Kas yra platina ir kaip investuoti į šį taurųjį metalą?

Carolina Caro Mora
17 min.

Taurusis metalas platina ne tokia populiari kaip, pavyzdžiui, auksas ar sidabras, tačiau šis metalas yra labai svarbus daugelyje mūsų kasdienio gyvenimo sričių. Pavyzdžiui, platina plačiai naudojama automobilių pramonėje.

O jeigu jūs norite investuoti į platiną, galite rinktis iš keturių būdų: pirkti fiziškai platiną, naudotis susitarimais dėl kainų skirtumo arba CFD, prekiauti biržoje prekiaujamais fondais arba ETF, taip pat galite pirkti kasybos įmonių, susijusių su platina, akcijas. 

Tad šiame straipsnyje mes aptarsime ir atsakysime į šiuos klausimus:

Tad pradėkime!

Kas yra platina?

Platina yra sidabriškai baltas metalas, kuris žymimas Pt simboliu, jo atominis numeris yra 78, šį metalą XVI amžiuje Pietų Amerikoje pirmą kartą atrado ispanai, jo pavadinimas reiškia „mažas sidabras“.

Platina yra vienas rečiausių metalų pasaulyje, pasižymintis unikaliomis fizinėmis ir cheminėmis savybėmis. Pagrindinės platinos savybės: tai yra kalus, lengvai tempiamas, štampuojamas ir valcuojamas metalas, taip pat chemiškai neaktyvus ir atsparus korozijai.

Šis taurusis metalas priklauso platinos grupei, kuri susideda iš 6 metalų. Šie metalai dar vadinami platinoidais. Visi jie pasižymi panašiomis fizinėmis ir cheminėmis savybėmis ir dažnai randami tose pačiose teritorijose:

➠ platinos,
➠ paladžio,
➠ rodžio,
➠ rutenio,
➠ osmio ir
➠ iridžio.

Kur randama platina?

Platina paprastai randama kartu su kitais metalais, ypač paladžiu ir rodžiu, bei netauriaisiais metalais, tokiais kaip varis, nikelis ir chromas. Kalbant apie platinos išgavimą, pasaulyje dominuoja Afrikos žemynas, o Pietų Afrika yra pagrindinė šio brangiojo metalo gamintoja.

Pasaulinės platinos investicijų tarybos duomenimis, būtent ten yra didžiausi platinos gamintojai pasaulyje. 2021 m. skaičiai taip pat rodo visišką Pietų Afrikos dominavimą:

Pagrindiniai platinos gamintojai
Pietų Afrika 4 711 000 uncijų
Rusija 652 000 uncijų
Zimbabvė 475 000 uncijų
Šiaurės Amerika 271 000 uncijų
Kitos šalys 208 000 uncijų

Platinos paklausa bei pasiūla

Pasaulinės platinos investicijų tarybos teigimu, platinos pasiūlos 2021 metais augo, bet turėtų stabilizuotis 2022 metais. Paklausa automobilių (+11 %), pramonės (+27 %) ir juvelyrinių dirbinių (+5 %) srityse smarkiai išaugo 2021, o 2022 metais ji ir toliau bus stipri. 

Šaltinis: Platinuminvestment.com 

 

Prognozuojama, kad bendra platinos paklausa 2022 metais sudarys 7 % daugiau nei 2021 metais, daugiausia dėl investicijų sektoriaus (+29 %) ir automobilių pramonės (+19 %). Kita vertus, 2022 metais pramonės sektoriaus paklausa turėtų sumažėti 15 %, o papuošalų – apie 1 %.

Investicinės platinos paklausa smarkiai auga dėl padidėjusių investicijų į saugų prieglobstį dėl pasaulinės rizikos ir vyraujančio neapibrėžtumo.

Kaip išgaunama platina?

Kadangi platina metalas retai randamas atskirai, jam atskirti, perdirbti ir išgryninti naudojamos sudėtingos fizinių bei cheminių procesų serijos. Platinos grūdų dydis svyruoja nuo mažų granulių iki akmenų, sveriančių iki 9 kg ar daugiau. Kai platina yra grynos būsenos, ji vadinama natūralia platina.

  • Platina iš tikrųjų išgaunama kaip rūda. Platinos rūda, pavyzdžiui, sperilitas ir kuperitas, gali būti išgaunamos, kai jų aptinkama tokiais kiekiais, kad išgavimas yra ekonomiškai pagrįstas.
  • Kitais atvejais platina gaunama kaip šalutinis produktas, kai perdirbami kiti metalai, tokie kaip varis ar nikelis.

