Rinkų prekybos psichologija ▶ prekiautojo emocijų valdymas

Admirals
30 min.

Galite puikiausiai žinoti visus techninius indikatorius, visas prekybos strategijas ir prekybos signalus, netgi teisingai prognozuoti, bet atidarote poziciją ir staiga visos šios žinios jums išgaruoja iš galvos: jus paprasčiausiai užvaldo emocijos.

Prekybos psichologija kaip tik ir nagrinėja prekiautojų elgesį ir tinkamą emocijų valdymą. Tad, jeigu jūs norite sužinoti, kas tai yra ir kaip prekiautojui valdyti savo emocijas, skaitykite toliau!

Kas yra prekybos psichologija

Prekyba finansų rinkose dažnai lyginama su kazino: jaudulys, aistros, statymai... Kai prekiautojas tik pradeda savo karjerą, tikrai lengva patekti į šį aistrų ir emocijų sūkurį – tik patyręs prekiautojas gali kontroliuoti savo elgesį rinkose.

Turėkite omenyje, kad bet kuris prekiautojas išgyvena emocijas, ir kai uždirba pelno, ir kai patiria nuostolių, tačiau profesionalai išsiskiria spartietišku reagavimu ir savo emocijų kontrole. Yra tokia nerašyta taisyklė:

▶ Kuo aukštesnis emocionalumo lygis, tuo mažesnis darbo efektyvumas ◀

Atrodo, paprastas dalykas: valdyk savo jausmus ir prekiauk. Tačiau visų mūsų emocijų ir išgyvenimų mechanizmai yra labai sudėtingi.

Tik pradėjus prekiauti beveik neįmanoma susilaikyti nuo laimėjimo džiaugsmo ar liūdesio dėl nesėkmės, tačiau, išmokus prislopinti savo emocionalumą, daug lengviau tapti sėkmingu prekiautoju. Priešingu atveju rizikuojate patekti į liūdną statistiką tų, kurie iškrito pusiaukelėje.

Prekiauti visada turime „šalta galva“, nes turime atsakingai nuspręsti dėl sandorio eigos, kada jį užbaigti, o kada padidinti apimtį – jeigu šie sprendimai bus priimti skubotai ir negalvojant, tada rinkų prekyba taps tiesiog sėkmės žaidimu.

Atminkite, kad mūsų užduotis yra uždirbti pelno, o ne laimėti prizą. Sėkmė tam tikru momentu yra neabejotinai maloni perspektyva, tačiau pernelyg trumpalaikė ir labai iliuzinė.

Prekybos psichologija ir prekiautojo emocijos

Taigi, tikriausiai, jau supratote, kad pagrindiniai prekiautojo priešai yra jų pačių emocijos. Prekybos psichologija padės mums juos kuo geriau jas nustatyti ir valdyti.

Tradiciškai galima išskirti keturias labiausiai kenkiančias būsenas:

Baimė

Godumas

Viltis

Euforija

Kaip bebūtų keista, teigiamos emocijos prekiautojui taip pat nepadeda ir verčia daryti „kvailus dalykus“, tai yra imtis veiksmų, kurių jis net neplanavo.

Norėdami suprasti, kodėl taip blogai, kai prekiaujant rinkose vyrauja jausmai, pažvelkime į pagrindines situacijas ir tipinius pavyzdžius, su kuriais susiduria beveik visi prekiautojai. 

1️⃣ Prekybos psichologija. Baimė

Baimės jausmas paprastai yra pirmoji iš emocijų, kuri pasireiškia žmogui, pradedančiam prekiauti rinkose. Baimę galima suskirstyti į du tipus: 

  • pirminę ir 
  • antrinę.

Pirminė baimė. Fazės

1️⃣ Pradedant prekiauti

Ši baimė pasireiškia pačioje pradžioje, prieš sudarant pirmąjį sandorį. Analizuojate grafikus, žiūrite kotiruotes ir... kyla nepaaiškinama baimė, kad pirmoji jūsų atidaryta pozicija bus nuostolinga.

2️⃣ Neapibrėžtumas

Jūs nusprendžiate, kad esate pasirengę sudaryti savo pirmąjį sandorį, bet iš karto užplūsta netikrumo jausmas. Ką daryti, jeigu sandoris bus neteisingas? Ką daryti, jeigu dar nesu tam pasirengęs?

3️⃣ Abejonės

Abejonė yra kritinio mąstymo pasekmė. Bet kurioje gyvenimo situacijoje, siekiant priimti sprendimą, viskas analizuojama iš skirtingų perspektyvų, sveriant visus už ir prieš, o emocijos taip pat įsitraukia į šį vertinimo procesą.

4️⃣ Chroniška baimė

Kai kuriais atvejais baimė atidaryti pirmąją poziciją gali tapti beveik chroniška: kai žmogus, dar nieko nepadaręs, bijo savaites (ar net daugiau) įeiti į rinką.

Paprastai pirminė baimė įveikiama gana greitai, tačiau kai kurie žmonės priskiriami tokiai prekiautojų kategorijai, kurie iš tikrųjų bijo tapti investuotojais ir prekiautojais.

⚠️ Jeigu niekada nedirbote finansų rinkose, išnagrinėkite šiuos pagrindinius veiksnius, kad žinotumėte, ar susidursite su pirmine baime:

⇨ Polinkis į pernelyg ilgą ir neproduktyvią situacijų analizę – tai yra „ėjimas ratu“ tais pačiais problemos aspektais.

⇨ Netikrumas priimant sprendimą dėl konkretaus fakto (jūs jaudinatės net tada, kai darbas jau atliktas).

