Pinigų valdymas rinkų prekyboje – 10 patarimų

Admirals
9 min.

Rinkų prekyba yra rizikingas verslas ir sėkmė čia lydi ne kiekvieną. Tačiau yra daugybė patarimų, kurie gali pagerinti jūsų prekybos rezultatus.

Tarp rizikos valdymo priemonių, leidžiančių prekiautojui išvengti prekybos klaidų ir didinti savo kapitalą, pirmiausia yra pinigų valdymas. Pinigų valdymas rinkų prekyboje padeda iš anksto nustatyti riziką, stiprinti ir užtikrinti drausmę bei perkelti prekybą į aukštesnį lygį.

Suprantama, kad nė vienas iš šiame straipsnyje pateiktų pinigų valdymo patarimų negarantuoja visiško nuostolių išvengimo, bet juos vis tiek gali sumažinti.


Aptarkime pinigų valdymo taisykles, kurias dažniausiai naudoja profesionalūs prekiautojai. Šiuos patarimus pateiksime atsitiktine tvarka, bet jie visi yra svarbūs. Peržiūrėkite juos ir pabandykite įgyvendinti savo prekybos strategijoje.

Kas yra pinigų valdymas rinkų prekyboje?

Pinigų valdymas – tai terminas, vartojamas finansų pasaulyje – ypač svarbus investuojant internetu – siekiant apibūdinti su investicijomis susijusios rizikos valdymą.

Pinigų valdymas yra jūsų gebėjimas valdyti savo pajamas ir investicijas, kad nerizikuotumėte daugiau, nei nustatyta jūsų prekybos strategijoje. Valdyti savo pinigus turite tam, kad uždirbtumėte dar daugiau pinigų, kuo mažiau rizikuodami.

Priežastis, kodėl daugelis prekiautojų praranda pinigus prekiaudami arba investuodami, yra patirties trūkumas, o tai lemia, kad savo prekybos plane jie nepaiso pinigų valdymo principų.

Tad pinigų valdymas rinkų prekyboje yra neabejotinas sėkmės veiksnys tiek pradedantiesiems prekiautojams, tiek ir patyrusiems profesionalams.

Geras prekiautojas naudoja tinkamas prekybos arba investavimo strategiją ir tinkamus pinigų valdymo įrankius. Tad aptarkime kelias pinigų valdymo taisykles:

1️⃣ Pinigų valdymas rinkų prekyboje: mokykitės demonstracinėje sąskaitoje

Jeigu ką tik pradėjote prekiauti rinkose internetu, turėsite daug mokytis. Rinkų prekyboje, kaip ir bet kuriame kitame versle, niekaip neišsiversite be prekiautojų mokymų.

Pirmiausia, rekomenduojame išbandyti prekybą demonstracinėje sąskaitoje. Demonstracinė prekyba leis jums sudaryti prekybos strategiją ir išvengti pradedančiųjų prekiautojų klaidų realiomis sąlygomis, o visų pirma padės nustatyti, kaip valdyti pinigus.

Prekiaukite nerizikingoje demonstracinėje sąskaitoje

Mokykitės prekiauti su virtualiais pinigais

2️⃣ Pinigų valdymas rinkų prekyboje: naudokite pinigų valdymo programinę įrangą

Prekybos platformos siūlo pinigų valdymo įrankius, kurie padeda geriau valdyti riziką ir gaunamus rinkoje rezultatus. „Admirals“ taip pat siūlo ekspertus patarėjus, tokius kaip „Trade Terminal“ ar „Mini Terminal“, kurie yra „ MetaTrader Supreme Edition“ papildinio dalis ir leidžia:

  • Pateikti atidėtus įsakymus
  • Naudoti OCO ir OCA įsakymus
  • Išsaugoti įsakymų šablonus
  • Uždaryti prekybos įsakymus vienu metu
  • Atskirti „MetaTrader“ grafikus kitame ekrane
  • Nustatyti prekybos įspėjimus
  • Sudaryti rinkos įsakymų sąrašus
  • Uždaryti dalį pozicijos pagal pelno tikslą ir nustatytas pinigų valdymo taisykles
  • Automatiškai uždaryti įsakymus

Išskirtinis „MetaTrader Supreme Edition“

Atsisiųskite galingiausią įskiepių rinkinį savo mėgstamai prekybos platformai!

 

3️⃣ Pinigų valdymas rinkų prekyboje: įvertinkite didžiausią galimą nuostolį

Įvertinkite, kiek daugiausia galite prarasti. Daug svarbių pinigų valdymo aspektų kyla būtent iš to. Tikslinga būtų rizikuoti ne daugiau negu 2 % savo bendro kapitalo per vieną sandorį.

Todėl apskaičiuokite riziką, susijusią su kiekviena prekybos pozicija. Visada turite iš anksto žinoti, kiek galite prarasti ir laimėti savo pozicijoje. Jeigu pelno tikimybė yra mažesnė, lyginant su galimu nuostoliu, ieškokite kitos prekybos galimybės.

