kaip matome grafike, kainas išprovokavo infliacijos augimas ir karas.

Pažvelkime į keletą pagrindinių kainos raidos momentų, į kuriuos reikia atsižvelgti, jeigu norite investuoti į paladį:

  • 2019 m. gruodžio 17 d., pirmą kartą istorijoje, paladžio kaina biržoje viršijo 2000 JAV dolerių už unciją kainą. 
  • Maždaug prieš metus tauriojo metalo kaina buvo mažesnė nei 1000 JAV dolerių.
  • 2020 m. vasarį, prieš pat koronaviruso krizę, paladis priartėjo prie 3000 JAV dolerių lygio.
  • 2022 m. kovo pirmą savaitę kaina viršijo 3000 JAV dolerių ribą. 

Šio didžiulio augimo priežastys gali būti kelios: 

  • Energijos problemos Pietų Afrikoje trukdo paladžio gamybai ir dar labiau mažina tiekimą.
  • Griežtesnės emisijos taisyklės verčia vairuotojus naudoti vis daugiau paladžio ir kitų platinos grupės metalų.
  • Mažiau parduodama dyzelinių automobilių, kuriuose katalizatoriams naudojama platina, benzininių automobilių, kuriuose naudojamas paladis, sąskaita. 
  • Po 2018 metų rugpjūčio mėnesio rizikos draudimo fondai padidino savo prognozes, kad paladžio kaina ilgainiui augs.

Didelis kainų svyravimas, be abejo, būdingas ne tik paladžiui, bet ir kitiems tauriesiems metalams, kurie automobilių pramonėje naudojami nedideliais kiekiais (pavyzdžiui, rodis). Jie taip pat formuoja kainų šuolius, kai paklausa pradeda viršyti pasiūlą, pavyzdžiui.

Šiuo metu paladžio kaina dar nepasiekė lygių, buvusių prieš koronaviruso sąlygotą kritimą, bet yra aiškios kilimo tendencijos. Ar jo kaina ir toliau kils? Ar dabar tinkamas laikas investuoti į paladį?

Kaip pasinaudoti paladžio kaina ir jos augimu?

Didžiulis paladžio kainos kilimas sukėlė nemažą investuotojų, ieškančių galimybės pasinaudoti brangiųjų metalų kainos kilimu aukštyn, susidomėjimą. Kalbant apie investavimą į paladį, yra keletas galimų variantų ir toliau mes išvardinsime kelis populiariausius.

Fizinio paladžio pirkimas

Pirmasis galimas investavimo į paladį variantas, kuris jums gali ateiti į galvą, yra tiesiog nusipirkti paladį fiziškai. Tai gali būti paladžio strypai, monetos, luitai, papuošalai ir kt. Ką tokiu atveju jūs turite žinoti – tai, kad paladis matuojama uncijomis, o viena uncija yra maždaug 31,1035 gramų.

Tačiau fizinis paladžio pirkimas turi tam tikrų problemų ir rizikų:

  • Jūs negalite pasirinkti svorio, o turite nusipirkti tiek, kiek yra viename strype, luite, monetoje ar panašiai. Tai gali padidinti jūsų iš pradžių numatytą investicijų sumą.
  • Tikėtina, kad kaina, kurią mokėsite už fizinį paladžio pirkimą, bus nuo 3 iki 5 % didesnė, tai yra pardavėjo komisiniai mokesčiai. Ir jūs turėsite pridėti dar daugiau, kai nuspręsite parduoti savo paladžio investicijas. Todėl gali tekti padidinti nuo 6 % iki 10 % savo investicijų vien tik dėl pardavėjo komisinių.
  • Turite rasti, kur laikyti savo paladžio investicijas, o tai dažnai sukelia papildomų išlaidų ir padidina riziką.

Pamatę, kad fizinės investicijos į paladį gali būti siejamos su rimtais klausimais, tokiais kaip investicijų dydis, išlaidos ir rizika sandėliuojant bei gabenant, pažiūrėkime, kokias kitas galimybes mums suteikia šio brangiojo metalo kainų pokyčiai!

Susitarimai dėl paladžio kainų skirtumo (CFD)

Užduokite sau klausimą – koks yra jūsų tikslas investuojant į paladį? Nauda dėl jo kainų pokyčio, ar papuošalai, kuriuos galite užsidėti, o gal blogesnis variantas – kai prarandate 10 % savo investicijų dėl papildomų išlaidų vien dėl to, kad ketinate šio metalo įsigyti fiziškai?