⇨ Viską kelis kartus tikrinate (ar aš tikrai uždariau automobilio dureles ir pan.)

⇨ Griežtumas sau ir didelė atsakomybė už kitus.

Įveikti prekybos baimę galima tik tada, jeigu suprantate konkretaus jausmo atsiradimo priežastį ir mechanizmą.

Dažniausi atsikalbinėjimo atvejai dėl pirminės baimės ir galimi kiekvieno atvejo sprendimai:

⭕ „Aš prarasiu savo pinigus“ ➞ sudarykite savo pirmąjį sandorį su nedideliu depozitu. Norint užkariauti rinką, nereikia planuoti ilgalaikės, didelio masto operacijos. Net jeigu pirmasis sandoris nėra pelningas, šios mažos pinigų sumos praradimą laikykite investicija į verslą, tai atneš gerų rezultatų ateityje.

⭕ „Aš neturiu pakankamai žinių. Aš vis dar turiu mokytis" ➞ jeigu prekiautojas negali pateikti nei teigiamų, nei neigiamų savo rezultatų, neįmanoma tinkamai suprasti, ar jam pakanka žinių, ar ne. Savo, kaip prekiautojo, kokybę galite patikrinti tik analizuodami jau atliktų operacijų rezultatus.

⭕ „Jeigu mano pirmasis sandoris bus nuostolingas – tai likimas. Tai ne mano sritis" ➞ toks fatalizmas nėra geriausias asistentas. Prekyba, nusistačius savo likimą, nėra produktyvi.

⭕ „Jeigu prarasiu pinigus, tada esu blogas prekiautojas“ ➞ ar esate geras, ar blogas prekiautojas, galėsite sužinoti, sudarę bent 7–10 sandorių. Nuosekli rezultatų analizė padės nustatyti prekybos klaidas (jeigu tokių yra) ir jas ištaisyti.

⭕ „Aš bijau ir nieko negaliu padaryti“ ➞ bijoti yra normalu, bet visada savo baimę galima suvaldyti. 

Kaip suvaldyti savo baimę finansų rinkose:

✅ Rinkitės pastovesnę finansinę priemonė (pavyzdžiui, EUR /USD valiutų porą).

✅ Sudarykite prekybos planą

✅ Tiesiog paspauskite atitinkamą mygtuką „pirkti“ arba „parduoti“ prekybos platformoje

✅ Pagalvokite, kad 99,9 % atvejų pasaulyje niekas nepasikeičia, kompiuteris toliau dirba, kainos ir toliau juda, o rinka per kelias sekundes „nenuskris“ priešingai jūsų pozicijai.

Daugiafunkcinė platforma Nr. 1 pasaulyje


 

Antrinė baimė. Fazės

Antrinės baimės atsiradimą visada lemia neigiama patirtis, todėl ją „gydyti“ yra sunkiau nei pirminę. Antrinė baimė yra stipresnė už pirminę baimę, nes ji pagrįsta „įrodytais“ nesėkmės faktais: neteisinga prognozė, neteisinga analizė, neteisingas fundamentinių duomenų aiškinimas ir pan. 

Ši situacija yra panaši į plaukimą. Jeigu žmogus dar niekada neplaukė, jis bijos pirmą kartą lipti į vandenį. Tačiau ši baimė yra lengviau įveikiama nei praeityje skendusio žmogaus baimė.

Tačiau mes žinome, kad daug geriau mokėti plaukti, nei nemokėti. Ir nors antruoju atveju baimę įveikti bus sunkiau, vis tiek verta tai padaryti, kad nekartotume praeities klaidų.

1️⃣ Nepavykusios operacijos

Baimė kyla po nuostolingų sandorių. Kartais tam užtenka visai nedidelio nuostolio, o kartais baimė kyla po kelių ne itin sėkmingų sandorių.

2️⃣ Bejėgiškumas

Skirtingai nuo pirminės baimės, antrinė baimė gali paskatinti net labai savimi pasitikintį asmenį patekti į bejėgiškumo situaciją. Gali atsirasti netgi depresijos jausmas ir tai, dar svarbiau, užgožia galimybę tinkamai analizuoti rinką. Tai veikia ne tik emocinę žmogaus būseną, bet ir intelektinius sugebėjimus.

Tokiu atveju į rinka eikite palaipsniui, mažais žingsneliais. Jeigu padarėte klaidų ir bijote jų pasikartojimo, nepasiduokite baimei – viskas yra pataisoma.

Kita vertus būtina suprasti, kad absoliučiai visi prekiautojai išgyvena šį asmeninio tobulėjimo etapą. Kadangi nėra investuotojų ar prekiautojų, kurie nedarytų klaidų, neįmanoma praleisti ir antrinės baimės stadijos.

Ir vėlgi, norint neutralizuoti abejones, būtina suprasti jų esmę:

✅ Kad išsiaiškintumėte, kodėl buvo padarytos klaidos, kurios lėmė nepatenkinamą rezultatą, – visas mintis ir prognozes išsamiai užrašykite savo prekybos žurnale. 

Iš prekybos žurnalo rezultatų prekiautojas turėtų padaryti išvadą:

⇨ Kiek sandorių būtų buvę pelningi, jeigu jie būtų baigti, ir kiek būtų nepelningi.

⇨ Jeigu pagal prognozes vyrauja teigiami rezultatai, padarytos klaidos bus išskirtinai emocinio pobūdžio (pavyzdžiui, prekybos plano pažeidimas).

⇨ Jeigu santykis yra 50/50 arba neigiamų prognozių skaičius yra didesnis nei teigiamų, tada reikia išanalizuoti kiekvieną operaciją, kad suprastumėte, kur padaryta klaida. Paprastai tokiais atvejais būdingas žinių trūkumas.