Galimi nuostoliai – tai veiksnys nulemiantis, kokio dydžio bus jūsų sandoriai. Norėdami apskaičiuoti tinkamą pozicijos dydį, lotų skaičių, spredą, apsikeitimo sandorio mokestį ir visus kitus savo pozicijos parametrus, naudokite mūsų prekiautojo skaičiuotuvą:

Šaltinis: „Admirals“ prekiautojo skaičiuotuvas

4️⃣ Pinigų valdymas rinkų prekyboje: valdykite riziką

Kiekvienam sandoriui nustatykite Stop Loss, tai padeda sumažinti nuostolius ir yra ypač naudingas, kai negalite visą laiką patys stebėti rinkos.

Stop loss nustatymas leidžia prarasti ne daugiau kaip iš anksto žinomą sumą, o tai padeda geriau valdyti savo jausmus prekiaujant. Tad prekiauti be Stop Loss nederėtų.

Svarbiausias patarimas prekyboje – greitai sumažinti nuostolius ir leisti rinkai judėti jūsų naudai. Tam tikslui galite panaudoti slenkantį stop.

Be to, jeigu esate pradedantysis prekiautojas, venkite didelių svertų. Taip nepatirsite didelių nuostolių savo prekybos sąskaitoje. Nors svertas yra vienas iš rinkos privalumų, galintis padėti jums uždirbti daugiau, bet gali būti ir atvirkščiai. Todėl patariame su svertu prekiauti atsargiai.

5️⃣ Pinigų valdymas rinkų prekyboje: valdykite savo emocijas

Investavimo arba prekybos psichologija yra labai svarbi rinkų prekyboje, nes sprendimą pirkti ar parduoti priima žmogus. Rinkų prekyba gali sukelti daugybę emocijų, jaudulio ir nusivylimo. Tačiau atsiriboję nuo emocinio šališkumo, galite daug racionaliau priimti prekybos sprendimus.

Tuo tarpu prekyba pagal emocijas yra pats tikriausias būdas prarasti pinigus. Emocijos gali jus paveikti ir jūs priimsite daug blogų sprendimų, tuo tarpu pasikliovimas sveiku protu gali išgelbėti jus nuo nuostolių.

Rinkų prekiautojai turi sutikti, kad jų įsakymai gali duoti tiek pelno, tiek ir nuostolių. Gera manyti, kad pelnysiesi iš prekybos, tačiau tikėtis tik pelno yra neprotinga. Sėkmingas prekiautojas yra realistas ir pasirengęs bet kokiems rezultatams, visada dėdamas maksimalias pastangas.

Kažkuriuo metu galite patirti didelių nuostolių arba netekti didelės savo kapitalo dalies. Tuomet dažnai norisi pamėginti dar kartą ir susigražinti savo investicijas, sudarius naujus sandorius. Tačiau, kai jūsų kapitalas ką tik sumažėjo – tai yra pats blogiausias laikas didinti riziką, nes labai dažnai tada psichologiškai prekiautojas būna blogos formos ir dėl to gali netekti dar daugiau.

Pavyzdžiui, investuodami 5000 JAV dolerių, prarandate 1000 JAV dolerių – nuostolis sudaro 20 %. Kad padengtumėte šiuos nuostolius, turite gauti 25 % padidėjimą, kad grįžtumėte prie pradinės sumos.

Todėl tokiu atveju geriau sumažinti nuostolingų pozicijų dydį arba padaryti pertrauką tol, kol nustatysite pelningo sandorio galimybę. Visada siekite pusiausvyros, tiek emocinės, tiek pasirenkant sandorio dydį.

6️⃣ Pinigų valdymas rinkų prekyboje: neprekiaukite per daug agresyviai

Per daug agresyvus prekiavimas – tai tikriausiai didžiausia pradedančiųjų klaida. Jeigu kelis kartus pasikartojančios nuostolingos pozicijos išnaudotų visą jūsų kapitalą, tai reiškia, kad jūsų prekyba per daug rizikinga ir agresyvi.

Viena iš priežasčių, kodėl pradedantieji prekiautojai būna per daug agresyvūs yra ta, kad jų lūkesčiai yra nerealistiški. Jie mano, kad agresyvus prekiavimas greičiau atneš didesnį pelną.

Tačiau geriausi prekiautojai siekia pastovaus pelno. Realistiškų tikslų nusistatymas ir konservatyvus požiūris – tai teisingas požiūris prekiaujant rinkose.

7️⃣Pinigų valdymas rinkų prekyboje: būkite optimistiški, bet ne godūs

Prekiaudami nebūkite godūs. Godumas gali paskatinti priimti neteisingus prekybos sprendimus.