Kur naudojama platina?

Platina yra metalas, naudojamas daugelyje ekonomikos sektorių. Didžioji dalis šio tauriojo metalo paklausos pasaulyje kyla iš automobilių pramonės, kur jis naudojamas katalizatoriams ir kitoms transporto priemonių dalims. 

Remiantis Pasaulio platinos investicijų tarybos 2015–2019 m. duomenimis, pastaraisiais metais automobilių pramonė sunaudojo nuo 36 % iki 43 % platinos.

Automobilių pramonė

Kaip jūs jau supratote, automobilių pramonė yra didžiausia platinos naudotoja pasaulyje.

Didžioji dalis platinos, naudojamos automobiliuose, atitenka montuojamiems katalizatoriams, kurie kai kuriais atvejais vadinami kataliziniais keitikliais arba konverteriais. Jie naudojami siekiant apriboti transporto priemonių išmetamų kenksmingų teršalų kiekį.

Tiesą sakant, taršos taisyklės kiekvienais metais tampa vis griežtesnės, tad automobilių įmonės svarsto galimybę sukurti dar efektyvesnius automobilių katalizatorius.

Be to, šis taurusis metalas taip pat naudojamas elektromobiliuose, nors šiuo metu jis dar nėra labai plačiai paplitęs.

Juvelyrika

Platinos naudojimo juvelyriniams dirbiniams istorija yra tikrai ilga. Daugiau nei prieš 2000 metų Pietų Amerikoje buvo gaminami platinos žiedai, platinos auskarai ir kitokie papuošalai iš platinos, kuriais mėgo puoštis čiabuviai.

Platina turi daugybę savybių, dėl kurių ji idealiai tinka naudoti papuošalams. Pavyzdžiui, šis metalas yra stiprus, raštuotas ir gali būti pakartotinai kaitinamas bei aušinamas, dėl to nesukietėdamas ir nesioksiduodamas. Dėl visų šių savybių juvelyrika ir yra antrasis pagal dydį platinos paklausos šaltinis.

Kai gaminami platinos papuošalai, platina paprastai yra maišoma su kitais platinos grupės metalais, taip pat su variu ir kobaltu, kad būtų lengviau su ja dirbti. Šiuo metu didžiausia platinos papuošalų rinka yra Kinija.

Kitos pramonės šakos

Platinos pramoninis pritaikymas yra ypač platus. Šis taurusis metalas yra pagrindinė medžiaga gaminant:

  • Silikonines medžiagas
  • Kietuosius diskus ir kitą elektroniką
  • Stomatologinę įrangą ir kitus medicinos instrumentus
  • Stiklo gamybos įrangą
  • Trąšas ir kt.

O investavimo į platiną tema išsamiau aptarsime toliau šiame straipsnyje.

Platinos kaina biržoje

  • ➠ Prieš pasaulinę finansų krizę platinos kaina pasiekė aukščiausią vertę istorijoje ir siekė daugiau nei 2301,50 JAV dolerio už unciją (2008 m. kovo mėn.) 
  • ➠ Krizės metu kaina nukrito iki 744, o po to pakilo iki 1915 dolerių. Vėliau platinos kainos kritimas suformavo stiprią mažėjimo tendenciją ir 2018 m. per krizę vėl pasiekė dugną.
  • ➠ Nors platinos kaina 2019 metais šiek tiek atsigavo, koronaviruso krizė smarkiai paveikė platinos kainą, o 2020 metų vasario mėn. ji buvo prasčiausia nuo 2016 m. rugpjūčio mėnesio (žr. grafiką žemiau) ir nukrito iki 584 JAV dolerių.
  • ➠ Šio straipsnio rašymo metu (2022 m. kovo 16 d.) šio tauriojo metalo kaina yra maždaug 1016 JAV dolerių už unciją, kaip ir iki „Covid-19“ pandemijos pradžios.
Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, Platinos CFD 2012 m. balandžio 29 d. – 2022 m. kovo 16 d. savaitinis grafikas. 2022 m. kovo 16 d. duomenys. Atminkite, kad ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų ateityje.

