Investavimas į auksą krizės metu

Boris Petrov
12 min.

Vargu ar pasaulyje surastume kitą tokį aktyvą kaip auksas. Šis taurusis metalas yra labai retas, naudojamas jau tūkstantmečius ir pasižymi dideliu likvidumu, vertės perkėlimu ir apsauga nuo infliacijos. Ir tai tik dalis jo investicinių savybių.

Auksas yra labai patrauklus aktyvas daugeliui investuotojų visame pasaulyje. Tad jeigu jus domina investavimas į auksą – esate tinkamoje vietoje!

Kas yra auksas?

Auksas yra cheminis elementas, tankus blizgus taurusis metalas, priklausantis periodinės lentelės 11 grupės 6 periodui. Tai vienas mažiausiai reaktyvių cheminių elementų ir standartinėmis sąlygomis yra kietas. 

Auksas pasižymi keletu savybių, dėl kurių jis buvo taip vertinamas per visą istoriją:

  • 1️⃣ Retas
  • 2️⃣ Atsparus
  • 3️⃣ Plastiškas
  • 4️⃣ Patrauklios išvaizdos
  • 5️⃣ Gamtoje randamas gryna forma

Auksinės monetos pirmą kartą buvo nukaldintos Lidijos (šiuo metu ši sritis priklauso Turkijai) karaliaus Kroizo įsakymu, maždaug 550 m. pr. Kr. Jos buvo naudojamos kaip valiuta daugelyje šalių prieš įvedant popierinius pinigus.

Tad, aukso istorija yra unikali ir siekia antiką. Lyginant su popierinėmis valiutomis, monetomis ar kitokiu turtu, auksas bėgant metams išlaikė savo vertę ir žmonės jį naudoja kaip būdą perduoti savo turtus iš kartos į kartą.

Kaip panaudojamas auksas?

Auksas yra vienas geidžiamiausių metalų pasaulyje, tačiau kur būtent šis geltonasis metalas pritaikomas? Šis paveikslėlis suteiks mums išsamų aukso paklausos vaizdą:

Visai logiška, kad didžiausia aukso paklausa yra investicijoms (apie 48 %). Kalbant apie panaudojimą pramonėje, nenuostabu, kad didžiausią dalį čia sudaro juvelyrikos pramonė (apie 38 %), o toliau – centriniai bankai. Technologijų sektorius užima ketvirtą vietą pagal aukso paklausą (kiek daugiau nei 8 %).

Žinoma, auksas turi daugybę kitų pramoninių pritaikymo variantų – medicinoje, aviacijoje, saulės energetikoje ir kitose srityse, tačiau pirmiau išvardintos sritys sudaro daugiau kaip 98 % pasaulinės aukso paklausos.

Štai aukso pasiūlos diagrama pagal Pasaulio aukso tarybą:

Čia verta paminėti, kad didžioji dalis aukso papuošalų paklausos kyla besivystančiose rinkose, pavyzdžiui, Kinijoje ir Indijoje.

Ar verta investuoti į auksą?

Auksas kaip aktyvas išsiskiria savo unikaliomis savybėmis. Aukso našumas įrodė, kad jis apsaugo ir pagerina daugumos investicijų portfelių rezultatus. Kaip jau minėjome, net centriniai bankai investuoja į auksą, o tai rodo rimtą pasitikėjimą šiuo aktyvu.

Galime drąsiai teigti, kad aukso kaina ilgainiui kyla. Ypač jeigu pažvelgsime į šio tauriojo metalo grafiką: 

Apibendrindami pateikiame keletą svarbiausių priežasčių, galinčių paskatinti jūsų investavimą į auksą:

  • 1️⃣ Nulinės palūkanos už banko indėlius
  • 2️⃣ Programos, skatinančiospasaulio ekonomiką ir didinančios pinigų pasiūlą
  • 3️⃣ Apsauga nuo infliacijos, kur auksas įrodė savo išskirtines savybes
  • 4️⃣ Vertės perdavimas
  • 5️⃣ Kapitalo prieaugio ir finansinių tikslų siekimo galimybės
  • 6️⃣ Galimybė diversifikuoti savo investicinį portfelį
  • 7️⃣ Labai didelis likvidumas (galite nusipirkti ir parduoti šį aktyvą per kelias sekundes)
  • 8️⃣ Dėl didelio likvidumo galite pasinaudoti mažomis investicinėmis išlaidomis (spredai ir komisiniai)
  • 9️⃣ Mažos pradinės investicijos

Nuo ko priklauso aukso kaina?

