Investavimas į žaliavas arba prekyba žaliavomis

Carolina Caro Mora
20 min.

Domina investavimas į žaliavas? Yra 5 pagrindiniai investavimo į žaliavas variantai: naudojantis CFD, pasirinkimo sandoriais, ateities sandoriais, ETF arba investuojant į šio sektoriaus įmonių, pavyzdžiui, naftos bendrovių ar aukso kasyklų, akcijas. 

Ką reiškia investavimas į žaliavas? 

Investavimas į žaliavas arba prekyba žaliavomis yra viena iš seniausių investavimo formų: tai prasidėjo kaip mainai – tai yra produktų ar medžiagų mainai.

Pirmieji žaliavų ateities sandoriai buvo sudaryti dar Mesopotamijoje. Viduramžiais buvo investuojama į žaliavas, kai ūkininkai bandė užsitikrinti būsimą derliaus pirkimą. Tokiu būdu jie parduodavo planuojamą derlių už iš anksto nustatytą kainą.

Šiuolaikinė prekyba žaliavomis iš tikrųjų prasidėjo, kai 1848 metais buvo sukurta Čikagos prekybos taryba, viena populiariausių prekiautojų, institucijų ir spekuliantų rinkų šiandien.

Bet kas yra žaliavos?

Žaliavos arba prekės yra produktai, kuriais prekiaujama rinkose, kurių pagrindinė ypatybė yra ta, kad jos paprastai yra pagrindinės sudėtingesnių prekių ar paslaugų sudedamosios dalys. Pavyzdžiui, cukrus arba kakava yra pagrindiniai šokolado produktai.

Paprastai sakant, žaliavos yra kasamos, auginamos arba gaminamos. 

Pagrindinis skirtumas tarp žaliavų ir kitų prekių yra tas, kad žaliavos yra standartizuotos. Tai reiškia, kad nesvarbu, kas ir kur yra pagamino žaliavą, jos vienetai bus daugmaž vienodos kokybės ir kainos. Todėl 500 gramų cukraus turėtų tokią pat vertę, jeigu jis būtų pagamintas Indijoje, Brazilijoje ar Tailande.

Investicijoms naudojamos žaliavos

Investavime arba prekyboje žaliavomis yra skiriamos keturios pagrindinės kategorijos, kuriose prekiaujama kiekvienu atskiru produktu:

Žaliavų rūšys
Žemės ūkio produktai Tai neapdoroti produktai, tokie kaip cukrus, medvilnė, kavos pupelės ir kt.
Energetiniai produktai Nafta (WTI arba BRENT), dujos, elektra.
Metalai Tai apima tauriuosius metalus, tokius kaip auksas, sidabras ir platina, bei netauriuosius metalus, tokius kaip varis. 
Gyvulininkystės produktai Apima kiaules ir galvijus apskritai, taip pat kitus mėsos produktus.

Tai tik nedidelis keturių pagrindinių žaliavų rinkos kategorijų prekių pasirinkimas.

Toliau pateikiame labiausiai prekiaujamų žaliavų sąrašą, 7 labiausiai prekiaujamos žaliavos 2023 metais:

  • BRENT ir WTI nafta
  • Gamtinės dujos 
  • Auksas 
  • Sidabras 
  • Varis 
  • Kava 
  • Cukrus 

Nafta (BRENT IR WTI)

Pirmieji du iš mūsų sąrašo, tikriausiai, nestebina net tų, kurie nėra susipažinę su prekyba žaliavomis. Žalia nafta vis dar labai paklausi, nes jos dėka varomi mūsų automobiliai, šildomi namai ir gaminamos trąšas, pesticidai beu plastikas.

BRENT nafta yra vienas iš dviejų etalonų, kitas – WTI nafta. Tiek BRENT, Europos lyginamasis etalonas, tiek WTI, JAV etalonas, priklauso nuo pasaulinės pasiūlos ir paklausos, bet taip pat yra ypač jautrūs geopolitiniams įvykiams.

Geras to pavyzdys paskutinę 2022 metų vasario savaitę, kai dėl Rusijos karo Ukrainoje naftos kaina smarkiai išaugo. Dėl šių įvykių BRENT kaina pirmą kartą nuo 2014 metų pakilo virš 100 JAV dolerių už barelį. WTI taip pat užfiksavo aukščiausią lygį nuo 2014 metų ir pasiekė 100 JAV dolerių.