Jeigu visiems neigiamiems sandoriams būdingi nuolatiniai, bet nedideli nuostoliai, tada galbūt raktas bus neteisingai nustatyti „stop loss“ įsakymai, kuriuos rinka „suvalgo“, nes jie yra per arti įėjimo taško. O galbūt prekiautojas neteisingai interpretuoja techninių indikatorių ar grafikų signalus.

Tai lengva išspręsti, tęskite rinkų prekybos mokymus. „Admirals“ siūlo nemokamus internetinius seminarus visų lygių prekiautojams – pradedantiesiems ir profesionalais. Jeigu norite pagerinti savo žinias, spauskite šią reklaminę juostą:

Nemokami prekybos seminarai internetu

Dalyvaukite tiesioginiuose seminaruose internetu, kuriuos rengia mūsų prekybos ekspertai

 

 

Pagal prekybos planą prekiautojas ketino padaryti taip:

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition“, EURUSD H1 grafikas. 2021 m. gegužės 13 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

Tačiau dėl baimės nepatyręs prekiautojas elgsis taip:

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition“, EURUSD H1 grafikas. 2021 m. gegužės 13 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

Prekybos psichologija – baimės pavyzdžiai

„Atlieku rinkos analizę, sudarau prekybos planą, tačiau įėjęs į rinką prarandu kontrolę ir nesilaikau nustatyto plano. Gaunu neigiamą rezultatą, nes nesilaikau prekybos plano."

Ši situacija yra labiausiai paplitusi. Vos tik atidarius poziciją, automatiškai įsijungia emocijos ir viskas, kas vyksta rinkoje, jau nėra vertinama objektyviai. 

Pradeda rodytis įvairūs techniniai signalai, o nereikalingai informacijai teikiama didelė reikšmė. Be to, prekiautojas mano, kad gali „kontroliuoti“ operaciją ir kištis į jos eigą. Taip atsiranda neplanuoti prekybos plano pakeitimai.

Norėdami to išvengti, skirkite daugiau laiko prekybos plano kūrimui, iš anksto parašykite viską, ką planuojate daryti būdami rinkoje ir ko negalite daryti jokiomis aplinkybėmis.

„Aš uždarau atviras pozicijas anksčiau nei tikėtasi, nes negaliu žiūrėti į nuostolius. Man labiau patinka nedideli nuostoliai, nei laukimas, kol kaina pasieks anksčiau nustatytą pelningą lygį.“

Tai taip pat yra viena iš labiausiai paplitusių netinkamos prekybos dėl baimės formų. Prekiautojas linkęs uždaryti nuostolingus sandorius, kai tik kaina tampa „neigiama“.

Kai sprendžiate, kur geriausia nustatyti „stop loss“, nepasikliaukite dviem ar trimis kriterijais, naudokite bent nuo keturių iki penkių. Tada „stop loss“ įsakymas bus patikimesnis ir teisingesnis. O jūs labiau pasitikėsite.

„Aš iš karto uždarau poziciją, kai tik gaunu nedidelį pelną, nors mano prekybos planas parašytas teisingai ir man sako kitaip.“

Šiuo atveju, dažnai uždarę operaciją ir pastebėję, kad rinka laikosi tos krypties, kurią numatėme savo prekybos plane, poziciją vėl atidarome – vėl atidarote, o tada vėl uždarote per anksti, pavyzdžiui, vietoje planuotų 150 pelno punktų gaunate 30–50 punktų.

Su šia baime galima kovoti tokiu būdu: kai tik sandoris pradeda generuoti pelną, užuot jį užbaigę su minimaliu pelnu, perkelkite savo „stop loss“, kad būtų mažesnis nuostolis uždarymo atveju. Arba naudokite slenkantį stop.

2️⃣ Prekybos psichologija. Godumas

Kita labai paplitusi emocija prekyboje yra godumas.

Rinkose godumas ir baimė yra priešingos emocijos, o baimę patiriantis prekiautojas vargu ar jaučia godumą tuo pat metu. Tiesą sakant, pirmuoju atveju prekiautojas bijo įeiti į rinką, o antruoju atveju jis nerealiai vertina rinką ir dėl to jis taip pat praranda pinigus – tai yra dėl savo ambicijų.

Galbūt vienintelis baimės ir godumo bendrumas yra tas, kad abi emocijas galima kontroliuoti, tiksliai laikantis prekybos plano ir tobulinant prekybos psichologijos bei emocijų valdymo įgūdžius.

Godumas pasireiškia dviem atvejais: 

    • prekiautojas yra iš anksto linkęs į godumą arba 
    • godumas pasireiškia vėliau kaip kelių sėkmingų operacijų rezultatas.

 

☝️ Pirma mintis, sukelianti godumą, yra mintis, kad „galėčiau uždirbti daugiau“.

Išauga pasitikėjimas savimi, manote, kad galite valdyti rinką ir kyla noras naudoti agresyvias strategijas.

☝️ Kodėl kyla tokia mintis?

Noras užsidirbti daugiau pinigų paprastai kyla po kelių sėkmingų sandorių ir įsitikinimo, kad galėjai dar labiau rizikuoti.

☝️ Ką tokiu atveju daryti?

Godumas yra bene žalingiausias jausmas, nes dėl jo sumažėja jūsų atsargumas. Akivaizdu, kad jūs negalite pakeisti savo temperamento, bet galite išmokti tai valdyti ir teisingai organizuoti savo darbą. Prekybos planas čia taip pat yra būtinas, kaip ir baimės atveju.