 

2015 metais platina atpigo 26 %, 2016 metais išaugo 1,6 %, o 2017 metais pridėjo dar 2,9 %, tik 2018 metais nukrito 15 %, o 2019 metais jos kaina pakilo iki 21,5 %. 2020 m., pažymėtais „Covid-19“ pandemijos pradžia, kaina pakilo 11,07 %, o 2021 m. iš viso sumažėjo 10,53 %.

Iki šio straipsnio rašymo platinos kaina pakilo beveik 5 %. Tai sutapo su Rusijos karu Ukrainoje. Nors Rusija yra antra pagal dydį gamintoja pasaulyje, platinos kaina nepakilo tiek, kiek kitų metalų, nes, kaip matėme anksčiau, didžioji jos dalis pagaminama Pietų Afrikoje.

Kas veikia platinos kainą?

Platina pasižymi keletu neįprastų anomalijų tiek pasiūlos, tiek paklausos atžvilgiu. Istoriškai paklausa kilo tiek iš prekiautojų, tiek iš pramonės šakų pusės, tuo šis taurusis metalas panašus į auksą ir sidabrą, tačiau beveik visai nepanašus į jokias kitas žaliavas.

Kalbant apie pasaulinį platinos tiekimą, Pietų Afrika yra atsakinga už didelę jos dalį (apie 80 %). Todėl tiesiog nėra galimybės išvengti šios šalies įtakos platinos kainų pokyčiams. Štai šie pagrindiniai veiksniai, turintys įtakos šio brangiojo metalo kainai:

  • Platinos kasyba
  • Pietų Afrikos ekonomikos situacija
  • Automobilių pramonės (daugiausia dyzelinių automobilių) situacija
  • Elektromobilių plėtra
  • Katalizinio konverterio technologijos pokyčiai
  • Investuotojų paklausa

Žinoma, tam tikru metu gali būti ir kitų veiksnių, veikiančių platinos kainą, tačiau apskritai šie išvardintieji ir yra pagrindiniai.

Kodėl verta investuoti į platiną?

Platina, atrodo, yra mažiau žinoma nei, pavyzdžiui, auksas ar sidabras, tačiau ji taip pat laikoma labai vertinga investavimo galimybe. Keletas priežasčių, kurios gali jums padėti apsispręsti dėl investavimo į platiną ar prekybos ja:

  • Platina yra vienas iš rečiausių metalų žemėje – maždaug 30 kartų retesnė už auksą.
  • Jeigu visa pasaulyje išgauta platina būtų sudėta į olimpinio dydžio baseiną, ji siektų tik jūsų kulkšnis. Nors visas išgautas auksas užpildytų tris tokius baseinus.
  • Jeigu norite pradėti išgauti platiną, jums reikės labai rimtų investicijų ir ilgalaikio įsipareigojimo. Tai gali užtrukti daugiau kaip 10 metų.
  • Platinos pritaikymas plečiasi, o šis taurusis metalas vaidina svarbų vaidmenį sprendžiant didžiausias žmonijos problemas, pavyzdžiui, elektronikos ar medicinos srityje.
  • Platina atrodo kaip vertingas investicinis aktyvas ir jos pagalba galite diversifikuoti savo investicinį portfelį.

Investicijos į platiną

Dėl vis mažesnės platinos kainos į šį taurųjį metalas atkreipia dėmesį vis daugiau ir daugiau investuotojų, norinčių pasinaudoti suteikiamomis galimybėmis ateityje.

„Platinos, kaip investicinio aktyvo, galimybė, mūsų nuomone, slypi dviejuose pagrindiniuose dabartinės aplinkos aspektuose – tai sumažėjusi pasiūla ir paklausos augimo potencialas. Tai apima ir investicijų paklausą, nes dėl didėjančios pasaulinės rizikos fizinis turtas ir taurieji metalai tampa vis patrauklesni investuotojams.“

Taip teigia Paul Wilson, Pasaulinės platinos investicijų tarybos vykdomasis direktorius.

Tačiau dabar aptarkime, kokie yra galimi skirtingi investavimo į platiną variantai ir kokie yra jų pranašumai bei trūkumai.

Pagrindinės platinos investavimo galimybės yra šios:

  • 1️⃣ Fizinis platinos pirkimas
  • 2️⃣ Platinos susitarimai dėl kainų skirtumo
  • 3️⃣ Platinos kasybos bendrovių akcijos
  • 4️⃣ Investavimas į platinos ETF

Dabar aptarkime, ką iš tikrųjų šie investavimo būdai reiškia.