Šiuo metu abiejų rūšių naftos kaina yra maždaug 80 JAV dolerių, bet kaina artimiausiais mėnesiais turėtų kilti dėl OPEC šalių paskelbto gamybos mažinimo.

Šaltinis: TradingView

Gamtinės dujos

Gamtinės dujos yra pagrindinis pasaulinės energijos šaltinis, esantis giliai po žeme. Nors tai yra neatsinaujinantis energijos šaltinis, gamtinės dujos yra švariausiai deginantis iškastinis kuras ir yra labai universalios, tenkinančios daugelį tų pačių poreikių kaip ir žalia nafta.

Tarptautinė energetikos agentūra (IEA) skaičiuoja, kad iki 2040 metų gamtinių dujų paklausa padidės 30 procentų, o tai išryškina pasaulinę šio kuro svarbą.

Kaip ir naftos, gamtinių dujų paklausa pasižymi tendencija didėti stiprių ekonominių rezultatų laikais. Silpnų ekonominių rezultatų metu yra atvirkščiai.

Kiti veiksniai, veikiantys gamtinių dujų kainą, yra stichinės nelaimės, galinčios kelti grėsmę pasiūlai arba, vėlgi, geopolitiniai įvykiai. Dėl jau minėto karo kilo gamtinių dujų kainos, nes Rusija yra viena didžiausių dujų gamintojų ir tiekėjų pasaulyje.

Toliau pateiktame grafike matome, kaip dujų kainos šoktelėjo į viršų prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje ir išliko iki 2022 metų rugpjūčio mėnesio. Nuo to laiko kaina krenta atgal, kol pasiekia maždaug 2,1 JAV dolerio.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, NGAS 2017 m. kovo 12 d. – 2023 m. balandžio 14 d. savaitinis grafikas. 2023 m. balandžio 14 d. duomenys. Atminkite, kad ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų ateityje.

Auksas

Šis taurusis metalas vertinamas ištisus šimtmečius. Auksas dabar daugiausia naudojamas papuošalų gamybai ir kaip investicinė priemonė. Jis kasamas daugiausia Kinijoje, Australijoje, Rusijoje ir JAV.

Auksas laikomas saugaus prieglobsčio aktyvu, nes ekonominių ir politinių neramumų metu linkęs brangti. Todėl neapibrėžtumo laikais investuotojai linkę nukreipti savo pinigus į tokias investicijas kaip auksas.

Kaip minėjome, aukso paklausa didėja esant ekonominiam neapibrėžtumui, o tai savo ruožtu kelia jo kainą. Be to, prekyba auksu gali būti naudojama apsidrausti nuo infliacijos ar valiutos devalvacijos, o tai reiškia, kad jo kaina paprastai yra atvirkštinė JAV dolerio atžvilgiu.

Šio straipsnio rašymo metu (2023 m. balandžio 14 d.) aukso kaina vėl veikė kaip saugus aktyvas ir fiksavo augimą dėl neapibrėžtumo dėl pasaulinės ekonominės situacijos, kai infliacija šoktelėjo į viršų, o centriniai bankai didino palūkanų normas, kad galėtų su tuo kovoti.

Pateiktame grafike matome du pastarųjų penkerių metų pikus: pirmasis susiformavo praėjus keliems mėnesiams nuo pandemijos pradžios, o antrasis – nuo ​​Rusijos karo Ukrainoje pradžios.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, aukso 2017 m. gruodžio 17 d. – 2023 m. balandžio 14 d. savaitinis grafikas. 2023 m. balandžio 14 d. duomenys. Atminkite, kad ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų ateityje.

Sidabras

Sidabras taip pat yra taurusis metalas. Skirtingai nuo aukso, maždaug pusė sidabro paklausos atsiranda dėl jo pramoninio panaudojimo, pavyzdžiui, saulės baterijoms ir elektros gaminiams.

Tačiau, kaip ir aukso, didžiąją jo paklausos dalį kontroliuoja juvelyrinių dirbinių sritis ir investicijos. Nors sidabras taip pat laikomas saugiu prieglobsčiu, jis nėra toks patikimas kaip auksas dėl to, kad aukso vertė mažiau priklauso nuo pramonės.