⚠️ Trumpai tariant, jeigu baimės pasireiškimas kelia grėsmę galimam pelnui, godumas padidina galimus nuostolius.

Toliau pateikiame tipinių situacijų, kuriose atsiskleidžia šis jausmas, pavyzdžius:

◈ 1 situacija

Bandymas įšokti į rinką be išankstinės analizės, paprasčiausiai remiantis tuo, kad rinka, pavyzdžiui, krenta, gali baigtis nesėkme, nes rinka gali staigiai apsisukti, kaip parodyta šiame paveikslėlyje:

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition“ , EURUSD 2020 m. birželio 12 d. – 2020 m. birželio 29 d. H1 grafikas. 2021 m. gegužės 13 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

◈ 2 situacija

Pirmasis pardavimo sandoris buvo sudarytas veikiant norui patekti į rinką, esant stipriam judėjimui žemyn. Antras pardavimo sandoris – dar vienas pardavimo impulsas, pagrįstas idėja, kad uždirbsi daugiau, jeigu daugiau investuosi. Ir pirmas, ir antras pardavimo sandoriai – nuostolingi.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition“ , EURUSD 2020 m. birželio 18 d. – 2020 m. birželio 25 d. H1 grafikas. 2021 m. gegužės 13 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

◈ 3 situacija

Šiuo atveju nesilaikoma iš anksto nustatyto „Take Profit“ ir, norint gauti daugiau pelno, sandoris neužbaigiamas, o to rezultatas – mažesnis pelnas, nei numatyta pagal pradinę idėją.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition“ , EURUSD 2020 m. birželio 10 d. – 2020 m. birželio 17 d. H1 grafikas. 2021 m. gegužės 13 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

Prekybos psichologija – godumo pavyzdžiai

„Kai tik pradedu analizuoti rinką, pažvelgiu į grafiką ir suprantu, kad prasidėjo stiprus judėjimas. Tada manau: turiu veikti greitai, kitaip praleisiu puikią akimirką.“

Tai labai dažna situacija, būdinga rinkų naujokams. Net tie, kurie iš pradžių orientuojasi į stabilią ir ramią prekybą, vos pamatę kainų judėjimą „gyvai“, trokšta ką nors ir nedelsdami daryti.

Tai galima palyginti su kasdienėmis gyvenimo situacijomis. Tarkime, atėjote į autobusų stotelę ir pamatėte, kad autobusas ką tik išvyko ir tolsta nuo stotelės. Ar bėgsite paskui jį? Tai greičiausiai būtų nesąmonė – bandymas pasivyti tai, kas juda greičiau už jus. Daug saugiau ir protingiau laukti kito autobuso.

Situacija finansų rinkose panaši, tik be to, kad jūs niekur nevėluojate, tad nėra jokio reikalo vaikytis „autobuso“. Norėdami patenkinti nepakeliamą norą uždirbti, turime valdyti savo emocijas, analizuoti ir tobulinti prekybos planą.

Norėdami tai padaryti, atidžiai peržiūrėkite VISĄ grafiką. Jūsų užduotis yra pasirinkti tinkamiausią galimybę. Tam reikia skirti laiko, kad galėtumėte tinkamai ištirti rinkos situaciją.

Kitas būdas kovoti su noru „padaryti ką nors iš karto“ yra įsiklausymas į vidinį sveiką protą.

„Turiu kantrybės analizuoti rinką ir parengti prekybos planą, tačiau kai tik sudarau sandorį ir kaina pradeda eiti mano kryptimi, iš karto pagalvoju, kad investavau labai mažai pinigų ir pelnas galėtų būti daug didesnis, todėl pridedu daugiau apimties, nors to net neplanavau.“

Šiuo atveju padaryta klaida yra rizikos valdymo taisyklių pažeidimas. Idėja „pridėsiu dar keletą lotų“ paprastai neįvertina to, kad kartu padidėja ir rizika – tiek pat kartų, kiek pridėjote lotų. O kur dar galima neplanuota rizika!

„Kai turiu atvirą poziciją, o kaina artėja prie pelno lygio, pradedu abejoti, ar teisingai jį nustačiau. Dėl to aš jį perkeliu siekdamas padidinti pelną, nes man atrodo, kad judėjimas dar nesibaigė ir kad galiu laimėti daugiau pinigų.“

Šis godumo atvejis yra rečiau paplitęs nei du ankstesnieji. Prekiautojai, susidūrę su tokiu noru kuo ilgiau išlaikyti savo pozicijas, nežino aukščiau aprašyto baimės jausmo.

Čia būdingas kitoks elgesio modelis, be to, jis skiriasi nuo „nekantraus godumo“ elgesio. Prekiautojas daro šią klaidą, nes:

  • Rinka vis dar juda „teisinga linkme“
  • Nėra jokių ženklų, patvirtinančių rinkos pasikeitimą
  • Dow teorija teigia, kad kainų pokyčiai priklauso nuo tendencijų: tendencija negali staigiai pasibaigti ir t. t.

Norint įsitikinti šio veiksmo klaida, pakanka savęs paklausti: kur dėsime naują Take Profit? Kur yra palankiausia riba? 

Jeigu atsakymas į šį klausimą bus „kai gausiu patvirtinimo signalą apie rinkos pasikeitimą, tada uždarysiu“, tai žinokite, kad vargu ar realiai pamatysite pasikeitimo signalų, nes valdomas emocijų ieškosite signalų, patvirtinančių judėjimo atnaujinimą jūsų linkme. O dėl to pinigų praradimas – neišvengiamas.

