Saugus investavimas, kai baimė ir panika užvaldo finansų rinkas

Roberto Rivero
10 min.

„Covid-19“, infliacija, palūkanų normų kėlimas ir konfliktai Europoje – tai tik dalis dalykų, šiuo metu sąlygojančių netikrumą pasaulyje, o tai, savo ruožtu, turėjo pastebimą poveikį finansų rinkoms

Tokiais laikais investuotojai atsisuka į vadinamuosius saugaus prieglobsčio aktyvus. Taigi, saugus investavimas glaudžiai susijęs su saugaus prieglobsčio aktyvais – tai yra finansinėmis priemonėmis, kurių vertė padidėja ekonominio nuosmukio laikais arba dėl baimės, susijusios su rizika.

Tokie gynybiniai aktyvai ypač išsiskiria ekonominės krizės metu, nes jie nėra glaudžiai susiję su ekonomikos raida, o tai reiškia, kad jais galima pasinaudoti net ir smukus rinkai.

Kas yra saugus prieglobstis rinkose 

Saugus prieglobstis – tai aktyvai, kurių vertė turėtų išlikti arba padidėti ekonominio netikrumo ir rinkos neramumo laikotarpiais. Investuotojai tokiais laikais ieško saugaus prieglobsčio aktyvų, kad galėtų apriboti galimą rinkos nuosmukį. 

Bet kokioje diskusijoje apie saugų prieglobstį dažnai iškyla daug tų pačių pavadinimų. Tačiau svarbu pažymėti, kad ne kiekviena saugi investicija yra tinkama kiekvienam rinkos nuosmukiui, todėl tai, kas priskiriama prie saugaus prieglobsčio, gali skirtis priklausomai nuo platesnių ekonominių aplinkybių. 

Todėl, norėdami rasti tinkamą saugaus prieglobsčio aktyvą, investuotojai turi atlikti savo tyrimą ir užtikrinti, kad atitinkama investicija atitiktų tai, ko jie nori pasiekti. 

Kaip identifikuoti saugius aktyvus

Saugaus prieglobsčio etiketė aktyvams, kurie siūlo saugumą, kai baimė užvaldo rinkas, „prisegama" dėl kelių priežasčių.

1️⃣ Pirmiausia, todėl, kad šias finansines priemones garantuoja subjektai, kurių patikimumas nekelia abejonių, nes investuotojai tiki, kad jie visada bus mokūs ir niekada neskelbs bankroto. Pavyzdžiui, labiausiai išsivysčiusių šalių vyriausybės.

2️⃣ Antra, todėl, kad investuotojai žino tokių aktyvų istoriją ir žino, kad jie geba išgyventi per visas pasaulio finansines krizes, pavyzdžiui, taurieji metalai.

Apibendrinant galima teigti, kad aktyvas, laikomas saugiu, apima tokias finansines priemones ir žaliavas, kurios:

  • jau ne kartą patvirtino savo gebėjimą išgyventi ir
  • yra išleidžiamos tokio subjekto, kuris yra mokus ir visada gali mokėti.

Kai finansų rinkose kyla panika, investuotojams reikalingas saugus prieglobstis, kad žinotų, kur saugiai investuoti pinigus ir apsaugoti juos nuo artėjančios audros. Dėl to prieglobsčio aktyvai yra iš naujo įvertinami ir stiprėja.

Tačiau, kai pasaulio ekonomikoms sekasi ir horizonte niekas neįžvelgia jokios rizikos, investuotojai pradeda spekuliuoti rizikingesniu turtu. Dėl tokio judėjimo saugaus prieglobsčio aktyvai savo vertę praranda.

Kokiomis savybėmis pasižymi saugus investavimas?

Norėdami geriau suprasti, kas yra saugus investavimas, palyginkime savo kapitalą su žvejybos laivu. Jeigu vandenynas ramus, mes paliekame uostą ir plaukiame žvejoti. Tačiau mes žinome, kad ramūs vandenys gali bet kada pasikeisti, lygiai taip pat kaip ir finansų rinkos. Todėl turime būti budrūs, kad, kilusi audra mus aptiktų ne atviroje jūroje, o saugiame uoste.

Investuotojai daro tą patį: jie renkasi geriau uždirbti mažiau pinigų, tačiau išsaugoti savo kapitalą. Apsaugoti savo kapitalą arba saugiai investuoti pinigus yra pats svarbiausias dalykas.