Yra daug veiksnių, turinčių įtakos aukso rinkos kainai, ir daugelis iš jų laikui bėgant gali keistis. Tačiau pagrindiniai aukso kainą veikiantys veiksniai, kaip ir bet kurioje kitoje rinkoje, yra pasiūla ir paklausa. Tačiau pasiūlą ir paklausą gali paveikti keletas veiksnių, tokių kaip:

  • Geopolitinis neapibrėžtumas. Pasaulinių ekonominių neramumų metu auksas linkęs klestėti, nes investuotojai perka saugaus prieglobsčio aktyvus
  • Palūkanų normos. Daugelis prekiautojų ir investuotojų naudojasi finansų rinkomis, kad gautų tam tikrą grąžą už savo investuotus pinigus. Kylant palūkanų normoms, aukso patrauklumas mažėja, nes investuotojai gali gauti geresnę grąžą kitose turto klasėse, kurioms taikomos didesnės palūkanų normos. Tai gali būti, pavyzdžiui, valiutos ar obligacijos.
  • Bendrieji ekonominiai duomenys. Kadangi auksas suvokiamas kaip saugaus prieglobsčio aktyvas, bet kokie reikšmingi pasaulio ekonomikos duomenų pokyčiai gali turėti įtakos aukso paklausai. Pavyzdžiui, jeigu pasaulio ekonomika neauga, investuotojai pradeda bijoti sulėtėjimo ir net nuosmukio, tad rizikingų akcijų sąskaita gali kreiptis į prieglobsčio aktyvą, pavyzdžiui, auksą.
  • JAV doleris. JAV dolerio judėjimas gali turėti didelės įtakos aukso kainai. Taip yra todėl, kad auksas yra vertinamas JAV doleriais. Todėl dėl silpnesnio dolerio aukso kainos gali kilti ir atvirkščiai.

Žinoma, tam tikru momentu gali atsirasti ir kitų faktorių, turinčių įtakos aukso kainai, tačiau aukščiau išvardinti gali nulemti tendenciją ilguoju laikotarpiu.

Sužinokite daugiau apie pagrindinius aukso kainą lemiančius veiksnius ir finansų rinkas apskritai mūsų tiesioginiuose seminaruose internetu. Registruokitės dabar ir visiškai nemokamai paspaudę šią reklaminę juostą:

Nemokami prekybos seminarai internetu

Dalyvaukite tiesioginiuose seminaruose internetu, kuriuos rengia mūsų prekybos ekspertai

 

Kiek kapitalo išleisti investuojant į auksą?

Atsakymas į šį klausimą daugiausia priklauso nuo keturių asmeninių veiksnių:

  • 1️⃣ Asmeninių galimybių, kurios yra labai individualios skirtingiems investuotojams ir todėl negalima nustatyti konkrečios sumos, nuo kurios jums pradėti.
  • 2️⃣ Asmeninių finansinių tikslų. Būtina tiksliai žinoti, ko norite pasiekti, investuodami į auksą, kad galėtumėte pasirinkti tinkamas priemones savo tikslams pasiekti.
  • 3️⃣ Asmeninės tolerancijos rizikai. Atsakykite sau į klausimus, kiek galiu sau leisti prarasti?
  • 4️⃣ Jūsų nustatytos investavimo laiko ribos. Apsvarstykite investavimo laiką, kuriam lėšos gali būti skiriamos ir jums jų neprireiks. 

Su kokia rizika susijęs investavimas į auksą

Kaip ir bet kuri kita investicija į auksą pasižymi rizika, kuri apima:

  • Rinkos riziką – jūsų atlikta analizė gali būti klaidinga ir aukso kaina gali nukristi po jūsų investavimo į auksą.
  • Kainos svyravimus – aukso, kaip ir daugumos žaliavų, kainos dažnai gali būti labai nepastovios, o tai patinka ne kiekvienam investuotojui.
  • Pasyvios grąžos nebuvimą – auksas nemoka dividendų kaip akcijos arba palūkanų, kaip obligacijos, o tai yra vienas didžiausių investicijų į tauriuosius metalus trūkumų. Tačiau tai gali pasikeisti, jeigu investuosite į aukso kasybos įmonių akcijas.

Žinoma, šią riziką galima aktyviai valdyti taikant tinkamą aukso pirkimo strategiją ir tinkamą rizikos valdymą.