3️⃣ Prekybos psichologija. Viltis

Viltis gali atrodyti kaip teigiamas, naudingas ir svarbus jausmas žmogaus gyvenime. Tačiau, kaip tai gali pakenkti prekiautojui? Labai paprastai.

Kai žmogus nusprendžia, kad nori prekiauti, tai daro optimistiškai žvelgdamas į ateitį. Tiesą sakant, visada, kai pradedame studijuoti ką nors naujo ir įdomaus, susiduriame su tam tikru pozityviu požiūriu, kitaip nebūtų prasmės pradėti ką nors naujo.

Tačiau kai tik žmogus pradeda prekiauti rinkoje, viltis gali atsisukti prieš jį, pereinant nuo sveiko optimizmo prie utopinių lūkesčių ir tikėjimo stebuklais. Vienaip ar kitaip svarbu suprasti, koks yra prekiautojo vilties laipsnis tam tikru metu.

Kas yra viltis ir kodėl jos perteklius toks pavojingas? Panagrinėkime tai.

☝️ Kada tai atsiranda?

Viltis visada kyla tuo pačiu metu – būtent tada, kai prekyba pradeda duoti nuostolių.

☝️ Kaip mes tada jaučiamės?

Prekiautojai patiria įvairius jausmus: vieni meldžiasi visiems dievams, kiti mintimis kalbasi su rinka arba daro kitus keistus dalykus.

Svarbiausia neigiama vilties savybė yra ta, kad ji visiškai pagauna žmogų ir užblokuoja visas galimybes pagaliau bandyti išgelbėti situaciją protinės veiklos pagalba.

☝️ Priežastys

Rinkoje turime atvirą poziciją (arba kelias pozicijas), kuri yra nuostolinga. Paradoksas yra tas, kad kuo didesnis nuostolis, tuo ryškesnis vilties jausmas ir tuo didesnis prekiautojo polinkis tikėti stebuklu, o ne savo jėgomis ir intelektu.

☝️ Didelė rizika

Vienu ar kitu laipsniu visi išgyvena viltį, tačiau kai kuriems tai yra nekontroliuojama. Svarbu sugebėti valdyti šį jausmą.

☝️ Ką daryti? 

Viltinga situacija gali tapti nekontroliuojama, jeigu nors kiek arba visai nesilaikome prekybos plano.

Tuo tarpu jeigu prekybos planas bus vykdomas labai griežtai, prekiautojas nesusidurs su tokia vilties būsena, kuomet galėtų pasikliauti tik stebuklu. Tačiau jeigu plano nebus laikomasi, o aplinkybės bus nepalankios atvirai pozicijai, neišvengiamai galite imti kliautis vien tik viltimi. 

1 pardavimo sandoris: įeinama į rinką.

2 pardavimo sandoris: bandymas susigrąžinti nuostolius.

3 pardavimo sandoris: dar vienas beviltiškas bandymas padengti nuostolius.

Šaltinis: „Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition“ , EURUSD H1 grafikas. 2021 m. gegužės 14 d. duomenys. Atkreipkite dėmesį, kad ankstesni rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis.

Kaip matote grafike, nuostoliai gali augti neribotą laiką ir galų gale jums gali nebeužtekti maržos, nes matome, kad augimo tendencija tęsėsi ilgą laiką.

Štai kodėl labai svarbu praktikuotis demonstracinėje sąskaitoje, naudojant virtualias lėšas ir prekiaujant nerizikingoje aplinkoje:

Demonstracinė sąskaita be rizikos

Nemokamai internetu registruokite demonstracinę sąskaitą ir tobulinkite savo prekybos strategiją

 

Prekybos psichologija – vilties pavyzdžiai

„Aš turėjau sudaręs prekybos planą, bet buvau godus ir pozicijos neuždariau su pelnu, todėl dabar sėdžiu ir laukiu, kol kaina vėl sugrįš, tačiau ji vis labiau juda priešingai mano pozicijai... bet aš laukiu ir laukiu..."

Jeigu prekiautojas neturi pakankamai jėgų ištaisyti klaidą ir uždaryti sandorį su mažesniu pelnu, o toliau laukia, kol rinka pasieks savo tikslą, gali sulaukti tokios situacijos, kai bus pasiektas kritinis taškas – tai yra sandoris baigsis priešingai, nei planavote.

Kita vertus, kuo toliau rinka tolsta nuo jūsų prognozuoto pelno, tuo didesnė viltis kyla. Šioje būsenoje prekiautojui būdinga ne tik desperatiškai tikėti, kad atsitiks stebuklas ir viskas bus gerai, bet ir ieškoti jį palaikančių veiksnių.

Klasikinių argumentų, kuriuos prekiautojas naudoja laikydamas atvirą poziciją rinkoje ir tikėdamasis, kad situacija pasikeis jo naudai, pavyzdžiai:

  • Dow teorija teigia, kad kainų pokyčiai kartojasi, o tai reiškia, kad anksčiau ar vėliau rinka turi grįžti prie ankstesnių reikšmių.
  • Techniniai signalai sako, kad rinka tikrai eis mano linkme.
  • Sėkmė ateina tik tiems, kurie gali laukti.

 

Vėliau, jeigu sandoris vis tiek yra „neigiamas“, gali būti naudojami šie argumentai:

  • Negali būti, kad viskas taip blogai.
  • Pozicijos neuždarysiu, kol rinka neatgaus ankstesnių reikšmių.
  • Anksčiau ar vėliau man turi pasisekti.

Visi šie argumentai yra visiškai nenaudingi ir pavojingi, nes pusė jų pagrįsti trumpalaikiais dalykais, tokiais kaip sėkmė, ir tai neturi nieko bendro su įprastu treiderio darbu. Kita pusė remiasi subjektyvia analize, ieškant patvirtinimo jūsų minčiai. 