Jeigu jūsų tikslai yra investicijos ir jūs tiesiog norite išnaudoti galimą paladžio kainos augimo tendenciją, tuomet jūs galite pasinaudoti susitarimais dėl kainų skirtumo arba, trumpiau, CFD, kurie plačiai taikomi finansų rinkose ir su išvestinėmis finansinėmis priemonėmis.

CFD gali padėti išvengti didelių pirkimo ir pardavimo išlaidų bei nepatogumų, susijusių su paladžio transportavimu ir saugojimu. Jūsų investicija visiškai priklausys nuo paladžio akcijų kainos pokyčio.

Paladžio kasybos įmonių akcijos

Kita galimybė investuoti į paladį vėlgi yra susijusi su finansų rinkomis – tai kasybos bendrovių, kurios taip pat išgauna paladį, akcijų pirkimas. Šioms įmonėms naudinga pakilusi paladžio kaina. Todėl, jeigu perkate kasybos įmonių akcijas ir jums bus naudinga brangiųjų metalų kainų kilimas.

Be to, jūs galite uždirbti ir iš akcijų dividendų, kai perkate kasybos įmonių akcijas, su sąlyga, kad jūsų pasirinktos įmonės juos mokės.

Dauguma kasybos bendrovių neišgauna tik vieno metalo. Todėl pirkdami kasybos įmonių akcijas taip pat galite susidurti ir su kitais metalais, tokiais kaip platina, nikelis, geležies rūda, netgi auksas ar sidabras. Tai suteikia gerą galimybę diversifikuoti savo investicinį portfelį.

Bendrovės akcijos yra daug labiau likvidesnės, nei fiziškai perkamas paladis, o tai suteikia jums galimybę gauti gerą kainą, kai kapitalizuojate savo investicijas. Kitas akcijų įsigijimo pranašumas yra tas, kad daugeliu atvejų tam reikia mažiau pradinių investicijų nei fiziniam paladžio pirkimui.

Tačiau perkant kasybos įmonių akcijas, jūs iš tikrųjų paladžio neįsigyjate, priešingai nei, pavyzdžiui, fiziškai perkant šį taurųjį metalą. Todėl akcijų kainos ir pačio paladžio kainos gali ne visiškai tiksliai koreliuoti.

Paladžio gamybos įmonės pavyzdys yra „Vale SA“.

ETF, kurie investuoja į paladį

Biržoje prekiaujami fondai arba, trumpiau, ETF, investuojantys į paladį arba paladžio kasybos įmonių akcijas, gali būti vienas iš įdomių būdų pasinaudoti paladžio kainų pokyčiais.

Idėja investuoti į paladžio ETF gali atrodyti sudėtingesnė nei fizinis paladžio pirkimas, tačiau kai kuriais atvejais tai gali būti saugesnė ir pelningesnė alternatyva. Tai taip pat padės diversifikuoti jūsų portfelį.

Tačiau gali būti šiek tiek sunku rasti biržoje prekiaujamą fondą, kuris investuotų į paladį arba paladį kasančių įmonių akcijas, nes šių ETF nėra labai daug.

Ar verta investuoti į paladį – išvada

Apie 75 % viso pasaulio paladžio išgaunama Rusijoje ir Pietų Afrikoje. O didžioji dalis išgauto paladžio naudojama automobilių pramonėje, daugiausia – kataliziniuose konverteriuose. Paladis taip pat naudojamas elektronikoje, stomatologijoje ir juvelyrikoje.

Didžiulis paklausos augimas ir palyginti ribota pasiūla pastaraisiais dešimtmečiais iškėlė svyruojančią paladžio kainą į pačias viršūnes, todėl jis tapo daug brangesnis nei auksas ir maždaug dvigubai brangesnis už jo populiarųjį ekvivalentą – platiną.

Norėdami pasinaudoti potencialiu paladžio kainos kilimu, galite pasinaudoti tokiomis finansų priemonėmis, kaip susitarimai dėl kainų skirtumo, arba kasybos įmonių akcijomis, arba ETF.