Kadangi sidabras yra saugus prieglobstis, todėl jo kaina dažnai kyla ekonominių ar geopolitinių neramumų metu. Sidabras dažniausiai išgaunamas iš kitų metalų rūdų, o tai reiškia, kad šių kitų metalų kainų svyravimai turi įtakos ir prekybai sidabru.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, sidabro 2020 m. balandžio 6 d. – 2023 m. balandžio 14 d. savaitinis grafikas. 2023 m. balandžio 14 d. duomenys. Atminkite, kad ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų ateityje.

Varis

Varis yra labai svarbus metalas šiuolaikiniame pasaulyje. Kadangi jis yra puikus elektros ir šilumos laidininkas, jis plačiai naudojamas elektronikos ir statybos pramonėje. Čilė yra pagrindinė jo gamintoja, kuri 2019 metais pagamino 28 procentus viso pasaulio vario. Peru, Kinija ir JAV taip pat yra svarbūs, nors ir mažesni, gamintojai.

Vario kaina dėl panaudojimo gamyboje labai priklauso nuo ekonominės produkcijos, todėl netauriųjų metalų paklausa laikoma patikimu ekonomikos sveikatos rodikliu.

Sparčiai besivystančios rinkos užima didelę vario rinkos dalį dėl išaugusio naujo būsto, transporto infrastruktūros ir elektronikos poreikio. Besivystančių rinkų augimo sulėtėjimas gali turėti didelį neigiamą poveikį vario kainai ir atvirkščiai.

Vario, skirtingai nei aukso ar sidabro, kaina krito, kai Rusija sukėlė Ukrainoje karą.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, vario 2016 m. gruodžio 4 d. – 2023 m. balandžio 14 d. savaitinis grafikas. 2023 m. balandžio 14 d. duomenys. Atminkite, kad ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų ateityje.

Kava

Apskaičiuota, kad visame pasaulyje suvartojama 2,25 milijardo puodelių kavos per dieną, todėl nenuostabu, kad kava yra mūsų labiausiai prekiaujamų prekių sąraše. Kavos pupelės auginamos daugiau nei 50 šalių, vadinamoje „kavos juostoje“, o Brazilija yra didžiausia jos gamintoja.

Yra dvi pagrindinės kavos rūšys, kurios ir sudaro didžiąją dalį visos kavos: „Arabica“ ir „Robusta“. „Arabica“ kava paprastai laikoma aukštesnės kokybės, todėl ji populiarėja ir siekia apie 60 procentų viso kavos suvartojimo.

Kalbant apie prekybą žaliavomis, „Arabica“ kainos paprastai būna stabilesnės, o „Robusta“ – daugiau svyruoja.

Žemės ūkio žaliavų kainai gali turėti didelės įtakos ir oro sąlygos. Nepalankios sąlygos trukdys gamybai, sumažina pasaulinę pasiūlą ir dėl to padidina kainą. Žinoma, būna ir priešingai.

Daugiau nei 65 procentų kavos pagamina tik penkios šalys (Brazilija, Vietnamas, Kolumbija, Indonezija ir Etiopija), o tai reiškia, kad jeigu vienoje šių šalių kils politiniai ar socialiniai neramumai, pasaulinė pasiūla gali būti smarkiai paveikta. Kavos rinkos linkusios labai greitai reaguoti į bet kokį nepageidaujamą įvykį gaminančiose šalyse.

Nepaisant didelio pasaulinio vartojimo lygio, kava nėra būtinybė. Tai reiškia, kad jos pasaulinė paklausa gali kilti ir mažėti, priklausomai nuo ekonomikos būklės.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, kavos 2016 m. rugpjūčio 28 d. – 2023 m. balandžio 14 d. savaitinis grafikas. 2023 m. balandžio 14 d. duomenys. Atminkite, kad ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų ateityje.

Cukrus

Cukrus jau seniai yra labai paklausi prekė. Dėl jo naudojimo maisto produktuose ir gėrimuose visame pasaulyje kartu su kitais mažiau žinomais panaudojimo būdais, tokiais kaip medicinos įranga ar grožio produktai, cukrus yra viena iš labiausiai prekiaujamų prekių rinkoje.

Nors šiais laikais cukrus yra daug labiau prieinamas, jis vis dar laikomas prabangos preke, o tai reiškia, kad, kaip ir kitų šiame sąraše esančių pagrindinių produktų, jo paklausa, taigi ir kaina, yra linkusi teigiamai koreliuoti su ekonominiais rodikliais.