1️⃣ Fizinis platinos pirkimas

Pirmoji galimybė investuoti į platiną, kuri tikriausiai ateis kiekvienam galvą, yra pirkti platiną fiziškai. Tai gali būti platinos žiedai, strypai, monetos, luitai ar kitokie platinos gaminiai.

Ką jums reikia žinoti tokiu atveju? Tai, kad platina yra matuojama uncijomis, o viena uncija yra maždaug 31,1035 gramo. Tačiau fizinis platinos pirkimas yra susijęs ir su tam tikromis problemomis bei rizika:

❎ Jūs neturite galimybės pasirinkti svorio, o turėsite pirkti tiek, kiek yra viename strype, luite, monetoje ir panašiai. Tai gali padidinti jūsų iš pradžių numatytą investicijų sumą.
❎ Tikėtina, kad kaina, kurią mokėsite už fizinį platinos pirkimą, bus nuo 3 % iki 5 % didesnė, tai yra pardavėjo komisiniai. Ir jūs turite pridėti dar daugiau, kai nusprendžiate parduoti savo platinos investiciją. Tokiu atveju gali reikėti padidinti nuo 6 % iki 10 % savo investicijų vien dėl perpardavėjo komisinių.
❎ Turite rasti, kur laikyti tokią savo platinos investiciją, o tai dažnai susiję su papildomomis išlaidomis ir rizika.

Išsiaiškinę, kad fizinės investicijos į platiną gali būti siejamos su rimtesniu kapitalu, didele išlaidų, sandėliavimo ir transportavimo rizika, toliau pažiūrėkime, kokiomis kitomis galimybėmis galima pasinaudoti iš šio brangiojo metalo kainų pokyčių!

2️⃣ Platinos susitarimai dėl kainų skirtumo

Pirmiausia, užduokite sau klausimą – koks yra jūsų investicijų į platiną tikslas? Nauda dėl kainų pokyčių, ar papuošalai, kuriais galėsite puoštis, arba, dar blogiau, prarasite 10 % savo investicijų dėl papildomų išlaidų vien dėl to, kad ketinate platinos įsigyti fiziškai?

Jeigu jūsų tikslas yra investicijos ir jūs tiesiog norite pasinaudoti potencialia ateityje kylančia platinos kainų tendencija, tuomet galite naudoti finansų rinkas ir išvestines finansines priemones, tokias kaip susitarimai dėl kainų skirtumo (CFD).

CFD gali padėti išvengti didelių pirkimo ir pardavimo išlaidų bei platinos gabenimo ir sandėliavimo nepatogumų. Jūsų investicija visiškai priklausys vien tik nuo platinos kainos pokyčio. CFD sutartys suteikia investuotojams naudos iš tikrųjų investuojant į finansines priemones, tačiau jų faktiškai neturint ir fiziškai nevaldant.

Pateikiame kelis prekybos platinos CFD privalumus:

✅ Su CFD galite atidaryti tiek ilgas, tiek ir trumpas pozicijas. Tokiu būdu galite pasinaudoti ne tik augančia, bet ir mažėjančia platinos kaina, kai atidarysite tinkamą poziciją.
✅ Su CFD prekybai galite naudoti finansinį svertą. Naudodami svertą galite valdyti daugiau lėšų, nei iš tikrųjų turite savo investicinėje sąskaitoje.
✅ Naudodami CFD, galite apsaugoti savo investiciją į fizinę platiną. Jeigu turite fiziškai nusipirkę platinos, CFD galite atidaryti trumpą poziciją ir taip apsidrausti nuo platinos kainos kritimo.
❎ Be abejo, CFD taip pat pasižymi tam tikra rizika, pavyzdžiui, naudodamiesi svertu, jūs padidinsite savo pelną, bet tai taip pat taikoma ir galimiems jūsų nuostoliams.

Šiame paveikslėlyje galite pamatyti platinos CFD kainų grafiką:

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, Platinos CFD 2018 m. kovo 1 d. – 2022 m. kovo 16 d. dieninis grafikas. 2022 m. kovo 16 d. duomenys. Atminkite, kad ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų ateityje.

 

3️⃣ Platinos kasybos įmonių akcijos

Kita galimybė investuoti į platiną vėlgi yra susijusi su finansų rinkomis – tai kasybos bendrovių, kurios taip pat išgauna ir platiną, akcijų pirkimas. Šioms bendrovėms paprastai naudinga pakilusi platinos kaina. Todėl, jeigu perkate kasybos įmonių akcijas, jums taip pat bus naudingas tauriųjų metalų kainų kilimas.