„Mano pozicija ilgą laiką buvo nuostolinga, tačiau šiuo metu rinka pradeda keistis, todėl aš atidarysiu kitą poziciją, kad atsigaučiau ir padengčiau gautus nuostolius. Todėl aš vis tiek laimėsiu.“

Aprašyta situacija tarp prekiautojų turi savo pavadinimą: „taktika nuostoliams didinti“. Ši taktika yra greičiausias būdas tapti nesėkmingu prekiautoju. Didžiausia klaida, kurią gali padaryti žmogus, yra bandymas tokiu būdu pagerinti situaciją.

Įsivaizduokite, kad žiūrite futbolo varžybas, o viena iš komandų pralaimi triuškinančiu rezultatu. Už ką statytumėte savo pinigus? Vargu ar už pralaiminčią komandą.

Sunku kovoti su noru susigrąžinti nuostolius, nes prekiautojui uždarius nuostolingą sandorį, reikia prisiimti savo nesėkmę. Kaip bebūtų keista, dauguma prekiautojų dėl to supyksta labiau nei dėl pačio pinigų praradimo fakto.

„Kurį laiką pozicija buvo nuostolinga, bet dabar padėtis, atrodo, gerėja. Noriu palaukti, kol pasieksiu nulį, ir tada uždarysiu savo poziciją. Kai tik rinka man suteiks galimybę grįžti į pradinį tašką, aš iš karto užbaigsiu savo sandorį."

Viltis, kad rinka pasieks pradinį tašką, kur viskas prasidėjo, yra utopinė, nes tokio taško tiesiog nėra. Nenuostolio riba yra subjektyvi sąvoka ir neturi nieko bendro su rinka. 

Klaida, pagrįsta tuo, kad rinka yra dinamiška sistema, o mintis, kad anksčiau ar vėliau ji turi grįžti į pradinę padėtį, yra akivaizdžiai klaidinga, nes „nulio taško“ sąvoka šiuo atveju yra vertė, kai pozicija tampa neutrali. Tačiau visai rinkai „nulio taškas“ yra kotiruotė lygi nuliui, ir nieko kito.

4️⃣ Prekybos psichologija. Euforija

Euforija, perdėtas džiaugsmas, dažnai gimsta staiga, sukeldamas daug teigiamų išgyvenimų. Pagrindinis euforijos trūkumas yra nevaldomas džiaugsmas ir dėl to susidarantis neigiamas poveikis analizės kokybei.

Bet kokioje išskirtinėje emocinėje būsenoje, jeigu nesilaikoma tam tikrų taisyklių, prekiautojo efektyvumas mažėja: emocijoms augant, mažėja protinių gebėjimų kokybė, jau nekalbant apie rizikos jausmo praradimą ir iš to sekantį operacijų kontrolės sumažėjimą.

Euforiją, priešingai nei, pavyzdžiui, baimę ar viltį, gali jausti bet kuris prekiautojas, ne tik pradedantysis, bet ir pakankamai patyręs specialistas.

☝️ Kada tai atsiranda?

Euforija dažniausiai pasireiškia po daugybės sėkmingų operacijų.

☝️ Kaip tuo metu jaučiasi prekiautojas?

Pakili nuotaika, džiaugsmas, pasididžiavimas, jausmas, kad viskas veikia ir taip tęsis toliau. Su kiekvienu teigiamu sandoriu pasitikėjimas savimi stiprėja.

☝️ Priežastys

Bet kokia euforija prasideda džiaugsmu dėl pelningos prekybos. 

☝️ Pelnas yra jūsų atlyginimas

Šiuo atveju geriau iškart nusistatyti sau, kad džiaugsmas turėtų būti išreikštas kaip pasitenkinimo savo darbu jausmas, bet ypač saikingai. Gautas pelnas turėtų būti traktuojamas kaip jūsų atlygis už dirbamą darbą. 

Priešingu atveju net ir nedidelis džiaugsmo priepuolis pamažu virs euforija. Keli sėkmingi sandoriai iš eilės sąlygos tai, kad prekiautojas pateks į nevaldomo linksmumo ir pasitikėjimo savimi būseną.

☝️ Didelė rizika

Bet kuris prekiautojas, sudaręs daugiau nei penkis sėkmingus sandorius iš eilės arba kelis kartus per itin trumpą laiką padidinęs savo depozitą, automatiškai rizikuoja pereiti į euforijos būseną.

☝️ Ką daryti?

➨ Pirma, išmokite prekiaudami elgtis kuo mažiau emocingai.

➨ Antra, išmokite nustatyti, kada kyla džiaugsmas, ir jį valdykite.

➨ Trečia, atkreipkite dėmesį į tipines situacijas, kurias aptarsime toliau.

Prekybos psichologija – euforijos pavyzdžiai

„Kiekvieną kartą, kai gaunu pelno, jaučiu didžiulį džiaugsmą. Kartais tai būna neproporcinga gautam pelnui."

Teigiamos emocijos yra svarbios didinant prekiautojo pasitikėjimą. Būtų keista ir neteisinga, jeigu teigiama sąskaita nekeltų teigiamų emocijų (nepasitenkinimas teigiamu rezultatu yra tikras godumo ženklas).

Tačiau reikia būti atsargiems, kai:

  • Džiaugsmo jausmas atsiranda po nelabai didelio teigiamo rezultato ir ypač nesilaikius prekybos plano.
  • Džiaugsmo jausmas trunka ilgiau nei pusvalandį.
  • Džiaugsmas pasireiškia ypač audringu būdu.