Prekyba nereiškia, kad kiekvienas sandoris bus pelningas. Prekyba reiškia rinkos pozicijų atidarymą ir jų uždarymą tinkamu laiku. Visa tai yra susiję su tvirta disciplina ir prekybos strategijos bei prekybos plano laikymusi.

Visais prekiavimo aspektais tai, kas geriausiai veikia, priklauso nuo pačio žmogaus. Kai kurie prekiautojai toleruoja didesnę riziką nei kiti. Bet jeigu esate pradedantysis prekiautojas, tada geriausias patarimas – pradėkite konservatyviai.

8️⃣ Pinigų valdymas rinkų prekyboje: sudarykite prekybos planą

Visada turite sudaryti prekybos planą ir tvirtai laikytis savo prekybos strategijos. Prekybos planas padės suvaldyti jūsų emocijas ir taip pat neleis jums prekiauti tada, kai neturėtumėte to daryti.

Prekybos plane turite iš anksto nustatyti savo įėjimo ir išėjimo taškus bei žinoti, kada pasiimti savo pelną ar sumažinti nuostolius, kad nepasiduotumėte baimei ar godumui. Tai užtikrina prekybos drausmę, kuri yra būtina sėkmingam pinigų valdymui rinkų prekyboje.

9️⃣ Pinigų valdymas rinkų prekyboje: prekybos žurnalas

Norint pagerinti pinigų valdymą, būtinas geras organizavimas. Šia prasme praktiškiausia yra vesti prekybos žurnalą, kuriame bus rašoma:

  • Priežastys, kodėl buvo atidaryta poziciją (techniniai ir (arba) fundamentiniai veiksniai)
  • Kur nustatytas Stop Loss
  • Koks galimas didžiausias šios pozicijos nuostolis
  • Rizikos ir pelno santykis (lygus arba didesnis nei 1:2, gali būti ir 1:1, 1:3, 1:4, priklausomai nuo prekybos stiliaus).
  • Per dieną arba savaitę sukaupti nuostoliai (neturi viršyti 20 % viso kapitalo, kitaip prekybą reikia nutraukti)

Taip mokysimės iš savo klaidų ir tobulinsime savo prekybos strategijas bei metodus.

? Pinigų valdymas rinkų prekyboje: ieškokite naujausios informacijos

Prekiaujant rinkose, visada naudinga apsilankyti prekiautojų forumuose ar kitaip palaikyti ryšį su kitais prekiautojais, kad būtumėte užtikrinti, jog gerai žinote, kas vyksta rinkose.

Rinkų prekiautojas visada turėtų sekti rinkos naujienas ir analizuoti metodus, kuriuos kiti prekiautojai ar investuotojai naudoja, kurdami savo sėkmingą prekybos strategiją.

Nemokami prekybos seminarai internetu

Dalyvaukite tiesioginiuose seminaruose internetu, kuriuos rengia mūsų prekybos ekspertai

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

„Admirals“ – brokeris, kurio veiklą reguliuoja atitinkamos institucijos, suteikia galimybę naudotis populiariausiomis pasaulyje prekybos platformomis ir prekiauti susitarimais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis bei biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Šis turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas sudaryti sandorį dėl kokio nors finansinio instrumento. Atkreipkite dėmesį, kad ši analizė nėra tikslus dabartinės ar būsimos veiklos rodiklis ir kad rinkos sąlygos laikui bėgant gali keistis. Prieš priimdami sprendimą investuoti, kreipkitės į nepriklausomą finansų patarėją, kad įsitikintumėte, jog suprantate susijusią riziką.

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Kas yra treideris ir kuo išsiskiria treiderio darbas?
Treideris – tai asmuo, perkantis ir parduodantis finansinius aktyvus, spekuliuodamas jų kainos judėjimu, kad gautų naudos. Daug kas norėtų gyventi ir dirbti taip, kaip treideriai. Iš tikrųjų treiderio darbas yra daug banalesnis, nei vaizduojama knygose ar rodoma filmuose apie finansų...
Forex patarimai sėkmingai prekybai
Forex prekyba – iš tiesų labai įdomi veikla, suteikianti daug galimybių mokytis ir išbandyti save. Forex prekyba užsiimti gali kiekvienas norintis. Vis dėlto, bendri rezultatai rodo, kad daugybei prekiautojų nepavyksta šioje srityje pasiekti gerų rezultatų. Tiesą sakant, didelė Forex rinkos prekiaut...
Kokie turi būti investavimo tikslai
Jeigu investavimo pasaulyje esate naujokas ir domitės, kaip ir nuo ko čia pradėti, pirmiausia, turėtumėte išsikelti savo investavimo tikslus. Kaip pradedantysis investuotojas ar prekiautojas, užsibrėžę tikslus, kuriuos norite pasiekti, galėsite stebėti savo pažangą, stiprinti motyvaciją ir geriau pa...
Daugiau