Daugumoje išsivysčiusių šalių sveikatos problemos, susijusios su nesaikingu cukraus vartojimu, yra gerai žinomos, o tai yra veiksnys, galintis sukelti paklausos ir kainų sumažėjimą ateityje.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, cukraus 2016 m. gruodžio 4 d. – 2023 m. balandžio 17 d. savaitinis grafikas. 2023 m. balandžio 17 d. duomenys. Atminkite, kad ankstesni rezultatai negarantuoja būsimų rezultatų ateityje.

Su „Admirals“ galite pasiekti šiomis ir dar 21 žaliava, kuriomis prekiaujama rinkose.

Išsamiau apie prekybą žaliavomis šiame mūsų seminaro įraše:

Kaip veikia žaliavų rinka?

Žaliavų rinka yra organizuota ir reguliuojama rinka, palengvinanti investicijas į žaliavas: parduodamos ir perkamos sutartys, kurių vertė yra susijusi su produkto kaina.

Sutarties pirkėjai paprastai prisiima prekės pristatymą, o pardavėjas sutinka ją pristatyti už iš anksto nustatytą kainą. Kiekvienos sutarties standartinės charakteristikos yra:

Kiekis

Tai galima matuoti įvairiais skirtingais vienetais, pavyzdžiui, kilogramais, svarais, litrais, bareliais, tonomis ir pan.

Kokybė

Tai gali būti žaliavos grynumas, priedų dalis ir kt.

Kaina

Tam tikro produkto pirkimo arba pardavimo kaina

Pristatymas

Nustatoma pristatymo data, vieta ir būdas. Paprastai sutartys reguliuojamos finansiškai, o ne fiziškai.

Pagrindiniai žaliavų rinkos dalyviai yra:

Tiekėjai Tie, kurie tiekia produktus. Be jų nebūtų žaliavų rinkos. Tai yra kasybos įmonės, ūkininkai ir pan. Gamintojai dažnai parduoda sutartis, kol pačio produkto dar neturi. Taip jie užfiksuoja savo būsimos produkcijos kainą.
Vartotojai Įmonės ir asmenys, kuriems reikia konkretaus produkto, kurį vėliau nori įtraukti į savo gamybos procesus. Pavyzdžiui, šie vartotojai gali nusipirkti tam tikra kaina plieno prieš pradėdami savo statybos projektą, nes bijo, kad plieno kaina išaugs ir dėl to pabrangs visa statyba.
Spekuliantai ir prekiautojai Tai yra žmonės, kurie spėlioja kainų judėjimo kryptį. Jie yra svarbūs žaliavų rinkai, nes suteikia didelį likvidumą dviem pagrindinėms – tiekėjų ir vartotojų – grupėms.

Galimi prekybos žaliavomis būdai

Vienas iš būdų investuoti į žaliavas – tiesiogiai susisiekti su žaliavų šaltiniu ir nupirkti reikiamas prekes. Laikui bėgant, jeigu žaliavų kainos pakils, galite vėl eiti į rinką ir rasti, kas iš jūsų tą žaliavą pirks, ir, galima tikėtis, uždirbti iš kainų skirtumo.

Kitas klausimas, ar tai ištikrųjų įmanoma, kad jūs tiesiogiai susisiektumėte su naftos arba cukraus gamintoju ir iš jo pirktumėte prekes? Tokiu atveju jūs taip pat turėtumėte surasti pirkėją savo prekėms. Oi, ir nepamirškime dar to, kad turėsite saugoti ir sandėliuoti savo žaliavas, nes tai juk fizinės prekės!

Pavyzdžiui, cukraus gamintojai parduoda tik po 112 000 svarų. Tai apie aštuonis su puse karto daugiau nei sveria dramblys. Ar turėtumėte kur tokį didelį kiekį laikyti? Tai gana mažai tikėtina!

Taigi ar yra koks nors kitas būdas investuoti į žaliavas? Atsakymas yra taip!

Vienas iš tokių būdų yra prekiauti produktais per brokerį. Taigi pažiūrėkime, kaip tokiu būdu investuoti į žaliavas ir kodėl tai yra populiariausias būdas.