Bet kuriuo iš šių atvejų prekybą, pirmiausia, išbandykite demonstracinėje sąskaitoje:

Demonstracinė sąskaita be rizikos

Nemokamai internetu registruokite demonstracinę sąskaitą ir tobulinkite savo prekybos strategiją

 

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

Kaip reguliuojamas brokeris, suteikiame galimybę naudotis populiariausiomis prekybos platformomis pasaulyje ir prekiauti sandoriais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis ir biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Atsakomybės ribojimas: pateikti duomenys apima papildomą informaciją apie visas analizes, skaičiavimus, prognozes ar kitus panašius vertinimus ar informaciją (toliau – „Analizė), skelbiamą Admirals" interneto svetainėje. Prieš priimdami kokius nors investicinius sprendimus, atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:

  1. Tai yra rinkodaros pranešimas. Ši Analizė skelbiama tik informaciniais tikslais ir jokiais atvejais neturėtų būti aiškinama kaip patarimas ar rekomendacija dėl investavimo. Šis pranešimas nėra parengtas pagal teisinius reikalavimus, skirtus skatinti investicinių tyrimų nepriklausomumą ir jam netaikomas joks draudimas, susijęs su investiciniais tyrimais.
  2. Sprendimą dėl investavimo priima kiekvienas klientas pats, o „Admirals“ nebus laikoma atsakinga už jokius nuostolius ar žalą, atsiradusią dėl tokio sprendimo, nepriklausomai nuo to, ar jis buvo pagrįstas šia Analize, ar ne.
  3. Analizę parengė nepriklausomas analitikas, remdamasis savo asmeniniu vertinimu.
  4. Siekdama užtikrinti savo klientų interesų apsaugą ir išlaikyti Analizės objektyvumą „Admirals“ sukūrė atitinkamas vidaus procedūras interesų konfliktų prevencijai ir valdymui.
  5. Nors siekiant užtikrinti visų Analizės šaltinių patikimumą ir visos informacijos pateikimą laiku, kuo įmanoma suprantamiau, tiksliau ir išsamiau, yra dedamos visos įmanomos pastangos, „Admirals“ negarantuoja Analizėje pateikiamos informacijos tikslumo ar išsamumo. Pateikti duomenys, kurie yra susiję su ankstesne veikla, nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.
  6. Analizės turinys neturėtų būti aiškinamas kaip išreikštas ar numanomas „Admirals“ pažadas, garantija ar implikacija, kad taikydamas Analizėje nurodytas strategijas klientas gaus pelno, o su tuo susiję kliento nuostoliai gali būti arba bus nedideli.
  7. Bet kokie Pranešime pateikti su finansiniais instrumentais susiję ankstesni ar pagal pavyzdį sukurti veiklos rezultatai neturėtų būti laikomi aiškiai išreikštu ar numanomu „Admirals“ pažadu, garantija ar implikacija dėl būsimų rezultatų. Finansinio instrumento vertė gali padidėti ir sumažėti, o turto vertės išlaikymas nėra garantuotas.
  8. Į Analizę įtrauktoms projekcijoms, atsižvelgiant į Pranešimo temą, gali būti taikomi papildomi mokesčiai, rinkliavos ar kiti mokėjimai. „Admirals“ teikiamų paslaugų kainoraštis yra viešai prieinamas „Admirals“ svetainėje.

Svertinės priemonės (įskaitant sandorius dėl kainų skirtumo) yra spekuliacinio pobūdžio priemonės, dėl kurių gali būti patiriami nuostoliai arba gaunamas pelnas. Prieš pradėdami prekiauti turėtumėte įsitikinti, kad suprantate visą susijusią riziką. 

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Kokia gali būti geriausia investicija 2024 metais?
Jeigu galvojate apie savo ilgalaikę finansinę ateitį, investavimas galėtų būti pagrindinė jūsų plano dalis. Šiame straipsnyje aptarsime kai kurias geriausias šių metų investavimo tendencijas ir kas galėtų būti geriausia investicija šiais metais. Galimų geriausių investicijų sąrašas Geriausia...
Euras doleris: kaip investuoti į EUR USD valiutų porą šiais metais
JAV doleris ir euras – dvi žymiausios ir žinomiausios valiutos pasaulyje. Euro ir dolerio santykis arba EUR USD valiutų pora pasižymi pačia didžiausia prekybos apimtimi, prekyba euro dolerio rinkoje yra labai aktyvi – tai labiausiai prekiaujama valiutų pora pasaulio mastu.Nors prekiauti šia priemone...
Svaras doleris: kaip prekiauti GBP USD valiutų pora
Ar žinojote, kad Jungtinė Karalystė yra penkta pagal dydį ekonomika pasaulyje? Tai tik viena iš priežasčių, kodėl Didžiosios Britanijos svaras sterlingų yra viena labiausiai pasaulyje prekiaujama valiuta ir kodėl svaras doleris taip mėgiamas prekiautojų. Svaro ir dolerio ryšys bei ilga istorija...
Daugiau