Štai keletas platinos bendrovių akcijų pirkimo privalumų:

✅ Kartu galite gauti naudos iš mokamų dividendų, jeigu jūsų įmonės juos moka.
✅ Dauguma kasybos bendrovių išgauna kelis skirtingus metalus. Todėl, pirkdami kasybos bendrovių akcijas, pasinaudosite ir kitais metalais, tokiais kaip paladis, nikelis, geležies rūda, net auksas ar sidabras. Tai suteikia gerą galimybę diversifikuoti investicijas.
✅ Įmonių akcijos yra daug likvidesnės, lyginant su fiziniu platinos pirkimu ir tai suteikia galimybę gauti gerą kainą kapitalizuojant savo investicijas.
✅ Daugeliu atvejų akcijų pirkimas reikalauja mažesnių pradinių investicijų nei fizinis platinos pirkimas.

Tačiau atminkite, kad, pirkdami kasybos įmonių akcijas, jūs iš tikrųjų platinos neįsigyjate, priešingai nei, pavyzdžiui, fiziškai perkant šį brangųjį metalą. Todėl akcijų kainos ir pačios platinos kainos gali ne visiškai koreliuoti.

Štai kai kurie iš didžiausių platinos gamintojų pasaulyje:

❇️ „Vale SA"
❇️ „Gelncore"
❇️ „Asahi Holdings"

4️⃣ Investavimas į platinos ETF

Labai įdomi ir pastaruoju metu populiarėjanti galimybė investuoti į platiną yra per biržoje prekiaujami fondai (ETF), kurie investuoja į fizinę platiną arba platinos gavybos įmones.

ETF, kuris investuoja į platinos gavybos įmones, paprasčiausiai yra tarsi tokių bendrovių krepšelis. Tai paprastam investuotojui palengvina gyvenimą, nes jam nereikia skirti laiko atskirų akcijų pasirinkimui, o bendros išlaidos bus mažesnės.

Investuotojas sumokės vieną komisinį mokestį, pirkdamas ETF vienetą, o, pavyzdžiui, pirkdamas trijų įmonių akcijas, jis turėtų mokėti tris komisinius mokesčius.

Vienas populiariausių į fizinę platiną investuojančių fondų yra Aberdeen Standard Physical Platinum Shares ETF (PPLT), valdantis grynąjį turtą, kurio vertė viršija 1 mlrd. JAV doelrių.

PPLT CFD kainų grafikas: 

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, PPLT CFD 2019 m. gruodžio 10 d. – 2022 m. kovo 16 d. dieninis grafikas. 2022 m. kovo 16 d. duomenys.. Atminkite, kad ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų ateityje.

 

Platina ar auksas?

Reikia pažymėti, kad ne per tolimiausioje praeityje mes dažnai buvome liudininkais, kaip platinos kaina viršydavo aukso kainą 2 kartus ar dar daugiau. Tačiau šiuo metu situacija yra priešinga. 2020 m. kovo mėn. pradžioje platinos ir aukso kainų santykis pasiekė žemiausią lygį – 0,52, nors šio santykio vidurkis nuo 1990 m. yra 1,13.

Šaltinis: gold.co.uk

 

Taigi, kalbant apie tai – platina ar auksas, šiais laikais nemaža dalis investuotojų gali pamatyti daugiau potencialo platinoje, nes ji atrodo nepakankamai įvertinta, lyginant su auksu. Taip pat ir su kitais tauriaisiais metalais, tokiais kaip paladis ar rodis.

Platina ar paladis?

Vienas iš klausimų, kuriuos dažnai gali užduoti daugelis investuotojų, taip pat žmonės iš automobilių pramonės, yra paladis ar platina?

Nors šiuo metu paladis yra benzininių ir hibridinių katalizatorių gamintojų pasirinkimas, vis tik jeigu abiejų metalų kainos toliau judės priešingomis kryptimis, galime pamatyti daugiau balsų, ginančių platiną. Šiuos abu metalus galima keisti tarpusavyje.

Perėjimas nuo paladžio prie platinos gali labai brangiai kainuoti automobilių bendrovėms. Tačiau, didėjant kainų skirtumui tarp šių dviejų metalų, vis sunkiau bus pasirinkti.