Saugaus prieglobsčio aktyvai pasižymi tam tikromis savybėmis, kurios paprastai ir prisideda prie šių aktyvų kaip saugaus prieglobsčio reputacijos:

  • Likvidumas: aktyvą bet kuriuo metu galima lengvai konvertuoti į grynuosius pinigus.
  • Funkcionalumas: aktyvas turi būti funkcionalus, tai yra, jo paklausa turi būti užtikrinta ilgą laiką.
  • Ribota pasiūla: pasiūlos augimas niekada neturi viršyti paklausos.
  • Nėra kuo pakeisti: toks aktyvas nėra linkęs senti arba būti pakeistas.
  • Tvarumas laikui bėgant: aktyvas neturi blogėti arba nuvertėti per tam tikrą laiką.

Laikui bėgant populiariausi saugaus prieglobsčio aktyvai keičiasi, todėl svarbu neatsilikti nuo investavimo tendencijų. Tačiau yra tam tikri saugaus prieglobsčio aktyvai, kurie per daugelį metų nepasikeitė ir tebėra populiariausi. Šie aktyvai yra:

  • JAV doleris
  • Japonijos jena
  • Šveicarijos frankas
  • Kai kurių vyriausybių obligacijos
  • Auksas
  • Gynybinės akcijos

Saugus investavimas 

Investuotojai turėtų būti pasiruošę tokiems laikotarpiams, kai finansų rinkos smunka neramumų laikotarpiais, ir suprasti, kokį poveikį rinkos nuosmukis gali turėti ne tik jų pačių investicijoms, bet ir kitoms aktyvų klasėms. 

Toliau apžvelgsime kai kurias populiariausias saugias investicijas, skirtas atlaikyti rinkos neramumus. Tačiau atminkite, kad tai nėra tikslus mokslas, bet kurio aktyvo kainą lemia pasiūlos ir paklausos lygis rinkoje, o rinka ne visada reaguos taip, kaip tikitės.

Be to, populiarūs saugaus prieglobsčio aktyvai, laikui bėgant keičiasi, todėl prieš pradėdami investuoti į saugų prieglobstį turėtumėte žinoti esamas rinkos tendencijas. 

Auksas 

Kai dauguma žmonių galvoja apie saugų prieglobstį, pirmasis dalykas, kuris greičiausiai šauna į galvą, yra auksas.

Nors auksas techniškai neturi jokios vidinės vertės, žmoniją šis blizgusis taurusis metalas traukė ir buvo vertinamas šimtmečius. Tiek daug, kad daugelis didžiausių pasaulio centrinių bankų patys turi dideles aukso atsargas, siekdami sumažinti riziką ir apsidrausti nuo infliacijos. 

Istoriškai ne kartą buvo įrodyta, kad aukso vertė išlaiko ar net padidina savo vertę netikrumo ir rinkos nuosmukio laikais, nors didžioji dalis to nulemta psichologiškai. 

Kaip jau minėjome anksčiau, kainas lemia pasiūla ir paklausa rinkoje. Kai didėja neapibrėžtumas arba pasaulinės rinkos smunka, daugeliui investuotojų pirmasis instinktas yra pereiti prie aukso, nes daugeliui tai yra pirmoji saugi investicija, apie kurią jie pagalvoja.

Tai sukelia aukso paklausos augimą ir dėl to, kadangi aukso pasiūla pasaulyje yra ribota, jo kaina didėja.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, Gold 2019 m. rugsėjo 12 d. – 2021 m. sausio 5 d. dieninis grafikas. 2022 m. kovo 2 d. duomenys. Ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

 

Pateiktame grafike matome, kad „Covid-19“ pandemijos pradžioje, nepaisant iš pradžių kritusios kainos, aukso kaina kitais mėnesiais išaugo. 2020 metų kovo–rugpjūčio mėnesoaos aukso kainos pakilo daugiau kaip 40 % ir pasiekė visų laikų aukščiausią lygį. 

Vyriausybės obligacijos 

Tiems, kurie nėra susipažinę su obligacijomis: jos yra tarsi vertybiniai popieriai, kurie moka palūkanas. Investuotojas, perkantis obligaciją, iš esmės skolina pinigus obligacijų emitentui, kuris įsipareigoja visą pradinę paskolos sumą grąžinti nurodytą dieną ateityje kartu su visomis taikomomis palūkanomis. 

Obligacijas leidžia ir įmonės, ir vyriausybės. Tačiau didžiųjų išsivysčiusių šalių vyriausybių išleistos obligacijos laikomos beveik nerizikingomis, nes visiškai mažai tikėtina, kad tokia vyriausybė nevykdys savo skolos įsipareigojimo. 