Žaliavų CFD prekyba

CFD (arba susitarimas dėl kainų skirtumo) leidžia prekiautojui spekuliuoti rinkos kainų kilimu ir kritimu, net neturint realaus produkto – šiuo atveju žaliavos.

Iš esmės, CFD yra sutartis tarp dviejų šalių – prekiautojo ir brokerio. Pasibaigus sutarčiai, abi šalys pasikeičia skirtumu tarp prekės kainos sutarties sudarymo metu ir prekės kainos sutarties pabaigoje. Paprastai prekiautojas moka skirtumą tarp prekės, kuria jis prekiauja, pradinės ir galutinės kainos.

Pagrindinė priežastis, dėl kurios prekiaujama CFD, – tai labai paprastas sandorių sudarymas ir užbaigimas, lyginant su kitais prekybos mechanizmais. Tai nereiškia, kad tokia prekyba yra labai lengva, bet ji turi tam tikrų privalumų, pavyzdžiui:

✅ Svertas – mažmeninių sąskaitų prekiautojas gali prekiauti pozicijomis dvidešimt kartų didesnėmis už jo balansą. Profesionalus prekiautojas gali prekiauti penkis šimtus kartų didesnėmis pozicijomis nei jo balansas.
✅ 24h/5d – prekiautojai gali prekiauti dvidešimt keturias valandas per parą ir penkias dienas per savaitę įvairiomis žaliavomis visame pasaulyje.
✅ Nulinis komisinis mokestis – prekiautojai gali prekiauti su nuliniu komisiniu mokesčiu, o pradėti prekybą gali vos nuo 200 eurų savo sąskaitoje.
✅ Pelnas tiek rinkai kylant, tiek krentant – žinoma, jeigu tik pagaunate teisingą kryptį! Priešingu atveju galite patirti nuostolių.

Prekyba žaliavomis, naudojantis ateities sandoriais

Kaip jau minėjome, ateities sandoriai yra sutartys, kuriomis pardavėjas sutinka parduoti pirkėjui fiksuotą tam tikro produkto kiekį tam tikrą dieną ateityje. Pirkėjas sutiktų su fiksuota kaina, kad nusipirktų pagrindinį produktą iš pardavėjo sutarties galiojimo dieną.

❗ Istoriškai pasibaigus ateities sandoriui, produktas iš pirkėjo pereina pas pardavėją. Tačiau šiandien daugelis prekiautojų naudojasi ateities sandoriais kaip priemone spekuliuoti prekių kainomis ir neketina turėti prekės pasibaigus sutarčiai.

Paprasčiausiai, jeigu žaliavų kaina padidėja nuo sutarties pirkimo dienos iki sutarties galiojimo pabaigos dienos, prekiautojas gali parduoti ateities sandorius su pelnu. Jeigu kaina krenta – prekiautojas patirs nuostolius.

Vienas iš investavimo į žaliavas su ateities sandoriais pranašumų yra tas, kad šiuo atveju galima naudoti finansinį svertą, todėl prekiautojai gali atidaryti didesnes pozicijas, nei galėtų nusipirkti tiesiogiai iš savo turimų lėšų.

Nors dėl finansinio sverto ateities sandoriai gali pasirodyti labai patrauklūs pradedantiesiems prekiautojams, vis tik tai yra labai sudėtinga veikla, nes vertinant rinkos kainas ir prognozuojant, kuria kryptimi jos judės, reikia išanalizuoti daugybę veiksnių.

Prekyba žaliavomis, naudojantis pasirinkimo sandoriais

Kaip ir ateities sandoriai, pasirinkimo sandoriai yra dar viena išvestinių finansinių priemonių rūšis, leidžianti prekiauti kintančia produkto verte, o paties produkto nereikia pirkti tiesiogiai.

Pasirinkimo sandoriuose taip pat galima naudoti svertą.

Pasirinkimo sandoriai yra dviejų tipų: pirkimo ir pardavimo.

1️⃣ Pirkimo pasirinkimo sandorio savininkas turi teisę, bet ne pareigą, nusipirkti žaliavų ateities sandorių už nustatytą kainą nurodytą dieną arba anksčiau.
2️⃣ Pardavimo pasirinkimo sandorio savininkas turi teisę, bet ne pareigą parduoti ateities sandorius pagal nustatytą kainą galiojimo pabaigos dieną arba anksčiau.