Su tuo galite susitvarkyti taip: norėdami psidžiaugti savo prekybos sėkme, skirkite tam šiek tiek laiko, maždaug 20 minučių po sandorio užbaigimo. Po to jokiu būdu neatidarykite naujos pozicijos.

Patartina, kad tarp sėkmingos pozicijos ir kitos sandorio (jeigu tai buvo dienos metu) praeitų mažiausiai kelios valandos arba bent kelias dienas (jeigu tai vidutinės ar ilgalaikės pozicijos).

Darbo pertrauka yra cheminių ir hormoninių procesų, veikiančių žmogui galvojant, slopinimo mechanizmas. Palaukę tam tikrą laiką, neskubėkite iškart ieškoti naujų rinkos galimybių. Pirmiausia išanalizuokite savo sėkmę.

Koks buvo pelnas? Ar tai planavote, ar gavote atsitiktinai? Ar rezultatas pateisino jūsų lūkesčius? Ar tikėjotės daugiau iš rinkos? Ar pavyko taip, kaip planuota, ar nukrypote nuo savo plano?

Galiausiai analizės esmę reikėtų apibendrinti klausimu: ar esate laimingas dėl to, kad jūsų prekybos planas pasiteisino, ar dėl to, kad jums tiesiog pasisekė?

⚠️ Jeigu jums tiesiog nusišypsojo sėkmė, tada apskritai nėra kuo džiaugtis.

„Aš gaunu pelną, nes visada žinau, kada man reikia įeiti į rinką ir kada laikas uždaryti poziciją. Manau, kad tai yra mano metodas. Galų gale svarbu ir intuicija!"

Šis pavyzdys yra žymiai pavojingesnis nei ankstesnis, nes mažai tikėtina, kad intuicija reiškia tikrąją prekybos sėkmę, apie kurią iš esmės galime kalbėti tik po šešių mėnesių stabilaus darbo rinkoje.

Atminkite, kad situacijoje, kai niekas nepriklauso nuo mūsų – prekiautojų, negalima sakyti, kad mes dominuojame rinkoje.

„Aš dažnai vėl einu į rinką iš karto po sėkmingo sandorio, nes turiu „kalti geležį, kol karšta.“

Šis argumentas yra panašus į ankstesnįjį. Skirtumas tas, kad šis atvejis yra dar problematiškesnis, nes trumpalaikės situacijos priimamos kaip sėkmė arba likimas.

Be to, kyla pavojus, kad, „pagavus bangą“, nebus paisoma rizikos valdymo ir prekybos plano taisyklių. Tiesą sakant, šioje euforijos būsenoje baimės jausmas yra minimalus, o rizika neapskaičiuojama.

Kita vertus, jeigu mums nepavyks, greičiausiai, tai priskirsime tiesiog nesėkmei.

Kaip ir visais atvejais, kuriuos jau aptarėme, protingiausia yra turėti gerą prekybos planą ir jo tvirtai laikytis. Pirmas kelias dienas galbūt neuždirbsime pelno, tačiau tai greičiausiai padės neprarasti daug pinigų ir būti sėkmingiems ilgalaikėje perspektyvoje.

Daugiau apie rinkų prekybos psichologiją šiame mūsų vaizdo įraše:

Prekybos psichologija ir intuicija

Intuicijos samprata kartais įgauna per daug reikšmės, o kartais visiškai ignoruojama. Pabandykime patikslinti šį terminą ir rasti geriausią būdą, kaip tai panaudoti rinkų prekyboje.

Prekiautojo intuicija yra ne kas kita, kaip pasąmoninis „failas“ su visa rinkos informacija, anksčiau užfiksuota ir atminties atkurta tam tikru momentu.

Norėdami suprasti, kaip pasireiškia intuicija, išanalizuokime šį pavyzdį.

Tarkime, kad prekiautojas ilgą laiką prekiavo Forex rinkoje EUR/USD valiutų pora (mažiausiai šešis mėnesius). Vieną gražią dieną, tik pradėjęs analizuoti situaciją rinkoje ir atidaręs grafiką, prekiautojas aiškiai suvokia, kad kaina pasikeis.

Pavyzdžiui, jūs jaučiate, kad kaina iš pradžių judės šoniniu kanalu, o po to smarkiai kris. Tada rinka smarkiai svyruos, o euras kils dolerio atžvilgiu, bet nepasieks ankstesnių aukščiausių taškų, ir po to prasidės trumpa, bet labai stipri rinkos krizė.

Šis visas ateities rinkos judėjimo vaizdas iškyla prieš prekiautoją kartu su daugybe to įrodymų, kad belieka tik stebėtis, iš kur toks detalus rinkos judėjimo vaizdas. Tuo pačiu metu įsitikinimas, kad taip atsitiks, yra šimtaprocentinis.

Tokio suvokimo paaiškinimas ir gebėjimas „pamatyti ateitį“ neturi nieko bendro su mistika. Moksliškai įrodyta, kad žmogus nepamiršta nieko, ką bent kartą girdėjo ar matė.

Žmogaus atmintis saugo absoliučiai visą informaciją, kurią žmogus gauna per visą savo gyvenimą. Tas pats nutinka ir su informacija, kurią prekiautojas gauna iš savo sandorių rinkoje.

Visa konkrečiu momentu nesusijusi informacija ir žinios yra „saugomos“ pasąmonėje, tačiau kai susidaro panaši situacija, ta informacija gali grįžti įvykių numatymo forma.

Kad tai įvyktų, kartais užtenka užuominos, panašaus ar identiško momento. Tačiau visada esmė yra būtent patirtis.