Todėl vyriausybių obligacijos, išleistos tokių šalių kaip JAV ar JK, yra visuotinai laikomos saugiomis investicijomis ir ekonominio neapibrėžtumo laikais yra linkusios pritraukti daugiau susidomėjimo. 

Saugaus prieglobsčio valiutos 

JAV doleris, Šveicarijos frankas ir Japonijos jena tam tikru mastu laikomi saugiais aktyvais. Dažnai nepastoviomis aplinkybėmis investuotojai gali konvertuoti savo grynuosius pinigus ir (arba) investicijas į vieną iš šių trijų saugių valiutų. 

  • JAV doleris 

JAV doleris, kaip ir auksas, dažniausiai minimas bet kuriame pokalbyje apie populiariausius saugaus prieglobsčio aktyvus.

Iš tiesų, jos, kaip pasaulio rezervinės valiutos, statusas ir tai, kad daugumos prekių kainos yra nustatomos JAV doleriais, prisideda prie jos, kaip saugaus prieglobsčio, populiarumo neramumų metu. Be to, tai yra pati likvidžiausia valiuta valiutų rinkoje, o tai reiškia, kad investuotojai gali lengvai konvertuoti savo turtą į dolerius ir atgal. 

Toliau pateikiame JAV dolerio indekso, kuris stebi dolerio kursą konkuruojančių užsienio valiutų krepšelio atžvilgiu, diagramą:

  • Šveicarijos frankas 

Dėl tvirtos Šveicarijos ekonomikos, politinio neutralumo, istoriškai žemos infliacijos ir saugaus bankininkystės sektoriaus Šveicarijos franką daugelis taip pat laiko saugia valiuta, o akcijų rinkos neramumų metu franko paklausa dažnai didėja. 

  • Japonijos jena 

Mūsų saugių valiutų trejetuke yra ir Japonijos jena. Jenos, kaip saugios valiutos, atvejis yra įdomus.

Japonijos vyriausybė, jos įmonės ir pavieniai investuotojai linkę laikyti daug pinigų užsienyje esančiuose aktyvuose, todėl ši tauta reguliariai pelno „didžiausio pasaulio kreditoriaus“ titulą. Ypatingą susidomėjimą kelia užsienio vyriausybių obligacijos, kurios paprastai siūlo didesnę grąžą nei Japonijos vyriausybės išleistos žemo pajamingumo obligacijos. 

Tačiau neramumų ar rinkos panikos metu Japonijos investuotojai turi įprotį išlaisvinti daugelį savo užsienio pozicijų ir konvertuoti jas atgal į savo šalies valiutą. Tai padidina jenos paklausą ir atitinkamai padidina jos kainą. 

Jeigu norite labiau įsigilinti į kai kurias šiame straipsnyje minėtas rinkų prekybos sąvokas, galite pasikonsultuoti su prekybos profesionalais mūsų nemokamuose prekiautojų mokymuose internetu. Tad registruokitės į tuos seminarus, kurie jus labiausiai domina. Jums tereikia paspausti šią reklaminę juostą:

Nemokami prekybos seminarai internetu

Dalyvaukite tiesioginiuose seminaruose internetu, kuriuos rengia mūsų prekybos ekspertai

 

Saugaus prieglobsčio akcijos 

Nors kai kurie gali manyti, kad neapibrėžtumo metu akcijų rinkų reikėtų visiškai vengti, yra tokių gynybinių pramonės šakų, kurios paprastai veikia gerai, nepaisant to, kas vyksta platesnėje rinkoje. Kai kurie investuotojai atitinkamas akcijas laiko saugiomis akcijomis. 

Kas yra saugios akcijos? 

Visų pirma reikia ieškoti tokių įmonių, kurios gaminančių neelastingos paklausos prekes, tai yra prekes, kurias žmonės ir toliau pirks, kad ir kas beatsitiktų. 

Pavyzdžiui, įmonės, gaminančios pagrindinius vartojimo reikmenis, tokios kaip „Proctor & Gamble“, komunalinių paslaugų įmonės, tokios kaip „NextEra Energy“, prekybos centrai, tokie kaip „Tesco“, ir tam tikros vadinamosios „nuodėmingos akcijos“, pavyzdžiui, „British American Tobacco“ ar „Diageo“. 

Visos šios įmonės gamina ir parduoda prekes, kurių paklausai didelės įtakos ekonomikos nuosmukis paprastai neturi, todėl tokiais laikotarpiais jos ir toliau dirba gerai. O jeigu šios akcijos savo investuotojams dar moka ir dividendus, ką daro daugelis gynybinių akcijų, tuomet tuo geriau! 