Štai keli veiksniai, kurie gali paaiškinti, kodėl automobilių gamintojai ir kitos pramonės šakos gali nuspręsti pereiti prie platinos paladžio sąskaita:

  • Šiuo metu platina yra maždaug tris kartus pigesnė nei paladis.
  • Pastaruoju metu automobilių gamintojai jau naudojo platiną ir darbas su šiuo brangiuoju metalu nėra nežinomas.
  • Viena iš pagrindinių paladžio naudojimo priežasčių buvo tuomet daug mažesnė paladžio kaina.
  • Platina gali būti visiškai efektyvus paladžio pakaitalas automobilių kataliziniuose konverteriuose.

2017 m. rugsėjo pabaigoje paladis pasidarė brangesnis už platiną, pirmą kartą nuo 2001 m. Tuomet, maždaug per 2 metus, paladžio uncijos kaina tapo maždaug tris kartus didesnė už tokio pačio platinos kiekio kainą.

Tačiau šis milžiniškas dviejų tauriųjų metalų kainų skirtumas gali būti naudingas platinai, nukreipiant kai kuriuos investuotojus būtent į platiną. Esant tokiai kainai, tikėtina, kad dauguma platinos investicijų gali gauti geresnę potencialią investicijų grąžą nei paladžio atveju.

Platinos ir paladžio prekybos strategija

Šiuo metu paladžio ir platinos kainos santykis yra 3,06. Tokios reikšmės per visą šio santykio istoriją nebuvo. Dažniausiai šis santykis svyruodavo tarp 0,5 ir 1 lygio. Todėl galima klausti, ar platina nėra pervertinta, lyginant su paladžiu. Panagrinėkime šią diagramą:

Šaltinis: bullionbypost.co.uk

 

Taigi, dėl platinos ir paladžio kainų su šiais abiem metalais galima sudaryti ir naudoti arbitražo strategiją.

Investuotojai, manantys, kad platinos ir paladžio kainos santykis sugrįš į istorijoje buvusį vidurkį arba bent jau sugrįš iki 1 ir daugiau (tai yra platinos kaina prilygs paladžio kainai ir netgi viršys ją), gali pabandyti naudoti šių dviejų metalų arbitražo strategiją, tokiu atveju:

  • Parduokite paladį
  • Už tą pačią sumą pirkite platinos

Tada investuotojams būtų naudinga, jeigu platinos ir paladžio kainos vėl suartėtų (konvergencija), tai yra kai platinos kaina kyla greičiau nei paladžio kaina arba krinta lėčiau.

Žinoma, taikant šią strategiją kyla pavojus, kad paladžio kaina toliau augs sparčiau nei platinos bei kad paladžio ir platinos santykis ir toliau didės, o tai jau lems nuostolius.

 DUK

Kas brangesnis auksas ar platina?

2022 m. kovo 16 d. auksas buvo brangesnis nei platina. Tiksliau, auksu prekiaujama beveik ties 2000 JAV dolerių lygiu, o platina šiek tiek viršija 1000 JAV dolerių.

Į kokį metalą geriausia investuoti?

Geriausias metalas, į kurį verta investuoti, priklausys nuo jūsų interesų ir tikslų, jūsų prekiautojo profilio ir jūsų polinkio rizikuoti. Kad galėtumėte sau atsakyti į šį klausimą, rekomenduojame skirti laiko rinkų prekybos mokymams ir visų šių priemonių analizei.

 

Su „Admirals“ turite galimybę investuoti ir prekiauti platinos CFD, platinos įmonių akcijomis, taip pat platinos ETF. O dabar taip pat galite investuoti į akcijas dalį jų kainos, naudodamiesi trupmeninėmis akcijomis.