Techninės analizės principas, kad „istorija kartojasi", remiasi šiuo žmogaus atminties ir minios psichologijos reiškiniu (atminties psichiniai mechanizmai yra vienodi visiems žmonėms).

Jeigu norite lavinti savo intuiciją, gera technika yra bent kartą per savaitę atidaryti švarų grafiką, be jokių tendencijų linijų, be palaikymo ar pasipriešinimo lygių, be indikatorių ir vizualiai įvertinti situaciją kaip visumą. Nereikia ieškoti jokio modelio.

Intuicija paprastai pasireiškia per 5–10 sekundžių arba iš viso nepasireiškia. Žinoma, turime būti prekiavę rinkoje mažiausiai šešis mėnesius.

Jeigu analizuosite grafiką ilgiau kaip 10–15 sekundžių, pasąmonė nustos dominuoti ir viršų paims sąmoningumas. Tada uždarykite grafiką ir eikite į savo įprastą darbo sritį, prie standartinių analizės schemų. Kartokite šį pratimą su skirtingomis priemonėmis kartą per savaitę, ne dažniau.

⚠️ Pervertinti intuicijos svarbą taip pat nėra gerai. Jeigu prekiautojas jau turi prekybos sistemą, su kuria jis dirba, pirmenybė turėtų būti teikiama techniniams signalams, tai yra, tik objektyviems duomenims. Kai norite priimti sprendimą įeiti į rinką ar išeiti iš jos, intuicija gali būti naudojama tik kaip „filtras“.

Prekybos psichologija – išvada

Prekybos psichologija arba investavimos psichologija, pirmiausia, padeda valdyti prekybos emocijas. Neleiskite, kad jos jus valdytų ir vestų prie nepataisomų prekybos klaidų.

Trumpai paibendrinkime viską, ko išmokome šiame prekybos psichologijos vadove:

? Neikite į rinką, kai esate paveiktas vienos iš aptartų emocinių būsenų.

?  Emocijos progresuoja, kai prekiautojas nuolat žiūri į grafikus. Venkite to – atidarę poziciją ir nustatę Take Profit bei Stop Loss, užsiimkite kita veikla.

?  Labai naudinga laikas nuo laiko pailsėti ir net visiškai išjungti kompiuterį.

? Niekada neišsigąskite ir neveikite rinkoje paskubomis.

? Nepamirškite, kad pagrindinis prekiautojo priešas yra jo emocijos.

? Visada tvirtai laikykitės prekybos plano.

?  Neprekiaukite, kai sergate ar išgyvenate blogą asmeninę situaciją, – tai reiškia ir darbo kokybės pablogėjimą.

?  Neklausykite kitų žmonių patarimų, kai esate rinkoje.

?  Normalu patirti nuostolių. Jų išvengti nepavyksta nė vienam prekiautojui.

Patikimiausias būdas tobulinti savo įgūdžius ir išmokti valdyti emocijas yra prekyba demonstracinėje sąskaitoje tol, kol būsite visiškai tikri, kad esate pasirengę pereiti prie realios prekybos sąskaitos.

Tačiau būkite atsargūs ir turėkite omenyje, kad prekyba virtualiomis lėšomis kelia ne visiškai tas pačias emocijas, kaip ir prekiaujant realiais pinigais.

Prekiaukite „Forex“ ir CFD

Gaukite prieigą prie daugiau kaip 40 valiutų porų CFD 24 valandas per parą, 5 dienas per savaitę

 

Kiti naudingi straipsniai

Apie „Admirals“

„Admirals“ – brokeris, kurio veiklą reguliuoja atitinkamos institucijos, suteikia galimybę naudotis populiariausiomis pasaulyje prekybos platformomis ir prekiauti susitarimais dėl kainų skirtumo (CFD), akcijomis bei biržoje prekiaujamais fondais (ETF).

Šis turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas sudaryti sandorį dėl kokio nors finansinio instrumento. Atkreipkite dėmesį, kad ši analizė nėra tikslus dabartinės ar būsimos veiklos rodiklis ir kad rinkos sąlygos laikui bėgant gali keistis. Prieš priimdami sprendimą investuoti, kreipkitės į nepriklausomą finansų patarėją, kad įsitikintumėte, jog suprantate susijusią riziką.

SKAITOMIAUSI STRAIPSNIAI
Kas yra treideris ir kuo išsiskiria treiderio darbas?
Treideris – tai asmuo, perkantis ir parduodantis finansinius aktyvus, spekuliuodamas jų kainos judėjimu, kad gautų naudos. Daug kas norėtų gyventi ir dirbti taip, kaip treideriai. Iš tikrųjų treiderio darbas yra daug banalesnis, nei vaizduojama knygose ar rodoma filmuose apie finansų...
Forex patarimai sėkmingai prekybai
Forex prekyba – iš tiesų labai įdomi veikla, suteikianti daug galimybių mokytis ir išbandyti save. Forex prekyba užsiimti gali kiekvienas norintis. Vis dėlto, bendri rezultatai rodo, kad daugybei prekiautojų nepavyksta šioje srityje pasiekti gerų rezultatų. Tiesą sakant, didelė Forex rinkos prekiaut...
Kokie turi būti investavimo tikslai
Jeigu investavimo pasaulyje esate naujokas ir domitės, kaip ir nuo ko čia pradėti, pirmiausia, turėtumėte išsikelti savo investavimo tikslus. Kaip pradedantysis investuotojas ar prekiautojas, užsibrėžę tikslus, kuriuos norite pasiekti, galėsite stebėti savo pažangą, stiprinti motyvaciją ir geriau pa...
Daugiau