Jeigu pasirinkimo sandorio kaina taps aukštesnė už pradinę kainą, pirkimo galimybė gali būti parduota su pelnu. Pardavimo atveju yra priešingai: būsimoji kaina turi būti mažesnė už pardavimo kainą.

Tai reiškia, kad pasirinkimo sandorių prekiautojai turi atsižvelgti ne tik į tai, kaip pasikeis rinkos kainos pagal jų strategiją, bet ir į šių pokyčių laiką.

Prekyba žaliavomis, naudojantis ETF

ETF arba biržoje prekiaujami fondai – tai fondai, kurie investuoja į finansinių priemonių grupes. Jūs, kaip prekiautojas, galite investuoti į ETF per brokerį arba vertybinių popierių biržoje.

ETF geriausiai žinomi kaip akcijų paketai, tačiau kai kurie ETF investuoja ir į fizinius produktus, tokius kaip aukso luitai, o dar kiti investuoja į žaliavų ateities sandorius arba pasirinkimo sandorius.

ETF prekyba yra susijusi su rizika, kurią atspindi juose esančių aktyvų rizika. ETF, kurie investuoja į fizinius produktus, patiria panašią riziką kaip ir tiesioginės investicijos į fizinius produktus, o tie, kurie investuoja į ateities sandorius, patiria panašią riziką, kaip, pavyzdžiui, tiesiogiai perkant ateities sandorius.

Vienas pagrindinių tokių investicijų pranašumų yra diversifikavimas, susijęs su investavimu į įvairius aktyvus per fondą, o ne pasirenkant individualų aktyvą, į kurį reikia investuoti. Tačiau tai taip pat gali reikšti, kad jūs praleisite didelius atskirų produktų judėjimus.

Investavimas į žaliavų akcijas

Žaliavų akcijos reiškia įmones, gaminančias žaliavas. Teorija yra tokia, kad šių bendrovių pajamos yra pagrįstos jų parduodamo produkto kaina: jeigu produkto kaina didėja, tai turėtų didėti ir įmonės pajamos, ir jos akcijų kaina.

Tačiau šio požiūrio iššūkis yra tas, kad be veiksnių, galinčių turėti įtakos žaliavų kainoms, prisideda veiksniai, turintys įtakos ir prekių gamintojo pajamoms. Tai gali būti:

❎ Rinkos konkurencija
❎ Verslo išlaidos
❎ Palūkanų normos
❎ Vietos ekonomikos rezultatai
❎ Kainos ir uždarbio augimas arba mažėjimas

Investuokite į geriausias pasaulyje prekybos priemones

Ranka pasiekiama tūkstančiai akcijų ir ETF

Prekyba žaliavomis – kaip investuoti efektyviau

Aptarėme skirtingas žaliavų rūšis ir skirtingus investavimo bei prekybos būdus. Tačiau dar neaptarėme, kaip reikėtų efektyviau investuoti į žaliavas. Nors tai negarantuoja šimtaprocentinės sėkmės, vis tik galite pabandyti keletą dalykų, kad padidintumėte savo sėkmės šansus prekiaudami žaliavomis. Tai apima:

✅ ️ Gerus mokymus
✅ ️ Rinkos analizę
✅ ️ Rizikos valdymą
✅️ Porfelio diversifikavimą

Tikimės, kad šis straipsnis jums buvo naudingas – jūs sužinojote apie pagrindines žaliavų rinkas ir tai, kas daro įtaką žaliavų kainoms. Taip pat sužinojote įvairių investavimo į žaliavas būdų, pradedant fizinio aktyvo pirkimu ir baigiant prekyba žaliavų CFD.

Jeigu išmokote prekiauti demonstracinėje sąskaitoje ir manote, kad esate pasirengę atidaryti realią prekybos sąskaitą, spauskite šią reklaminę juostą ir pasirinkite norimą sąskaitos tipą:

Prekiaukite „Forex“ ir CFD

Gaukite prieigą prie daugiau kaip 40 valiutų porų CFD 24 valandas per parą, 5 dienas per savaitę

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

Kaip reguliuojamas brokeris, suteikiame galimybę naudotis populiariausiomis prekybos platformomis pasaulyje ir prekiauti sandoriais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis ir biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Atsakomybės ribojimas: pateikti duomenys apima papildomą informaciją apie visas analizes, skaičiavimus, prognozes ar kitus panašius vertinimus ar informaciją (toliau – „Analizė), skelbiamą Admirals" interneto svetainėje. Prieš priimdami kokius nors investicinius sprendimus, atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:

  1. Tai yra rinkodaros pranešimas. Ši Analizė skelbiama tik informaciniais tikslais ir jokiais atvejais neturėtų būti aiškinama kaip patarimas ar rekomendacija dėl investavimo. Šis pranešimas nėra parengtas pagal teisinius reikalavimus, skirtus skatinti investicinių tyrimų nepriklausomumą ir jam netaikomas joks draudimas, susijęs su investiciniais tyrimais.
  2. Sprendimą dėl investavimo priima kiekvienas klientas pats, o „Admirals“ nebus laikoma atsakinga už jokius nuostolius ar žalą, atsiradusią dėl tokio sprendimo, nepriklausomai nuo to, ar jis buvo pagrįstas šia Analize, ar ne.
  3. Analizę parengė nepriklausomas analitikas, remdamasis savo asmeniniu vertinimu.
  4. Siekdama užtikrinti savo klientų interesų apsaugą ir išlaikyti Analizės objektyvumą „Admirals“ sukūrė atitinkamas vidaus procedūras interesų konfliktų prevencijai ir valdymui.
  5. Nors siekiant užtikrinti visų Analizės šaltinių patikimumą ir visos informacijos pateikimą laiku, kuo įmanoma suprantamiau, tiksliau ir išsamiau, yra dedamos visos įmanomos pastangos, „Admirals“ negarantuoja Analizėje pateikiamos informacijos tikslumo ar išsamumo. Pateikti duomenys, kurie yra susiję su ankstesne veikla, nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.
  6. Analizės turinys neturėtų būti aiškinamas kaip išreikštas ar numanomas „Admirals“ pažadas, garantija ar implikacija, kad taikydamas Analizėje nurodytas strategijas klientas gaus pelno, o su tuo susiję kliento nuostoliai gali būti arba bus nedideli.
  7. Bet kokie Pranešime pateikti su finansiniais instrumentais susiję ankstesni ar pagal pavyzdį sukurti veiklos rezultatai neturėtų būti laikomi aiškiai išreikštu ar numanomu „Admirals“ pažadu, garantija ar implikacija dėl būsimų rezultatų. Finansinio instrumento vertė gali padidėti ir sumažėti, o turto vertės išlaikymas nėra garantuotas.
  8. Į Analizę įtrauktoms projekcijoms, atsižvelgiant į Pranešimo temą, gali būti taikomi papildomi mokesčiai, rinkliavos ar kiti mokėjimai. „Admirals“ teikiamų paslaugų kainoraštis yra viešai prieinamas „Admirals“ svetainėje.

Svertinės priemonės (įskaitant sandorius dėl kainų skirtumo) yra spekuliacinio pobūdžio priemonės, dėl kurių gali būti patiriami nuostoliai arba gaunamas pelnas. Prieš pradėdami prekiauti turėtumėte įsitikinti, kad suprantate visą susijusią riziką. 

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Geriausi ETF fondai šiems metams
ETF fondai arba biržoje prekiaujami fondai daro investavimą į fondus daug prieinamesnį mažmeniniams investuotojams, todėl per pastarąjį dešimtmetį jų populiarumas labai išaugo.Dėl to pastaraisiais metais atsirado tūkstančiai naujų ETF. Esant tokiam dideliam pasirinkimui, investuotojams gali būti sun...
Ką geriau pasirinkti – prekybą Forex ar akcijomis?
Svarstote, kas geriau – prekyba Forex ar akcijomis? Šiame straipsnyje palyginsime Forex prekybą su prekyba akcijomis, pagrindinius tarp valiutų ir akcijų egzistuojančius skirtumus, prekybos galimybes ir kitus aspektus. Tikimės, jog tai padės jums apsispręsti, kuo prekiauti šiais metais.Natūralu, kad...
Investavimas į obligacijas – nuo ko pradėti šiais metais?
Obligacijos yra skolos (fiksuotų pajamų) rūšis, leidžianti jų emitentui surinkti lėšų, kad galėtų save finansuoti. Į obligacijas galite investuoti naudodami įvairias priemones, tokias kaip investiciniai fondai, ETF ar ateities sandoriai. Šiame straipsnyje aptarsime kas yra obligacijos...
Daugiau