Daugiau apie investavimą į tauriuosius metalus galite sužinoti šiame vaizdo įraše: 

Investavimo į auksą galimi variantai

Verta prisiminti, kad investavimas į auksą apima daug skirtingų sričių ir tai ne visada turi būti susiję su fiziniu investicinio aukso arba papuošalų pirkimu:

  • Investicinis auksas. Investicinis auksas dažniausiai suprantamas kaip fizinio aukso, pavyzdžiui, aukso luitų, monetų, ar net papuošalų, pirkimas. Nors tai populiariausias investavimo į auksą būdas, fizinio aukso pirkimas dažnai siejamas su tam tikra priemoka (tai yra didesne nei rinkos kaina), didelėmis išlaidomis (komisiniai mokesčiai iki 10 % perkant ir parduodant), potencialiomis sandėliavimo išlaidomis ir didesnėmis pradinėmis investicijos.
  • Kasybos įmonių akcijos. Šis investavimo į auksą variantas pasižymi didesne potencialia grąža nei pats auksas, bet ir didesne rizika bei didesniu likvidumu. Be to, aukso kasybos įmonės gali mokėti dividendus, taip sukurdamos pasyvios grąžos srautą savo investuotojams. Vienos didžiausių aukso kasybos įmonių pasaulyje yra „Newmont Mining“, „Barrick Gold“, „Anglo Gold Ashanti“, „Kinross Gold“, „Freeport McMoran“.
  • Aukso ETF. Investavimas į aukso ETF gali pasiūlyti aukščiau minėtų galimybių pranašumus. Galite pasirinkti ETF su fizine nuosavybe arba ETF, kuris yra aukso kasybos įmonių akcijų krepšelis. Investuojant į ETF privalumai yra mažos sąnaudos, mažos pradinės investicijos, didelis likvidumas ir diversifikacija. Tačiau kai kuriais atvejais ETF gali neatitikti aukso kainos. Štai keletas aukso ETF: VanEck Vectors Gold Miners ETF CFD; Direxion Daily Gold Miners Index Bull 3X Shares ETF CFD ir iShares Gold Trust ETF CFD.
  • Išvestinės finansinės priemonės, tokios kaip CFD, gali pasiūlyti tokias galimybes kaip skolintų vertybinių popierių pardavimas, finansinis svertas ir daugybė trumpalaikių spekuliacijų aukso kaina variantų, tačiau tai susiję su didesne rizika, o realaus pagrindinio aktyvo neįgysite.
  • Aukso ateities sandoriai. Ateities sandoriai yra dar viena išvestinė finansinė priemonė, kuri gali suteikti investavimo į auksą galimybes. Šio varianto pranašumai prieš CFD yra tai, kad susitarimais prekiaujama biržoje, o tai suteikia daugiau skaidrumo ir jokių apsikeitimo sandorio mokesčių. Tačiau, kita vertus, ateities sandoriai tam tikrą nustatytą dieną baigia galioti.

Kiekvienas iš aukščiau išvardintų variantų turi savo privalumų ir trūkumų. Tad kiekvienas investuotojas turi individualiai pasirinkti jam tinkamiausią variantą, atsižvelgdamas į savo asmenines galimybes, asmeninius finansinius tikslus, rizikos toleranciją ir investavimo laikotarpį.

Be to, daugeliui šių investavimo į auksą galimybių jums reikės patikimo investavimo tarpininko arba brokerio.

Investuokite į aukso gavybos įmonių akcijas, aukso ETF, aukso CFD ar aukso ateities sandorius, naudodami pasaulyje populiariausią prekybos platformą „MetaTrader 5“. Atsisiųskite savo „MetaTrader 5“ dabar visiškai nemokamai, paspaudę šią reklaminę juostą:

Daugiafunkcinė platforma Nr. 1 pasaulyje


 

Investavimas į auksą – išvada

Lyginant su kitomis žaliavomis aukso kaina labai svyruoja. O kalbant, ar verta investuoti į auksą, neabejotina, kad auksas bus paklausus dar daug laiko dėl savo istorinės svarbos ir laidumo. Jau pats faktas, kad tai retas ir gražus taurusis metalas, visada vilios investuotojus, o ypač tokiais neramiais ir neapibrėžtais laikais, kaip šis, kuriame mes dabar ir gyvename.