Atidarykite demonstracinę prekybos sąskaitą ir išbandykite investavimos ir prekybos platina galimybes:

Demonstracinė sąskaita be rizikos

Nemokamai internetu registruokite demonstracinę sąskaitą ir tobulinkite savo prekybos strategiją

 

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

Kaip reguliuojamas brokeris, suteikiame galimybę naudotis populiariausiomis prekybos platformomis pasaulyje ir prekiauti sandoriais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis ir biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Atsakomybės ribojimas: pateikti duomenys apima papildomą informaciją apie visas analizes, skaičiavimus, prognozes ar kitus panašius vertinimus ar informaciją (toliau – „Analizė), skelbiamą Admirals" interneto svetainėje. Prieš priimdami kokius nors investicinius sprendimus, atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:

  1. Tai yra rinkodaros pranešimas. Ši Analizė skelbiama tik informaciniais tikslais ir jokiais atvejais neturėtų būti aiškinama kaip patarimas ar rekomendacija dėl investavimo. Šis pranešimas nėra parengtas pagal teisinius reikalavimus, skirtus skatinti investicinių tyrimų nepriklausomumą ir jam netaikomas joks draudimas, susijęs su investiciniais tyrimais.
  2. Sprendimą dėl investavimo priima kiekvienas klientas pats, o „Admirals“ nebus laikoma atsakinga už jokius nuostolius ar žalą, atsiradusią dėl tokio sprendimo, nepriklausomai nuo to, ar jis buvo pagrįstas šia Analize, ar ne.
  3. Analizę parengė nepriklausomas analitikas, remdamasis savo asmeniniu vertinimu.
  4. Siekdama užtikrinti savo klientų interesų apsaugą ir išlaikyti Analizės objektyvumą „Admirals“ sukūrė atitinkamas vidaus procedūras interesų konfliktų prevencijai ir valdymui.
  5. Nors siekiant užtikrinti visų Analizės šaltinių patikimumą ir visos informacijos pateikimą laiku, kuo įmanoma suprantamiau, tiksliau ir išsamiau, yra dedamos visos įmanomos pastangos, „Admirals“ negarantuoja Analizėje pateikiamos informacijos tikslumo ar išsamumo. Pateikti duomenys, kurie yra susiję su ankstesne veikla, nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.
  6. Analizės turinys neturėtų būti aiškinamas kaip išreikštas ar numanomas „Admirals“ pažadas, garantija ar implikacija, kad taikydamas Analizėje nurodytas strategijas klientas gaus pelno, o su tuo susiję kliento nuostoliai gali būti arba bus nedideli.
  7. Bet kokie Pranešime pateikti su finansiniais instrumentais susiję ankstesni ar pagal pavyzdį sukurti veiklos rezultatai neturėtų būti laikomi aiškiai išreikštu ar numanomu „Admirals“ pažadu, garantija ar implikacija dėl būsimų rezultatų. Finansinio instrumento vertė gali padidėti ir sumažėti, o turto vertės išlaikymas nėra garantuotas.
  8. Į Analizę įtrauktoms projekcijoms, atsižvelgiant į Pranešimo temą, gali būti taikomi papildomi mokesčiai, rinkliavos ar kiti mokėjimai. „Admirals“ teikiamų paslaugų kainoraštis yra viešai prieinamas „Admirals“ svetainėje.

Svertinės priemonės (įskaitant sandorius dėl kainų skirtumo) yra spekuliacinio pobūdžio priemonės, dėl kurių gali būti patiriami nuostoliai arba gaunamas pelnas. Prieš pradėdami prekiauti turėtumėte įsitikinti, kad suprantate visą susijusią riziką. 

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Kokia gali būti geriausia investicija 2024 metais?
Jeigu galvojate apie savo ilgalaikę finansinę ateitį, investavimas galėtų būti pagrindinė jūsų plano dalis. Šiame straipsnyje aptarsime kai kurias geriausias šių metų investavimo tendencijas ir kas galėtų būti geriausia investicija šiais metais. Galimų geriausių investicijų sąrašas Geriausia...
Euras doleris: kaip investuoti į EUR USD valiutų porą šiais metais
JAV doleris ir euras – dvi žymiausios ir žinomiausios valiutos pasaulyje. Euro ir dolerio santykis arba EUR USD valiutų pora pasižymi pačia didžiausia prekybos apimtimi, prekyba euro dolerio rinkoje yra labai aktyvi – tai labiausiai prekiaujama valiutų pora pasaulio mastu.Nors prekiauti šia priemone...
Svaras doleris: kaip prekiauti GBP USD valiutų pora
Ar žinojote, kad Jungtinė Karalystė yra penkta pagal dydį ekonomika pasaulyje? Tai tik viena iš priežasčių, kodėl Didžiosios Britanijos svaras sterlingų yra viena labiausiai pasaulyje prekiaujama valiuta ir kodėl svaras doleris taip mėgiamas prekiautojų. Svaro ir dolerio ryšys bei ilga istorija...
Daugiau