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5“, „Proctor and Gamble“ 2015 m. rugpjūčio 30 d. – 2022 m. kovo 3 d. savaitinis grafikas. 2022 m. kovo 4 d. duomenys. Ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

 

Kaip saugiai investuoti 

„Admirals“ įmonėje mūsų klientai gali susipažinti su daugybe skirtingų saugaus prieglobsčio ir pasinaudoti jais įvairiais skirtingais būdais! 

  • Prekyba saugaus prieglobsčio aktyvų CFD 

„Admirals Trade.MT5“ sąskaitoje galite prekiauti įvairių saugių aktyvų susitarimais dėl kainų skirtumo (CFD), pavyzdžiui: 

  • Aukso
  • Įvairių „Forex“ porų, kuriose yra saugios valiutos
  • JAV dolerio indekso ateities sandoriais 
  • 10 metų Vokietijos Bund ateities sandoriais 
  • 10 metų JAV iždo obligacijų ateities sandoriais

Taip pat tūkstančiais kitų prekybos priemonių! CFD dėka prekiautojai gali pasipelnyti ne tik iš kylančių, bet ir iš krentančių rinkų, niekada neperimant pagrindinio aktyvo savo nuosavybės. CFD taip pat leidžia prekiautojams pasinaudoti svertu. Norėdami atidaryti „Trade.MT5“ sąskaitą, spauskite šią reklaminę juostą:

Prekiaukite „Forex“ ir CFD

Gaukite prieigą prie daugiau kaip 40 valiutų porų CFD 24 valandas per parą, 5 dienas per savaitę

 

  • Investavimas į saugaus prieglobsčio aktyvus

„Admirals Invest.MT5“ sąskaitoje investuotojai gali įsigyti daugiau kaip 4300 akcijų, įskaitant daugybę saugių akcijų, pavyzdžiui, visus aukščiau išvardintus pavyzdžius! 

„Invest.MT5“ sąskaitos privalumai: 

  • Konkurencingos operacijų išlaidos ir jokio sąskaitos priežiūros mokesčio.
  • Galimybė atidaryti sąskaitą su minimaliu vos nuo 1 euro depozitu.
  • Investavimo galimybės iš 15 žinomiausių pasaulio biržų.
  • Galimybė įsigyti kai kurių populiariausių ir įdomiausių viešųjų įmonių dalines akcijas.

Norėdami sužinoti daugiau arba atidaryti „Invest.MT5“ sąskaitą jau šiandien, spauskite šią reklaminę juostą:

Demonstracinė sąskaita be rizikos

Nemokamai internetu registruokite demonstracinę sąskaitą ir tobulinkite savo prekybos strategiją

 

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

„Admirals“ – brokeris, kurio veiklą reguliuoja atitinkamos institucijos, suteikia galimybę naudotis populiariausiomis pasaulyje prekybos platformomis ir prekiauti susitarimais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis bei biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Šis turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas sudaryti sandorį dėl kokio nors finansinio instrumento. Atkreipkite dėmesį, kad ši analizė nėra tikslus dabartinės ar būsimos veiklos rodiklis ir kad rinkos sąlygos laikui bėgant gali keistis. Prieš priimdami sprendimą investuoti, kreipkitės į nepriklausomą finansų patarėją, kad įsitikintumėte, jog suprantate susijusią riziką.

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Kokia gali būti geriausia investicija 2024 metais?
Jeigu galvojate apie savo ilgalaikę finansinę ateitį, investavimas galėtų būti pagrindinė jūsų plano dalis. Šiame straipsnyje aptarsime kai kurias geriausias šių metų investavimo tendencijas ir kas galėtų būti geriausia investicija šiais metais. Galimų geriausių investicijų sąrašas Geriausia...
Euras doleris: kaip investuoti į EUR USD valiutų porą šiais metais
JAV doleris ir euras – dvi žymiausios ir žinomiausios valiutos pasaulyje. Euro ir dolerio santykis arba EUR USD valiutų pora pasižymi pačia didžiausia prekybos apimtimi, prekyba euro dolerio rinkoje yra labai aktyvi – tai labiausiai prekiaujama valiutų pora pasaulio mastu.Nors prekiauti šia priemone...
Svaras doleris: kaip prekiauti GBP USD valiutų pora
Ar žinojote, kad Jungtinė Karalystė yra penkta pagal dydį ekonomika pasaulyje? Tai tik viena iš priežasčių, kodėl Didžiosios Britanijos svaras sterlingų yra viena labiausiai pasaulyje prekiaujama valiuta ir kodėl svaras doleris taip mėgiamas prekiautojų. Svaro ir dolerio ryšys bei ilga istorija...
Daugiau