Išbandykite investavimą į auksą, aukso ETF, CFD ar aukso ateities sandorius nerizikuodami savo realiu kapitalu ir naudodami „Admirals“ demonstracinę sąskaitą. Gaukite nemokamą demonstracinę sąskaitą jau dabar, paspaudę šią reklaminę juostą:

Demonstracinė sąskaita be rizikos

Nemokamai internetu registruokite demonstracinę sąskaitą ir tobulinkite savo prekybos strategiją

 

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

Kaip reguliuojamas brokeris, suteikiame galimybę naudotis populiariausiomis prekybos platformomis pasaulyje ir prekiauti sandoriais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis ir biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Atsakomybės ribojimas: pateikti duomenys apima papildomą informaciją apie visas analizes, skaičiavimus, prognozes ar kitus panašius vertinimus ar informaciją (toliau – „Analizė), skelbiamą Admirals" interneto svetainėje. Prieš priimdami kokius nors investicinius sprendimus, atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:

  1. Tai yra rinkodaros pranešimas. Ši Analizė skelbiama tik informaciniais tikslais ir jokiais atvejais neturėtų būti aiškinama kaip patarimas ar rekomendacija dėl investavimo. Šis pranešimas nėra parengtas pagal teisinius reikalavimus, skirtus skatinti investicinių tyrimų nepriklausomumą ir jam netaikomas joks draudimas, susijęs su investiciniais tyrimais.
  2. Sprendimą dėl investavimo priima kiekvienas klientas pats, o „Admirals“ nebus laikoma atsakinga už jokius nuostolius ar žalą, atsiradusią dėl tokio sprendimo, nepriklausomai nuo to, ar jis buvo pagrįstas šia Analize, ar ne.
  3. Analizę parengė nepriklausomas analitikas, remdamasis savo asmeniniu vertinimu.
  4. Siekdama užtikrinti savo klientų interesų apsaugą ir išlaikyti Analizės objektyvumą „Admirals“ sukūrė atitinkamas vidaus procedūras interesų konfliktų prevencijai ir valdymui.
  5. Nors siekiant užtikrinti visų Analizės šaltinių patikimumą ir visos informacijos pateikimą laiku, kuo įmanoma suprantamiau, tiksliau ir išsamiau, yra dedamos visos įmanomos pastangos, „Admirals“ negarantuoja Analizėje pateikiamos informacijos tikslumo ar išsamumo. Pateikti duomenys, kurie yra susiję su ankstesne veikla, nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.
  6. Analizės turinys neturėtų būti aiškinamas kaip išreikštas ar numanomas „Admirals“ pažadas, garantija ar implikacija, kad taikydamas Analizėje nurodytas strategijas klientas gaus pelno, o su tuo susiję kliento nuostoliai gali būti arba bus nedideli.
  7. Bet kokie Pranešime pateikti su finansiniais instrumentais susiję ankstesni ar pagal pavyzdį sukurti veiklos rezultatai neturėtų būti laikomi aiškiai išreikštu ar numanomu „Admirals“ pažadu, garantija ar implikacija dėl būsimų rezultatų. Finansinio instrumento vertė gali padidėti ir sumažėti, o turto vertės išlaikymas nėra garantuotas.
  8. Į Analizę įtrauktoms projekcijoms, atsižvelgiant į Pranešimo temą, gali būti taikomi papildomi mokesčiai, rinkliavos ar kiti mokėjimai. „Admirals“ teikiamų paslaugų kainoraštis yra viešai prieinamas „Admirals“ svetainėje.

Svertinės priemonės (įskaitant sandorius dėl kainų skirtumo) yra spekuliacinio pobūdžio priemonės, dėl kurių gali būti patiriami nuostoliai arba gaunamas pelnas. Prieš pradėdami prekiauti turėtumėte įsitikinti, kad suprantate visą susijusią riziką. 

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Kokia gali būti geriausia investicija 2024 metais?
Jeigu galvojate apie savo ilgalaikę finansinę ateitį, investavimas galėtų būti pagrindinė jūsų plano dalis. Šiame straipsnyje aptarsime kai kurias geriausias šių metų investavimo tendencijas ir kas galėtų būti geriausia investicija šiais metais. Galimų geriausių investicijų sąrašas Geriausia...
Euras doleris: kaip investuoti į EUR USD valiutų porą šiais metais
JAV doleris ir euras – dvi žymiausios ir žinomiausios valiutos pasaulyje. Euro ir dolerio santykis arba EUR USD valiutų pora pasižymi pačia didžiausia prekybos apimtimi, prekyba euro dolerio rinkoje yra labai aktyvi – tai labiausiai prekiaujama valiutų pora pasaulio mastu.Nors prekiauti šia priemone...
Svaras doleris: kaip prekiauti GBP USD valiutų pora
Ar žinojote, kad Jungtinė Karalystė yra penkta pagal dydį ekonomika pasaulyje? Tai tik viena iš priežasčių, kodėl Didžiosios Britanijos svaras sterlingų yra viena labiausiai pasaulyje prekiaujama valiuta ir kodėl svaras doleris taip mėgiamas prekiautojų. Svaro ir dolerio ryšys bei ilga istorija...
Daugiau